Beste meiden, Tijdens mijn eerste zwangerschap (de bevallling) bleek dat zowel ik als mijn dochter gbs had. Zij is hier toendertijd bijna aan overleden, maar gelukkig niet en heeft ze er uiteindelijk ook nog eens niks aan overgehouden. Wij waren altijd zo vreselijk dankbaar dat ze 'gewoon' verder kon dat ik alles rondom deze 'besmetting' heel diep heb weggestopt. Ik heb er zelfs nooit aan gedacht. Tot ik van de week bij de verloskundige was en die mij vertelde dat ik niet bij haar onder begeleiding mag blijven en naar de gynaecoloog mocht ivm de risico's voor dit kindje. Je snapt dat ik erg verbaasd was, ik heb er echt nooit bij stil gestaan. (enorm naïef, ik weet het) Nu ben ik op zoek naar lotgenoten. Mensen bij wie bij het eerste kindje dus gbs was geconstateerd en die dus voor een tweede kindje zijn gegaan. Hoe is dit verlopen? Is het kindje ook ziek geworden? Of juist helemaal niet? Ik ben erg benieuwd. http://www.ogbs.nl/index.html Bovenstaande link voor wat info over de ziekte.
Wilde vanmiddag ook al een topic openen over GBS. Zelf is dit bij mij van de week geconstateerd waardoor ik nu ook een medische indicatie heb. Wees niet bang hoor, maar 1% van de kindjes die geboren worden uit een GBS positieve moeder worden zo ziek. Helaas zat jouw eerste kindje bij die ene procent. Wat er nu gaat gebeuren is dat zodra je bevalling gaat beginnen je een antibioticainfuus krijgt. Deze antibiotica bereikt ook het kindje via de placenta. Waardoor je kindje dus beschermd is. Het risico op een GBS besmetting bij het kindje is dus echt minder dan nihil. (Zonder antibioticainfuus dus ook maar 1%, maar nu nog veeeeeel minder). Zoek ook eens op de site van de NVOG, daar hebben ze een hele duidelijke patiëntenfolder.
Bedankt voor de tip! Ik zal daar eens verder gaan kijken. Dus de tweede kleine kan er geen last van krijgen? Dat is wel een hele fijne gedachte, ik wil dit echt niet nog een keer meemaken namelijk... Ben jij ook overgestapt naar de gynaecoloog?
Ik heb ook een medische indicatie gekregen inderdaad (dus moest overstappen naar de gynaecoloog). Door de antibiotica is de kans echt zo ontzettend nihil dat je kleine besmet wordt. Ik durf niet te zeggen dat het helemaal niet kan, want dat weet ik niet zeker (daarvoor zou ik de boeken in moeten). Maar het is echt niet iets waar je je zorgen over moet maken. Al snap ik natuurlijk wel dat je dat doet gezien je voorgeschiedenis. Na je bevalling moet je ook minimaal 24 uur in het ziekenhuis blijven ter observatie. Ook de kleine wordt heel goed in de gaten gehouden. Denken ze dat er toch sprake is van een infectie, krijgt hij/zij direct een eigen antibioticainfuus. Ze zijn er dus razendsnel bij en grijpen in voordat de GBS je kindje goed ziek maken. Ook tijdens de bevalling wordt je aan het CTG gelegd. Daarop is te zien of je kleine al een infectie heeft in de baarmoeder. Dan kunnen ze ook extra ingrijpen mocht het nodig zijn. Maar zolang je vliezen nog niet gebroken zijn, is je kindje 100% beschermd tegen de GBS omdat hij in een steriele waterzak zit. Vraag ook eens aan je gynaecoloog wat de procedure is in het ziekenhuis waar jij moet bevallen. Hij/zij kan je echt geruststellen!
Ja, ik zal ook blij zijn als ik daar naartoe mag. Vind het allemaal doodeng. Bah.... Ik geloof ook wel dat door die anti-biotica het kindje niet zo ziek wordt hoor. Maar ik denk natuurlijk gelijk... Als mn vliezen zijn gebroken en ik lig nog niet aan het infuus, wat dan? Dus idd, maar snel naar de gynaecoloog! Dan kan ik tenminste weer slapen!
wat raar dat ik draagster van groep B streptokokken gewoon onder behandeling van de vk mag blijven toen ik in 2005 zwanger was van me zoontje en ik door een infectie in het ziekenhuis terecht kwam zijn ze doormiddel van een kweek erachter gekomen dat ik groep b streptokokken had het kon echter geen kwaad voor me baby zeiden ze mits ze niet voor 37 weken geboren werdt
Dat is wel raar, want mijn dochter is er bijna aan overleden. Maar misschien ben jij er toen wel voor behandeld? Bij mij kwamen ze er toen pas achter toen ze al zo ziek was. Tijdens de bevalling dus. Misschien is dat het verschil?
@ Mvjason: Waar zat de infectie? Het brengt alleen gevaar op als de infectie in de blaas of vagina zit. Als je deze zwangerschap geen last hebt gehad van blaasontstekingen, koorts, premature weeën, dan zal de GBS niet actief zijn en dan doen ze er niks mee. Maar dit behoren ze wel te controleren rond 34 weken zwangerschap dmv een urinekweek. Is deze niet afgenomen bij je? Anders eventjes naar informatie vragen bij je verloskundige (of jouw GBS uberhaupt wel relevant is e.d. en of ze de kweek niet vergeten zijn).
Hallo, Ook ik ben draagster. Mijn zoontje was er ook bijna aan overleden. Al voor hij geboren was, want de bevalling duurde 43 uur. En zij wisten niet dat ik draagster was, al hoewel ik met week 36 al daarop onderzocht was en ik volgens hun geen draagster was. Na de bevalling zeiden ze me dat ik toch draagster was. Maar gelukkig zagen ze aan mij dat er iets mis was, want ik lag te shaken in de verloskamer met hoge koorts en zag blauw. Ctg was ook niet goed en kleintje had gepoept in vruchtwater, waar ze uren later pas achter kwamen. Ze hebben mij toen aan t infuus gelegd met AB. Ik ben nu weer zwanger en ik loop bij de gyn. Hopelijk komt t dit keer niet zo ver.
de infectie zit in me vagina en zal daar altijd blijven zitten zeiden ze tegen mij deze zwangerschap heb ik indd geen last gehad van blaas ontstekingen of wat dan ook gelukkig maar ik heb toen ik 34 weken zwanger was helemaal geen urine kweek gehad raar hoor ga het morgen toch eens aankaarten bij de verloskundige waarom ze er nooit naar gekeken hebben terwijl ik wel aangegeven heb dat ik groep b stroptokokken heb
hoihoi ik heb zelf toen ik baby was een streptokokken B infectie gehad, nu ben ik zelf zwanger en moet ik dit dan aankaarten? ben ik dus 'draagster' ?
Bij mij idem dito. Plus dat die kleine dr hartslag eerst heel hard ging, toen heel langzaam en toen was het over... Gien, ik zou het zeker aankaarten, beter een keer teveel gezegd, dan te weinig.