hoe slecht is overtijd lopen nu echt??

Discussie in 'Stel je vraag aan de verloskundige' gestart door mir5555, 12 dec 2009.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. mir5555

    mir5555 Fanatiek lid

    13 dec 2007
    1.021
    0
    0
    paar weken terug was er een uitzending van zembla op de tv dat de meeste doodgeboren baby's kamen omdat de vrouwen hier in ned te lang over tijd laten lopen in belgie is het hooguit 41 de arts die aan het woord was zei ook dat het gewoon slecht was placenta wat dan slecht doorbloed is moederkoek die opraakt erg weinig vruchtwater
    ook een kinderarts zei van dat er onnodig baby's op intensive care lagen die er eigenlijk niet hadden hoeven liggen als ze eerder hadden ingegrepen.

    Nu is mijn vraag waarom 2 weken overtijd en zo veel risico's enz terwijl het ook anders kan??? z'n tv uitzending heeft mij behoorlijk bang gemaakt
     
  2. Immie

    Immie Verloskundige

    17 dec 2006
    7.813
    0
    0
    Verpleegkundige en Verloskundige
    Hoihoi,

    Zembla heeft inderdaad een hoop losgemaakt, niet alleen bij de zwangeren maar ook bij de verloskundigen.
    Het is inderdaad zo dat na 40 wkn de placentafunctie verminderd en dat het vruchtwater minder word. Maar daarom, word de freq van het bezoek aan de verloskundige ook meer! En doen we bij 41 en een halve week een hartfilmpje bij de baby en een echo naar de placenta functie. we zijn opgeleid om risico s in teschatten!

    Imke

    Ik voeg een stukje ter verduidelijking en hopelijk geruststelling.

    Er is veel ongerustheid onder zwangere vrouwen vanwege beweringen van gynaecologen op televisie dat het Nederlands systeem van thuisbevallingen leidt tot onnodige babysterfte. Dat zegt onderzoeker Marianne Nieuwenhuijze van de vakgroep Verloskunde (Midwifery Science) van de Academie Verloskunde Maastricht.
    Gisteren werd over de veiligheid in de verloskunde een congres in Utrecht gehouden, georganiseerd door de Nederlandse verloskundige akademies in Rotterdam, Amsterdam, Maastricht en Groningen. Simone Buitendijk, bijzonder hoogleraar Eerstelijns Verloskunde en Ketenzorg aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA), hield tijdens haar lezing op het congres voor dat er voldoende wetenschappelijk bewijs is voor de veiligheid van de thuisbevalling. Ook gynaecologen hebben meegewerkt aan het onderzoek hiernaar en ondersteunen de bewijsvoering.
    In Nederland sterven meer baby's vlak voor, tijdens en vlak na de bevalling dan in andere westerse landen. De oorzaken van deze hogere sterfte zijn nog niet achterhaald. Maar uitgesloten is, dat het aan de thuisbevalling ligt.
    Ook kan de sterfte niet te wijten zijn aan het feit dat in Nederland pas na 42 weken zwangerschap wordt ingegrepen, als de bevalling niet spontaan op gang komt.Volgens woordvoerster Nieuwenhuijze, één van de sprekers tijdens het congres, blijkt uit onderzoek dat er in de tweeënveertigste week juist minder kinderen in de baarmoeder sterven dan in de weken ervoor. Volgens haar geeft dat aan dat verloskundigen juist goed de risico’s inschatten bij 'late' zwangerschappen. Ook stellen de verloskundigen dat er juist weinig calamiteiten zijn bij thuisbevallingen. De meeste moeders kijken, aldus Nieuwenhuijze, met grote tevredenheid op de bevalling terug.
    Een stuurgroep van deskundigen presenteert in januari in opdracht van het ministerie van VWS maatregelen, waarin voorstellen worden gedaan om de veiligheid in de verloskunde te verbeteren.
    Bron: ANP

     

Deel Deze Pagina