Haha je hebt helemaal gelijk. Dat had ik ook even zelf kunnen Google . Ik heb er een gevonden in het naastgelegen dorp waar ik vaak de boodschappen haal. Binnenkort maar eens even combineren.
Ik kon tot een paar weken geleden ook recht en averecht niet uit elkaar halen. Ben de tel kwijt dt mn moeder depressief de kamer uit liep in mn jeugdigere jaren na tig pogingen t verschil te laten zien. A.k.a. hopeloos geval Eerste projectje was een trui voor R met een kabel (hardstikke logisch om DAAR mee te beginnen, maar niet heus) -patroon uit patricia baby brei spul. Uiteraard begon ik vol fouten met een boordpatroon en her en der nog een misser maar op t totaal zie je dat niet. Was ook een les voor mn dochter dat sommige dingen leren moeite kost en dat je dan niet moet opgeven maar blijven oefenen. (Anders had ik afgehaakt) Vervolgens een dekentje voor G voor in de auto (on the fly) en nu ben ik bezig met een trui voor mezelf met een aran patroon. (Burda geloof ik) Begon eerst met doodsimpele breinaalden maar dat waren levensgevaarlijke taferelen, dus ik pak een addi rondbreinaald met vaste kabel van totaal 80 cm en brei daar gewoon plat mee. Dat gehannes met die lange pennen zit voor geen meter op de bank, mega krampachtig (voor mij dan). Paar bolletjes babywol (is acryl) bij de zeeman maar bij een hobbywinkel kan je bijv ook scheepjes krijgen en op de markt staat ook vaak een kraam en anders nog een breiwinkel (al of niet online).
Ik ben van opleiding kleermaakster, en heb in het verleden alle kinderkleding zelf gemaakt. Van bio katoenen stoffen van specifieke merken. Dat is een dure hobby… nu we 4 kinderen hebben kom ik er niet aan toe om alles uit te stallen. Patroon tekenen, naaimachines etc. In de korte tijd die ik er voor heb, is dat de moeite niet. Misschien als de jongste naar school gaat. Ik haak nu veel. Kraamcadeautjes, sjaals, mandjes, dekentjes. Functionele dingen die we gebruiken. Fijne is dat ik dat een kwartier tussendoor kan doen en dan kan wegleggen, en weer kan oppakken op het moment dat het gaat. Verder lees ik veel. Man heeft een enorme boekencollectie. 3/4 is al van toen hij nog thuis woonde, dus heb mijn eigen bibliotheek zonder iets nieuws te kopen. Op het moment luister ik ook weer graag muziek. Tijden niet gedaan vanwege de drukte hier, maar het lukt me weer om er mee te ontspannen. Verder wandelen we graag. Man doet hardlopen en heeft daar inderdaad ook alleen maar schoenen voor nodig. Vroeger deed hij graag fietsen maar de renfiets heeft onderdelen die bij veel gebruik enorm slijten dus moest hij elke maand weer nieuwe onderdelen kopen en aan dat ding sleutelen. Rennen vindt hij dan fijner en duurzamer
Wij vieren bewust geen kerst, dus hier geen boom. Mooi meegenomen dat dit duurzamer is, maar dat is natuurlijk niet de voornaamste reden. Vind het soms alleen wel grappig wanneer ik dan lees dat anderen echt bezig zijn met uitzoeken hoe ze kaarten kunnen hergebruiken, wat voor (duurzame) cadeaus ze moeten geven, kunstboom of echte boom etc. Dan ben ik wel blij dat ik me daar allemaal geen zorgen over hoef te maken.
Wordt er in Tunesie dan wel kerstbomen gezet? Zijn er andere feestdagen die wellicht ook met minder duurzame keuzes te maken krijgen? Ik heb bijv niets met Pasen als feest. Dat is puur een vrije dag en lekker begin van het voorjaar, dus erop uit weer. Ik doe ook niet aan paastakken bijvoorbeeld.
Och je kan het nooit helemaal goed doen denk ik. En als ik hoor hoeveel jij er toch mee bezig bent dan doe je al 30x meer dan de gemiddelde Nederlander. Je kan het in je eentje ook niet goedmaken, wat andere allemaal verpesten. Dus af en toe een iets mindere keuze moet ook kunnen. Anders heb je zelf ook geen leven meer..
Maar dat is ook wel logisch. Kerst is een van oorsprong christelijk feest. En natuurlijk zitten daar heel veel cultuur-dingen aan. Zowel oud (de boom komt geloof ik vanuit de oude noordse cultuur/religie) als nieuw(cadeaus geven is nog maar vrij recent overgewaaid vanuit de vs) . En het volvreten heeft ook weinig te maken met de geboorte van Jezus. Maar in niet christelijke landen wordt het niet of nauwelijks gevierd. Ik denk dat jij, ik jouw omgeving niet de enige zult zijn zonder kerst.
Ik bestel ze online. Er zit helaas geen goede wolwinkel hier dichtbij. Die van zeeman ed zijn idd vooral synthetisch. Vind ik ook heel onprettig voelen. Bij Hema heb ik wel ooit 100% katoen gezien.
Ik voel me niet speciaal schuldig over mijn keuzes, inderdaad omdat ik weet dat ik het toch vele malen beter doe dan anderen. En ik probeer ook steeds meer te kijken of iets nog beter kan, maar ik heb niet het idee dat ik daardoor kwaliteit van leven moet inleveren. Vanochtend dus even dat ik er niet aan had gedacht om een tweedehands boom te kopen. Maar wat maakt het uit als je zo'n ding zelf ook een lange levensduur geeft totdat het van ellende uit elkaar valt?
Ja klopt, de meeste mensen weten hier überhaupt niet wat kerst inhoudt vermoed ik, in grotere steden waarschijnlijk ietsje meer. Daar wonen ook wel wat meer katholieken (en Europeanen), dus dat speelt denk ik ook wel mee. Maar toen we nog in NL woonden vierden we ook geen kerst hoor. Alleen met het verschil dat we er hier niet echt op aangekeken worden/"raar" zijn.
@Vogelinnetje er zullen vast wel wat mensen zijn met een kerstboom, maar die zullen vermoedelijk in de grote steden wonen, waar ik zelf woon is het echt iets onbekends. Over het algemeen worden hier de twee religieuze feesten gevierd (eid ulfitr en eid uladha, het suikerfeest en offerfeest in NL), en dingen als bruiloften en geboortes natuurlijk. En idd daarbij worden vaak ook wel minder duurzame keuzes gemaakt, maar op dat ene schaap per jaar na dan, doen wij het denk ik redelijk goed vergeleken met anderen. Met het suikerfeest bak ik wat lekkernijen en de kinderen krijgen een cadeautje en geld, verder geen versieringen in huis ofzo. Ik koop eigenlijk ook nooit nieuwe kleding voor mezelf voor de feestdagen, iets voor dat veel mensen hier geldt. Maar ik heb 1 feestjurk in mijn kast en die kan ik best opnieuw dragen, vind ik dan. Als we een schaap slachten (offerfeest) dan wordt daarvan een deel aan arme mensen gegeven. Verder eten we weinig vlees dus dat compenseert alles wel weer een klein beetje.
Nieuwe kleding voor de feestdagen (of andere feesten koop ik ook zelden. Met kerst loop ik ook liever in m'n warme trui of vest dan in een feestjurk. Veel te koud. Ik heb wel een lekkere warme foute kersthoodie (met de tekst: ik wou dat het zomer was ) Die draag ik een paar keer per jaar (kersttruiendag op het werk en in de kerstvakantie). Maar dan gaat ie ook lekker lang mee.
Onze feestdagenvallen nooit in één specifiek seizoen, schuift het op. Nu in respectievelijk de lente en zomer. Maar vind ieder seizoen wel iets hebben. In de zomer eet je wel minder, da's een voordeel van feestdagen in de zomer
Wij hebben ook nooit speciale feestkleding. Vieren ook niet heel uitgebreid kerst. Hebben een klein nep boompje met stoffen en gehaakte versiering. Past allemaal in een klein tasje Incl de lichtjes. Mijn collega’s waren er zo verbaasd over! met Sinterklaas wat cadeautjes, waaronder nuttige dingen. Dit jaar Bijv beddengoed, want dat was na 10 jaar wel aan vervanging toe. En buiten de verjaardagen van de kinderen vieren we geen andere feestdagen.
Kerstkleding... zonde om 1 keer te dragen, want het jaar erop wil je natuurlijk weer iets nieuws. Ik trek gewoon een jurkje of zo aan. Voordeel is dat we aan beide kanten veel familie hebben die foute kersttruien dragen.
Kerstkleding doen we hier ook niet aan. Maar bij allebei onze families is dan ook een beetje het motto ‘trek lekker aan waar je jezelf goed bij voelt’. En soms is dat inderdaad een net jurkje (gewoon die er al hangt) en soms is dat een spijkerbroek met t shirt. Dit jaar zal het ook wel een jurkje uit de kast worden. Want naast oude wijdere jurken heb ik alleen leggings als zwangerschapskleding. En dat vind ik dan zelf weer wat minder. Maar glitter thema’s, cocktail jurkjes of foute kerst truien zijn niet aan ons besteed. Als je elk jaar dezelfde kersttrui draagt, maakt dat natuurlijk ook niet zoveel uit. Over kersttruien gesproken. Toen ik een tijdje terug bij de kringloop was, hing het bij de kerstafdeling vol met foute kersttruien. Zeker een rek van 4 meter lang. Misschien een tip voor iemand die nog een trui zoekt
Ik draag met kerst inderdaad ook het liefst een trui. Ik heb het altijd koud in een jurk Dit jaar staat alleen een bezoekje bij de schoonouders op de planning. Iedereen maakt iets lekkers, maar nooit heel overdadig. Verder weet ik het nog niet. De 24ste is de kans groot dat ik extra werken moet. Qua eten kunnen we het ene jaar een 3 gangen menu doen en het volgende jaar een simpele pasta eten. Is maar net waar we (en vooral de kinderen) zin in hebben. Meestal wel met lekker toetje.
Even een ander onderwerp wat eerder ook is benoemd. En direct een disclaimer; ik ben hier niet om discussies te starten, maar om iedereens mening te vragen en vanuit daar zelf een betere keuze te kunnen maken. Hoe staan jullie tegenover vlees eten? En indien je vlees eet, eet je biologisch en haal je dit gewoon bij de supermarkt? Mijn achtergrond: Ik eet al jaren vegetarisch met een vegan twist. Zo veel mogelijk plantjes dus. Daar geloof ik in qua duurzaamheid en daar geloof(de) ik in qua gezondheid. Dat laatste is echter bij mij een beetje aan het waggelen. Door een aantal factoren (afvallen tijdens zwangerschap, opeens raar reageren op soja, zwangerschapsdiabetes) heb ik opeens een enorme twijfel om weer vlees te gaan eten. Maar na al die jaren weet ik niet waar ik moet beginnen en stel het dus ook een beetje uit. Maar toen ik vanochtend zag dat ik weer een halve kilo was afgevallen in een week, wist ik dat ik actie moest ondernemen. Ik ben daarom even benieuwd naar jullie meningen en ervaringen.
Ik zou contact opnemen met een diëtist. Wellicht is er nog wat aan te passen in je eetpatroon? En anders voor biologisch zuigen/vlees gaan. Bv vette vis, vlees, maar ook volle yoghurt/kwark/roomboter etc. Dit als het puur om het afvallen gaat natuurlijk. Misschien ook eens bloed laten prikken om te zien of het ergens aan ontbreekt? Ik heb van mijn 12e tot 20ste geen vlees gegeten. Daarna weer een hele sterke behoefte. Na een jaar ofzo toch weer vlees gaan eten. We proberen een paar keer per week vega t eten en de “betere” keuze te kiezen qua vlees/eieren etc.