Ik wist wel dat er ook metalen zaten in tonijn uit blik maar ik dacht dus inderdaad veel minder waardoor dat wel mag met mate. Uit een consumentenbond onderzoek van vorig jaar blijkt het kwikgehalte ook enorm te verschillen per merk. Princess heeft het laagste percentage metalen in de blikjes tonijn dus als je af en toe tonijn wilt eten zou ik die nemen (sowieso, niet alleen als je zwanger bent ). @Ellen8: ik zou me niet al te druk maken. Ik heb bij mijn zoontje (en niet alleen ik als ik de reacties hier zo lees) gewoon tonijn uit blik gegeten en die is prima gezond. Ik ga er niet vanuit dat het kwikgehalte het afgelopen 1,5 jaar verdubbeld is ofzo. Het vitamine A verhaal in paté wist ik al (maar dan mag je 1x per week wel een boterham met paté), maar las afgelopen weekend dat pate dus ook gevoelig is voor listeria: https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/zwangerschap/170624-zwanger-en-pate.html En toch he, heb ik het gevoel dat we met z'n allen een beetje doorschieten. Al wil ik ook geen risico's nemen met mijn ongeboren kind. Ik denk dat over een jaar of 10 wifi uit den boze is. Dus geen wifi gebruik in de buurt van je buik. (en dat is geen grap)
Maar die is toch nog wel een half jaartje houdbaar? Ik vind de nieuwe adviezen wel goed, door onderzoek komen steeds meer achter dingen die je beter niet kan eten. En er is nog zoveel wat nog wel kan, ik vind het echt onzin om te zeggen dat je als zwangere haast niets meer mag. En daarbij zijn het adviezen, dus doe er lekker mee wat je zelf wil, maar ik denk altijd, ze zijn er niet voor niets en zeker niet om zwangeren te pesten ofzo
Ah ik heb mezelf alweer gerustgesteld https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/zwangerschap/151665-zwanger-en-leverworst.html
Je hoeft je geen zorgen te maken hoor, heel lang hebben ze gedacht dat tonijn uit blik prima kon, dat is niet voor niets. De kans dat er iets gebeurt is minimaal. Als je je echt zorgen maakt kun je het met je verloskundige bespreken, maar nodig is het niet. Het gaat om grote hoeveelheden tonijn, ze weten gewoon niet precies hoėveel, dus adviseren ze alles te laten staan
Weet je wat het veiligste is? Niet eten of drinken. Het enige bijverschijnsel is dan wel dat je heel snel hartstikke dood gaat. Wetenschappers zijn nog aan het uitzoeken wat de oorzaak is van dit verschijnsel. Aan alle voedingswaren zitten kleine of grote risico's. Je kunt immers ook listeria krijgen van een salade met 1 niet goed gewassen cherrytomaatje. Eng idee he? Gelukkig is het risico dat dat gebeurt uiterst klein. Het Voedingscentrum bewijst ons een dienst door risico's te analyseren en voor te sorteren in veilig, veilig met mate en af te raden. Wil je weten waarom Voedingscentrum bepaalde beslissingen heeft gemaakt, dan kun je je er altijd verder in verdiepen en zelf keuzes maken op basis van hetgeen je vindt. Zorg dan wel dat je gedegen wetenschappelijke bronnen hanteert, en geen blogs of kop-in-de-wolken sites. Maar weet je, veel mensen hebben geen tijd, of geen energie, om alles persoonlijk te gaan napluizen, en velen zullen door te veel info juist te bang worden en geen seconde rust meer hebben rondom eetmomenten. Dus ik persoonlijk ben wel blij met sites waar het een beetje samengevat staat, zelfs al frons ik bij sommige dingen de wenkbrauwen. Soms verdiep ik me verder in een bepaald iets, maar dan moet het voor mij persoonlijk de energie wel waard zijn. En zo gaat iedereen er weer anders mee om.
Nondejuu... Dus die stronk selerie waar ik t eerder over had mag je dan ook al niet meer eten want er zou Listeria in kunnen zitten Je hebt in mijn ogen gelijk, je moet er zelf iets mee doen... Maar dat houdt niet in dat je alles jezelf moet verbieden. Uiteindelijk gezien is alles waar te voor staat niet goed, zolang je de risico's maar niet opzoekt (zoals bijvoorbeeld met producten met ei erin of biefstuk enz enz).
Volgens mij blijft het een kwestie van je GBV (Gezond Boeren Verstand) blijven gebruiken. Als je geen 10 blikken tonijn per dag eet zal het echt wel meevallen. Zo was een collega van me panisch over kaneel, terwijl ik denk: 1 speculaasje of een kopje kaneelthee kan volgens mij echt wel. Zo lang ik geen hele pot kaneel achterover sla *uche uche*. Andere collega van me was boos omdat er tijdens een etentje pesto over haar eten zat, ook dat mag je gerust gebruiken ‘in normale gebruikshoeveelheden’. Dus ook daarvan denk ik ‘zolang je geen hele pot per dag eet..’ Tja je kan het jezelf ook extreem moeilijk maken. Kijk ik eet ook geen rauwe vis of vlees en heb laatst in een restaurant ook iets niet opgegeten omdat er viskuit inzat en dat werd mij afgeraden. Maar voor de rest vertrouw ik dus vooral op dat GBV.
Jaaaa! Dat van kaneel heb ik vorige zwangerschap ook nagevraagd aan mijn verloskundige. Die zei: ja, dat kan kwaad, als je een hele appeltaart wil opeten dan. Dat zegt genoeg. Eén stukje appeltaart of idd een glas thee kan echt geen kwaad.
Vanmiddag nog per ongeluk een volle lepel cakebeslag naar binnen gehapt. Is altijd mijn guilty pleasure geweest wanneer ik een cake aan het bakken ben. Vanmiddag dus ook zonder na te denken. Voel mij wel klein beetje schuldig, maar kan het ook niet meer terugdraaien.
Het 'probleem' is ook dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen dingen die direct schade doen (roken) , die in grote hoeveelheden schade doen of die potentieel schade doen (trouwens: pesto?? Nooit van gehoord! Heb het net opgezocht en ik zie het idd, maar serieus... ) Het punt is wel dat er óók soms nieuwe dingen gevonden worden die wel impact hebben en daar is dan altijd veel weerstand tegen "want dat mocht vroeger wel gewoon".
Dat laatste is dus heel erg waar. Schuldig voelen heeft sowieso geen zin En van die lepel cakebeslag zal je baby niet direct iets krijgen, hoef je echt niet bang voor te zijn.
Dat had ik bij mijn eerste zwangerschap dus ook. Ik lik de gardes van de mixer altijd af... stond ik cupcakes te maken, alles in de vormpjes, ik mijn aflik-momentje. Viel ineens mijn oog op de eierschalen... oh shit ja, hier zit rauw ei in... Maar ja, toen was het al binnen.
Ik heb het probleem dat ik dingen die afgeraden worden of waarvan men zegt 'met mate', niet kan eten zonder slecht gevoel. Ik denk de hele tijd 'het zal wel een reden hebben dat ze dat zeggen' en dan kan ik er niet meer van genieten. Gevolg: ik eet het ook niet meer... Vind dit zelf maar stom van mezelf, besef dat het risico enorm klein is, maar toch... Het is uiteindelijk maar tijdelijk dat je echt moet opletten en ik kijk al uit naar het eerste broodje americain na mijn bevalling
Nou het is wel heel recent! Onderstaand tabel heb ik gedownload in oktober 2017 en toen mocht tonijn uit blik dus nog wel...
haha die bij mij op de koelkast hangt staat ook op dat uit blik wel mag... veranderd inderdaad wel heel snel
Bij het Voedingscentrum zijn ze m.i. wel erg krampachtig alles aan het afraden... De gedroogde vleeswaren zoals parmaham hebben echt een te hoge concentratie zout om het overleven van bacteriën mogelijk te maken. Als je daar af en toe een plakje van eet, met mate dus, vanwege het zout, is er volgens mij ook niks aan de hand.