Mijn zoon (groep 2) doet sinds een paar weken Bouw. Hij vindt er niets aan (het is ook echt saai) en het tempo is voor hem best snel. Zijn er hier nog meer kinderen die er net mee bezig zijn en wat vinden jullie ervan?
Die methode gebruiken ze bij ons op school ook en buiten af en toe “saai” hoorde ik er weinig over van hun. Jongste dochter was gek op het grote meisje dat met haar las, dus dat was sowieso geen probleem
Saaaaaaiiii Mijn zoon en dochter vonden er werkelijk niets aan en ik heb nu niet echt het idee dat ze er echt heel veel beter van zijn gaan lezen. Mijn dochter heeft dyslexie en is dankzij de Donald Duck en de Suske en Wiske helemaal op niveau En groep 2 schrijf je? Laat je kind alsjeblieft nog gewoon lekker kind zijn. Je geeft zelf aan dat het voor hem best snel gaat. Dan is hij er misschien gewoon nog niet aan toe. Tegenwoordig is het bijna ‘normaal’ als je kind lezend naar groep 3 gaat, maar dat is het niet hoor
Bouw is een interventieprogramma van Lexima, dus echt wel een goed en onderbouwd programma, voldoet ook aan de eisen voor zorgniveau 3. Dat wil zeggen de zorg die geboden moet worden om eventueel in een later stadium een dyslexie onderzoek aan te vragen. Bouw wordt ook veel preventief ingezet, inderdaad vanaf halverwege groep 2. Geeft potentiele risicolezers alleen maar een voorsprong door in eerste instantie vooral te werken aan letterkennis. Zijn echt korte momenten hoor dus zou er niet te zwaar aan tillen, genoeg tijd over om te spelen!
Hier ook ervaring met Bouw! Het wordt op onze school preventief ingezet voor alle kinderen vanaf half groep 2. Dus net als bij jullie. Ik vond het eigenlijk nogal belachelijk. Mijn dochter kon al lezen en vond het wel leuk om te doen, maar vooral omdat ze dan op de iPad mocht denk ik. Ik vind het echt raar dat de school stimuleert dat zulke jonge kinderen al huiswerk krijgen en dan ook nog eens op een scherm. Wij hebben er thuis nooit wat mee gedaan maar voor kinderen die nog niet konden lezen was dat wel de bedoeling. Ze is er sinds kort gelukkig klaar mee, eindelijk (ze zit in groep 3 nu). Als het tempo voor hem te hoog ligt en hij het niet leuk vindt, zou ik het bespreken met de leerkracht. Misschien kan hij er dan vanaf groep 3 mee starten en kan hij zich nu nog op andere letterwerkjes richten die meer bij zijn tempo aansluiten.
Hier heeft zoon het gehad in groep 4 maar hij vond er niks aan. De opvolger letterster vindt hij wel leuker.
Ik deed de afgelopen 2 jaar (gr 3 en 4) bouw met een vriendje van mijn zoon. Ouders deden het eerst zelf, maar de frustratie zat aan beide kanten zo hoog dat dit een betere oplossing was. Hier dus niet preventief, maar voor kinderen die het nodig hebben.
Wij zijn met onze dochter bezig met bouw. Eind groep 2 is ze er mee gestart. In het begin vond ze het lastig, maar sinds ze in groep 3 zit is het knopje om en vind ze het helemaal leuk.
Mijn dochter (gr 7) moest elke keer kinderen uit groep 3 helpen met bouw lezen. Zowel zijzelf als die kinderen vonden het mega saai. Volgens mijn dochter waren het elke keer dezelfde woorden waardoor de kinderen het niet lazen maar gewoon uit hun hoofd kende op den duur. Dat had ze uitgetest door alles op zn kop neer te leggen. Na de kerstvakantie is ze gestopt met bouw omdat ze nu Engelstalige rondleidingen door de school geeft, maar er was ook sprake van dat school sowieso met bouw zou stoppen, maar geen idee of dat gebeurt is.
Onze kinderen hebben het gedaan in gr 4 dacht ik. Ze vonden het vreselijk stom om te doen. Nu zit de jongste in gr 8 en helpt hij in de lagere klas ermee. De kindjes helpen vindt hij wel leuk, maar het programma erg stom. Maar goed, ook een stomme saaie methode kan misschien nuttig zijn natuurlijk
Onze dochter (groep 5) is bouw tutor, zij helpt de kinderen uit groep 2 en 3 met bouw. Wat ik van haar hoor is dat het heel erg leuk en vooral gezellig is. Zelf geen ervaring met bouw
Huh? Het is een computerprogramma dus je kunt geen woorden op zijn kop neerleggen.... @ts: saai bij kinderen betekent lang niet altijd saai. Vaak betekent het ook 'moeilijk' of 'niet zo leuk'.... Het programma is niet bedoeld om aan iedereen voor te schotelen, maar echt voor kinderen die het nodig hebben. Ik kan me voorstellen dat iemand die al kan lezen zoals bij @Vulpen het echt demotiverend werkt, dat wil je natuurlijk niet.
Zij hadden ook papieren en boekjes (geen idee of dit uitgeprint was of niet want ik ben er nooit bij geweest).
Ik werk zelf bij mij op school met Bouw. Het wordt hier inderdaad vanaf halverwege groep 2 ingezet bij risicolezers, leerlingen die het in groep 2 wat moeilijker hebben qua aantal letters kennen, maar ook qua hakken en plakken en dat soort dingen. Wij hebben er alleen voor gekozen om het alleen op school te doen en niet thuis. Het is voor de leerlingen niet het meest interessante programma, er zitten wel wat leuke spelletjes in, maar dat is het. Hier vinden ze het meestal in groep 2 super interessant in te doen, want ze mogen op de chromebook en iets anders dan andere leerlingen. In groep 3 is het ook nog leuk, maar als ze het programma volledig afmaken, werken ze er vaak in groep 4 ook nog mee, dan vinden ze het vaak wat saai worden. Op zich is het niet verkeerd als ze de woorden al kennen en onthouden, want dan kennen ze het woordbeeld en hoeven ze niet meer te hakken en te plakken. Ook worden de woorden echt wel steeds moeilijker en meer, waar je begint met alleen maar: op/pop enzo, komen er steeds meer letters en dus woorden bij.
Hier ervaring met 2 kinderen vanaf medio groep 2. Hier vonden ze het prima om te doen. Ze hadden niet altijd zin maar ze deden 2x op school en 2x thuis. Meestal vonden ze het prima om te doen. Lekker iets te happen erbij. Uiteindelijk heeft het wel zijn vruchten afgeworpen met nu in de bovenbouw mooie rapportenben kinderen die lekker meekomen (waarvan 1 EED).
Mijn jongste is halverwege groep 2 met bouw begonnen. (Preventief) Net voor Corona uitbrak. Ze heeft dus alleen thuis geoefend. Zij vond het wel erg leuk, en heeft hiermee goed leren lezen. We zijn er wel redelijk snel mee gestopt (maar dochter ging er als een trein doorheen) en zijn boekjes bij de bieb gaan lenen. Maar ik kan mij voorstellen dat velen het saai vinden, ik vond het zelf ook ontzettend saai Haha.
Mijn dochter (gr 7) helpt bij Bouw. Hier juist leuke ervaring voor zowel mijn dochter, als voor de kinderen waarmee ze leest. Ze kijkt er elke donderdag weer naar uit Moet zeggen dat het per school heel erg kan verschillen. Vorige school(ze is halvewege gr 5 geswitched van school) was het idd heel saai en had niemand er zin in. Deze school dus weer wel positieve ervaring ermee
Mijn oudste is ook tutor, zij vindt het fantastisch en het kindje waarmee ze leest ook Ze doet het iedere dinsdag en donderdag en heeft het er meteen na het opstaan al over, zo leuk vindt ze het dus.
Onze middelste kreeg vanaf groep 2 bouw tutor lezen. Nu leest hij op groep 8 niveau. Of het dankzij bouw is weten we niet, maar hij leest ontzettend goed.
Zoon heeft in groep 3/4 bouw gehad. Op school vond hij het leuk. Thuis was hij moeilijk te motiveren. Maar het hielp echt goed. Scores vlogen omhoog en nu leest hij prima op niveau. Of in elk geval 'goed genoeg' Zal nooit een taal-kind worden en dyslexie zit in de familie, dus dat kan mogelijk een rol spelen.