Wie kan mij helpen? Ik ben nu bijna 10 weken zwanger en mijn vriend en ik twijfelen nog steeds enorm over het wel of niet doen van de combinatietest. Als we er voor kiezen dit NIET te doen, wordt de dikte van de nekplooi dan alsnog wel gemeten tijdens de 12 weken echo? En als we niet kiezen voor de combinatietest, is het toch altijd zinvol om wel het bloedonderzoek te laten doen? Of moet dit sowieso? Ik hoop dat iemand mij iets meer duidelijkheid kan geven. Alvast bedankt.
Dit is toch een keuze die je zelf moet maken met je vriend. Wat wil je met een eventuele uitslag gaan doen? Je MOET niets, qua onderzoeken ben je niets verplicht. Noch een bloedtest, noch andere metingen zijn verplicht, het is maar net wat je zelf wilt. Als je aangeeft dat de nekplooimeting niet nodig is, wordt die ook niet gedaan. Maar een echoscopist kan vaak zonder te meten al zien, of het klopt of niet (maar zal je dit niet vertellen, als je het niet weten wilt). Nochmaals, denk er goed over na, praat met je partner. Wat willen jullie met de uitslag doen? En bepaal dan welke onderzoeken jullie wel of niet willen. Ik wens je een fijne echo!
Alles kan, als je maar betaalt Zonder dollen: als je zeker weet dat je met 12 weken een echo krijgt, dan kun je vragen of ze naar de nekplooi willen kijken. Niet elke vk zal dit willen, maar als een verdikte plooi echt opvalt (dus zonder exact te metn), dan zijn ze verplicht je dit te vertellen (of je moet zelf aangegeven hebben dat je het niet wilt weten, dan is het anders). Het bloedonderzoek is zeker niet standaard en zonder kansberekening heb je er ook weinig aan. Dit komt omdat er best ingewikkelde berekeningen bij komen kijken als je de waarden wilt interpreteren (lastig uitleggen). Om kort te gaan, ik denk dat het toch slim is om samen te beslissen wat jullie willen. En ook wat jullie willen bij een evetuele slechte uitslag. Sterkte met jullie beslissing.
Hoi Je moet goed nadenken wat je met de uitslag gaat doen, het is een kansberekening kiesBeter.nl - De combinatietest Succes met jullie keuze (NB, wij willen het niet weten omdat het een kans berekening is...)
De verloskundige gaf ons de tip mee om na te denken over wat je met de uitslag gaat doen als hij slecht is: - leg je het naast je neer, want het kindje is welkom: geen test doen (kostte ons 156 euro trouwens); - indien er een kans van < 1:200 is, wil je dan vervolgonderzoeken doen? Ben je bereid om eventueel een zwangerschap te beëindigen? Wel de test doen. De combinatietest bestaat uit een bloedonderzoek + nekplooimeting (en neusbotje bekijken). Bij de 12 weken echo kan een verloskundige best naar de nekplooi kijken, maar alleen aan de hand daarvan kan die persoon niet zeggen hoe groot of klein de kans is op een kindje met trisomie 21, 13 en 18. Houd er rekening mee dat als je bloedonderzoeken laat doen "zonder medische noodzaak" (zoals de combinatietest), dat daar kosten aan zijn verbonden.
Wat ik ervan begrepen heb is het inderdaad een test van ongeveer 150 euro waarbij je een berekening krijgt over de mogelijke gezondheid van het kind. Sorry hoor, maar wij hebben ervoor gekozen om die berekening niet te doen omdat we het wel een hele dure berekening vonden. We hebben gewoon alle andere echo's afgewacht en daarbij hebben ze ook gekeken naar de nekplooi, mogelijke afwijkingen en het neusbotje. Daarbij was gelukkig alles goed. Ik vind het wel een beetje vreemd dat je 150 euro moet betalen voor een berekening waar je nog geen zekerheid bij hebt. Voor die prijs wil ik een 100% zekerheid en anders: laat maar zitten, dan steek ik het liever in de babyuitzet of pretecho.
Even wat nuance aanbrengen hier. De combinatietest is bedoeld om de kans te berekenen op een eventuele chromosomale afwijking (oa syndroom van Down). Dit gebeurt door middel van een kansberekening, als de kans op een afwijking hoog genoeg is, kan je een vruchtwaterpunctie of vlokkentest laten doen, waaruit een definitieve uitslag volgt. De reden dat dit zo is, is omdat er ook een risico op een miskraam zit aan een punctie of vlokkentest en niet onnodig risico wordt genomen. Het is wel belangrijk om vooraf te weten waarom je dit doet, laat je de zwangerschap dan afbreken, of wil je simpelweg voorbereid zijn mocht er iets mis zijn. Naar mijn mening heeft het geen zin om een nekplooimeting op zich te laten doen, dat geeft te weinig informatie.
Wij hadden aanvankelijk aangegeven geen prenataal onderzoek te willen, maar bij een echo bleek de nekplooi zo verdikt te zijn dat de echoscopist en gynaecoloog er niet omheen konden. Heeft uiteindelijk geleid tot doorverwijzing naar de prenatale diagnostiek afdeling van het AZM in Maastricht, en een vlokkentest, waardoor we nu tot op het chromosoom precies weten wat er aan de hand is. Dat vind ik persoonlijk erg prettig, want ook als je besluit het kindje hoe dan ook te houden, vind ik het fijn om te weten waar je je bijvoorbeeld op voor kunt bereiden (want een chromosoomafwijking is niet per se altijd het syndroom van Down, kan nog tig andere dingen zijn, zie bijv. onderschrift ). Maar ik sluit me aan bij de dames hiervoor: uiteindelijk is het jullie beslissing!
Nee, het wordt vaak door elkaar gehaald, maar Klinefelter zorgt voor een extra X-chromosoom: XXY (dat zijn trouwens wel ook altijd jongetjes geloof ik). En ons ventje heeft een extra Y-chromosoon: XYY. Dat staat ook wel bekend als 'super-male-syndrome'. Met als gevolg dat Klinefelter jongetjes vaak wat vrouwelijker trekjes hebben (rondere lichaamsvormen, minder spiermassa dan gemiddelde jongens, dat soort dingen) omdat ze minder testosteron aanmaken. XYY jongetjes maken juist éxtra testosteron aan, waardoor ze gemiddeld genomen bijvoorbeeld drukker zijn, maar ook later kunnen beginnen met praten enzo. Maar: dit soort kenmerken zijn allemaal gemiddelden, veel mannen weten van zichzelf niet eens dat ze het hebben
Is jullie kindje later wel vruchtbaar dan? Ik heb in het verre verleden (100 jaar terug) een relatie gehad met een Klinefelter, dus vandaar dat het mij opviel.
Supernieuwsgierig is een goede eigenschap Maar ja, wel gewoon vruchtbaar dus.... hier is het ook uitgebreid gegoogled uiteraard
Wij hebben tijdens de 12 weken echo te horen gekrrgen dat ons kindje een nekplooi had van maarliefst 6mm. Veel te dik dus. Ze hebben toen we daar waren meteen een vlokkentest kunnen doen, en de uitslsg 10dagen later was idd dat ons dochtertje het syndroom van down had. Dat was voor ons niet het einde vande wereld... Maar bij een volgendemecho bleek dst zij ook nog eens een zeer ernstige hartafwijkingnhad, een waterhoofdje een darmafsluiting en ze had maar 1 niertje dat niet goed functioneerde. Als ze de bevalling zou overleven, zou zij dmv operaties maar een paar weekjes blijven leven... operaties die voor haar alleen maar pijn zouden betekenen. Dit wilden wij niet, en hebben toen de bevalling ingeleid. Het gaat zoals hierboven al gezegd niet alleen om de kansberekening. Er word daarna goed onderzocht en bekeken wat je kindje bij slechte uitslsg zou kunnen hebben, en je weer van te voren waar je aan toe bent. Ernstaat een heel team met artsen en specialisten meteen klaarmvoor jouw kindje... das toch anders dan dat ze eerst nog moeten uitzoeken wat je kindje mankeerd. Wij vielen niet in de risicogroep... wenwaren beiden pas 24 jaar oud!!! En het kwamniet in de familie voor. Ik snap werkelijk niet dat er op de kosten word afgehaakt..... lijkt mij eerder dat je zorgeloos kan genieten van demzwangerschap bij een goede uitslag!!!
De nekplooimeting+bloedtest = eigenlijk dus de 12 weken echo. Vaak als je hier niet voor kiest krijg je dus die 12wk echo ook niet. Alleen een termijnecho en de 20wk echo. Stel dat ee bij de 20wk echo een afwijking gevonden word (wat ze bijvoorbeeld op de 12wk echo hadden kunnen zien... stoot je jezelf dan niet voor het hoofd?