Cupcakes zijn ingezakt

Discussie in 'De lounge' gestart door Biccy, 20 apr 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Biccy

    Biccy Fanatiek lid

    28 jul 2008
    2.056
    14
    38
    Ierland
    Hallo allemaal,

    Mijn heerlijk smakende cupcakes zijn net helemaal ingezakt (nog voor de frosting). Ze kwamen zo mooi uit de oven :(

    Wat doe ik verkeerd?
     
  2. Alita

    Alita Niet meer actief

    te snel eruit gehaald?
    Je moet ze rustig uit de over halen en ze met rust laten...anders weet ik het ook niet
     
  3. Biccy

    Biccy Fanatiek lid

    28 jul 2008
    2.056
    14
    38
    Ierland
    Te snel uit de oven gehaald? Ik heb gewoon de cupcake plaat eruit getilt... echt? Zijn ze geschrokken dan? :D

    Nou zo nog maar eens proberen dan...
     
  4. YouBri

    YouBri Actief lid

    28 jan 2012
    282
    0
    0
    NULL
    NULL
    Misschien op te lage temperatuur gebakken?
    Ik bakte ze hier eerst op 160 graden, maar had toen steeds lucht aan de onderkant zitten (ook soort van inzakken), ik ben ze toen op 180 graden gaan bakken en sindsdien blijven ze gewoon goed in model.
     
  5. LieveMamaTrix

    LieveMamaTrix Fanatiek lid

    12 mrt 2012
    2.806
    0
    36
    Heb je er een eitje teveel ingedaan? Dan worden ze nog wel eens te luchtig met als gevolg dat ze een beetje inzakken.

    Ik heb dat tegenwoordig met soufflés.... Sta je er een hele middag op te zwoegen, komen ze er prima uit, draai je je om en dan zijn ze als een zielig ballonnetje leeggelopen. Verliest dan toch een beetje zijn jeu. ;)
     
  6. Biccy

    Biccy Fanatiek lid

    28 jul 2008
    2.056
    14
    38
    Ierland
    Ik volg het recept echt helemaal 'to the dot' ... de oven netjes voorverwarmd, recept zegt 180c.. ik weet het ook niet.

    He wat balen :/ Ik lees net op verschillende sites dat over mixen of onder mixen het ook kan veroorzaken.. misschien daar iets verkeerd gedaan dan..
     
  7. Rylie

    Rylie VIP lid

    14 jun 2010
    5.757
    490
    83
    Vrouw
    Patissier
    Noord Brabant
    Ze waren nog niet gaar! dat is de eninge reden die ik kan bedenken.
    Proeer het nog een keer met je oven wat hoger.. Niet elke oven bakt hetzelfde.
    Kleine tip om zeker te weten dat ze gaar zijn, met een satepikker er in prikken. Komt hij er schoon uit dan zijn ze goed.
    Je kunt het ook aan de binnenkant zien of ze gaar zijn of niet..
    hoop je een beetje te hebben geholpen..
     
  8. YouBri

    YouBri Actief lid

    28 jan 2012
    282
    0
    0
    NULL
    NULL
    En ze zijn wel gewoon helemaal gaar als je ze er uit haalt?
     
  9. Biccy

    Biccy Fanatiek lid

    28 jul 2008
    2.056
    14
    38
    Ierland
    Dank je, ik moet nog wennen aan mijn oven, heb sinds gisteren een nieuwe...

    Zo nog maar eens proberen dan :)
     
  10. Biccy

    Biccy Fanatiek lid

    28 jul 2008
    2.056
    14
    38
    Ierland
    Nou volgens mij niet hoor, het recept zegt 15 tot 20 min of wanneer ze goudbruin zijn. Ze zaten er langer in, en waren mooi van kleur, mijn sate prikker kwam er goed uit, maar ik proefde er eentje (okee twee) en volgens mij zijn ze net niet gaar.

    Gekke oven..
     
  11. YouBri

    YouBri Actief lid

    28 jan 2012
    282
    0
    0
    NULL
    NULL
    Oh en heb je een oventhermometer?
    Want bij mijn oven wijkt de temperatuur op de knop af van de temperatuur die hij daadwerkelijk is.
    Hier staat hij bijvoorbeeld op 175 graden, terwijl de temperatuur in de oven dan rond de 155/160 graden zit. En voor 180 graden moet ik hem echt op de 200 zetten.
     
  12. Biccy

    Biccy Fanatiek lid

    28 jul 2008
    2.056
    14
    38
    Ierland
    Nee geen thermometer helaas... het is nog even wennen, heb hem pas sinds gister..

    Straks iets hoger zetten en dan kijken of het lukt :)
     
  13. Biccy

    Biccy Fanatiek lid

    28 jul 2008
    2.056
    14
    38
    Ierland
    Ik heb trouwens wel per ongeluk muffin cases, ipv cupcake cases, maar dat zou toch niet uit moeten maken?
     
  14. YouBri

    YouBri Actief lid

    28 jan 2012
    282
    0
    0
    NULL
    NULL
    Lijkt me niet hoor..
     
  15. chrystel73

    chrystel73 VIP lid

    9 jan 2009
    6.304
    2.585
    113
    ik had het ook steeds tot dat ik las dat je vooral niet te lang moet mixen!

    Op de laagste stand alles door elkaar mixen tot je een glad beslag hebt en dan is het goed.
    Als er teveel lucht inzit rijzen ze in de oven heel snel maar zakken dus na het bakken weer in en laten los van het papiertje

    Als ik ong 40 gram beslag per cupcake gebruik dan krijg ik echt supermooie cakejes!!!
     
  16. MissXX

    MissXX Fanatiek lid

    9 okt 2011
    2.027
    0
    0
    Nijmegen
    Misschien een heel domme overbodige vraag,
    maar: Heb je de oven open gedaan tijdens het bakken?
    Als je dit doet gaan ze zeker inzakken!

    Voor het geval je het misschien niet weet, noem ik ze even op.. Ik heb nooit ingezakte cupcakes. Heb veel gelezen over hoe deze te maken namelijk..

    - Alle ingredienten op kamertemperatuur
    - 1 voor 1 de ingredienten met elkaar mengen, dus niet alles in 1x bij elkaar
    - Eerst de suiker (beetje bij beetje) goed door de boter (kamertemperatuur) mixen
    - Dan het ei erbij geloof ik, en dan de bloem/bakmeel, en de melk
    (maar dit weet ik even niet zeker zo uit mijn hoofd), is namelijk alweer een tijdje geleden
     
  17. chrystel73

    chrystel73 VIP lid

    9 jan 2009
    6.304
    2.585
    113
    als je met een mix bakt kun je alles bij elkaar gooien, inderdaad niet de oven open tussendoor.
     
  18. MissXX

    MissXX Fanatiek lid

    9 okt 2011
    2.027
    0
    0
    Nijmegen
    Mix? Bedoel je uit zo'n pakje?
    Dat zou wel kunnen ja, die gebruik ik nooit..
    Dus in dat geval maar over mijn post heen lezen!

    Inderdaad ook niet te lang mixen, dat is ook een goede ja!
     
  19. iMama

    iMama Actief lid

    21 okt 2011
    445
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik lees dat je een nieuwe oven hebt, heb je wel een oventhermometer gebruikt? Ik kan echt niet zonder. Mijn oven wijkt 20 graden naar boven af bij temperaturen vanaf ongeveer 180 graden. Dus voor mij is een thermometer een echte must.

    Verder niet te vaak tijdens het bakken de deur opentrekken. Dat ook goed voor inzakrisico namelijk.

    Edit: Voel me nu spuit 11, beide tips zijn al genoemd. :)
     
  20. Biccy

    Biccy Fanatiek lid

    28 jul 2008
    2.056
    14
    38
    Ierland
    Bedankt voor de tips dames, ze komen overigens niet uit een pakje, die lukken me wel hahaha

    Ik doe ook de oven niet open, kan mooi naar binnen kijken.
    Denk dat ze te luchtig zijn en in een te groot vormpje zitten, waardoor ze inzakken.

    Vandaag gaan we weer aan de slag :)
     

Deel Deze Pagina