Zoals het titel omschrijft; Klopt het dat hoogsensitiviteit altijd gelinkt wordt aan autisme, ADHD of een ander gedragsaandoening? Dit hoorde ik namelijk tijdens een workshop maar verbaasde me toch enigzins.
Het komt vaak in combinatie voor maar niet altijd hoor. Ik ben zelf hoogsensitief en heb geen andere aandoeningen of stoornissen. (Ja, ik ben onderzocht). Verder is er ook vaak verwarring tussen hoogsensitief zijn en sensorische integratie problemen. Hier staat wat meer info beschreven: https://hoogsensitief.nl/verwerken-van-prikkels/
Kinderen met bepaalde gedrags- en ontwikkelingsstoornissen kunnen hoogsensitief zijn maar hoogsensitieve kinderen hebben niet altijd een gedrags- of ontwikkelingsstoornis. Zo zou je het kunnen zien. Ik ken wel wat mensen die hoogsensitief zijn of er verschillende kenmerken van hebben (dat laatste heb ik zelf) maar die verder niks “mankeren”.
Hoi, 20% is (naar schatting) hoogsensitief of hooggevoelig. Onze dochter is hooggevoelig (voelt stemmingen van anderen aan, neemt stemmingen over) en hoogbegaafd. Onze jongste is vermoedelijk hoogbegaafd en hoogsensitief (kan geluiden niet filteren, niet tegen fel licht, naadjes in kleding vindt ie vreselijk) Hoogbegaafde mensen zijn meestal hoogsensitief of hooggevoelig. Overigens is hoogsensitief iets anders dan hooggevoelig. Hooggevoelig heeft met empathie te maken, hoogsensitief heeft te maken met het sensorische, de zintuigen. Je kunt een combi van beide hebben. Hoogsensitiviteit kun je verminderen door SI therapie, je kunt je prikkeldrempels verhogen waardoor er minder prikkels binnenkomen. Hooggevoeligheid daar moet je echt mee leren leven. Autisten kunnen wel hoogsensitief zijn maar niet hooggevoelig. Dat is wat ik althans geleerd heb Omdat veel kinderen met autisme, ADHD, ADD e.d. moeite hebben met prikkelverwerking wordt dit weleens met elkaar gelinkt.
Mooi gezegd. Mijn partner en zoon hebben ASS en zijn hoogsensitief (zintuigelijk dus) zoon waarschijnlijk hoog intelligent en de oudste hooggevoelig en vermoedelijk hb. Zelf diagnose ass en ben hooggevoelig en waarschijnlijk hb. Maar het vermoeden van een misdiagnose ass word groter en groter.
Als je echt hooggevoelig bent (dus snel stemmingen aanvoelt en erg empathisch bent dan is het toch niet erg waarschijnlijk dat je ASS hebt? Veel hoogbegaafden lijken soms een tikje autistisch. Sorry dat ik het zo zeg maar mijn dochter is bijvoorbeeld helemaal weg van ingewikkelde patronen en wil in de winkelstraat deze patronen volgen die ze ziet ijlde tegels, lijkt een beetje autistisch misschien maar heeft te maken met intelligentie en hoogbegaafdheid. HB mensen hebben vaak een enorm rechtvaardigheidsgevoel en zijn erg rechtlijnig, ook dat kan opgevat worden als een beetje autistisch.. Zelf ben ik best wel van schoonmaken, opgeruimd, netjes, alles op een vaste dag. Lijkt ook een beetje autistisch maar is gewoon een manier om rust en orde te creëeren in mijn hoofd en omdat ik niet stil kan zitten, altijd bezig. Ohja, ADHD is ook vaak een misdiagnose bij HB. Het is geen ADHD maar hoogstimulatief, een vorm van hoogsensitiviteit in combinatie met teveel mogelijkheden zien...
Dat is niet leuk, dan maak je de angst ook nog eens intenser mee... heeft het met elkaar te maken? Ken iemand met extreme angst voor ballonnen, vuurwerk, plastic zakken (knallen) maar dat heeft ermee te maken dat ze overgevoelig is voor geluid.
ik zou denken dat het in allerlei combinaties voorkomt. de bovengenoemde met angststoornis lijkt me heel moeilijk om mee om te gaan (niet dat het een keuze is). hier hoogsensitief, hooggevoelig en hoogbegaafd.. de kindjes ook, waarbij eentje klassiek hsp (de gevoelige stille zeg maar) en de ander hsp/strong willed is.
Dat zijn precies de dingen waarop ik mijn diagnose ass heb gekregen. Alle punten die bij mij spelen zijn ook kenmerken die bij mijn hogere IQ/hb passen. En kenmerken die bij ass horen, maar niet bij hb heb ik gewoon niet. Mijn partner wel. Er zit ook echt een heel groot verschil tussen ons. Ik kan idd anderen goed aanvoelen en bijv hun stemmingen echt overnemen. Zo ook bij films en het lezen van boeken. Past mijn inziens niet volledig bij ass.
Ass is natuurlijk vrij lastig. Iedereen heeft meer of mindere kenmerken van ass, waarbij je bij 'voldoende' kenmerken de diagnose ass krijgt. @yaro Nu heeft onze zoon de diagnose gekregen. Eerst voorlopig en na herhaling van alle onderzoeken de definitieve diagnose. de instelling waar wij bij lopen doet heel uitgebreid onderzoek, met meerdere observaties en diverse onderzoeken. Niet alle organisaties, of juist vrij weinig naar wat ik hoor, doen zo uitgebreid onderzoek. Dus als er minder onderzoek gedaan is lijkt mij de kans groter op misdiagnose. Ik denk ook dat heel veel dingen los kunnen staan, dus ook hoogsensitief.
Ik heb zelf enkel vragenlijsten voor ASS gehad en 1 gesprek. De link met IQ hoefde niet gelegd te worden want ik sprak niet met hele moeilijke woorden.. Zoontje heeft zijn diagnose gekregen na vragenlijsten en observatie. Wel met de blik vooral op ass. Maar hij is dan echt niet gevoelig voor emoties enzo. Wel extreem gevoelig voor tast, gehoor en prikkelverwerking. Verder liep hij echt voor op leeftijdsgenoten, maar praat weinig. Maar wat hij zegt, zegt hij correct. Als baby al, nooit gebrabbeld en peutertaal deed hij niet aan. Hij zei pas iets als hij het woord goed kende. En een omgekeerd disharminsch IQ. Performaal veel hoger dan verbaal. Het past wel bij autisme, maar wellicht ook bij hb en hoogsensitief. Maar de behandeling voor hem blijft nu hetzelfde, dus dat verschil maakt nu niet uit. Zo’n uitgebreid onderzoek lijkt mij wel heel erg fijn! Mijn oudste krijgt binnenkort compleet begaafdheidsonderzoek, waarbij zowel naar IQ, persoonlijkheid en gevoeligheden wordt gekeken. Heb daar meer vertrouwen in dan een onderzoek zoals mijn zoontje heeft gehad. In ieder geval als start omdat het vermoeden ook echt daar ligt (en hooggevoelig hoeft ze niet eens te testen om het te weten, dat is ze heel extreem helaas).
Is hoogstimulatief hetzelfde als strong willed i.c.m hoogsensitiviteit? Onze oudste heeft wel kenmerken van strong-willed hsp. Maar het is het toch nèt weer niet. Ik twijfel nog of ik een boek over opvoeden van strong willed children moet kopen. Maar zag net ook een boek over hoogstimulatieve kinderen waarbij de nadruk ligt op het aanleren van vaardigheden.
De term strong-willed ken ik alleen van horen zeggen maar het zou goed kunnen dat daarmee hoog stimulatief bedoeld wordt. Kijk eens op de site van LIHSK, daar wordt veel helder uitgelegd. Overigens heb ik in groep 4 ook een ADHD onderzoek gehad. Dat was het niet, ik was wel erg druk (nu de rust zelve) maar had geen concentratieproblemen. Sinds kort weet ik pas dat mijn TIQ boven de 130 ligt.
Strong willed is iemand die lekker zijn eigen gang gaat om het simpel te zeggen. Ze worden vaak als eigenwijs gezien en als ze zich ergens in vastbijten, zijn ze niet makkelijk te overtuigen. Zelf blijk ik hooggevoelig te zijn en ben zeker strong willed. Ik wist het altijd al beter dan mijn ouders (vond ik dan). Ik heb jaren een gigantische blokkade om mij heen gehad waardoor het hooggevoelige niet naar voren kwam, maar heb mijn blokkade laten vallen bij de geboorte van mijn dochter. Mijn dochter heeft hetzelfde. Hooggevoelig en een sterke wil. Een interessante combinatie als je weet hoe je ermee om moet gaan
Ik ben wel nieuwsgierig of er een boek is waar meer informatie uit te halen is over deze overlappende benamingen. Als iemand daar een boek over kent zou ik graag de titel willen weten. Het is zo lastig (vind ik dan) om de juiste benamingen te vinden. Vaak als iemand ergens verstand van heeft (tenminste als ik spreek over de hulpverleners die ik ben tegengekomen) mist die weer kennis over andere overlappende zaken. In de hulpverlening, zoals ik die gezien heb, gaat de kennis vooral over stoornissen. Waardoor de helft al snel wegvalt (oa hb, hsp, hooggevoeligheid). Terwijl dit vaak weer een risico op bijvoorbeeld angst problemen oplevert. Dan gaan ze kijken naar de angst en niet naar de kenmerken die iemand daar gevoelig voor maken, waardoor ze imo niet helemaal op de juiste plek hun behandeling richten. Zelf heb ik een kindje dat niet tegen teveel prikkels kan en een kindje dat (als ik het letterlijk neem, ik heb mij daar niet in ingelezen) een ijzersterke wil heeft maar o zo gevoelig is voor emoties/reacties van anderen. Ze zijn nog jong dus over hun intelligentie is nog niks bekend. De jongen die moeite heeft met prikkels, heeft autistische trekjes, maar voor mij past hij niet binnen het plaatje van een autistische diagnose. De zoon met een sterke wil is ontzettend helder, heeft alles snel door en merkt alles. Beiden willen ze doen wat ze voor ogen hebben, maar de 1 meer vanuit routine en de ander omdat hij het zo wil (dat kan best botsen).
Bij mijn zoon heb ik de eerste keer zo'n 7 of 8 vragenlijsten moeten invullen, 2x 1,5-2 uur "intake" gesprek, obsevaties thuis en op school (duurden min 1,5 tot 2 uur) en als ze dat niet voldoende vonden optie op bso, ados (met filmen en 2 psychologen), iq en nog iets. En hij is daar nog even komen 'spelen'. De 2e keer minder vragenlijsten, nl 5 en 1x gesprek met ons ivm wensen etc, ditmaal geen spelen, omdat hij al vaker was geweest. De rest hetzelfde. Heel veel tijd en heel intensief, maar ze zien mijn zoon zoals hij is ookal heeft hij een groot aanpassingsvermogen. Bij minder observaties zouden ze minder zijn echte ik zien. Zoals bij veel mensen, denk ik. Dit was voor mij dus normaal, tot ik hoorde dat andere organisaties vele malen minder doen. Het zal vast kostbaar zijn om het te doen, maar zij kennen mijn zoon tenminste irl ipv op papier.
Zelf hooggevoelig en verder niks bijzonders, ons zoontje is waarschijnlijk hooggevoelig en heeft een ontwikkelingsvoorsprong. Hij lijkt inderdaad of hij adhd heeft en we denken zodra hij op school zit dat ze dit gaan roepen, hij ziet inderdaad veel mogelijkheden en combinaties, is een echte denker en creatief.