hier kijkt school erg naar de cito's dochter van okt maar heeft cito in jan/febr niet gemaakt en pas in mei en toen erg onzeker en lage scores jaar over gedaan en logopedie gekregen en nu hoge scores en extra werk in groep 2 naar de zomervakantie
Het is jammer dat er steeds gekeken wordt naar leeftijd en niet naar vaardigheid. Mijn dochter is van eind nov. Ze heeft 1 1/2 gekleuterd. Ze kan lezen (AVI E3/M4), ze kan boven gemiddeld rekenen, maar is sociaal emotioneel jong .Toch hebben we gekozen haar naar groep 3 te laten gaan. Dus laat je niet leiden door leeftijd, ga een gesprek aan met de leerkracht (misschien IB-er erbij) en maak een besluit. Er zijn genoeg kinderen die met 11 jaar naar het VO gaan.
En soms is juist wel doorstromen dan fijner aangezien groep 1/2 vaak ook minder gestructureerd is dan groep3. Ik heb al wel enkele kindjes met adhd in groep 3 veel rustiger zien worden en meer geconcentreerd... Juist als deze hele drukke kinderen die wel vlot zijn in hun ontwikkeling zijn langer kleuteren zie je dat ze zich ook vervelen en dan juist nog drukker zijn in gedrag
Volgens mij kan dit helemaal niet wettelijk gezien. Als ouders dit aanvechten, dan heeft de stichting geen poot om op te staan, en terecht. Ik ben groot voorstander van innovatief, persoonlijk onderwijs. Dat zo'n stichting dan terug gaat naar vroeger, dat baart mij wel zorgen. Welkom in de 21e eeuw denk ik dan
Ik vind het vrij normaal dat hij nog een jaartje blijft...hij zit immers nog lang geen jaar op school. Kinderen van december gaan bij ons op school sowieso nog een keer in groep 1...of ze moeten wel heel erg voor zijn. Komt echt bijna nooit voor. Laat je kind nog lekker genieten van een jaartje kleuteren...daar is echt niks mis mee.
Er is wettelijk helemaal geen grens. Behalve dus die acht jaar basisschool, maar daar kun je natuurlijk over discussiëren, want er zijn maar heel weinig kinderen die precies 8 jaar naar de basisschool gaan. Los van dit: vroeger is niet altijd beter, soms blijken veranderingen achteraf helemaal niet zo goed te zijn als vooraf gedacht werd. Lijkt me niet goed om die verandering dan krampachtig vast te houden...? Maar ik zou als ouder altijd in gesprek gaan met school als je een andere mening hebt dan zij. Dus als je van mening bent dat jouw oktober/november/december-kind toe is aan de volgende groep, dan zou ik daarover in gesprek gaan met de leerkracht en als dat nodig is de intern begeleider en desnoods de directeur. Mocht je daar geen goed gevoel aan over houden (wat de beslissing ook wordt), dan zou ik me sowieso afvragen of de school bij mijn kind/bij mij past.
Onze school kijkt per kind en daar zijn we erg blij mee: oudste is van eind november en na ruim anderhalf jaar kleuteren gestart in groep 3, wat alweer een tijd te makkelijk is voor haar. Ze was de enige van de groep okt-dec die snel doorging naar groep 2, de rest bleef nog een jaartje extra kleuteren. Je moet dus echt per kind kijken, omdat te vroeg al naar het echte leren moeten niet handig is, maar te laat ook niet. Wat jij zegt over dat het in de praktijk niet altijd goed blijkt uit te pakken, met de grens op 1 januari, valt nogal mee. van de kort-kleuterende kinderen blijft een iets groter deel van de kinderen later alsnog een keer zitten, (maar dat is maar 3%), maar op langere termijn laat onderzoek zien dat er geen verschillen meer waarneembaar zijn tussen de kort-kleuterende kinderen en kinderen die ongeveer 2 jaar of nog langer kleuteren.
Hoi, Zelf ben ik juf van de instroomgroep. Hier gaat eigenlijk iedereen vanaf oktober gewoon nog een jaar. Alleen als ze de cito E1 al allebei (rekenen en taal) een B of A scoren en daarnaast ook sociaal/emotioneel eraan toe zijn gaan ze naar groep 2. Het is toch heerlijk als je kind bijna 3 jaar mag kleuteren? Geeft vaak een veel stabielere basis. Ons tweede kindje zal eind oktober/begin november geboren worden en ik hoop er nu dus al op dat het dan bijna 3 jaar mag kleuteren
Ik begrijp niet goed waarom zo veel ouders de kinderen maar zo snel mogelijk door de basisschool heen willen hebben. Onze dochter is net 3 en kan al wat lezen maar het gaat mij niet gebeuren dat ze ergens gaat versnellen. Een goede basisschool levert verrijkkingsstof in combinatie van compacten. Op onze school wordt versnellen haast niet meer gedaan omdat er op allerlei andere manieren de leergierigheid bevredigd wordt en een kind zich niet verveelt of gaat onderpresteren. Sterk in je schoenen staan en sociaal sterk is belangrijker dan cognitief vaardig zijn toch? Geluk zit niet in cognitie maar in emotie... Bij ons op school wegen sociale vaardigheden zwaarder dan de Cito scores.
Zo denk ik er dus ook over. Als ik sommige ouders hier ook hoor praten is het net of ze dat jaartje extra kleuteren zien als: mijn kind is dom en kan dus straks de TL of hoger wel vergeten. Ik heb het zelfs al eens een moeder horen zeggen.
Sterker nog: een kind dat versnelt heeft meer kans om op een niveau lager terecht te komen dan hij/zij aankan omdat het minder skills heeft om te leren leren, te plannen en teleurstellingen te verwerken... Er zijn er die op Havo terecht komen na ooit een groep overgeslagen te hebben. En dat terwijl ze anders Vwo hadden kunnen doen. Je hebt ook laatbloeiers: in groep 4 laten ze pas zien wat ze kunnen en gaandeweg gaan de scores steeds omhoog. Trouwens, wat als je kind moet blijven zitten en later toch happy is? Het gaat er toch niet om met welk inkomen we eindigen maar hoe lekker we in ons vel zitten en hoe goed we ons op onze plek voelen? Iemand die verkeerde dingen doet met zijn intelligentie is minder waard voor de maatschappij dan iemand die niet zo intelligent is maar het goede voorbeeld geeft, ja toch?
Mijn zoon zou niet komend schooljaar met het jaar erna al naar groep 3 moeten maar hij is nog 5 dan! Hij wordt dat jaar December pas 6. Ik ben het daar echt niet mee eens . Vooral aangezien hij momenteel nog erg speels is en de kinderen op Belgische scholen het 1e leerjaar( groep 3 ) al huiswerk krijgen. Daar vind ik hem dan echt nog te jong voor.
Daar zit zo min bewijzen voor... Daarnaast ben ik het er ook niet mee eens dat kinderen die dingen niet leren doordat ze versnellen, mijn mening en ervaring is juist dat ze die dingen niet leren als ze onvoldoende uitdaging krijgen. Maar dat is weer een heel andere discussie.
Dat moet maar net bij je kind passen! Bij die van ons ga ik al gillen bij het idee van 3 jaar kleuteren... Vreselijk, als er zo standaard wordt gehandeld, kijk alsjeblieft echt goed per kind wat nodig is.
Er zijn uiteraard kinderen die vooral heel slim lijken, ergens in die eerste 3 jaar, omdat ze heel erg veel input krijgen op leergebied, zonder dat ze extreem slim zijn. In onze omgeving zo'n voorbeeld: meiske dat niet bijzonder slim is, maar wel al vanaf de start op de kleuterschool door moeder allerlei schoolwerk aangeboden kreeg. Letters, cijfers, lezen en rekenen en dus las na ruim 2 jaar kleuteren en na een jaar groep 3, waarin ze feitelijk groep 4 had gedaan, naar groep 5 overging. Toch zie ik dat meisje niet op het VWO terecht komen en dan is het zonde dat ze op deze manier gestimuleerd is. Als ik echter naar onze oudste kijk: anderhalf jaar gekleuterd en na 15 maanden kleuteren bleek ze te kunnen lezen. Had ze zichzelf geleerd, want ze kende immers de letters, dan weet je toch wat er staat? Als die nog een jaar had moeten kleuteren, was dat een verschrikking geworden. Dat was het al halverwege groep 3 omdat ze alles te makkelijk vind .... Jammer dat het zo gezien wordt door sommige mensen, want zo is het natuurlijk totaal niet Naast het leren moet een kind ook sociaal-emotioneel toe zijn aan een volgend leerjaar. Dat heeft maar zeer beperkt met intelligentie te maken. Hele slimme kinderen kunnen pas laat op gang komen en gewoon nog lang zin hebben in spelen Maar er zijn dus ook echt kinderen die dat niet willen en die je echt straft met nog een jaar extra kleuteren...
NiekeKris, en X11: Er zijn best veel kinderen die al heel wat kunnen lezen terwijl ze nog in de kleuterklas zitten. Het gaat er om dat school je blijft uitdagen ook al kun je al lezen. Wij zijn op school gestopt met kinderen te laten versnellen omdat we steeds zagen dat het later (vooral in de eerste of tweede klas) niet goed ging, ze hebben namelijk nooit leren leren. Ze kunnen nog wel per vakgebied een OPP krijgen, een eigen ontwikkelingsplan dus. Dan kunnen ze de vakken waarop ze voorlopen op hun eigen niveau doen. Daarnaast krijgen ze verrijking, vaak vakken die ze kunnen kiezen, spaans, techniek, grieks oid. Maar ze moeten sowieso 8 jaar op de basisschool zitten. En ik blijf erbij na jarenlange ervaring in het basis en voortgezet onderwijs dat dat veel beter is.
Onze oudste was ook slim genoeg om door te stromen naar 3. Gelukkig geboren in januari dus half jaar extra kleuteren. Zou niet anders willen. Ten 1e omdat ze erg onzeker was en ten 2e omdat ze al genoeg moeten. Ik snap niet zo goed wat er zo vervelend is aan buiten spelen, knutselen, speelhoeken, gym, muziek etc. Tuurlijk hangt het ook wat van het kind af maar een kind van half december (dat dus ook eigenlijk ook gewoon in januari start) en gewoon een lekkere kleuter is straf je er volgens mij in het algemeen niet mee om een half jaartje extra te kleuteren. Uitzonderingen nagelaten natuurlijk. Geen kind is hetzelfde.
Zoals jij het beschrijft, zou ik een kind ook lekker laten kleuteren. Maar andere kinderen willen zelf leren, gaan zich vervelen met aangeboden stof en die help je echt niet door ze langer te laten spelen. Dat kunnen ze dan thuis ook wel, op school willen ze dan leren. Een kind moet niet perse zo snel door naar een volgende groep, maar je moet dat ook niet perse niet willen.... Elk kind is anders en heeft dus iets anders nodig. Zolang daar naar gekeken wordt en het belang van het kind bovenaan staat, is het goed. Want ja: er zijn ouders die lopen te pushen. Maar er zijn ook leerkrachten die gewoon uit principe vinden dat het niet goed is en dus standaard langer willen laten kleuteren en weigeren om echt goed naar een kind zelf te kijken. Beide is fout...