Hallo allemaal, Hoop op soortgelijke ervaringen en hoe het verder is verlopen. Bij onze baby begon de ontlasting stevig te worden sinds de 1e fruithap, toen was baby bij elke verschoning hard aan het persen om er kleine stukjes ontlasting uit te drukken, tot er op den duur een week niets meer uit kwam. Toen begonnen met lactulose en klysmas ( kleine klysma's ) op advies van de ha. Elke dag kwam er na een klysma een hard stukje uit en dat duurde een aantal dagen voort tot al het harde er uit was en de rest , een hele grote hoeveelheid volgde. Darmen waren behoorlijk uitgezet. Sinds de eerste grote verstopping ( 8 a 9 weken geleden) poept baby niet meer zonder klysma's, perst ook niet meer , wel na klysma. Een poosje om de 3 dagen klysma's gegeven ( in de tussentijd werd er niet gepoept) met dagelijks 12 ml lactulose, maar na 1.5 week toch weer verstopt. Sinds de 2e verstopping dagelijks een klysma gekregen met lactulose en dan komt er toch een behoorlijke hoeveelheid uit dagelijks en het was niet hard en niet waterig. Sinds we begonnen met de lactulose bleef de ontlasting goed zacht maar het werd dus niet zelf uitgepoept. Nu begonnen met forlax junior 4g en gestopt met lactulose. Moest eerst met een half zakje beginnen en 3 dagen afwachten. Op dag 3 weer een klysma gegeven, de ontlasting begon weer hard te worden. Inmiddels overgegaan op een heel zakje en al 2 dagen niet gepoept. ( terwijl er dus voorheen met klysma elke dag een redelijke hoeveelheid uit komt) onderbuikje zie je dan dagelijks weer voller worden en na 2 dagen begint baby ook wat huiliger te worden. Twijfel nu ook of ik eind van de dag een klysma moet geven of dat ik nog een dag langer moet wachten, wetende dat de boel weer opstapelt. Sinds de eerste verstopping heeft baby geen persdrang meer gehad wat ik vreemd vind, alleen dus wel na een klysma. Heb morgen een consult bij de ka om te bespreken hoe de forlax heeft gewerkt. Met eten houden we al rekening met geen banaan geven enz. , pruimensiroop, verse peer, krijgt nog steeds volledig BV maar het geeft geen verbetering. Iemand ook vergelijkbare ervaringen? Hoe is het bij jou verder verlopen en kreeg je een diagnose?
Geen ervaring, maar wel een stukje voor je gevonden over de medicatie. https://www.vumc.nl/afdelingen/patientenfolders-brochures/zoeken-alfabet/O/obstipatie_bij_kinderen.pdf Teveel klysma’s zijn voor een volwassene niet goed, elke dag een klysma voor een baby lijkt me ook niet goed, omdat je daarmee de darmflora verstoort. In hoeverre je luie darmen kunt krijgen van klysma’s weet ik niet Waarschijnlijk heb je het al geprobeerd, maar extra water geven? Vocht zorgt voor een soepele ontlasting
Ik weet niet hoe oud je baby is, maar ik weet dat vaak als advies wordt gegeven terug te gaan naar alleen melkvoeding. En als de ontlasting weer normaal komt, heel rustig opbouwen.
Mijn jongste reageerde enorm op bijvoeding, hier was het advies dan klysma (want de verstopping zat echt bij de endeldarm, dat kreeg ze er zonder klysma niet uit en bv lactulose werkte alleen daarboven waardoor ze wel buikpijn kreeg, maar het alsnog niet kwijt kon) en stoppen met bijvoeding tot ze weer zelf goed poepte. Opbouwen van bijvoeding ging zo heel langzaam, telkens ook echt maar 1-3 hapjes en heel selectief (geen appel, banaan, aardappel... bloemkool werkte wel goed, pompoen geloof ik ook, peer ook). En ineens waren de darmen meer gewend en had ze geen last meer.
Ik dacht bij je titel, Jaa hier poept m’n dochter ook niet zelfstandig, maar is een heel andere orde, zij wil gewoon niet in de luier poepen. Dus ik hou haar op de pot, waar zij dan poept. Maar ze is pas 13 weken dus kan natuurlijk niet zelf die pot op. Maar ik heb gelukkig geen ervaring met jouw verhaal. Maar ik zou je allereerst aanraden om weet even terug te gaan naar alleen bv. Gewoon weer op verzoek, het liefst minimaal 8 voedingen per dag, zoals je voordat vaste voeding gegeven wordt ook geadviseerd wordt. Dit doe je totdat het poepen weer goed en vanzelf gaat. Daarna kan je weer rustig gaan opbouwen, waarbij het belangrijk is dat er geen melkvoedingen vervangen gaan worden. Laat je kindje zelf de regie houden hierin. Laat het hem zelf bepalen hoeveel hij eet, het beste is dit om het hem zelf te laten doen. Tot een jaar is melk de hoofdvoeding en de rest voor erbij, het heet niet voor niks bijvoeding. Op een gegeven zal je kindje vanzelf meer vaste voeding gaan eten en steeds langer tussen de borstvoedingen laten zitten. Verder zou je je kindje in de potjeshouding kunnen houden, of zelfs op de pot zetten. Zorg wel dat de knietjes hoger dan de billen zitten. Dit is de ideale houding om te poepen. Voor die tijd lekker een warm bad en een buikmassage zou ook nog kunnen helpen.
Wat naar. Hier had zoontje ook moeite met ontlasting, hard en veel krampen. Ook als t Zacht was wist hij soms niet hoe hij moest persen leek t.. hij kreeg 2 x dgs 1 zakje forlax en daar poepte hij Goed op. Lactulose gaf alleen maar meer krampen. Kan me je zorgen voorstellen. Je kindje e lij beetje vergeten hoe te persen... ik zou zeker eerst de KA afwachten, maar hier hielp t nog wel is de thermometer te geven, alsof je tempratuurt. Hij perste die dan weg en poepte zo ook wel vaak uiteindelijk. Ook zou ik indd terug gaan naar enkel borstvoeding en de darmpjes even tijd geven om bij te komen. Buikje masseren en beentjes bewegen hielp hier ook wel eens wat.
Ok onze baby is nu 7 maanden. Vanaf 6 maanden zeggen ze dat er bijvoeding nodig is. De huisarts zei dat de darmen door fruit en groente geprikkeld moeten worden. Ik geef nu tussendoor roos vice laxo, voor de 6 maanden gaf ik extra water en stopte ik ook tijdelijk met bijvoeding maar het poep probleem bleef. Daarna dus wel met groente en fruit verder gegaan omdat dat volgens de huisarts goed is en hebben we het hapje voor hapje opgebouwd. Volgens de huisarts zouden klysma's geen luie darmen veroorzaken. Het is momenteel wel een raadsel waarom er de laatste paar maanden sinds de eerste verstopping nooit een spontane poepluier is..
Het is vanwege de darmrijping aan te raden niet eerder dan 6 maand te beginnen met bijvoeding. (Daar heb je nu helaas niks meer aan, maar bij een volgend kindje misschien wel) De hoeveelheden die nodig zijn nog zo klein op deze leeftijd, het gaat alleen om een beetje ijzer, omdat de voorraad die je bij de geboorte meekrijgt op begint te raken. De who raadt aan om juist vis, vlees en ei te geven. De rest halen ze nog prima uit de borstvoeding. Zo rond een jaar halen ze 50/50 uit bv/vv. Als je bv op verzoekt blijft geven tenminste. Op hoeveel voedingen zit je nu? Water geven zou ik niet doen, liever gewoon extra aanleggen. Daar zit zowel vocht als vet in.
die roos vice moet ik nu wel geven omdat ik die zakjes forlax moet geven. Zit nu op 5x BV per dag incl. Laatste voeding rond 22.30 Daar komt dan sochtends 1fruithap bij met roos vice laxo en 1 zakje forlax en avond eten half groentepotje met roos vice laxo en 1 zakje forlax . Bij onze andere kids hadden we dit niet en begonnen we rond de 4 maand met fruit en de rest ging allemaal vanzelf, niks geen darm problemen. Dus dit is echt nieuw Met 4 maanden begonnen we nu ook heel langzaam met een paar hapjes en rond de 6 maanden pas een volledige fruithap. En een klein poosje later heel langzaam met groentehapjes begonnen, zitten nu op een halve groentehap. Op het Potje is misschien wel een idee, maar buik masseren, met beentjes fietsen, thermometer, haalt allemaal niks uit. Na zo' n klysma gaat het ' persen heel goed' maar die aandrang komt niet vanzelf. Ook als er dus geen verstopping is en de ontlasting zacht blijft door de forlax of lactulose komt er niks. Laat ik het langer dan 3 dagen zo, dan begint het wat harder te worden. Zal het morgen sowieso overleggen met de kinderarts wat voeding betreft en hoe verder
Stoppen, bv en evt met een dietiste een introductie schema opstellen. Goed dat je de ka erbij hebt. @Fristi2012 die kleine van jou vind ik helemaal bijzonder, zo jong en dan al eisen stellen zie je dat dan aan je kleine of laat ze van zich horen? Binnenkort gaan we hier langzaam beginnen met een potje te introduceren. Hij staat al maanden in t zicht in dr kamertje. We hebben dr een gevonden van fisherprice waar een muziekje in zit als er wat in beland, voor die gup van ons waarschijnlijk helemaal t einde. Nog even zoeken wat de handigste en langzaamste methode is, we hebben geen haast en verwacht er nog niks van maar ze is nieuwsgierig en dus wie weet bevalt t dr.
Is al vanaf de geboorte, ze poepte alleen met een open luier. Ik was al bekend met bzc, maar was niet van plan dit actief te doen. Maar ik dacht, ben ook gek ook, dat gesmeer met open luier, waarom niet gewoon boven de pot. Ik hou haar bij elke verschoning overdag boven de pot en als ik zie dat ze kramp heeft. Ze laat ook duidelijk weten als ze nog niet klaar was als ik haar eraf haal.
Ideaal, nog nooit gehoord!!! Hopelijk houdt ze t vol haha. Ik heb dagelijks nog 1 tot 3 volle luiers, van een knul van 14,5 kg is dat best wel eens jammer hahaha
Ik heb ook vaker poepluiers van zoon dan van dochter. Af en toe poept hij tussen de middag in z’n luier. Maar gelukkig poept hij al sinds hij 20 maand is bijna alles op de wc/pot. Gelukkig nog niet in z’n onderbroek gehad. Maar dochter heeft pas 3 poepluiers gehad in dr leventje. (3 maand nu)
Mijn zoon plast nu heeeel af en toe eens op de wc.... 2 jaar en 3 mnd. Achja. Komt vanzelf. Ik zal baby 2 eens boven de wc houden hahaha.
Mocht je serieus geïnteresseerd zijn, zoek dan eens op babyzindelijkheidscommunicatie. Baby’s worden in principe zindelijk geboren, net als de meeste dieren willen ze hun nest niet vies maken. Door middel van kleine signalen laten ze weten dat ze moeten plassen en poepen. Vaak een kreuntje, even stil liggen, een bepaald huiltje. Als je daar op reageert, kun je dus op het juiste moment op de pot houden. Maar als je er niet op reageert zal de baby toch gaan plassen, het ophouden lukt nog niet zo goed namelijk. Op een gegeven moment leert de baby in de luier te ontlasten. Na 6 maand zijn de signalen vaak helemaal verdwenen als er nooit op gereageerd wordt. En dan na 2-2,5 jaar ga je je kind opeens leren dat het toch niet in de luier moet... Tja, niet alle kindjes vinden dat even leuk. Maar nu zal ik stoppen met dit topic vervuilen. mocht je vragen hebben, pb dan ff
Vandaag de kinderarts gesproken , met fruit en groente en forlax 2 zakjes per dag moet ik door gaan. En als er na 4 dagen nog geen ontlasting is geweest moet ik kindol of kindocol druppels geven en dan zou het op dezelfde dag op gang moeten komen. Als we het idee hebben dat het buikje erg vol is op dag 5 en er komt niks uit dan kunnen we evt. bij spoed eisende hulp langs om darmpjes na te laten kijken/voelen. Met klisma' s moeten we stoppen,volgens arts krijgt baby dan geen kans om aandrang zelf te voelen. Nu met 2 zakjes forlax per dag 2.5 dag nog niet gepoept, ben wel bang dat er op dag 4 of 5 weer een hevige verstopping gaat komen. Na 3 dagen merken we vaak al dat onderbuikje vol is, maar we moeten dus afwachten en op dag 4 druppels geven.
Ik zou gewoon stoppen met bijvoeding en alleen BV geven. En dat minstens 2 weken. Ik vind het een raar advies van de kinderarts, sorry.
Ja ik weet het ook niet op het moment waar ik goed aan zou doen. Beide artsen zeggen bijvoeding door blijven geven. Met het advies 5 dagen wachten , gaan bezorgde dagen worden. Ze zei ook dat sommige baby's die volledig BV krijgen 1 x in de 2 weken ontlasting hebben en dat de voeding dan gewoon goed wordt opgenomen, zelf geloof ik echter niet dat mijn baby tot die doelgroep behoort die er langer over doet. Naast het feit dat we ook bijvoeding geven maar dat is bekend. Vindt dat niet echt een geruststellende opmerking.