Zojuist een gesprek met de juffrouw gehad. Onze dochter heeft veel moeite met - sommen, + sommen boven de 10 en spelling. Lezen doet zij daarentegen al sinds zij 4 jaar is en zit ook aan een apart tafeltje in de klas met moeilijkere boekjes. Vooral het automatiseren blijkt erg lastig voor haar te zijn. Tevens is mijn dochter geen hulpvrager en lost iets liever zelf op. Als zij hulp van de juffrouw krijgt slaat ze dat op, voert zij dit perfect uit in haar schriftje maar is het de volgende les vrijwel gelijk weer kwijt. Daarnaast werkt zij te snel en te onnauwkeurig en denkt zij bij 1 keer nadenken gelijk het goede antwoord te weten, concentratie is lastig. Ik ben benieuwd of hier moeders zijn die in hetzelfde schuitje zitten of hebben gezeten en misschien tips hebben om haar hierin wat meer te begeleiden. Ik heb al naar wat apps gekeken en ben van plan om 2 x in de week met haar te gaan zitten voor rekenen en spelling al weet ik dus niet concreet hoe ik dat moet vormgeven... Graag tips gevraagd.. In groep 3 is er ook sprake geweest van moeite met bovenstaande, maar zij dachten dat dit kwam doordat ze een vroege leerling is (september). Maar midden van het jaar heeft zij een goede inhaalslag gemaakt. Tijdens het gesprek van vanavond kwam al een eventuele blijven zitten aan bod.. Als dit nodig is geeft dit uiteraard niet, wellicht is ze nog wat te jong. Maar de juffrouw zei dat "het" kind nooit een RV (ruim voldoende) kind zou worden.. Ik vond dit nogal wat, schrok er eigenlijk wel van. Kan je nu al zo'n definitieve uitspraak doen?
geen ervaring mee maar vind het ook zeker een rare uitspraak van de juf. ik geloof dan ook niet dat ze veel moeite zal doen je dochter wat extra te begeleiden. zo krijgt je dochter al een stempel die ze haar hele schoolgang mee kan dragen en zal ze waarschijnlijk door komende juffen en meesters ook geen extra motivatie krijgen want ze is geen rv kind. heb het in mijn omgeving meegemaakt dat een kindje werd bestempeld door de juf als moeilijk. in de volgende groep werd dit over genomen. nu op een andere school en het gaat plotseling veel beter met het kind! vind het dus echt belachelijk dat ze al zo'n stempel dreigt te krijgen!
Ja ik blijf er ook wel mee in mijn maag zitten. Misschien is het handig om dit nog na te bespreken, die stempel inderdaad. Ze is net pas begonnen met groep 4, ik wil er echt alles aan doen om haar hier zoveel mogelijk in te begeleiden en ik het idee heb dat als zij maar stelselmatig herhalingen krijgt, het er echt wel in blijft zitten. Al moet ik prive bijles gaan regelen. Maar dan moet ze inderdaad wel een eerlijke kans krijgen.
Het enige waar ik me druk over zou maken, zou die opmerking van de juf zijn. Om al ZO vroeg zoiets te zeggen waar ze jou ook nog mee laat schrikken...niet ok. Ik zou erop terug komen. Niet op het functioneren van je kind maar op haar opmerking.
Heb je gevraagd om oefenmateriaal voor thuis, of een goede website om extra oefenmateriaal te kunnen downloaden? Spelling en automatiseren (vooral op groep 4 niveau) zijn vaardigheden die veel oefening vragen bij sommige kinderen. Maar zijn ook zeker dingen die je thuis zelf kunt oefenen (en het is ook te trainen) Als ik terugdenk aan basisschool was het leren van tafels kwestie van stampen, vooral tot 20-30 zeg maar. Dan zit er een basis voor sneller kunnen rekenen als het moeilijker wordt. En spelling valt ook goed te oefenen, als je van de juf hoort wat het gevraagde niveau is kun je het spelenderwijs herhalen thuis. Bijv onderweg in de auto ed
Ze krijgt inderdaad oefeningen mee vanaf nu, daar gaan we goed mee aan de slag. De juffrouw zei tevens dat als zij nu geen inzicht heeft in het rekenen, dit er ook nooit meer komt. Weet jij of dit klopt? Dat spelenderwijs is inderdaad een hele goede! Om het ook aantrekkelijk te houden voor haar.
Ik ben geen juf, maar heb wel lang bijles gegeven in wiskunde aan bs en ms leerlingen. Inzicht en gevoel bij cijfers is inderdaad heel belangrijk voor wiskunde (en ook tig andere vakken) In groep 3 wordt de basis gevormd dmv meetkunde (hoeveelheden, verhouding cijfers, getallenlijn, plaats van getallen, groeperen, reken- en geldbegrip enz), en ook basisrekentechnieken. Het is belangrijk dat ze de logica achter rekenen goed begrijpt (als ik 25 pepernoten heb en ik eet 7 op. Als ze de rekenechniek snapt en de getallenlijn goed kent komt vrij snel naar boven dat ze dus nog 18 pepernoten over heeft) In wiskunde kun je tafels stampen, de rest is inderdaad een kwestie van inzicht. Maar een kind van net 7 heeft echt nog wel tijd om hieraan te werken hoor. Vind ik nogal dramatische uitspraken op deze leeftijd.
ja het kan kloppen. maar het kan ook onzin zijn-in sommige gevallen heeft het kindje ergens anders last van-. het ligt hoe het kind rekent en wat hij doet. als de juf daarnaar goed gekeken heeft en weet waar zij moeite mee heeft dan kan zij dat wel nu al zeggen ja. dan heb je nog 2 jaar tijd om te kijken of het beter wordt met een bepaalde aanpak, oefeningen en uitleg. en vanaf gr6 denk ik heb je dyscalculie dingen die er aangeboden kunnen worden. kijk, het werkt zo: om te kunnen rekenen moet jij op een bepaalde leeftijd een constructie in je hoofd gevormd hebben van 'getallen'- daarom zoveel oefenen met getalenlijn-. dat is een abstract beeld van waarden en symbolen die met elkaar in specifieke verhoudingen zitten. als de constructie niet sterk genoeg is, of het niet klopt dan kun je niet rekenen. je moet dat zien als taal, woorden klanken regels daar ben je niet bewust van maar je kunt de taal wel gebruiken. of dat je eerst een weg moet hebben om te kunnen rijden. ik weet niet of de juf goed en specifiek gekeken heeft hoe zij rekent maar ze kan wel met 7 jaar al zeggen dat rekenen een ding wordt voor een kind. dyscalculi kun je tegenwoordig met 7 jaar goed vaststellen.(ik weet niet of ik deze term goed schrijf, nl is geen moedertaal) maar maak je geen zorgen. ook als het zo is kan een kind wel goed doorkomen in het onderwijs.
ik zou het kindje hardop zeggend en op schrijvend laten oefenen. als oefen materiaal kun je rekenen-oefenen.nl proberen(junior einteins) dat is een website waar je moet betalen- niet veel, en heb je ook taal, begrijpend lezen, geschiedenis websites etc mee en kan met meerdere kinderen gebruiken-. is echt erg goed met veel uitleg videos, goed om ontwikkelingslijn te volgen en met een beloningssysteem.
Fijn zo'n juf met een glazen bol, wat een oordeel. Een septemberleerling is geen vroege leerling, aangezien ze de meeste scholen de januarigrens aanhouden. Misschien is je dochter dyslectisch, meestal gaat het mis met spellen en lezen, maar dat kan ook apart van elkaar voor komen, al weten veel mensen dat niet. Automatiseren is voor kinderen met dyslexie vaak een probleem, dat kan zich ook uiten in rekenproblemen. Dat zou je in je achterhoofd kunnen houden. Verder kan het ook prima later komen hoor. Laat je in ieder geval geen vervelend gevoel aanpraten.
Lekker oefenen thuis, het liefst met concrete materialen .ergens is het fout gegaan, dus opnieuw beginnen. Automatiseren is zeer belangrijk! Een beetje lastig om vanaf mijn pc een oordeel te vellen over de juf; zit je dochter in een hp? Wat heeft de juf al gedaan en geconstateerd? Wat waren de problemen in groep 3 en wat werd er toen gedaan? Hoeveel tijd heeft de leerkracht hieraan besteed? Wat was de uitkomst? enz. Ik heb ooit een cursus gevold en daar werd gezegd dat alle kinderen kunnen automatiseren tot 10, dus ook tot 100.
geen dank en besef dat zo een gemiddelde juf niet zomaar zonder een gericht onderzoek zoiets kan vaststellen over rekenen. dus vraag gewoon als ze zo met zekerheid praat wat voor onderzoek ze gedaan is en welke deskundigheid er in gezet is. je kunt wel zelf een deskundige advies vragen. van alles is er en is veel mogelijk. spelling en lezen zijn verschillende zaken. en met rekenen houdt deze niet zomaar perse een verband. mijn zoontje houdt niet van lezen en spelling les is zijn zwakste vak maar met rekenen is hij juist erg goed. dus verschillende zaken allemaal.
De eerste vraag die in mij opkomt: wat doet de juf in de klas extra voor/met jouw dochter? Ik neem aan dat er iets van handelingsplannen zijn?
Van wat ik nu lees waar de problemen zitten geeft jouw dochter eigenlijk tegenstrijdige signalen. Ik heb zelf dyscalculie. Bij mij was op de kleuterschool al heel duidelijk dat ik totaal geen ruimtelijk, wiskundig en rekeninzicht had. Later is dit benoemd als dyscalculie. In groep 3 viel ik al heel erg uit en kon ik het al niet meer bijbenen. Maar tafels hebben juist helemaal niks met rekeninzicht te maken, dat is stampen stampen stampen, ik heb ze allemaal als eerste van mijn klas gehaald. Trouwens nu ik aan het typen ben bedenk ik mij dat dochter van een vriendin dyslexie heeft en dus ook moeite heeft met automatiseren (tafels) dat schijnt met elkaar te maken hebben, en dus ook heel veel moeite heeft met spellen. Mijn dochter zit nu in groep 3, kan niks van optel en aftreksommen maar heel goed splitsen 5= 0 en 5 1 en 4 2 en 3 3 en 2 4 en 1 5 en 0 Die leert ze gewoon uit haar hoofd. Maar het inzicht dat 5 eraf 1 4 is heeft ze dus niet.
Hier werd het langzaam duidelijk in de loop van groep 3 en nu ze in groep 5 zit gaan we binnenkort een aanvraag voor een dyslexie-verklaring doen. Ze viel hier duidelijk uit op spelling, leestempo en rekenen, terwijl ze wel hoog scoort op woordenschat, begrijpend lezen, geschiedenis en bijv. aardrijkskunde. Maar tafels, spelling (letters en klanken omdraaien) en bijv ook klokkijken (digitaal en analoog) zijn echt dramatisch. Vanuit school zijn ze er nu serieus mee bezig gelukkig, maar dat had misschien al wel eerder gemoeten. Ik zou dan ook zeker nog terugkoppelen naar juf hoe en wat. Wat gaat juf hier aan doen, wat kunnen jullie doen etc.
belachelijke uitspraak, en helemaal niet hoopvol, laat het los en hoop op een betere leerkracht in groep 5
Van wat ik begreep, krijgt zij wat begeleidingsmomentjes. Niet apart maar in de klas als de juf langsloopt. Het gekke vind ik, dat wij niet eerder wisten dat ze hier moeite mee heeft en ze haar dus al eerder in de gaten hielden. Groep 3 was in het begin kwakkelend maar later in een mooie stijgende lijn en kon zij goed meekomen met de klas. Nu lijkt het alsof het in één keer heel dramatisch gaat, terwijl haar rapport op zich redelijk is... Ze is geen hoogvlieger en het staat niet bol van rv en gtjes maar dat hoeft ook niet, dat was ik ook totaal!! niet maar nu studeer ik wel binnen een half jaar af voor mijn hbo. Voor nu begeleid ik haar zoveel mogelijk in het erin houden van de stof. De juf gaf aan in februari opnieuw te bekijken hoe zij ervoor staat en kan dan zien of zij in haar eigen lijn stijgt of stagneert. Vanuit daar zal er besloten worden welke wegen we dan gaan handelen. Mocht ik het idee krijgen dat ze echt eerder vastloopt, trek ik direct aan de bel. Rapportcijfers: Mondelinge taalvaardigheid : 7 Spelling 6 Taalopdrachten 6 Technisch lezen 7 Nauwkeurigheid v Toon v Tempo g Schrijven 6 Methodisch en praktisch schrijven v Rekenen 5 Inzicht onvoldoende Optellen t Aftrekken t Automatiseren t Klok v Nauwkeurigheid v Tempo v Wilde een foto maken maar krijg het niet voor elkaar
Wat bij mij hielp was dobbelen met twee dobbelstenen en dat snel optellen. Voor spelling kun je eventueel www.bloon.nl gebruiken.