Vandaag te horen gekregen dat we dochter moeten gaan inschrijven op de basisschool. ik dacht dat we nog wel even de tijd hadden.. Maargoed we zijn het nog niet eens.. ik neig meer m'n gevoel te volgen en mijn vriend zijn verstand. Uit nieuwsgierigheid.. Hoe zat dit bij jullie? Wat bepaalde bij jullie de keus voor een bepaalde school?
Wij zijn het er nu al over eens dat het de dichtstbijzijnste wordt (mits er niet opeens weer wachtlijsten komen). Is een prima school, vrij standaard, rooms katholiek (hebben geen voorkeur, maar prima en wordt niet heel strikt mee om gegaan) en op loopafstand. Hebben nog twee andere scholen als optie, allebei wat verder weg en toevallig ook allebei rooms katholiek de ene is super modern met alles erop en eraan, tweede is wat ouder. Eerste komt niet super uit resultaten en is ' gevaarlijker ' om zelf naar toe te fietsen. Voor ons is afstand en veilige bereikbaarheid heel belangrijk, naast ' normaal /standaard ' onderwijs. Overigens zijn hier ook geen jenaplan of montessorischolen ofzo, enkel openbaar en rooms katholiek. De openbare scholen zijn echt een stuk verder weg en voor ons dus geen optie.
Ja dat zaten we idd. We wilden het liefst een school die in de buurt was...behalve als net die scholen heel slecht waren oid. Die school is het ook geworden. Man vond het heel fijn dat het een openbare school was. Ik had het fijn gevonden als het een Christelijke school was geweest. Ik vind een openbare school prima, maar ik heb zelf op een protestantse school gezeten en ondanks dat ik niet gelovig opgevoed ben ben ik blij met wat ik daar allemaal meegekregen heb. Het is gewoon wat verrijking.
Dankjewel voor jullie reacties. En hoe dichtbij is die school? Hier zit n school op zeg maar 300m en die andere twee op ruim 1.5 km. Die school die dichtbij is is een kleine school en die andere 2 zijn erg groot (meer dan 600 leerlingen)
ja wij willen geen christelijke school en ook niet zomaar de school kiezen die hier om te hoek staat omdat het dan zo makkelijk is. wij hebben nu een school gekozen waar we allebei achter staan gelukkig zijn we het hier over eens
Ik kijk dus ook naar grootte van een school, afstand, bepaald gevoel dst je er bij krijgt.. maar mijn vriend kijkt vooral naar resultaten en niveau... maar dat er ook een heleboel nadelen zitten aan een school die uit zijn voegen groeit neemt hij voor lief haha.
Wij waren het meteen eens: de meest dichtstbijzijnde openbare basisschool (tenzij die echt slecht zou scoren of we er een niet ok gevoel bij hadden).
Wij hoeven er voorlopig nog niet mee bezig te zijn maar hebben er wel vast over nagedacht. We hebben keuze uit 2 scholen, een openbare en een christelijke. Beide zijn even ver weg. We neigen naar de christelijke school, ook door verhalen van mensen die we kennen. We zijn zelf overigens niet christelijk, maar als ik langs het schoolplein van de openbare loopt en hoort wat de kinderen daar zeggen (schelden, pesten etc) en er staat een juf naast maar er word niks van gezegd dan wil ik daar me kind niet hebben. Vriend is niet blij met de keuze voor een christelijke school maar vind het belangrijker dat ze op een school zit waar er wel op gelet word wat kinderen zeggen, waar een pestbeleid is etc We zitten nu dus wel op 1 lijn
Mijn vriend en ik hadden eerst een andere voorkeur. De mijne ging uit naar een openbare school en die van mijn vriend naar een christelijke. Om een goede indruk te krijgen van de invulling van het religieuze element van het onderwijs hebben we toen gevraagd om eens mee te mogen kijken bij een dagopening op deze school. Alle klassen beginnen de dag met een Bijbelverhaal en een les die hieruit te leren valt. We vonden dit allebei een behoorlijk zware lading hebben en hebben voor de openbare school gekozen. Ik ben wel blij dat we grondig 'onderzoek' hebben gedaan, want ik vond het een vervelend idee om elkaar te proberen te overtuigen van ons eigen gelijk. Ik wilde heel graag op 1 lijn zitten voor iets belangrijks als schoolkeuze. We hebben dus ook absoluut ons best gedaan om open te staan voor de argumenten van de ander. Overigens is er op onze openbare school wel aandacht voor verschillende religies en wereldbeschouwingen. Er wordt wel godsdienstles gegeven, maar dan meer gericht op achtergrond, cultuur etc.
Ja ik vind het ook een belangrijke keuze en ik wil er ook samen achter staan. Als ik flauw wil doen heeft mijn vriend niet eens wat te zeggen want we hebben het gezag nog niet geregeld Maar dat is natuurlijk onzin we moeten er samen achter staan
Precies zo voor ons, en onze dochter gaat over twee weekjes naar de openbare school in ons dorp, prima gevoel bij.
Hier twee scholen dicht bij elkaar. De ene in onze straat (100 meter lopen), de andere op nog geen 400 meter. Die in onze straat is een openbare, de andere christelijk. In onze straat is kleinschaliger (klassen van max 10 kinderen), de andere is iets groter (klassen van 20 kinderen). Die in onze straat heeft slechte resultaten, die andere stond vorig jaar in de top 10 mbt cito-resultaten en daarnaast altijd goede rapporten. We hebben wel beide aangeschreven, maar kregen van de eerste school een e-mail terug vol met spelfouten (en het schoolboekje was al net zo erg). De tweede was open, spontaan, had een goed pestbeleid. We zijn dus voor de tweede school gegaan.
In grote lijnen waren we het eens, het moest een christelijke basisschool zijn, de ene christelijke in onze eigen stad vond hij absoluut geen optie, heeft hij zelf op gezeten en vond hij verschrikkelijk. De andere christelijke (naam christelijk, deden nergens aan), vond ik weer geen optie. Toen was er nog maar 1 keus over op dat moment, en dat was niet de allerbeste optie, maar nog wel de enige, wilden we niet over de 10 km verderop moeten zoeken. Later zijn we verhuisd, paar km verderop, erg ontevreden over de basisschool waar de oudste op zat, dus ben ik verder gaan kijken, en ben toen met een erg goed alternatief naar man gegaan. We zijn samen naar een kennismaking met de directrice geweest, stapten naar buiten, keken elkaar aan en zeiden: hier willen we onze kinderen heen hebben. Dat is nu bijna 2 jaar terug en we hadden geen betere keus kunnen maken. Wel 7 km rijden, maar dat maakt me niks uit, we hadden het niet beter kunnen treffen.
Wij hebben vier scholen op loopafstand, het ging tussen twee omdat eentje vrij onderwijs is (wilden we niet) een zwartes school die slechter presteerde en twee andere scholen. We zijn bij beiden gaan kijken en gingen unaniem voor degene die het beste voelde. Verder gelet op huiswerk: ik wilde geen school die de nadruk legt op huiswerk vanaf groep 3 Mogelijkheid om kinderen extra te begeleiden bij onder of overpresteren En ik heb met ouders gekletst die er al kinderen hadden
Ja wij wonen in een stad dus er is keus genoeg! Ja als een school al reacties geeft met spelfouten zou dat voor mij ook al echt een tegenvaller zijn.. Maar 2 van de 3 scholen waar we tussen twijfelen, zijn dus erg groot. Ik geloof iets van 9 kleuterklassen waarvan 1 klas nu tijdelijk in de "gymruimte" les kreeg.. omdat het gebouw te klein wordt voor het aantal leerlingen. Praktisch gezien wil ik niet te ver weg omdat ik meestal geen auto heb, maar ik zou ook niet per definitie voor een school kiezen omdat ie "lekker dichtbij" is..
Wij hebben ook niet voor de dichtsbijzijnde school gekozen, dat is een katholieke school en dat wilden wij allebei niet. De school waar onze zoon op zit ligt 1,4 kilometer verderop. De fietsroute is over een paar jaar goed zelfstandig te doen voor hem (geen drukke wegen/kruispunten). Bijkomend voordeel is dat de BSO van de oudste en het KDV van de jongste in hetzelfde gebouw zitten.
Toen wij voor het eerst voor de keuze stonden was het eigenlijk heel makkelijk. Ik ben juf op een basisschool, mijn man moet 'smorgens al vroeg beginnen en ik wilde ze niet én naar de voorschoolse én naar de tussenschoolse én naar de naschoolse opvang doen. Dus gingen ze met mij mee naar school. Wel in een ander dorp, maar aangezien ze daar ook op het kdv hadden gezeten hadden ze al vriendjes. Het plan was ze daar gewoon te laten zitten tot ze naar de middelbare gaan, maar er zijn inmiddels wat zaken veranderd. Ik werk 4 dagen, dus ze die vijfde dag extra brengen was niet echt een probleem. Maar Het is wel een beetje vervelend als je om 12 uur op school staat om je kinderen op te halen en die willen liever bij een vriendje spelen. Waardoor je dan alleen terug naar huis moet en ze later weer moet ophalen. En dus weer 15 km rijdt. (Ik zeg ook wel eens 'nee', maar wil ze ook wel eens de kans geven om af te spreken) Of dat je er één mee neemt, maar die ouders kunnen niet autorijden dus moet je ze ook weer thuis brengen. Ik merkte ook dat niet alle ouders zo 'ver' wilden rijden voor een speelafspraakje. En nog meer praktische zaken. Dochter gaat volgend jaar naar groep 5. Vanaf groep 5 moeten ze ook op vrijdagmiddag naar school. Zoon hoeft dat dan nog niet. Dus die moet ik dan om 12 uur ophalen, dochter moet om 13 uur weer beginnen. Vanaf groep 6 gaat er bij ons op school niemand meer naar de bso. Mijn kinderen zouden tot groep 8 moeten gaan, omdat ze niet 15 km alleen naar huis mogen. Dan zitten ze dus 3 jaar als enige bovenbouwers op de bso... Dit zijn de voornaamste redenen om in onze eigen buurt te gaan kijken. Er waren zo'n 4 scholen om uit te kiezen. Twee rk scholen, een christelijke en een openbare school. Die laatste viel al snel af omdat het een kantoortijden school is en sprak ons niet aan. De Christelijke had onze voorkeur niet en de rk wel. Allebei op loopafstand, maar 1 wel veiligere route en net wat dichterbij en dat is hem ook geworden. Ze moeten nu wel naar de voorschoolse, tussenschoolse en naschoolse opvang, maar ze zijn nu 6 en 8. Ze kunnen het nu wat beter hebben. Na de zomervakantie gaan ze er starten dus ik ben benieuwd. Succes met jullie uiteindelijke schoolkeuze!
Daniellexxx oh spannend! Iets in de buurt is in dat geval wel handiger ja. ik heb gister nog een school een mail gestuurd of we een keer kunnen komen kijken want de open dagen zijn meestal in maart en toen zijn we bij die school niet geweest. ik blijf het moeilijk vinden.. Keken jullie trouwens ook naar middagpauze of continueroosrer en dat soort dingen?