ik zit met een vraag, mijn man werkt altijd op zaterdag. je krijgt altijd van je baas 2 dagen na de bevalling om je kind aan te geven. maar stel als je kind op vrijdagmiddag geboren wordt, en mijn man het kindje pas op maandag kan aangeven. kost dit dan een extra vrije dag? want mijn man is dan al 2 dagen kwijt voor de vrijdag bij de bevalling en de zaterdag die hij normaal gesproken zou moeten werken. (deze dagen 'krijg' je van je baas) kost het nu een dag om je kindje aan te geven op de maandag? of is deze dag ook nog voor rekening van zijn baas? ik kan het namelijk niet vinden in het cao wie o wie weet hier meer over? alvast bedankt!
Volgens mij kost dat je inderdaad een extra vrije dag. Maar zoizo wel fijn dat hij dan nog wat langer thuis is na de bevalling, toch? Anders voor de zekerheid met de bond bellen?
bedankt voor je snelle reactie, ja het is heel fijn dat mijn man langer bij me is, maar omdat hij door andere omstandigheden door bijna al zijn vrije dagen heen zit, hopen we dat deze dag ook nog voor da baas is, snap je?
Volgens mij kun je calamiteitenverlof opnemen voor de dag van de bevalling + het doen van aangifte (dat zijn dus twee dagen) en heb je daarnaast 2 dagen vaderschapsverlof. Ik zou het in ieder geval zo proberen!
De dag van de bevalling en het doen van aangifte is inderdaad calamiteitenverlof. DaarNAAST krijg je nog 2 dagen kraamverlof.
is dat zo? dat zou wel heel mooi zijn ik weet niet beter dat de papa maar 2 dagen krijgt, maar kan je dit zo aangeven bij je baas? want bij de vorige keer heeft mijn man ook 'maar' 2 dagen gekregen. zou hij dit schriftelijk ofzoiets moeten aanvragen?
hier krijgt papa zelfs maar 1 dag (cao) Wij(lees hij) is nu dagen aant sparen. In de vakantie toch wat doorwerken en extra uren zodat hij straks even thuis kan zijn
het lijkt me niet dat aangeven een calamiteit is en als het wel zo is dat daar dan een hele werkdag voor wordt gerekend, eerder een uurtje ofzo. Overigens mag je wel van een werkgever verwachten dat ie een beetje flexibel is in deze periode en hem dus flexibel vakantiedagen toekend. Misschien kan hij een weekje volledig ouderschapsverlof opnemen? dan gata het niet ten koste van zijn vakantiedagen die hij al op heeft en betaalt de fiscus ook lekker mee.
Je kunt calamiteitenverlof opnemen voor bevalling en aangifte. Daarboven heb je 2 dagen kraamverlof. Zie: Gezin en werk: kraamverlof voor partner en ARBEIDSRECHTER.nl: zwanger, werknemer, zwangerschapsverlof (bijna onderaan) Ik vraag me altijd af of een CAO je wettelijke rechten mag beperken. Gelukkig is hiervan bij onze CAO geen sprake, maar als dat wel zo is zou ik dat zeker eens navragen bij een vakbond.
Hier kreeg mijn man maar 2 dagen; 1 voor d edag van de bevalling en 1 voor het aangeven van het kindje. Volgens mij is het ook zo wettelijk geregeld, zo was het in ieder egval bij onze andere kindjes ook. Gelukkig was zijn baas helemaal niet moeilijk. Hij had vakantiedagen bewaard voor na de bevalling maar zijn baas zei dat hij in ieder egval ene week moest thuisblijven en daarna pas zijn dagen hoefde op te nemen. Zie het maar als ene kadootje zei hij er nog bij.
Ik zat ook al rond te kijken op internet, naar wat ik weet is 2 dagen wettelijk geregeld, nl. 1 dag om bij de bevalling aanwezig te zijn en 1 dag om aangifte te kunnen doen van de kleine. Beval je in het weekend heeft de man pech en houdt hij nog maar 1 dag over. CAO en werkgevers kunnen hier natuurlijk weer positief van afwijken.... maar is er hier geen actieve deelneem(st)er die juridische arbeidsrechtelijke achtergrond heeft en hier de details kan aangeven??? even een reactie op bovenstaande website arbeidsrechter, pas op voor deze site want in de loop der jaren is veel in het arbeidsrecht gewijzigd en deze site niet.
hmm die van de cnv is inderdaad wel interessant, rijst bij mij alleen de vraag waarom het kraamverlof over het algemeen niet wordt gebruikt op die manier..... ah zie mijn banner, het rechterhandje van die kleine gaat wel heeeeeeel erg naar de 40 weken
waarschijnlijk omdat het niet in het voordeel is van de werkgever, en het hen dus wel gunstig uitkomt om de werknemer er niet op te wijzen. Daarnaast zijn er ook veel werkgevers niet mee bekend bijvoorbeeld. Ik heb bij mijn man destijds de bond in moeten schakelen omdat P&O er in zijn geheel niet van op de hoogte was, terwijl het toch echt een heel groot bedrijf met voornamelijk mannelijke werknemers
Ik denk dat er weinig gebruik van wordt gemaakt, omdat mensen het niet weten. Zowel werknemers als werkgevers. Iedereen denkt te 'weten' dat mannen maar op twee dagen recht hebben. Als werkgevers het al weten, zijn ze nogal eens geneigs hun mond erover te houden. Daarom is het ook zo belangrijk om zelf te kijken welke rechten je hebt! Bel desnoods met de vakbond (als je daar lid van bent.) Dan weet je precies waar je aan toe bent en heb je gelijk hulp als je werkgever moeilijk doet.
bedankt voor alle reacties, helaas niet echt eenduidig allemaal, maar dit komt natuurlijk doordat er veel onduidelijkheid bestaat hierover. ik ga nogmaals het cao uitpluizen en als ik er echt niet uitkomt dan even en belletje plegen naar de bond. maar bedankt voor jullie reacties!
Kijk eens op de site van het ministerie van szw. Daar staat dat vaders recht hebben op 2 dagen betaald verlof. Hiernaast kun je calamiteitenverlof opnemen voor 1) de bevalling en 2) het aangeven van het kind voor de benodigde duur. Je werkgever moet in principe akkoord gaan, maar kan wel stellen dat de dagen voor dit verlof geruild moeten worden met je vakantiedagen. Dit laatste moet je dus aan je werkgever vragen.
ik heb gekeken op de site van SZW...hele duidelijke info! in het cao van mijn man staat dat de calamiteiten verlof doorbetaald is (1 dag voor de bevalling en 1 dag voor het aangeven) misschien een hele domme vraag, maar stel, dit kindje wordt op vrijdag geboren dit is de eerste dag van de calamiteiten verlof. en dan de zaterdag 1ste kraamverlof dag.(m7omdat hij normaal gesproken op zaterdag werkt) en dan daarna de maandag en dinsdag de tweede calamiteiten/kraam verlof opnemen. dan zou hij woendag weer moeten werken zonder dat het zijn eigen verlof of loon kost toch? of zie ik het nou verkeerd?
Klopt. Het is wel zo dat de dagen kraamverlof niet per sé direct na de geboorte opgenomen hoeft te worden. Dit moet binnen een maand. Zijn werkgever mag die 2 dagen niet weigeren, maar kan misschien wel iets zeggen over op welke dagen het verlof opgenomen mag worden. In jouw geval zou ik doen alsof je neus bloedt. Zijn werkgever moet er zelf maar mee komen.