Hallo, Ik vroeg me het volgende af; als er geen tweelingen in de families van jou en je partner voorkomen, dus ook niet bij verdere voorvaderen, kan je dan in verwachting raken/zijn van een tweeling? Of is dit juist erfelijk? Je zou zeggen het moet ergens beginnen in de familie, dus hoeft niet erfelijk te zijn. Ben gewoon nieuwsgierig erna, want ben op dit moment niet zwanger ofzo.
het hoeft niet erfelijk te zijn maar als er al mensen zijn in de familie met tweelingen is de kans wel groter. Mijn schoonmoeder is er 1 van een tweeling en ik heb dus de erfelijke kans. Als je net gestopt bent met de pil is de kans ook groter op een tweeling als je gelijk zwanger raakt. Ik heb nu allebei de kansen dus (ronde 1 voor ons) Verder kan je ook gewoon buiten die dingen om een tweeling krijgen hoor! Als er 2 zaadjes in jou eicel dringen ja dan worden het er 2 (eeneiige tweeling)en als jou lichaam 2 eitjes laat springen en die bevruchtraken krijg je er ook 2 (een 2eiige tweeling). Ook kan het gebeuren dat je bevruchte eicel zich ineen deelt tot 2 en er 2 innestelingen kunnen plaats vinden en dan heb je er ook 2 (1eiig)
Erfelijkheid kan een rol spelen bij het krijgen van een tweeling, maar dat hoeft niet. Een tweeling kan eeneiig zijn, maar ook twee-eiig. Een eeneiige tweeling ontstaat als de bevruchte eicel zich splitst. Eeneiige tweelingen lijken precies op elkaar en hebben altijd hetzelfde geslacht; het zijn dus of jongens of meisjes. Erfelijke aanleg speelt hierbij meestal geen rol. Het kan ook dat twee eicellen door twee zaadcellen rond dezelfde tijd bevrucht zijn. Als deze twee bevruchte eicellen in de baarmoeder uitgroeien tot twee babys is er sprake van een twee-eiige tweeling. Deze kinderen lijken vaak niet méér op elkaar dan 'gewone' broers en zussen en kunnen van verschillend geslacht zijn. Bij het ontstaan van twee-eiige tweelingen kan een erfelijke aanleg van de vrouw meespelen die ervoor zorgt dat er meerdere eicellen tegelijkertijd vrijkomen. Maar er zijn meer oorzaken voor het ontstaan van een twee-eiige tweeling, zoals de leeftijd van de moeder; hoe ouder de moeder is, hoe meer kans dat er meerdere eicellen tegelijk vrijkomen. Ook het gebruik van medicijnen die de eisprong stimuleren kan ervoor zorgen dat er meer eitjes vrijkomen. En als bij een IVF-behandeling meerdere bevruchte eicellen worden teruggeplaatst in de baarmoeder, kan dit ook de kans op een meerling vergroten. Geciteerd uit betrouwbare bron!
Een tweeling zwangerschap is niet zonder risico's dus je kunt er maar beter niet op hopen. Risico's zijn: Kind: -lager geboortegewicht en vroeggeboorte (waardoor hogere sterfte kans, de kans op sterfte rondom de geboorte is ruim 5x zo groot) Risico moeder: -1e 3 maanden grotere kans miskraam -veel bloedverlies bevalling -suikerziekte tijdens zwangerschap -vaker hoge bloeddruk Etcetera....
Dat weet ik maar er zijn zo veel tweelingen die gewoon gezond op de wereld komen en ook met een acceptabel geboorte gewicht. Ik zou het niet echt erg vinden als ik een tweeling zou verwachten want als dat gebeurt,gebeurt het maar het is niet de bedoelen (we willen allebei 2 kinderen en er loopt er hier al 1) maar erg is het ook niet. Wou er alleen mee aangeven dat ik dubbele kansen/risico's (hoe je het ook wilt noemen) heb
@lettie dat vind ik een beetje zwart wit gezegd " dus je kunt er maar beter niet op hopen " Ik ben in verwachting van een tweeling en het gaat me prima af! Nergens last van, alleen ijzer tekort..misselijkheid heb ik nooit meegemaakt. - grotere kans op miskraam komt omdat je er 2 draagt dus logisch dat die kans groter is als bij een eenling zwangerschap - veel bloedverlies komt omdat je ipv dubbel zoveel bloed..2x dubbel zoveel bloed aanmaakt..zodat je zoveel kan verliezen Vind er niks ergs aan als je er op hoopt. Je kan trouwens zowel van een 1-eiige als van een 2-eiige tweeling zwanger raken als het niet erfelijk is. Sowieso is 1-eiig niet erfelijk en is meer toeval ( 1 eitje splitst zich in 2-en, hier zitten wel veel risico's aan vast..bv door het delen van de placenta en vruchtzak ) 2-eiig..is erfelijk maar je kan ook de 1e zijn in de familie ( iemand moet er toch mee beginnen ) door IVF, hogere leeftijd kan het ook eerder voorkomen. Bij mij is de broer van mijn opa tweeling en van de andere familie de zus van mijn overgrootoma..dus dat het 1 generatie overslaat is ook onzin.
Dank jullie wel voor de zeer duidelijke uitleg! Ik ben helemaal op de hoogte nu, was gewoon even nieuwsgierig hoe of wat.
Gefeliciteerd met je zwangerschap! Bij de meeste tweelingzwangerschappen gaat het inderdaad net als bij jou gewoon harstikke goed. Blijft dat als je naar een grote populatie kijkt, er toch meer risico's zijn bij een tweeling zwangerschap dan bij een eenling zwangerschap. Ik merk gewoon dat veel mensen alleen maar denken dat een tweeling krijgen super leuk is (en er zitten ook heel veel leuke kanten aan!) zonder dat ze zich bewust zijn dat er ook risico's aan hangen. Niet voor niets wordt er steeds vaker maar 1 eicel terug geplaatst i.p.v. 2, 3 of zelfs 4 wat men vroeger veel meer deed. Om positief af te sluiten: Ik wens iedereen een hele goede zwangerschap toe!
Dat kan dus niet. In principe wordt de eicel altijd door 1 zaadje bevrucht omdat zodra er 1 zaadje in de eicel is doorgedrongen de overige zaadcellen door de eicel buitengesloten worden. Stel dat er meerdere zaadcellen tegelijkertijd in de eicel doordringen, dan wordt de ontwikkeling stopgezet (te veel chromosomen) en is nooit levensvatbaar.
Ik heb ook een vraag en die past wel in dit onderwerp. Mijn vriend is zelf de helft van een tweeling. Hebben wij nu meer kans op het krijgen van een tweeling? Of gaat dat van moeder op dochter (en dus niet op zoon)? Ben benieuwd.
je vriend kan het alleen doorgeven aan zijn eventuele dochter..alleen vrouwen kunnen ervoor zorgen dat er een dubbele eisprong plaatsvind
Olove heeft gelijk, als je vriend helft van een tweeling is maakt voor jou zwangerschappen niet uit. @done: dat geldt voor jou ook. jij deelt geen genen met je schoonmoeder dus je hebt geen verhoogde kans op een tweeling. een een-eiige tweeling ontstaat idd niet door 2 zaadcellen, maar door een deling van een bevruchte eicel. overigens geeft een verhoogde kans natuurlijk nog steeds een kleine kans op een tweeling. ik ben zelf wat dat betreft erfelijk "zwaar belast" (aan alleen de moeders kant van mijn familie al komen als ik het zo goed heb 5 twee-eiige tweelingen voor) maar ik heb er echt maar eentje in mijn buik.