2 kinderen taalachterstand, wat doen wij fout?

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Koningsgezin, 7 okt 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Koningsgezin

  Koningsgezin Fanatiek lid

  24 jan 2014
  1.689
  110
  63
  Hallo dames,

  Even mijn onzekerheid uitten. Wij hebben 2 kinderen (oudste is 3 jaar en 10 maanden, jongste 2 jaar en 0 maanden). Met de oudste een hoop gezeur gehad om logopedie te kunnen krijgen (15 maanden om een doorverwijzing te krijgen naar de logopedie en 1 maand later hebben wij een VVE doorverwijzing gekregen. Ander CB vanwege verhuizing). Vandaag was tweede keer dat wij naar logopedie zijn geweest voor de oudste, waarbij de grammatica getest is. Zijn woordenschat is normaal bevonden voor iemand van 3 jaar en 10 maanden, alleen zijn uitspraak (veelal nassaal door verwijderen neus en keelamandel) en stukje grammatica loopt hij achter in (maakt geen complete zinnen, zoals het hoort. Laat woorden weg). Dit schijnt vaker voor te komen bij kinderen die een spraakachterstand hebben.

  Vorige week waren wij bij het CB voor de jongste. En ja hoor, ook die mag naar logopedie, als ze voor de test van logopedie op cb 'zakt'.

  Wij doen van alles met ze; Zingen liedjes, lezen boekjes, grote prentenboeken, alles benoemen, zelf laten benoemen. Noem maar op! Volgens CB en logopedie ligt het niet aan ons, maar waarom voelt het voor mij dan als falende ouder? Ik loop vaak in mijn hoofd "wat doe ik fout? Komt het omdat ik maar MBO geschoold ben en niet HBO of hoger heb gedaan? Praat ik dan zo weinig met ze?". Wij hebben beide een talenknobbel, mijn zusje en zwager beide niet. Dat heeft er toch niet mee te maken, dat ze gewoon geen talenknobbel hebben? Volgens logopedie kan het, maar kom op. Het zijn hun oom en tante! Of denk ik verkeerd?

  Nog meer dames met meerdere kindjes binnen het gezin met een taalachterstand (die alleen Nederlands als taal aangeboden krijgen)?
   
 2. Hemera

  Hemera Actief lid

  31 aug 2014
  180
  5
  18
  wat is de leeftijd van jullie jongste en wat is de reden dat ze haar naar logopedie willen hebben misschien?
   
 3. tuc

  tuc VIP lid

  19 dec 2012
  43.472
  28.390
  113
  Jouw opleiding of die van andere familieleden heeft er weinig mee te maken. Wel hoe jullie praten. Alles benoemen wat je doet is heel belangrijk en niet te vlug praten. En staat er bij jullie toevallig de hele dag tv of radio op de achtergrond aan?? Dat kan een nadelige invloed op de taalontwikkeling hebben..ze horen de klanken dan niet goed..ook al is het maar heel zachtjes.

  verder en ik vermoed dat dat bij jullie ook het geval is, is het gewoon dikke pech helaas.
   
 4. susy26

  susy26 Niet meer actief

  Onze oudste zoon, nu 4 jaar gaat nu ong 6 maanden naar logopedie. De p, en v , en de f klanken gingen niet goed, en op de pzs konden ze hem niet goed verstaan. Dus ook via hun naar de logopedie verwezen. Wij praten ook goed met hem, lezen, etc.. Kun je zelf niks aan doen hoor, dat moet gewoon even wat ondersteuning krijgen, net als bij ons.

  Daar in tegen, zn kleine broer, nu 2 jaar, kan harstikke goed praten, en kan al best wat woorden achter elkaar zeggen. Dus voor hem zal logopedie niet nodig zijn. Komt allemaal goed hoor.
   
 5. bonnie1

  bonnie1 VIP lid

  19 jul 2008
  7.308
  1.728
  113
  Horen ze beide goed?
   
 6. theeleut

  theeleut Actief lid

  19 aug 2008
  314
  2
  18
  Hoi,

  Die onzekerheid heb ik hier ook.
  Mijn beide kinderen zitten ook op logopedie ( nu 3 en 5) en ik heb mij zelf hier de schuld van gegeven terwijl het misschien gewoon pech is. Ik lees vaak voor, zing liedjes, alles benoemen etc. en ben toch ook HBO/WO opgeleid dus daar zou het niet aan moeten liggen...

  Ze horen trouwens prima, en ze gaan ook niet vanwege de uitspraak, maar voor de zinsbouw/woordenschat.

  Wat ik wel heb moeten leren is om op een eenvoudigere manier met mijn kinderen te praten. Dus simpele zinnen zonder gelijk hele verhalen op te steken. Ook ben ik gebruik gaan maken van de bas-reeks van Dagmar Stam... Mooie praatplaten waar je ook een handleiding bij kan kopen met verhalen, taalspelletjes, versjes en tips. Dit helpt mij om in gesprek te komen met de kinderen en ze ook uit te dagen om zelf dingen te vertellen.
   
 7. Jo79

  Jo79 VIP lid

  6 mei 2007
  23.139
  2.380
  113
  Is dat nieuw ofzo dat ze dat testen bij het CB met 2 jaar? Mijn zoontje sprak ook amper op die leeftijd, werd niets van gezegd, is helemaal goed gekomen, niets bijzonders voor gedaan.
   
 8. fafa

  fafa Niet meer actief

  Wait, what? Ik snap even niet hoe je zus en zwager hier iets mee te maken hebben?

  Bedoel je of het iets erfelijks is? Dat het in de familie zit en zowel bij je zus als bij je kind de kop opsteekt? Maar je zwager (man van je zus) heeft toch geen bloedband met je kind? Of bedoel je de broer van je man? Of passen ze regelmatig op en zouden ze daardoor een negatieve invloed hebben? Of...?
  Ik ben in de war.
   
 9. Sylvia29

  Sylvia29 Fanatiek lid

  2 jan 2010
  1.996
  0
  0
  Aaaa ik wilde alleen maar even heel erg hard roepen dat het natuurlijk niet aan jullie ligt!

  Wij zijn nooit doorgestuurd naar logopedie, maar kregen wel als tip mee langzamer te praten, de zinnen niet TE lang te maken en niet TE ingewikkeld.
  Die van ons sprak namelijk wel in hele zinnen, maar heel snel waardoor ze woorden in ging slikken (dit kon ook komen uit enthousiasme om iets te vertellen, misschien is dat bij jullie ook wel? Dat ze zo graag iets kwijt willen dat ze gewoon de helft lekker achterwege laten, ben je sneller klaar ook toch?)

  Succes in ieder geval, komt vast wel goed!
   
 10. Ikdus

  Ikdus VIP lid

  1 aug 2008
  10.695
  14
  38

  Het ligt er echt niet aan dat jullie mbo geschoold zijn of geen talenknobbel hebben hoor.

  Mijn dochter kan sommige letters niet uitspreken. Daar hebben we kort logopedie voor gevolgd. En die dame zij dat ze erg voor lag op taal en dat haar uitspraak normaal is voor haar leeftijd.

  Mijn familie van dichtbij en die van mijn vriend zijn ook niet verder dan mbo gekomen. Talenknobbel hebben ze redelijk, mijn fam kan engels en redelijk duits, vriendskant surinaams en engels.

  Ik praat nu wel veel met haar maar als bijv baby zijnde niet echt. We zingen nu samen heel veel en ze mag niet praten met die die die, ze moet echt uitspreken wat ze bedoeld. Ik benoem wel veel nu maar verder niks bijzonders.

  Ik denk dus echt niet dat jullie iets verkeerds doen :)

  Logopedie is vaak leuk voor kids dus lekker gaan en er niet druk om maken.
   
 11. Storm

  Storm Niet meer actief

  Je doet niks fout!! Soms is het gewoon zo.
  Wij hebben bij de oudste (bij de andere twee ook trouwens!!)veel geïnvesteerd in taalontwikkeling. Duidelijk praten, vertellen hoe en wat, voorlezen, liedjes zingen, tijdens het wandelen buiten van alles vertellen over wat er te zien en te horen is en toch kwam het praten maar niet op gang. Hij leek het zelfs gewoon ook helemaal niet te begrijpen.
  Uiteindelijk hebben wij hulp ingeschakeld, omdat er voor ons meer was wat opviel dan alleen spraak-/taal. Op het CB kregen wij de vraag, zegt hij zoveel woorden? Ja, dat kan hij. Praat hij in 2-woord zinnen? Ja, ook dat deed hij wel eens. ;)
  Maar hij deed ook heel veel niet. Een gesprekje voeren met hem was onmogelijk, totaal geen wederkerigheid in gesprek. Een opdrachtje geven, vaak voerde hij het niet uit.
  Na een jaar logopedie, bij iemand hier in het dorp, waren we nog net zover. Nog steeds ruim 7 maanden tot een jaar achterstand.
  Na testen bleek hij een zeer goed IQ te hebben. Ik snapte er niks van. Want ik was ook al gaan twijfelen aan zijn verstandelijk vermogen. Zou hij dan misschien.... Maar nee. Mijn zoontje heeft gewoon een TOS (taalontwikkelingsstoornis). Hij heeft een periode het MKD bezocht waar wij de oudercursus 'Praten doe je met z'n 2-en', hebben gevolgd. Dit was voor ons een eyeopener. Communicatie is zoveel meer dan een ruime woordenschat. Wij zijn in plaats van zinloos woorden stampen met speelplaten ed. overgestapt op aansluiten bij zijn belevingswereld, zijn interesse van dat moment en daar zijn wij taal aan toe gaan voegen. Pas toen ging hij echt vooruit met praten.
  Hij gaat nu naar een cluster 2 school. En ineens gaat hij als een speer. Zijn achterstand heeft hij inmiddels voor een groot deel ingehaald, alleen is taalbegrip nog steeds moeilijk.
  Ik heb ook heel lang gedacht dat we te weinig deden, maar we deden onzettend veel. Alleen niet het juiste. Want liedjes zijn harstikke leuk, maar gaan voor kinderen die moeite hebben met taal vaak veel te snel. Dat kunnen ze niet bijbenen. Dan moet je of heel langzaam zingen of gewoon versjes opzeggen.
  Dus nee, je doet niks fout.
   
 12. misa

  misa Niet meer actief

  Ik denk ook niet dat je wat fout doet. Ik zie niet wat er mis is met een mbo opleiding. ;) en ja iets zou erfelijk kunnen zijn, ook van naast familie van jullie. (Want ooh wat zie ik naast mijzelf mijn zusje in mijn dochter!)

  De tip van de tv of radio de hele dag aan is misschien wel een goede om in de gaten te houden.
  En hebben jullie de oren al eens na laten kijken?

  Ik zou ook vooral denken aan veel lezen, liedjes zingen, zelf rustig praten en korte zinnen maken. Woorden die ze verkeerd zeggen in een nieuwe antwoordende zin op de juiste manier herhalen. Of soms spelenderwijs hakken en plakken!

  Jullie jongste, tja is nog wel erg jong. Heeft zij dezelfde problemen als de oudste of ligt dat probleem ergens anders? Soms komt het ineens na de 2e heel erg op gang.

  Dus geef jezelf geen schuldgevoel. Je bent er bewust mee bezig, zoekt naa oplossingen en zoekt hulp. Gewoon zo doorgaan, verwachtingen laag houden en accepteren. Het duurt misschien iets langer maar ze komen er echt wel. Praktisch iedereen spreekt op een bepaalde leeftijd duidelijk en begrijpelijk. ;)
   
 13. Koningsgezin

  Koningsgezin Fanatiek lid

  24 jan 2014
  1.689
  110
  63
  Even snel een berichtje, oudste moet ik zo weer ophalen.

  Bonni, de oudste heeft buisjes en de amandelen zijn beide verwijdert. Wij hebben wel het idee dat hij goed kan horen. Jongste is een twijfelgeval (oost-Indisch), maar nu je het zegt... Wat dat betreft maak ik dat punt nog bespreekbaar straks bij de logopedie op CB.

  Jo, nee, is niet nieuw. Niet ieder CB heeft een logopedie in huis. Dit CB toevallig wel (Bodegraven). Vandaar dat ze het kunnen testen. In oude woonplaats was geen logopedie in huis (Nieuwegein) en vandaar dat wij met de oudste dus ook zo enorm lang hebben aangemodderd voordat er wat aan gedaan werd. Of liever gezegd, Nieuwegein heeft geen moer gedaan eraan, dat heeft Bodegraven gelijk keurig opgepakt. Ik heb aangegeven dat dochterlief (jongste) haar woordenschat niet groot is (kan ook een passieve woordenschat zijn, maar er schijnen 'normen' te zijn wat een kind van 2 jaar zou 'moeten' kunnen zeggen. Nu 'moet' een kind van 2 jaar het liefst al zindelijk zijn, touwtje kunnen springen, spreken met minimaal 2 woord zinnen etc, maar dochter haar woordenschat is vrijwel nihil).

  Fafa, haha, nee, niet de vriend van mijn zusje:) Nee, broertje van mijn vriend. Als de vriend van mijn zusje een bloedband met mij had, maakte ik mij nog lang geen zorgen. Naast vloeken, schelden en bedreigen zegt hij niet zo veel.

  Ikdus: De oudste vindt logopedie leuk (op het verplichte moeten taal/grammaticatesten na, die vond hij niet leuk. Of hij had er gewoon geen zin in, kan ook). Gister zijn wij geweest, vanmorgen zei hij dat hij weer wou... Hij zei dat hij leuke spelletjes wou doen.

  Rest reageer ik straks, moet er vandoor. Jullie stellen mij in ieder geval al wat gerust.
   
 14. ikkie97

  ikkie97 VIP lid

  7 mei 2011
  9.086
  2.786
  113
  Elk cb hanteert toch normen tav de spraaktaalontwikkeling??

  Hoezo moet een kind van 2 dat? Die ervaring heb ik helemaal niet, zeker niet met het cb...
  Verwacht je juist niet zelf teveel van je tweejarige?
   
 15. Koningsgezin

  Koningsgezin Fanatiek lid

  24 jan 2014
  1.689
  110
  63
  Ik verwacht niet dat een 2 jarige een enorme woordenschat heeft. Ik stond verbaasd te kijken dat ze nu al naar logo zou moeten. Dus nee, ik verwacht niet te veel van haar.

  Bovenstaande waren voorbeelden, maar niet werkelijk ;) cb heeft normen, blijkbaar zit ze onder die norm.
   
 16. piccolina

  piccolina VIP lid

  5 mrt 2012
  7.200
  3
  0
  Ik was gister naar cb met 1.5 check.
  Ze zei ook hier dat kint moet minimaal 1.5 jaar drie woorden zeggen.
  Nou onze zegt meer dab genoeg ook twee woorden aan elkaar.
  Maar wat ik zelf vond is drie worden 1.5 jaar is echt wienig lijkt mij.

  Er zijn verschillende oorzaken mogelijk denk ik: genetisch, denkniveau, dat motoriek eerst ontwikkelingsvoorsprong heeft, dat kind zegt geen woord maar bij 2.5-3 jaar gelijk goed grammaticaal en grote zinnen. Ik denk cb kan beter beoordelen wat jou kind moet en waroom logopedie nodig is. Ze hebbdn immers veel betere beeld van je kind van geboorte af dan iemand anders op forum.
  Of je opleiding daar te maken heeft denk ik niet wel dat genetisch dat wel kan: zo ook heb je alleen uni opleidingen in familie kans is groot dat je kind ook dat zal volgen later etc.
  Wat jij doet is gewoon goed: lezen, praten. Leer uit hoofd paar korte kinder gedichten of sprokjes paar stokken bijv uit beren jacht of gruffalo. Iets wat rijmt. Dat zeg je hele dag hetzelfde buiten binnen etc na paar dagen of iets later kan je bij eind pauze maken in afwachting dat kind het afmaakt met 1 woord.
  Het werkt echt goed, uiteindelijk kind zal hele boeken citeren zonder begrijp natuurlijk maar dat is juist belaagrijk dat hij praat.
  Maar ik denk dat je gewoon adviezen van logopedie kan volgen.
   
 17. Koningsgezin

  Koningsgezin Fanatiek lid

  24 jan 2014
  1.689
  110
  63
  Update: Wij zijn haar eens echt goed gaan observeren. Naar ons idee hoorde ze inderdaad niet goed. Vanmorgen zijn wij bij het CB geweest, daar aangegeven dat wij het idee hebben dat ze niet goed hoort. Logopedie vroeg of de arts in haar oren mag kijken, nou graag!

  De oudste heeft vorig jaar buisjes gehad en de amandelen zijn eruit gehaald. Oudste was erg vaak ziek en verkouden, altijd benauwd, steeds vocht achter zijn trommelvliezen, vaak oorontsteking (die wij ook opmerkten).

  Arts heeft in dochter haar oortjes gekeken vanmorgen en ja hoor! Vocht achter de trommelvliezen! Links aardig wat vocht, rechts was wel minder. Ze is niet ziek/verkouden. Maar oorontsteking hebben wij eigenlijk nooit gemerkt. Ja, ze was soms ziek, ze had wel eens koorts, maar oorontsteking hebben wij er nooit uitgehaald. Voel mij dan weer best vervelend, arm kind!

  Dikke pech in ons geval dus.
   
 18. mamadk

  mamadk Actief lid

  29 jul 2012
  344
  0
  16
  NULL
  NULL
  Mijn zoon heeft een fonologische spraakachterstan . Volgens onze logopedist overkomt het je kind gewoo . En mijn man heeft dyslexie dus voor onze kinderen wel een 'risicofactor '
   
 19. Jo79

  Jo79 VIP lid

  6 mei 2007
  23.139
  2.380
  113
  Dikke pech, maar je weet nu ten minste waar het ligt. Hopelijk gaat het vooruit als ze buisjes krijgt o.i.d.
   
 20. Thunder

  Thunder Bekend lid

  30 apr 2014
  811
  0
  0
  NULL
  NULL
  Ik dacht ook meteen aan het horen inderdaad.

  Het enige dat ik daarnaast nog wist te bedenken is dat uit onderzoek wel is gebleken dat wanneer ouders een beperkte woordenschat hebben (dus wel veel praten met de kinderen maar veel dezelfde woorden gebruiken) dat effect kan hebben op de taalontwikkeling van kinderen. Schijnt dat daarom taalachterstand op dorpsscholen ook veel voorkomt omdat blijkbaar ouders daar minder brede woordenschat gebruiken.

  Maar ja..jullie lezen ook al verschillende boekjes en versjes dus..denk dat je niet veel meer kan doen.

  Mijn dochter sprak met 2 jaar nauwelijks. Ik merkte wel dat ze een enorme passieve woordenschat had en alles begreep wat er gezegd werd. En ineens twee maanden later kwamen er volzinnen met allerlei moeilijke woorden uitrollen.
   

Deel Deze Pagina