Onze zoontjes gaan 3 dagen naar het kdv. Ik merk dat hun ontwikkeling gewoon goed gaat en dat ze soms dingen hebben geleerd die ik ze niet geleerd heb (al is het maar een bepaald liedje zingen). Ik bedoel dus te zeggen dat ik heel erg achter het kdv sta. De omgang met andere kinderen die ze hebben en daarbij dan ook het sociale aspect. Het kindje van mijn schoonzusje is nooit naar het kdv gegaan (wel naar de creche), maar ik merk toch een bepaalde achterstand en dan bedoel ik op sociaal vlak. Misschien ligt het aan het kind zelf dat kan natuurlijk ook, maar ik vroeg me af of dat er daadwerkelijk ook een verschil is tussen kindjes die wel en die niet naar een kdv gaan. Mij lijkt zelf van wel.
Ik was zelf 6 weken toen ik voor het eerst naar een KDV ging. En ik ben er niet slechter van geworden! Mick ging af en toe al, omdat ik nog gewoon thuis ben ivm zeer moeilijke bevalling. Vanaf 1 sept. ga ik 16 uur werken, dan gaat hij ook naar het KDV. Ik ben er absoluut voorstander van!! Je kindje wordt omringd door andere kinderen, leert van anderen.. etc
Ik merk als keuterjuf dat kinderen die naar een KDV beter in een groep functioneren. Maar de taalontwikkeling gaat wel wat achteruit. Je kunt als moeder veel meer tegen je kind praten dan een juf van het KDV die tegen 4 a 5 kinderen moet praten. Het heeft dus zijn voor- en nadelen.
hier op de basisschool was duidelijk te zien wie er wel naar het kdv waren geweest en wie niet. (niet lullig bedoeld) maar de meeste kdv kindjes waren meestal de bazige krengetjes... ik vind niet dat een kindje op het kdv per se meer hoeft te leren dan een ander kindje, ligt een groot deel ook aan de ouders! dit is enkel mijn ervaring, mijn kindje gaat niet naar het kdv
mijn kindje gaat ook niet naar een kdv. ik werk niet en als ik zou werken heb ik de luxe dat mijn moeder hem zou opvangen. ik ben van mening dat een kindje het kdv niet nodig heeft. ik ben zelf ook altijd thuis geweest met mijn moeder en ik ben er echt niet minder door ontwikkeld haha. alles wat mijn kindje moet leren mbt delen en samenspelen leert hij van papa en mama en van de oma's en opa's en van spelen met kleine kindjes uit onze familie en vriendenkring. iki vind het persoonlijk heel belangrijk dat mijn kind alle aandacht krijgt die hij nodig heeft en dat hij die niet hoeft te delen met een hoop andere kindjes
Mijn kindje gaat ook niet naar het kdv. Ik heb er zelf veel gewerkt en ben er ook absoluut niet tegen. Alleen werk ik niet en de dingen die ze op het kdv leren en doen kan ik ook net zo goed met haar doen. Ik heb pedagogiek gestudeerd en geloof niet dat ze iets te kort zal komen als ze gewoon thuis bij mij blijft. Daarnaast kan een leidster niet de hele dag door tijd maken voor mijn kind - wat natuurlijk logisch is op een groep - en dat kan ik wel met haar thuis. Het voelt voor mij gewoon niet goed om te gaan werken en haar naar het kdv te brengen, puur daarom gaat ze er niet heen en blijf ik thuis totdat ze naar het basisonderwijs gaat.
Hier ook eentje die gewoon thuis blijft. Aangezien ik een thuiswerkende moeder ben, zie ik geen reden hem naar een kdv te brengen. Ik kan niet zeggen dat hij op eender welk vlak dan ook een achterstand zou hebben. In tegendeel, hij loopt op elk vlak behoorlijk voor. (al weet je natuurlijk nooit wat hij anders al kon ) Het is ook een erg sociaal kind, overal waar hij kindjes tegenkomt wilt hij er mee gaan spelen.
Ik merk wel degelijk verschil tussen kinderen die niet naar het KDV gaan, en wel naar het KDV gaan. Maar dan alleen uit mijn omgeving, en bij de wat oudere kindjes ( vanaf 1 jaar ). Mijn ervaring is dat de kindjes die niet naar een KDV of gastouder gaan, wat minder sociaal zijn, en wat minder goed kunnen delen. Maar goed, dat zie ik hier in de omgeving, ik weet niet hoe representatief het is. En kinderen bazige krengetjes te noemen... hmmm beetje jammer.
Ik werk 3 dagen (op een basisschool) en Liza gaat niet naar het kdv. 1 dag is ze bij mijn schoonzusje, 1 dag bij ene oma, 1 dag bij andere oma. Op de laatste dag is mijn neefje van 2 er ook bijna altijd. Ik ben van mening dat kinderen het niet nodig hebben om naar het kdv te gaan. Ik vind wel dat het goed is voor een kind om geregeld met andere kinderen te spelen. Jij als moeder kan je kind ook alles leren. En het voordeel van het thuis blijven (of oppasoma of -tante) is dat je het kind veel aandacht kunt geven. Aan de andere kant laat ik Liza ook regelmatig zelf haar gang gaan, vindt ze heerlijk! Op de dagen dat ik vrij ben, ga ik vaak lekker met haar weg. Naar het strand, de kinderboerderij, een vriendin met zoontje van 1,5. Als ik werk en de 'oppas' is er, dan gaat ze ook regelmatig weg. Dat gebeurt volgens mij niet op het kdv. Het enige voordeel van het kdv vind ik dat ze een beetje meer voorbereid zijn voor als ze daarna naar school gaan... Oja, en mijn neefje gaat 2 dagen naar het kdv en die luistert tegenwoordig voor geen meter
Naar mijn mening zijn er voor- en nadelen aan wel of juist niet naar het kdv gaan. Ik denk dat de ouders en de thuissituatie altijd uiteindelijk een veel grotere invloed zijn dan de opvang. En dat betekent dat in de loop van groep 1 of in groep 2, de verschillen niet meer te herleiden zijn naar kdv of niet!
Ja, juist wel. Thijmen gaat 3,5 dag naar het kdv en gaat ook naar de kinderboerderij, buiten spelen in een speeltuin verder weg, wandelen, peutertheater, ze gaan naar de opa's en oma's (bejaardenhuis in de buurt ) etc. Ze doen bij ons heel veel, ze zijn ook echt bezig met de onwikkeling van een kind bij ons op het kdv. Maar de kinderen kunnen ook vrij spelen en lekker aanklooien. Ik merk bij Thijmen wel echt dat het een positieve invloed heeft op hem.
Ik vind het belangrijk dat kinderen in contact komen met andere kinderen. Of dat nu samen met mama/oma/oppas in de speeltuin is of op het kdv of de psz maakt imo niet uit. Mijn dochter gaat sinds ze 22 maanden is 2 ochtenden naar het kdv. Ze vindt het geweldig daar en speelt graag met de andere kindjes. Eerder vond ik het niet nodig, toen speelde ze toch nog niet echt samen
ik vind het onderwerp heel leuk, maar wel jammer om te lezen dat mensen nu hun eigen keuze lopen te verdedigen terwijl dat mijn inziens helemaal niet aan de orde is. Ik denk dat elke ouder doet wat goed voelt voor hun zelf en voor hun kind en dat elke ouder andere keuzes maakt. Dus waarom iemand wel of niet voor kdv kiest lijkt mij niet echt relevant. Welk verschil er tussen de kinderen zijn die op het kdv komen of thuis zijn.....tsja lastig. Mijn kinderen komen 2 dgn op het kdv en genieten er erg van. Maar of ze nu beter af zijn dan thuis blijfkinderen? Geen idee. Ik merk wel dat ze veel opsteken op het kdv. En ja, zoals iemand anders ook schreef, k denk wel dat het een goede voorbereiding is voor school. Ik heb mn oudste ingeschreven op een basisschool met continu rooster, ze zal dan al wel gewend zijn aan de lange dagen. Ik ben wel nieuwsgierig hoe leraressen van basisscholen hier tegen aankijken, want zij krijgen natuurlijk kinderen binnen vanuit thuis en het kdv.
Ik lees niet het hele topic maar ik zal hier even reageren. Mijn kindjes zijn nooit naar een KDV geweest ( dochter een paar keer toen ze 4 maanden was) maar hebben altijd voorgelopen in ontwikkeling. Mijn zoon helemaal. De dingen die hij al snapt is soms echt ongelofelijk. Hij kan natuurlijk heel goed na-apen van zus, Maar waarschijnlijk ligt het echt aan een kind hoe snel ze dingen oppikken en natuurlijk ook wat jou zus ze thuis aanbiedt. Ik ben altijd erg bezig met ontwikkeling en spel. Ook met andere kinderen. Maar mijn dochter is natuurlijk zeker naar een PSZ geweest. Ook sociaal erg voorlijk. Mijn dochter praat met iedereen en kijkt daarbij de mensen aan en knikt zodat mensen zien dat ze luistert.
Dat is natuurlijk afhankelijk van veel meer factoren dan enkel de vraag of een kind naar een KDV gaat of niet. Om maar eens een paar dingen te noemen: *karakter van het kind, (sociaal of niet, verlegen of extravert, enz enz) *intelligentieniveau en/of leergierigheid van een kind *opvoedingsstijl die de ouders hanteren *het KDV zelf, de grootte van de groepen en de kwaliteit van de leidsters Dus enkel: KDV is voordeel en betere ontwikkeling en geen KDV is achterstand, dat lijkt me niet. Ik ken in mijn omgeving veel thuisblijfmoeders, met kids die zich op alle vlakken zeer goed ontwikkelen. En ik kan zat voorbeelden noemen van KDV-kids die het qua ontwikkeling veel slechter doen dan ze zouden kunnen.... Dat is bepaald geen 1-op-1 relatie!
Ik denk dat er voor allebei wel wat te zeggen is. Kinderen in mijn omgeving doen eigenlijk vanalles en nog wat; de een blijft thuis tot 4 jaar, de ander gaat vanaf een paar maanden al een aantal dagen per week naar een kdv en nog wat kindjes die vanaf hun tweede naar de peuterspeelzaal gingen. Ik denk zelf dat vooral een balans tussen sociale indrukken en rust heel belangrijk is, en dat kan per kind verschillen. Mijn nichtje had als peuter bv echt sociale indrukken nodig, dus kdv/peuterspeelzaal was perfect voor haar. Ze leerde er veel en het was een prima voorbereiding voor de kleuterschool. Een ander kindje raakte juist super snel overprikkeld en kon gewoon niet goed functioneren in een groep met veel andere kinderen, dus bij hem hebben ze het weer heel anders aangepakt (meer thuis, langzaam opbouwen, ook op de kleuterschool rustig laten wennen uiteindelijk). Zelf wil ik graag de eerste maanden thuis blijven bij mijn kindje, en dan kijken wat me het beste en fijnste lijkt.
Niet zo aardig om dat te schrijven want nu denkt iedere moeder met kind dat naar kdv gaat dat ze een bazig krengetje krijgt...en dat is bullshit want ik ken ook kinderen die super bazig doen en nooit naar een kdv zijn geweest... Oh en sommige mensen hebben niet zoveel keuze om lekker 4 jaar thuis te blijven voor de kids of opa's en oma's die fijn willen oppassen... Het kdv zal voor en nadelen hebben en thuis opvoeden misschien ook wel voor en nadelen.
Er zijn zoveel factoren die hierin mee spelen denk ik. Ik ben thuisblijfmoeder maar toen onze dochter 10 maanden was, hebben wij samen besloten haar 1 dag in de week naar een gastouder te doen. (die een bekende is van ons, dat wel, maakte de stap toch makkelijker) Puur omdat we geen kleine kinderen in onze omgeving hebben, of van papa's en mama's die fulltime werken. Ze kwam heel weinig in contact met andere kids en dat begonnen we te merken. Sinds ze 1 x per week een dag bij de gastouder komt, waar ze met andere kindjes zit maar toch ook veel individuele aandacht krijgt, merken wij vooral op sociaal vlak heel veel verschil. Voor ons is het het absoluut waard, maar meer dan die ene dag in de week, wordt me teveel.