Ik snap hoe het werkt, maar hoe groot is de kans dat je de andere maanden zoveel overhoudt dat je kunt compenseren? Er zullen vast mensen zijn waar het verbruik totaal niet overeenkomt met het schema omdat ze in januari en februari altijd tot 23 verwarmen en de rest van het jaar niet hoger dan 17 of de rest van het jaar nauwelijks thuis, maar je kunt geen beleid maken op uitzonderingen. Voor de meeste mensen zal deze verdeling redelijk overeenkomen met het verbruik per maand als ze in het jaar onder het plafond blijven. Dus ze zullen misschien een paar kuub tegen hoog tarief moeten betalen die bij een andere verdeling van de jaarrekening niet zo zou zijn, maar bij een beetje opletten geen enorme bedragen. Zeker omdat iedereen nu al kan kijken hoe ze uitkomen.
Gevoelsmatig was t die maand warmer dan nu. Of dat enkel gevoelstemperatuur of feitelijke temperatuur is daar valt nog wel een discussie over te voeren. Ik zat toen met kleine ukkepuk R en ging toen ook met m naar buiten rond deze tijd. Met een pasgeborene zou ik dat nu niet snel doen ook niet met een kruik (en R was een gratenbaaltje zat amper spekkie op) Met G dr verjaardag is t nog nooit zo koud geweest nat wel (hoosbuitje her en der) maar niet deze temperaturen.
Dan hetgeen wat er nog over is. Zie de plaatjes die ik heb gepost. Daar staat de verdelingen. Tel die maanden bij elkaar op en je ziet wat je nog mag verbruiken tegen laag tarief.
Best wel gek eigenlijk, normaal keek ik af en toe naar de meterstanden en nu zoooo vaak. Met die tarieven is het echt niet leuk meer.
Nou dat ligt eraan hoe lang dat plafond blijft gelden natuurlijk. Kijk er zijn mensen die jan en feb ruim 300kuub verbruiken, dat is 10m3 per dag ongeveer, niet heel gek. Die kunnen dan, met een jaarnota in april, over 200 kuub hoog tarief gaan betalen x 3.20 gemiddelde gasprijs. Derest vh jaar mogen ze dan nog 546m3 gebruiken tegen laag tarief. Dan verbruiken ze bijvoorbeeld maar 500, en blijven ze dus 46m3 onder de 1200. Maar omdat het plafond maar tm december geld, vervalt hetgeen wat je over hebt, die 46m3 dus, in december en kan je dus niet meer compenseren op je jaarnota die in april 2024 komt. Lastig uit te leggen wel
Jullie doen niets geks, maar zetten de verwarming wel veel warmer dan de meeste Nederlanders momenteel. Dat scheelt echt veel denk ik. Wij zetten de verwarming nooit hoger dan 18 graden. En overdag staat de verwarming op 16 graden (ook als we vrij zijn of thuiswerken), totdat de kinderen thuiskomen. Gister het meeste verbruikt, 7 kuub. Dat is voor ons doen echt veel! Maar het is ook wel echt koud buiten.
19,5 is toch niet buitensporig hoog? Hier staat hij op max 18,5, maar hij hangt op een koude plek, dus bij de bank is het wel warmer.
Maar in de zomermaanden is het redelijk strak ingesteld, daar komen wij ook op, terwijl we in het jaar ruim onder het plafond blijven. Dus ik blijf denken dat de meeste mensen die in die maanden boven het plafond komen sowieso boven het plafond zouden komen onafhankelijk van hun jaarrekening periode. Dus je stelling klopt, maar ik denk dat de schade beperkt is.
Ik kijk minstens 2x per dag op de eneco app en minstens 7x op de app van de p1 meter. Om me vervolgens dood te ergeren...
Kleine lettertjes: prijsplafond geldt lang niet altijd tot 1200 kuub gas | RTL Nieuws vrij simpel uitgelegd, in de koude wintermaanden verbruikt het gros van de mensen meer dan het verbruiksprofiel. wanneer je jaarafrekening vroeg in het jaar valt kan je dit 'hoger dan gemiddelde verbruik' niet compenseren met de warmere zomermaanden en dus betaal je een deel van je kuubs af tegen markttarief omdat het boven het verbruiksprofiel valt én je jaarafrekening het kalenderjaar in 2 delen opsplitst. in het tweede deel van het kalenderjaar verbruik je misschien minder dan het verbruiksprofiel maar kan je dus de periode voorafgaand aan je jaarafrekening niet compenseren, ondanks het feit dat je met je totaal verbruik onder het prijsplafond van 1200m3 blijft. daardoor mis je een deel compensatie van die 1200m3 én betaal je extra kuubs af tegen markttarief.
Dat zeg ik ook niet, maar de meeste Nederlanders zetten 'm denk ik lager. Wij dus op 18, ik ken nog iemand die 'm op 18 zet maar ook iemand die 'm op 16 zet.
ik kom in de periode januari/februari er zo'n 100/150 kuub overheen (zoals het nu lijkt) en in de periode mei t/m november is dat wat we onder het verbruiksprofiel blijven. december t/m april zitten we er boven dus over het geheel gezien gaan we wel over die 1200 heen dus onder de streep maakt het niks uit wanneer de tarieven absurd hoog blijven maar wanneer ze in de loop van het jaar dalen maakt het wel veel uit.
Mijn jaar nota krijg ik in maart ik heb nog nooit hoger dan 190m3 verbruikt. En toen lette ik niet eens op. Ik zit nu halverwege de maand op 55m3 Dus ik geloof niet dat het prijsplafond me dwars gaat zitten
Dit idd. 19,5 of 20 is niet buitensporig hoog, echt niet. Als ik hem nou op 22 zette, ja dan kan ik erin komen. Ik weet dat 19 het nieuwe 21 is (helaas noodgedwongen maar zo is het wel..) maar lager dan 19,5 of 20 wanneer het echt koud is (of we gaan douchen) zit er echt niet in. Maar als ik dan zie dat we op niet eens de koudste dag al 13 kuub verbruiken.. wat moet dat in dec en Jan dan wel niet worden denk ik. Maargoed.
Niet buitensporig, maar opzich wel 'logisch' dat je dan 13 kuub verbruikt. Wij hebben vorige week 1 dag ook 11 kuub verbruikt (de rest rond de 9 kuub) en verwarmen maar tot 16.5 Huilen met deze tarieven inderdaad. Zitten overigens ook bij energiedirect. Zal blij zijn als t januari is, hoewel aan dat prijsplafond dus ineens ook nog weer allerlei haken en ogen zitten...
Ja, maar het zal niet perse nog veel kouder worden dan nu denk ik hoor. Het vriest nu echt wel flink, volgende week wordt het alweer 11 graden, dat maakt natuurlijk een enorm verschil met -3 overdag en -7 in de nacht.
Ik kreeg vandaag een brief van de woningstichting. Servicekosten gaan in Februari omhoog. Van +/- €7 naar +/- €21 Ivm de hogere energiekosten. En in sommige gebouwen met bijv lift etc kan ik het nog enigzins begrijpen. Maar hier in de flat gaat het serieus alleen om verlichting in de hal, de intercoms en de lampen op de 2 galerijen (die om de meter ofzo hangen wat ik ook echt onnodig vind).
Hier ook zo nu en dan 19,5. Meestal is 18 goed genoeg. Maar er zijn van die dagen dat ik 't niet warm krijg. Ik vind het niet extreem hoor. Ik gok dat het gemiddelde van de schrijvers in dit topic lager is dan gemiddeld in Nederland. De mensen die er niet mee bezig zijn en vrolijk tot 20, 21 of hoger stoken zitten niet hier.