Heey dames, Hopelijk kunnen jullie meedenken. Mijn zoon is in augustus 4 jaar geworden en in september begonnen met groep 1. Hij loopt cognitief met veel dingen voor. Er is een probleem: hij praat niet altijd even duidelijk. Als de leerkracht hem gerichte vragen stelt, klapt hij soms dicht en in vrije situaties en enthousiasme brabbelt hij soms tussen zinnen door. Verder kan hij met alles goed meedoen. Nu komt de leerkracht met het idee om hem in januari in de instroomgroep te laten plaatsen, omdat hij niet altijd duidelijk goed verstaanbaar is. En in de instroomgroep kan hier meer aandacht aan worden besteedt. Ik ben hier totaal niet mee eens en ben hier wel van geschrokken. Hij heeft meer uitdaging nodig en vindt het de taak van de leerkracht om juist meer talige opdrachten te verzinnen voor de kinderen die oo gebied van taal meer moeite hebben. Verder moet ze aan relatie werken met hem, zodat hij zich veilig voelt om vrijuit te kunnen praten. Ik vind het oneerlijk naar hem toe om hem uit de reguliere groep te halen, omdat hij niet altijd duidelijk verstaanbaar is terwijl hij allemaal vrienden heeft in groep 1. Hoe denken jullie hierover?
Heeft hij al logopedie? En heb je aan tos gedacht? Hier een kind wat cognitief ook altijd voorliep, zichzelf leren lezen op 4 jaar maar de spraak is ze uiteindelijk op vastgelopen. Het bleek een TOS te zijn op uitspraak en taalproductie. Ik zou met school zeker samen aan de spraak gaan werken want dit gaat uiteindelijk frustraties opleveren maar ik zou ook professionele hulp zoeken.
Geen problemen met horen? Mijn zoontje had dat ook en hij blijkt wat gehoorverlies te hebben. Tot vijf jaar is trouwens taal en spraak nog volop in ontwikkeling, dus grote kans dat het zich, nu hij net naar school gaat, vanzelf nog recht gaat trekken komende maanden. Ik snap je helemaal dat je niet zit te wachten om hem nu al in een andere groep te plaatsen. Het is toch ook belangrijk dat hij op z'n plek zit sociaal gezien en zo te lezen heeft hij dat nu wel en is het tussen z'n klasgenootjes geen probleem?
Hier kreeg ik in week 2 de vraag of ze naar logopedie mocht. Elke maandag komt de logopediste op school dus voor de kinderen is dat heel laagdrenpelig want er moeten veel kinderen naar de "praatjuf". Ik had de vraag verwacht van de juf. Nr5 praat echt wel veel maar uitspraak is slecht. Dat bleek ook na de onderzoeken, scoorde op alles hoog behalve uitspraak. Ik vind logopedie een logischer stap dan klas wisselen als uitspraak het enige punt is
Wat fijn dat jullie elke week een logopediste op school hebben, maar dat zal niet elke school hebben. Hier tenminste niet. Ze komen wel.voor de screening, maar dat is volgens mij pas in groep 2. Dat is in dit geval te laat. @Cikaa als je nog niet bij logopedie bent geweest zou ik daar nu zelf eens achteraan gaan. Want zomaar van klas wisselen zo der verdere aanpak is wel een onlogisch iets.
Ja is echt ideaal. Zij doet dat op meerdere scholen, overal 1 dag per week. Voordeel is dat als je zelf niet kan ze het kind zelf uit de klas haalt dus ze hoeven in principe ook geen week te missen. In groep 2 krijgen wel alle kinderen nog een screening. Ben even de officiële naam kwijt maar ze hebben ook een "wiebel/schrijf juf", zij is voor grove en fijne motoriek. Voordeel is dat het heel laagdrempelig is, nadeel dat je geen keus hebt. Al heb je dat hier toch al niet veel
Nee, keus niet echt, maar zo op school is wel ideaal hoor. Oudste dochter kreeg ook logopedie op school. Was voor mij echt ideaal, want ik had toen geen eigen auto. Ervoor gaan rijden was dus al helemaal geen optie en met nog een paar kinderen erbij was dat helemaal niet te doen. Maar ja dat is al een jaar of 18/20 geleden
Nee omdat school en opvang het niet nodig vonden. Zijn spraak is meestal gewoon goed. Alleen als hij uit enthousiasme hee verhaal wilt vertellen brabbelt hij soms tussen zinnen door
We lezen veel en stel veel open vragen. Ik verbeter hem waarnodig. In jeder geval veel gesprekken voeren.
Ben zelf ook leerkracht, maar dit is geen Tos. Als je hem gerichte vragen stelt, kan hij daar duidelijk antwoord op geven. Alleen als hij hele verhalen moet vertellen, is hij niet altijd volledig verstaanbaar en brabbelt hij. Het is meer uit enthousiasme dat hij snel wil praten waardoor het niet duidelijk is
Zijn gehoor is prima!! Hij hoort alles. Nou de grap is. Dit had mijn man ook. Zijn taalontwikkeling kwam ook iets later op gang. Maar ik schrik wel dat al na 2 maanden wordt gezegd dat hij misschien beter met instroomgroep mee kan doen. De groep is ook best groot (29 kinderen). Mijn zoon is ook een van de jongste in de klas. Misschien denken ze ja laten we de groep kleiner maken en hem wegsturen naar instroomgroep. Geen idee?
Ja inderdaad. Vond het ook onlogisch. Een kind gaat pas echt praten ook als je met hem een relatie opbouwt.
Dat vind ik nog niet zo'n gekke gedachte hoor. 29 kinderen is ook wel echt een grote groep. Zeker voor een kind dat misschien net even wat extra aandacht nodig heeft. Dat heb je denk ik als kleuterjuf echt niet. Dan zou dat opgepakt moeten worden door een onderwijsassistente bijv. Ik snap dat het heel vervelend kan zijn voor een kind om te moeten wisselen van groep als ze net gewend zijn. Maar ik zou er toch eens goed over nadenken. In een instroomgroep is het misschien net wat rustiger voor hem. Waardoor er ook meer tijd is om aan de slag te gaan met zijn spraak.
Nu al 29 kinderen in de klas? Of begrijp ik goed dat alle nieuwe 4 jarigen in de instroomgroep komen? Dus veel van zijn leeftijd? Deels snap ik de leerkracht dan wel. Vooral als spraak/taal goed gaan en het meer door enthousiasme minder/niet meer verstaanbaar wordt. Dat rust in een klas (met minder kinderen) zou kunnen helpen. Maar ik snap jou ook. Met het oog op sociale contacten is het fijn in een omgeving te blijven waar hij goed op z'n plek zit en vriendjes heeft. Ik zou er goed over praten wat voor hun voor en nadelen zijn en voor jullie. Onze dochter is tot ruim 5 ook slecht verstaanbaar geweest. Maar verder waren spraak en taal prima. Door meerdere redenen extra kleuterjaar gedaan. En in dat jaar bloeide ze compleet op, vooral ook qua verstaanbaarheid (praatte vooral onzeker en zacht). Dus het kan ook gewoon nog komen.
Maar een jong kind kan ook ondersneeuwen in een grote groep. Lastig hoor, want van groep wisselen heeft ook best wel een flinke impact. Hoewel kinderen over het algemeen wel flexibel zijn en het in de meeste gevallen prima oppakken.
Het probleem is dat hij op andere gebieden weer voor loopt. Dus met zo een instroomgroep kan hij ondergestimuleerd, wat zijn motivatie en plezier kan beïnvloeden. Hij beheerst al doelen van groep 2 omdat hij afluistert met de kringgesprekken van groep 2.
Het probleem is dat hij op andere gebieden weer voor loopt. Dus met zo een instroomgroep kan hij ondergestimuleerd, wat zijn motivatie en plezier kan beïnvloeden. Hij beheerst al doelen van groep 2 omdat hij afluistert met de kringgesprekken van groep 2.