Goedemorgen, Heeft iemand recente ervaringen met de NIPT? Ik overweeg om een combitest en NIPT te doen, ongeacht de uitslag van de combitest: misschien een beetje lullig maar aangezien dat allebei de testen een kansberekening geven, ga ik ervanuit dat als beide testen goed zijn, dan is het kindje ok. Helaas heb ik verhalen van ouders gelezen die een uitstekende uitslag van de combitest hadden en toch een kind met Down gekregen. Daarom (misschien) de extra zekerheid van de NIPT. Alvast bedankt voor jullie reacties! Bedankt Groetjes, Ila
Ik vind het een soort van schijnzekerheid. Ok misschien geen Down . Maar daarnaast zijn er nog vele andere afwijkingen waar niet op getest ( kan) worden. Ik ben het wel met je eens dat de combinatietest weinig zegt .
De nipt is geen kansberekening hoor. Ja als je 99% zekerheid een kansberekening noemt, dan wel. Ik heb bewust niet voor de combitest gekozen omdat dat absoluut wel een kansberekening is, dus voor mij totaal geen waarde heeft. Ik heb de nipt in maart gedaan, in antwerpen.
Wij hebben beiden gedaan. Nipt is idd geen kansberekening. Voor down is er een zekerheid van (bijna) 100%. De reden waarom wij ook de combinatietest hebben gedaan is omdat de nekplooimeting ook indicatief is voor andere syndromen en op zich staande hartafwijkingen. Dit werd ons ook aangeraden door dr. Yani, van het ziekenhuis in Brussel waar we de nipt hebben laten uitvoeren.
Door prof. De Sutter van het UZ Gent is ons aangeraden om eerste de combinatietest te doen en bij een afwijkende uitslag de NIPT. En dan als deze ook een negatieve uitslag zou geven, dan de vruchtwaterpunctie. Prof. De Sutter is een van de allerbesten op haar vakgebied, dus wij doen gewoon wat zij zegt
Deze professor kan dan wel één van de beste in haar vakgebied zijn, maar met welk doel willen jullie deze testen doen? De uitslag van de combinatietest zegt nou eenmaal niets, ook al is deze proffesor de beste van de beste. Luister vooral naar jezelf, zou ik zeggen....
Hier doen we 15 september de combinatie test, en we zien wel wat daar uit komt. Helaas is een NIPT met een meerlingzwangerschap niet mogelijk, dus wachten wij eigenlijk vol spanning die Combinatietest af... en ja we weten het, het is en blijft een kansberekening.... Maar die vlokkentest etc zie ik totaal niet zitten , hopen dus dat de combinatie test ons toch een gunstige kans geeft....
Ken Dr. Sutter niet, maar er zijn zeker redenen om dat advies niet op te volgen. Mijn man en ik denken helaas compleet anders over een leven met down. Hadden wij het advies van deze dokter opgevolgd dan was ik 12 weken bij de uitslag van de combinatietest, 14 weken bij de uitslag nipt, 15/16 weken bij de volledige uitslag van een vwp. Dan nog een week bedenktijd... 17/18 weken. Tegen die tijd voelde ik m'n uk al uitgebreid bewegen. Afgezien van het feit dat het me een onmogelijke keuze lijkt om op zo'n moment te beslissen over leven of dood kon ik de stress die zo'n traject mogelijk met zich mee zou dragen niet aan. Nu wisten we bij 11,5 week voor meer dan 99% zeker dat onze kindje niet 1 van de drie bekendste trisomieen heeft. De latere combinatietest bevestigde idd dat ik geen verhoogd risico ben, wat gezien mijn leeftijd alles behalve vanzelfsprekend is. Deze zwangerschap is mede door de vroege nipt een stuk relaxter dan mijn vorigen. Het geld was het me meer dan waard.
Cicey: de nipt is bij tweeling zwangerschap zeker wel mogelijk! Kijk anders even op de informstiesite van Brussel!
OK. Dan ben ik niet goed voorgelicht. Ik dacht dat ze het in Nederland niet doen (omdat het complexer is dan een gewone nipt), maar in Belgie (Brussel en Antwerpen) wel.
En idd bij een tweeling doen ze dat niet in Nederland. Aangezien het ook niet zo betrouwbaar is als met gewoon 1 baby.
Natuurlijk zegt die uitslag wél iets. Een kans of risico van 1 op 10 is toch iets wezenlijk anders dan 1 op 100, 1 op 1000 of 1 op 10.000? Ik vind het echt zulke nonsens dat de combinatietest 'niks zou zeggen'... Wat een onzin. Het is een kansberekening, een inschatting van jouw persoonlijke risico/kans. Met een behoorlijk hoge betrouwbaarheid. Als je weet wat je risico is op een afwijking kun je op basis daarvan tot nader onderzoek besluiten of niet. En als ik een (Belgische) professor die de topper is op haar vakgebied vraag wat zij ons zou adviseren en met name of zij vindt dat we meteen de NIPT zouden moeten doen en zij zegt: "ik zou eerst de combinatietest doen en afhankelijk van de uitslag over nader onderzoek beslissen", dan is dat het advies van een absolute specialist. En ook dat 'zegt niet niks'.
Niemand zegt dat ze jou hetzelfde advies had gegeven als ons. Mijn leeftijd geeft helemaal geen reden om onderzoek te doen, maar wij wilden het wel. En na overleg was dit haar advies voor ons. Was ik ouder geweest of mijn voorgeschiedenis of familiegeschiedenis anders dan had ze vast anders geadviseerd. Ze is tenslotte Belgische en zij doen de NIPT allang. Dus ze heeft gewoon haar redenen om in ons geval deze route te adviseren.
Fijn dat je zo tevreden bent met je Belgische arts! Meen ik oprecht. Maar zo'n advies is dus niet op iedereen van toepassing en dat is wat we wilden aanstippen. Mijn Belgische 'topper' adviseerde ons anders
De vraag is ook meer; als de combitest een goede uitslag geeft, ben jij dan gerustgesteld? Zo ja, dan heeft ze jullie idd prima geadviseerd. Bij mij zou elke uitslag geen geruststelling geven, omdat het een kansberekening is en die sluit nou eenmaal niets uit. Of je nou 1:10 hebt of 1:1000. Kans blijft kans.
Hallo en bedankt voor jullie reacties! Ik heb nog even gekeken en volgens mij is de NIPT echt een kansberekende test. Anders waarom zou je ook een VWP moeten laten doen als de uitslag van de NIPT afwijkend is? Echter, bij een afwijkende uitslag kan het voorkomen dat het kind toch geen trisomie heeft. Daarom is bij een afwijkende uitslag, om zekerheid te krijgen, een vlokkentest of vruchtwaterpunctie nodig als bevestiging van de NIPT uitslag. (www.meerovernipt.nl). Wat mijn situatie betreft, heb ik vorige week mijn kindje verloren tussen de 11de en 12de week. Ik ben nog aan het herstellen, meer geestelijk dan lichamelijk eigenlijk. Mijn man en ik hadden gekozen voor een VWP, als ik de 16de week had gehaald; maar nu nadat ik ons kindje verloren heb, wil ik de risico niet lopen om een tweede te verliezen i.v.m. VWP (helaas lees ik veel berichten van vrouwen die hun kind na de punctie hebben verloren). Daarom zat ik te denken aan combitest en NIPT, omdat minder invasief maar in mijn ogen ook minder betrouwbaar dan een VWP. Gr. Ila
Nipt is absoluut (echt) GEEN kansberekening! Ik werk met dezelfde techniek, alleen dan op een ander vlak. De reden dat er nog een vwp wordt gedaan is 1. Omdat deze techniek nieuw is in Nederland (bij deze toepassing in elk geval. Bij andere toepassingen wordt hij al jaren gedaan) en hij hier nog in studiefase zit. Dan is dat gewoon verplicht. De tweede reden is dat in zelfdzAme gevallen de afwijking alleen in de placenta zit en niet in het kindje zelf. Je krijgt dan een afwijkende nipt, terwijl de vwp dan vaak (maar niet altijd) een normale uitslag geeft. De kans dat de nipt het fout heeft is echter heeeeel erg klein. Wat afschuwelijk trouwens om op da termijn nog een kindje te moeten verliezen. Ik kan me voorstellen dat je dan voor een veiligere optie wilt gaan als een vwp. Heel veel sterkte gewenst!
Nipt is opzich best betrouwbaar voor 21, 18, 13. Ik heb nipt gedaan en daar kwam uit trisomie 7. Inderdaad nog een vruchtwaterpunctie moeten doen en bleek alleen dat chromosoom afwijking in placenta zit. Het kindje heeft dus een normaal chromosomaal profiel. Maar dit is echt heeeeeel zeldzaam. Dus nipt is zeker best een betrouwbare test voor de meest voorkomende chromosomale afwijkingen. Wil je 100% zekerheid moet je inderdaad vruchtwaterpunctie laten doen. Mijn afwijking is namelijk ook niet te zien met vlokkentest (weet je namelijk ook niet of de afwijking in placenta of kindje zit).