Zoals al gezegd, 12 weken is echt veel en veel te vroeg. Haar darmpjes zijn er nog helemaal niet rijp voor en je dochter kan helemaal geen voedingsstoffen halen uit groente. Ze haalt al haar voedingstoffen uit melk. Bovendien mag een groentehapje geen enkele melkvoeding vervangen voor de 6 maanden! Nu al oefenen is dus echt nergens goed voor.
Als je gaat invriezen, vries dan kleine porties in! Beter dat je moeder, mocht baby nog honger hebben, wat extra uit de vriezer pakt,dan dat je moet weggooien...dat is ZO zonde! Zeker als je moeite moet doen om genoeg bij elkaar te kolven Denk ook aan het gebruik van de juiste speen. Borst kindertjes moeten hard werken. Opeens een fles, en dan bestaat er altijd een kans dat de boel heel snel naar binnen wordt geklokt. Dus een speen nr 1 gebruiken, en dan nog goed opletten dat er rustig gedronken wordt. Op die manier kom je tegemoet aan de zuigbehoefte, en is ze voldaan na een fles En....nu alvast oefenen thuis!
Toch mooi om te lezen dat je moeder nu gaat verdedigen. Oef ik was bij de eerste ook veel onervarener en dan ga je toch meer af op wat je moeder zegt. En ik vind het wel een beetje flauw van de dames hier, onze moeders weten niet beter toch, al zeg ik 100x tegen mn moeder ik geef BV 6 maand en dan begin ik, zo gaat dat tegenwoordig, dan laat ze me mn gang gaan (dat wel) maar ze gelooft er niet in. Niet bewust althans, ik heb haar ook wel eens horen opscheppen over onze BV tegen een ander, als ze dacht dat ik het niet hoorde want 'vroeger' lukte dat nooit zo lang. En als je dan een beetje uitlegt waarom, snapt ze het wel ook maar zegt ze toch: 'Wij hadden daar geen tijd voor, en niet zoveel kennis enzo..' Begrijpelijk toch? Hoe zouden wij het vinden als onze dochters later zouden zeggen: '6mnd Bv en dan pas eten? Wat achterhaald!'
Veel is al gezegd...... Gebruik hier het voedsel introductie schema van Stefan Kleintjes. Werkt perfect! Wat betreft het meegeven van afgekolfde melk.... Als leidraad gebruik ik de formule voor kunstvoeding, kg lichaamsgewicht keer 150 ml en delen door het aantal voedingen per dag. Hier kom ik dan prima uit. 1 liter voeding meegeven lijkt me wat veel voor een dagje werken en weggooien is zo zonde! Succes!
Denk dat alles wel gezegd is mbt het bijvoeden... Ook inderdaad dat jij bepaald wat en wanneer er gegeven wordt aan je kindje! Als ik hier moet werken de hele dag geef ik 2 voedingen mee en 1 reservevoeding. Meestal porties tussen 150-180cc... Ben al ruim op tijd begonnen met voorraad opbouwen in die porties in de vriezer en ook al regelmatig geoefend met de fles. Leg een paar voedingen per portie bij je moeder in de vriezer, voor noodgevallen. Weet niet hoe vaak je kindje drinkt, maar zo kun je een beetje nagaan hoeveel voedingen je mee moet geven. Na een paar keer weet je het wel...
TS, ik denk dat je gewoon moet doen wat goed voelt voor jou. Er zijn zoveel discussies over het bijvoeden en welke voeding mag of niet dat je beter je eigen gevoel volgt. In Mexico is mango een van de fruitsoorten die eerst gegeven wordt, in Spanje dan weer appel, peer en sinaasappel. Sinaasappel en mango "mag" dan weer niet in Nederland... Wie heeft gelijk? Doe wat je zelf goed vind en je moeder doet om goed te doen. Als je babietje er last van begint te hebben, zal je het wel merken. Zelf ben ik pas op 4 maanden begonnen met oefenhapjes: fruit. Ben toen ook begonnen met granen zonder gluten (papje dus). Na een maand was dit een volledige maaltijd. Op 5 maanden dan met groenten begonnen en toen hij 6 maanden was was dit ook een volledige maaltijd. Hier in Spanje wordt eerst granen zonder gluten en fruit aangeboden en daarna groenten en vanaf 6 maanden vlees: eerst kip en daarna rood vlees. Yoghurt mag pas vanaf 8 maanden en dan liefst die met opvolgmelk gemaakt is. Zuivel vanaf 1 jaar. Maar omdat ik ook de nederlandse gebruiken volg, zijn wij veel vroeger met yoghurt van gewone melk begonnen. Oefenhapjes: Hoeft niet maar het mag. Je kindje zal zelf wel op zijn tempo gewoon worden aan het lepeltje. Het is niet zo dat het zo vroeg móét. Maar als jij je daar goed bij voelt en het geeft geen problemen met je baby, moeten anderen daar niet zo over zeuren.
Zelf ben je met 4 maanden begonnen, waarom adviseer je dan in hemelsnaam een ander om al met 12 weken te beginnen?!? Weet je dat het een grote aanslag op de darmpjes kan hebben? En dat je daar nu nog niks van hoeft te merken, maar dat het later alsnog gevolgen kan hebben? Maar ach, het is toch maar het kindje van een ander toch? Daar moeten we niet over zeuren zoals je zegt!
Ts, je geeft aan dat je moeder dit vroeger deed. Ik kreeg vroeger ook eerder dan 4 maanden bijvoeding, vroeger was dat het advies (ben ongeveer van jouw leeftijd ) De reden dat nu het advies vanaf 4 maanden en sommigen zelfs vanaf 6 maanden is omdat er uit onderzoek is gebleken dat bijvoeding een te grote aanslag op de darmen geeft. Iets wat later juist meer kans op gezondheidsproblemen kan geven. Zo zijn we nu, 30 jaar later, verder met onderzoeken en gevolgen van bepaalde acties. En elk hapje is een hapje. Vroeger dacht men ook dat roken geen schadelijke gevolgen had. Nu weten we dat roken zeer zeker schadelijke gevolgen kan hebben/heeft. Vergelijk het daar maar mee. Jij beslist wanneer en wat er mag gegeven worden. Het advies is vanaf 4 of ergens tussen de 4-6 of zelfs vanaf 6 maanden. Kies daar zelf een moment voor uit. Daarnaast is de eerste hapjes erg leuk om te geven, dus misschien is dat leuk om zelf te doen Verder is het advies om te beginnen met een soort groente, zodat als er een reactie volgt je weet waardoor het komt. Daarnaast is het prettiger als je kindje de pure smaken leert kennen.
Ik kreeg vroeger met 3 maanden ook geprakte liga, sinaasappel en banaan, en met 5 maanden een zachtgekookt eitje (?), maar met de inzichten van nu was er echt geen haar op mijn hoofd die eraan dacht de adviezen maar in de wind te slaan en mijn dochter eerder dan 5,5 maand te gaan bijvoeden. De adviezen verschillen per land, maar over de termijn is volgens mij een behoorlijke consensus: 4-6 maanden, en dat is niet voor niks! Dat heeft niets met 'moeilijk doen' te maken, maar gewoon met rekening houden met medische inzichten en de gezondheid van je kind.