Ik hoop dat het hier mag blijven staan ivm geen reactie onder andere topic. Heeft iemand ervaring, tips of info over executieve dysfunctionaliteit? Vandaag gehoord dat onze dochter dit heeft.
Hebben ze je zelf geen informatie gegeven dan? Ik weet niet wat het is ...echt nog nooit van gehoord.
ts mss kun je wat meer info geven over wat het is? Ik heb gegoogled maar kwam niets naar boven over wat je schrijft?
Bedoelen ze daar het verschil tussen verbaal en performaal IQ mee of juist een verschil in subtesten binnen dezelfde categorie?
Ik kan je wel wat over executieve functies vertellen en de relatie met gedrag en zwakke executieve functies maar weet niet of dat is wat je bedoeld? Plaats of PB me anders iets meer van verhaal/info dan weet ik of ik snap wat jij bedoeld. Ben gedragswetenschapper en dit is iig geen officiele term!
Ja Tum Tum dat bedoel ik. Ze kan oa moeilijk schakelen tussen dingen. Gisteren lang gesprek en informatie gehad. We verwachten een andere uitslag, ADHD. Dus was voor ons omschakelen. Maar kan mezelf er nog niet veel bij voorstellen. Verslag moeten we nog krijgen van de orthopedagoog. Op internet gezocht en daar lijkt het voor mijn idee dat het altijd gekoppeld is aan een "stoornis". Is dit zo? Is namelijk niks vastgesteld bij haar.
Er wordt steeds meer bekend over Executieve Functies. In het kort: dat zijn de vaardigheden die nodig zijn om je gedrag te sturen en planmatig te handelen. Die bevinden zich allemaal in ongeveer hetzelfde deel van de hersenen en horen dus bij elkaar. Ze houden in elk geval verband. Als jij kijkt naar adhd of autisme spectrum stoornissen, zie je dat bij die stoornissen eigenlijk 'gewoon' sprake is van (ernstige) problemen in de executieve functies. Bij adhd zijn dan net andere EF het probleem dan bij autisme. Maar ook door andere oorzaken kan de ontwikkeling van één of meer EF minder goed verlopen. Bijvoorbeeld hersenletsel of hoogbegaafdheid worden nog al eens genoemd. Maar dat zijn niet de enige oorzaken. Komt erop neer dat je er meer of minder aanleg voor kunt hebben, dat zit echt in je hersenen. Bij zo'n stoornis heb je dus minder aanleg. Of door hersenletsel raakt dat deel van de hersenen beschadigd. Maar naast aanleg moet je de EF ook trainen. Door hoogbegaafdheid of opvoedstijl v/d ouders kan het zijn dat de EF minder worden getraind. Ik vind het zelf trouwens wel mooi om probleemgedrag meer te bekijken vanuit de EF in plaats van een stoornis. (En dat zeg ik als gediagnosticeerd ADHD-er). Een stoornis is een label. Als je kijkt vanuit EF heb je geen label, maar kun je wel heel gericht kijken naar de sterke en zwakke punten van een kind. (Het is nooit zo dat alle EF slecht ontwikkeld zijn.) Vervolgens kun je van daaruit heel goed kijken welke hulp een kind precies nodig heeft; er zijn ontzettend veel suggesties hoe je bepaalde EF het best kunt gaan trainen. En ook hoe je daarbij gebruik kunt maken van de EF die al wel goed ontwikkeld zijn. Er zijn trouwens aardig wat goede (en minder goede ) boeken op de markt over EF die heel verhelderend zijn en vast veel herkenning zullen opleveren. En na die herkenning ook met goede suggesties komen. Ik ben trouwens lerares en ben in een aanvullende opleiding met de EF in aanraking gekomen. Ik vond (vind) dat zo intressant dat ik mijn afsluitend onderzoek hierop heb gericht. Het leverde bij mij zoveel herkenning op bij mezelf een heel veel leerlingen! En vooral de praktische handreikingen spreken me aan: het is geen diagnose van 'hier moet je het mee doen' maar meer een analyse van wat je al goed kan en wat je nog kunt ontwikkelen. En voor ieder mens, met of zonder stoornis. Ik snap dat als je een diagnose als adhd verwacht, deze uitslag wat verwarrend is. Maar als jullie straks goede tips en begeleiding krijgen, zou ik juist heel blij zijn met een onderzoeker die zo denkt en werkt!