20 weken echo

Discussie in 'Onderzoeken en echo's' gestart door mnlaa93, 5 nov 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. mnlaa93

    mnlaa93 Lid

    17 jul 2014
    59
    1
    8
    Vrouw
    Student
    brunssum
    Hayyy

    Het gaat allemaal zo snel nu al op de helft volgende week heb ik 20 weken echo. We krijgen en baby prinsje zijn we nu eindelijk achtergekomen.

    Mijn vraag is wat gaat er allemaal gebeuren met de 20 weken echo. Kan iemand mij vertellen hoe die verloopt??


    Groetjesss manulaa
     
  2. BLiS

    BLiS VIP lid

    29 jan 2009
    27.768
    1
    38
    Vrouw
    De 20-weken echo wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd. Met de 20-weken echo wordt onderzoek gedaan naar lichamelijke afwijkingen bij een ongeboren kind. Bij deze echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind. Ook wordt gekeken of het ongeboren kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.
    Voorbeelden van afwijkingen die bij deze echo kunnen worden gezien:

    -open ruggetje
    -open schedel
    -waterhoofd
    -hartafwijkingen
    -breuk of gat in het middenrif
    -breuk of gat in de buikwand
    -ontbreken of afwijken van de nieren
    -ontbreken of afwijken van botten
    -afwijkingen aan armen of benen.

    Voor- en nadelen van de 20-weken echo:

    Voordelen:

    - Bij sommige afwijkingen is het voor het kind beter als ze al voor de bevalling bekend zijn. De zorg voor het kind tijdens en na de bevalling kan dan al voorbereid worden. Bovendien kunt u zich voorbereiden op de komst van een kind met een aangeboren afwijking.
    - Bij een zeer klein aantal aangeboren afwijkingen is het mogelijk om het kind al in de baarmoeder te behandelen.
    - Indien bij het onderzoek ernstige afwijkingen worden vastgesteld, bestaat nog de mogelijkheid te overwegen de zwangerschap af te breken. Zwangerschapsafbreking is wettelijk toegestaan tot een zwangerschapsduur van 24 weken.

    Nadelen:

    - Met de 20-weken echo kunnen niet alle aangeboren afwijkingen worden gevonden. Sommige afwijkingen zijn te klein of te onduidelijk om te zien op een echo. Andere zijn pas zichtbaar na de geboorte. Bovendien kunnen na 20 weken zwangerschap ook nog aangeboren aandoeningen ontstaan. Dat geldt bijvoorbeeld voor een waterhoofd.
    - Soms is het niet mogelijk de organen goed te bekijken, bijvoorbeeld door de ligging van de baby. U moet dan terugkomen voor een tweede echo, in de hoop dat de baby dan wel goed ligt.
    - Soms is de betekenis van de afwijking die gezien wordt, niet meteen duidelijk. Hierdoor kan vervolgonderzoek nodig zijn. Dit kan veel onrust veroorzaken tijdens de zwangerschap.
    - In een enkel geval wordt er op de echo een afwijking gezien, terwijl na de geboorte blijkt dat uw kind die afwijking toch niet heeft.
     
  3. annick1984

    annick1984 Bekend lid

    18 sep 2013
    969
    47
    28
    Vrouw
    Hoogezand
    Omdat ik deze echo volgende week ook heb, heb ik ook nog even een vraag.

    Moet je voor deze echo ook (weer) een volle blaas hebben? Toen ik bij 17 weken even mocht spieken had ik dat niet omdat ik niet wist dat de gyn een echo zou maken, en toen was het beeld (voor mijn gevoel) goed genoeg.

    Maar hoe werkt dat nu?
     
  4. Drieka

    Drieka Niet meer actief

    Tot twaalf weken moet je een volle blaas hebben maar na 12 weken hoeft dat helemaal niet meer, heeft volgens mij geen nadelen ten opzichte van de duidelijkheid van de echo.
     

Deel Deze Pagina