Misschien stel ik een hele domme vraag hoor, maar we hebben een zoontje van 1,5 jaar en zijn nu zwanger van nummer twee. We zijn allebei nog steeds redelijk jong (26 en 27). Als ze met een combinatietest nu bloed bij me afnemen zullen de uitslagen toch niet anders zijn dan een kleine twee jaar geleden? Of is dat te makkelijk gedacht? Ik begrijp natuurlijk dat de nekplooimeting hier los van staat. Maar om nou 164 euro te betalen om alleen dat te meten..? ! We hebben al aangegeven een combinatietest te willen, maar ik kwam er later pas achter dat die uit mijn zorgverzekering pakket is gegooid en nu twijfel ik. Kijken ze niet sowieso naar de nekplooi en zullen ze het niet eerlijk zeggen als je geen combinatietest doet en ze iets afwijkends zien op de echo?
Je bloedwaarden zijn afhankelijk van je kindje. Bij kindjes met een trisomie ontwikkelen je waarden zich anders dan bij een kindje zonder trisomie. Je leeftijd volgens mij ook invloed op die bloedwaarden (net als je gewicht), maar het gaat voor een groot deel om hoe de interactie tussen jouw bloed en het kindje is. Elke combinatietest is dus anders. Je waarden zullen anders zijn dan 2 jaar geleden. Tegelijkertijd is een combinatietest op jouw leeftijd niet heel secuur. Bij een vrouw van 36 wordt 90% van de downkindjes herkend, bij een vrouw van 26 volgens mij maar 60-70%. Wat dat betreft is het dus misschien minder aantrekkelijk.
Bij mijn tweede zwangerschap een kindje dat hoogstwaarschijnlijk meervoudig gehandicapt was. Geen idee wat het precies was hoor, maar dit is door meerdere specialisten bevestigd. Dit kindje is overleden met ongeveer 10 weken zwangerschap. Mijn zoontje van 1.5 is kerngezond. Die miskraam was een extra reden om de test wel te doen. Niet dat je daarmee alles uitsluit, maar het gaf mij rust. Daar doe je het uiteindelijk voor. Wij zijn trouwens 27 en 23.
Het is ongeveer net zinvol als bij je eerste...... Nekplooi wordt niet standaard gemeten is mijn ervaring, alleen bij de combinatietest. Wel of geen combinatietest is een persoonlijke keuze verder. De sensitiviteit op jongere leeftijd is helaas laag, dus persoonlijk vind ik dat het in sommige gevallen een soort schijnveiligheid geeft. Ken twee verhalen in mijn omgeving waarbij zowel de combinatietest als de 20 weken echo niet afwijkend waren, maar toch kindjes met down.
Wij doen hem ook deze zwangerschap weer (ik ben 28) een verdikte nekplooi kan namelijk ook op andere afwijkingen wijzen (zoals hartafwijkingen) en dan hebben ze dus een reden om verder onderzoek te doen. Het is trouwens niet zo dat je dan altijd een verdikte nekplooi hebt. Vaak is de combinatietest goed maar komen er bij de seo toch afwijkingen naar voren
wij doen voor de 3e keer niet de combinatietest, gewoon omdat we geen risicogroep zijn, en je pas eigenlijk bij een echt slechte uitslag vervolgonderzoek doet.. in veel gevallen geeft het voor mijn gevoel nog geen echte zekerheid
Het is bij elke zwangerschap net zo zinvol (of niet zinvol, afhankelijk van je mening). Persoonlijk ben ik wel een voorstander van de combinatietest, als persoonlijke risicoinschatting. Je schat de risico's/kansen in van die zwangerschap op basis van een aantal actuele markers/metingen. Je krijgt dus geen zekerheid, dat moeten deelnemers zich wel realiseren.
Behaalde successen in het verleden geven geen garanties voor de toekomst. Simpel gezegd maar iedere zwangerschap is anders. De vorige uitslag staat volledig los van deze zwangerschap.
Ik zou eerlijk gezegd de keuze niet laten afhangen van het feit of je het zelf moet betalen of niet.. Je moet kiezen op basis van of je het wil weten of niet
Nee hoor dat doen we ook zeker niet, maar omdat het bij ons zoontje nog wel betaald werd hebben we het gewoon gedaan zonder er diep over na te denken. Heel eerlijk gezegd zouden we de zwangerschap laten afbreken als het kindje erg zwaar gehandicapt lijkt te zijn. Niet omdat we er niet van zouden houden, maar omdat we niet voldoende zorg kunnen bieden en als we zelf eerder overlijden al helemaal niet meer. Maar ik wist gewoon echt niet dat de bloeduitslagen nu anders kunnen zijn dan bij mijn eerste zwangerschap.
Elk kindje is anders. In eenzelfde gezin kunnen er verschillende allergieën zijn, autisme of niet, ADHD of niet... Natuurlijk zijn de briefresultaten anders.
In jouw bloed zit wat DNA van je kindje. Op die manier kunnen ze testen. Zo kunnen ze ook bijvoorbeeld achterhalen wat de bloedgroep van je kindje is, wat van belang is voor de resusfactor. Wij hebben bij de eerste twee zwangerschappen geen combinatietest laten doen. Vooral omdat we niet in de risicogroep vielen en omdat het een kansberekening is. Bij een verhoogd risico zouden wij niet hebben gekozen voor vervolgonderzoeken (vruchtwaterpunctie of vlokkentest). Maar nu heb je de NIPT-test. Mogelijk dat we daarom bij deze zwangerschap wel de combinatietest doen, ook omdat ik weer een paar jaartjes ouder ben 😉
Bij onze zoon (volgende week 2) geen combinatie test gedaan. Bij deze zwangerschap wel omdat mn gevoel het zei. Klinkt misschien raar maar vanaf het begin dat ik zwanger ben heb ik al het gevoel dat er iets niet helemaal goed zat en uit de combinatie test kwam dat ook. geen verhoogd risico op een chromosoom afwijking maar een van de hormoonwaarde die geprikt wordt blijkt extreem laag (PAPP-A van 0.18mom) Hieruit blijkt dat mijn placenta niet goed Is en We rekening moeten houden met een prematuur en dysmatuur kindje. er kan dus meer uit een combinatie test komen dan chroom afwijkingen, dingen die totaal los staan van ook bijvoorbeeld leeftijd.
Nog even een reactie.... Ze controleren jou bloed niet op dan van het kindje. Ze prikken op vrij hcg en PAPP-A hcg het zwangerschapshormoon en PAPP-A een groeihormoon wat Door de placenta gemaakt wordt. Dit Is wat er in ider geval geprikt wordt bij de combinatie test. nipt Is anders