Haha ik dacht hier ook dat dochter met taal verder voor liep dan met rekenen. Leest aardig avi start nu en maakt niet echt vaak sommetjes (de oudste juist andersom ). Maar ze blijkt met rekenen juist wel meest voor te lopen, erg goed inzicht en tijdsbesef wat het rekenen fiks omhoog trekt en relatief lage woordenschat wat het omlaag haalt
Onze dochter van 4 telt nu tot 23. Ze kon al snel tot 16 tellen (al noemde ze 13 ook altijd 16 en raakte dan in de war dus het ging als 16-14-15-16-14-15-16-14.....etc hahaha) en nu sinds kort dus ietsje verder.
mijn dochter van ruim 3.5 telt effectief tot 16, het riedeltje komt ze wel tot over de 100. Mijn zoon van 5.5 telt effectief tot 18. Hij is wel meer met getallen bezig (huisnummers lezen, wat is -bijvoorbeeld- 3-9) en telt ook achteruit. Nu heeft mijn dochter een ontwikkelingsvoorsprong terwijl mijn zoon op veel vlakken wat achter loopt. Dus wat het moet zijn rond deze leeftijd weet ik niet precies.
Mijn dochter van 3 kan tellen tot 50 of zoiets sons slaat ze cijfers over soms telt ze 2 talen door elkaar, ze is er niet meebezig of zo ze doet dat sporadisch. maar ze kan gewoon zeg maar op volgorde cijfers leggen als je haar vraagt tot 24 zeker is wat maxi logo gaat, en ze kan cijfers net als letters benoemen zoals ze zijn zeg maar. Logo mini deed ze al bij 2.5 jaar foutloos misschien daardoor ze kan goed cijfers weten. Geen idee hoe andere dat doen op die gebied dus ik heb geen idee of ze voorloopt bij cijfers of het gemiddelt is.
Wat goed van je zoon! Mijn zoon telt sinds hij 2.5 is tot 20 maar daarna was de interrsse volledig weg. Hij telt ook sinds die tijd tot 20 in het engels. Nu vind hij vooral engelse woordjes interessent en wat links en rechts is (in de auto is t constant nu maken we een bocht naar rechts toch mama etc). Fijn toch dat je zoontje zo lekker telt gewoon lekker in mee gaan.
Ben benieuwd hoe ver die van mij komt als ze 3,5 jaar is. Ze is nu dan wel nog 2,5 jaar en telt tot 12. Ze kan het ook al in het Engels. Net voor ze twee werd kon ze tot 8 tellen ongeveer en daarna al snel tot 12.
wat tellen al die kids ver zeg... zover ik weet moeten ze als ze naar groep 3 gaan tot 20 kunnen tellen, ... er reageren zo te zien dus niet echt gemiddelde mensen ... hier een kind van bijna 4 die niet zoveel interesse heeft in getallen. Hij kan tot 5 tellen... en dan met wat fouten verder tot 10. hij weet wel heel veel over de wereld, dieren, landen, de aarde en is heel talig, rekenen wordt misschien niet echt zn ding
Totaal niet aanvallend bedoeld hoor, maar ik vraag me dit werkelijk af. Ik lees hier over kinderen die tot 100 ofzo kunnen tellen. Ik vraag me dan altijd af: hoe hebben ze dat geleerd dan? Uit zichzelf weten ze dat toch niet? Ik bedoel, dan moet je er als ouders toch aandacht aan besteed hebben om je kind zover te kunnen laten tellen? Net zoals in het Engels tellen, dat moeten ze toch van iemand gehoord hebben? Zou het dan niet zo kunnen zijn dat je als ouders je kind die voorsprong geeft? En dat die voorsprong dus niet uit je kind zelf komt, maar het kind krijgt gewoon veel informatie aangeboden voor zijn leeftijd. En kinderen pikken dingen snel op, dus dan is het toch ook niet zo gek als ze op jonge leeftijd dingen kunnen die ze nog helemaal niet hoeven te kunnen? Mijn zoontje van 4 heeft een grote voorsprong op taalgebied. Maar dat komt naar mijn idee omdat ik hem zoveel voorlees. Ik vind voorlezen erg leuk (veel leuker dan lego bouwen enzo ) en dus lees ik veel voor. Logisch toch dat hij dan voorloopt op taal? Die voorsprong heb ik hem gegeven, als ik niet zoveel voorgelezen had, had hij die voorsprong waarschijnlijk niet gehad. Toch?
Hier konden ze ook vroeg de basis, op de peuterspeelzaal al maar weet niet zo welke leeftijd. Nu zijn ze 6 en 8 en bijde nog steeds erg goed in rekenen. De oudste kon in de kleuterklassen al + en - en in groep 3 leerde ze dáár x en % bij. Nu zit ze in groep 5 en doet rekenen groep 6 en soms zelfs al beetje groep 7 ( onder andere procenten etc) nu heeft ze met taal ook wel A maar met rekenen en wiskunde A+++ . Ze kon ook al beetje schrijven toen ze begon als kleuter. Wel de basis als eigen naam, mama en papa Zoontje heeft ook een reken knobbel. Rest is ondergemiddelde maar heeft echt wat met cijfers ( nu is dat toch wel iets watvaker voor komt met autistische kinderen) . Hij zit nu in groep 3 en kan keer en delen. Vooral alles door 2 delen is zijn ding. Zelfs grotte getalen deelt hij zo door 2. Oneven herkent hij meteen. Hij kon als kleuter al aan een oogopslag zien hoeveel klikkers/ snoepjes of steentjes er liggen terwijl leeftijdgenootjes nog echt telde met de vingers. Zowel papa en mama zijn goed met rekenen. Wiskunde, biologie en scheikunde waren echt mijn vakken. Engels in kleuren en Engels tellen konden hier ook. Dankzij dora haha
Dl (2,5) heeft tellen geleerd van kinderfilmpjes op youtube, ook in het engels. Ik vermoed tot 15. (Soms telt ze tijdens het spelen 'goed', soms in tweetallen of met heel erg veel 6'en .) Ze lijkt er niet erg veel aan te vinden, itt het indje van TS! Als ik haar vraag om te tellen gaat ze meestal zingen of iets heel anders doen. Ik leer haar alleen praktische dingen (pak maar 3 bordjes, b.v.). Maar op school zullen ze er ook wel aandacht aan besteden. (Ze komt soms thuis en dan wijst ze de hele dag 'de letter E' aan.)
Hier ben ik het niet mee eens . Het heeft namelijk te maken met de ontwikkeling van een kind. Als een kind nie tzover is dan kun je aanbieden wat je wilt maar neemt hij het niet op. Puur omdat hij nog niet zover is. Dit zie ik heel duidelijk bij mijn beide zoons. DE oudste had moeite met rekenen. EN hoe ik ook mijn best deed om hem te helpen en de sprongen van twee bv te laten zien en meer en minder uit te leggen het kwam niet binnen. Nu inmiddels in groep drie en weer een slechte start met rekenen lijkt sinds de afgelopen weken ineens de knop om. Ineens begint hij dingen door te krijgen. Letters idem. Hij mocht door naar groep 3 terwijl hij 16 letters kende. Voogens mij ook wel het minimum. Hoe ik ook mijn best deed hem te helpen ook andere letters te leren, het lukte niet. Eenmaal in groep 3 pakte hij het moeiteloos op. Reden v helpen waren trwns slechte cito's. Mijn jongste van 4 kan echt plus en minsommen, echt tellen (bij 26 kralen bv die je op rijen v 10 10 6 legt telt hij als 10 20 26. Hij ziet verbanden. Heeft zichzelf leren lezen en kan hij dit uitzichzelf? Nee , terwijl ik dus de oudste hielp pikte de jongste het op. Terwijl ik met hem niks deed. Broer oefent op squla en de jongste vindt dat zo leuk dat hij zelf de ipad pakt en de oefeningen doet die ingesteld staan op groep 3. Daarnaast sta ik zelf versteld soms van wat hij weet en kan. Huisnummer tot 100 leest hij moeiteloos op (dus niet uit het hoofd maar hij ziet 86 en zegt ook 86). Dit kon hij eerder dan zijn broer trouwens. Als hij gaat slapen is hij steeds bezig met tellen. Nu is hij constant bezig met letrers van woorden tellen. Dan praat hij gewoon in zichzelf en zegt slaap. S l aa p, ondertussen op zijn vingers tellend en zegt slaap heeft 5 letters. En zo gaat hij maar door. En uit ervaring weet ik dus dat i hem wel v alles had kunnen aanbieden maar als zijn koppie er niet klaar voor is komt het ech niet binnenz Hij zit nu een maand op shool maar laat niets van dit alles in de klas zien. Zijn juf zei enkel je merkt wel dat hij heel veel weet maar ze hebben behalve v wat ze v mij gehoord hebben echt geen idee dat hij zover is met lezen en rekenen. Maar hij zit er pas een maand dus behalve dat ik het heb aangerven bij de inschrijving omdat er naar gevraagd wordt laat hij het zelf nog niet zien.
Mijn zoon van 3,5 heeft helemaal niet zoveel interesse in getallen en telt nog niet foutloos tot 10. 12345 8910 Hij ziet wel bvb 1 vliegtuigen of 2 of 3 maar als het er meet zijn dan zijn het er gewoon heel veel.
mijn zoon van 3,5 telt nog niet. We oefenen wel en hij kan het ook wel maar hij wil het niet. Net zoals kleuren opnoemen, hij kent ze wel maar doet het lekker niet of expres verkeerd. En een lol dat hij dan heeft. Hij is heel actief maar kan zich nog niet zolang concentreren op dingen.
mijn dochter van 3 telt netjes tot en met 15 en dan komen de 74 94 36 enz.. mijn jongste van 1,5 telt van 5 tot en met 15 lol maar wel steeds het goeie riedeltje 5-6-7-8-9-10 enz als ik tegen haar begin met 1 -2-3-4 en dan pas 5 begint ze te gillen en nee te roepen.. zucht
Natuurlijk moeten ze het ergens oppikken, maar zoals iemand anders schreef, dat doen ze alleen maar als ze er klaar voor zijn. Ik zit echt niet de hele dag zelf te tellen. Maar mijn zoontje vraagt de hele dag door: Wat is een 3 met twee nullen?, is 70 meer dan 60?, wat komt er na 39? Als we tanden poetsen, vraagt hij mij om te tellen tot ik klaar ben. Op de digitale klok vraagt hij, hoe laat is een 1, een 8, een 2 en een 3? Ieder snelheidsbord wordt benoemd. En zo kan ik nog wel even doorgaan. De interesse komt echt vanuit hem. Met letters ook, maar in mindere mate. Bijvoorbeeld: Begint soep met dezelfde letter als mijn naam. Begint acht met een a etc.
onze dochter kan wel het getal 3 herkennen op een plaatje, maar verder... ze telt meestal vanaf 4 tot 10. vergeet vaak getallen, maar het begin is er zeker. maarja, aan de andere kant kan ze wel elk automerk herkennen aan het logo... zegt allemaal niet zo veel. komt vanzelf
Heel herkenbaar weer. Hier gaat het echt net zo. Ik stimuleer hem ongetwijfeld erin, maar omdat hij er de hele dag door om vraagt en er mee bezig is. "Wat komt er na 80? 90 toch he mama!!" Op de kalender ziet hij de datum: "vandaag is het de 24e, dus dan is het morgen de 25e. En overmorgen de 26e!" Als de digitale klok een 'dubbele tijd' aangeeft (11.11, 13.13 enz) is hij super enthousiast. "oh wat een leuke tijd!! jaaa!! nu is de volgende leuke tijd 14.14!) Letters is hij een half jaar geleden heel erg mee bezig geweest, die 'vergeet' hij nu een beetje omdat hij volledig opgaat in die cijfers. Ben heel benieuwd hoe school dit gaat oppakken. Maandag hebben we een gesprek met de juf, een normaal gesprekje na 2 maanden op school om te bespreken hoe het gaat. Ik ga dit zeker aankaarten, ben benieuwd of ze dit op school ook al gezien hebben.
Hier kan dochter van 3 jaar en 4 maanden tot 20 tellen in het nederlands en turks. En in het engels tot 10.