(aanstaande) Groene moeders

Discussie in 'Algemene clubs' gestart door citroenrasp, 9 feb 2022.

  1. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    22 apr 2019
    18.468
    30.879
    113
    Vrouw
    Vlees, vis en vega.
    Maar de hoofdmoot is wel vlees. Bij voorkeur biologisch. Wel van de supermarkt. Voor een goede slager moet ik rijden, wat extra tijd en brandstof kost.

    Met teveel afvallen heb ik geen ervaring (mijn probleem ligt de andere kant op) dus daar kan ik je niet in adviseren.

    Ik wil zelf wel vaker vegetarisch eten, maar vind het lastig lekkere recepten te vinden, waarvan ik de ingrediënten uit de dorpssuper kan halen èn die de mannen lekker vinden èn wat een beetje makkelijk maken is op een doordeweekse dag.
     
  2. Dobiv

    Dobiv Lid

    21 sep 2022
    49
    42
    18
    Vrouw
    Dankjewel!

    Dietiste krijg ik vanuit het ziekenhuis. Maar zijn groepsbijeenkomsten en blijven erg algemeen. Ik ga inderdaad vandaag vragen voor een persoonlijk consult.

    Mijn bloed is laatst onderzocht. Ijzer is iets aan de lage kant, maar dat is normaal tijdens zwangerschap, rest is allemaal prima.

    Volle Griekse yoghurt heb ik inderdaad al in huis en eitjes kan ik ook nog wel extra halen. Zal even wennen zijn.
     
    xxmoixx en Fruity90 vinden dit leuk.
  3. Dobiv

    Dobiv Lid

    21 sep 2022
    49
    42
    18
    Vrouw
    Normaal ligt mijn probleem ook echt de andere kant op :). Dat maakt het nu zo raar. De eerste keer in mijn leven dat ik niet moet afvallen en het gaat vanzelf.
     
    Mamafiets vindt dit leuk.
  4. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    22 apr 2019
    18.468
    30.879
    113
    Vrouw
    Dan is het wel goed om je eens goed te laten onderzoeken denk ik.
    En de tip van diëtist die hiervoor al was gegeven.
     
  5. Fruity90

    Fruity90 Fanatiek lid

    16 jan 2022
    2.891
    4.164
    113
    Vrouw
    Het is een heel verhaal geworden :oops:.

    Als het gaat om afvallen zou ik eerder (of ook) overal extra calorieën bij proberen te stoppen dan vlees te gaan eten: extra eetlepels olijfolie door salades, noten eten over de dag heen, extra dikke laag beleg op je brood (pindakaas!)


    Ik ben niet tegen het eten van vlees, wel tegen het hele systeem eromheen (bijvoorbeeld grond gebruiken voor veevoer en mega stallen). Daarnaast heeft mijn vrouw een chronische ziekte en rood vlees zou misschien een trigger kunnen zijn dus vanuit dat oogpunt zijn we de vega hoek ingedoken.

    Ik zie het een beetje als gebak, op zijn tijd lekker maar niet elke dag en als ik het dan eet wil ik wel wat lekkers (eigen gebakken taart en niet zo'n supermarkt ding). Voor vlees ga ik dan naar de slager of de landwinkel of de bio variant bij de supermarkt. En dat gebruik ik dan voor dingen die ik (we) speciaal of heel lekker vindt, denk aan stoofvlees of zelf kipsaté maken ofzo. Dat gebeurd gemiddeld 1x in de maand of minder.

    Van die over bewerkte vleesproducten hoef ik niet meer, een kipcordonblue smaakt net zo niet naar kip als de vegavariant dus dan neem ik de vegavariant wel. Als het iets is wat ergens doorheen zit en niet het hoofdbestanddeel(bijvoorbeeld gehakt door saus ofzo) vervang ik het ook door wat anders (in dit geval zou ik voor champignons gaan).

    De laatste keer dat ik ijzer moest prikken was dat nog in orde (ergens in mei vanwege miskraam en duizeligheid), maar die van mijn vrouw was de laatste keer echt heel laag en word nu verder onderzocht. In dat kader zijn we wel in heroverweging of we vlees wat structureler moeten toevoegen aan het menu, kan best zijn dat zij ijzer slechter opneemt vanwege haar ziekte en dat de switch naar bijna volledig vega nu net de verkeerde kant op gaat (eieren, kaas en zuivel eten we nog wel genoeg, maar ja).

    Oftewel: iets waar we bewust mee bezig zijn en ook nog in bewegen.
     
    citroenrasp en Dobiv vinden dit leuk.
  6. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    7.196
    6.606
    113
    Ik vind dat we niet voor niets omnivoren zijn. En ook vanwege het feit dat bepaalde vitamines en mineralen haast niet uit een puur vegetarisch/vegan dieet te halen zijn, denk ik echt dat we vlees moeten hebben. Alleen niet zoveel als we nu met zijn allen eten. Kijk naar mensapen. Ook een omnivoor spijsverteerstelsel en die eten nu zo en dan ook een zoogdier. En ze eten veel insecten, bron van eiwitten.

    Wij eten daarom heel bewust wél vlees, maar max 1 a 2 keer in de week en dan kleine hoeveelheden. We drinken ook zuivel vanwege de calcium e.d.

    Het is zelfs zo dat als we allemaal 1 a 2 keer in de week vlees zouden laten staan, er heel veel milieuproblemen opgelost zouden zijn. Als iedereen 1 a 2 keer wel vlees zou eten, dan is er milieutechnisch helemaal niets aan de hand.
     
    Fruity90 vindt dit leuk.
  7. xxmoixx

    xxmoixx VIP lid

    11 jun 2018
    5.314
    4.385
    113
    Vrouw
    Heb je je schildklier laten nakijken bij het bloed prikken?
     
  8. Saartje33

    Saartje33 Fanatiek lid

    6 dec 2018
    3.902
    5.874
    113
    Vrouw
    Dit zou ik ook adviseren
     
  9. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.402
    21.795
    113
    Vlees eten: ik ben grotendeels als vegetariër grootgebracht, als heel klein kind scheen ik wel eens vlees te hebben gegeten maar dat herinner ik me niet echt. Ook ben ik een tijd zelfs veganist geweest. Nu noem ik mezelf flexirariër: we eten zo'n 1x per week vlees (meestal kip of ander wit vlees, af en toe schaap, kleine porties), en 1x per week vis. Merendeels eten we dus vegetarisch of veganistisch.
    Vanaf mijn 20e, toen ik ging samenwonen met mijn man, ben ik heel langzaamaan vlees gaan eten, mijn man was van huis uit gewend om dagelijks 2x een warme maaltijd te eten met vlees. Maar gelukkig is hij helemaal bijgedraaid en gewend aan het flexitarisch dieet, en zou hij niet meer anders willen.

    Terug naar vegetariër worden wil ik absoluut niet, daar gedij ik lichamelijk totaal niet goed op, daarbij zou het een enorme trigger voor mijn eetstoornis zijn. En volledig veganistisch al helemaal niet. We eten zeker 1x per week eieren als vleesvervanger, zuivel bijna niet. Moet ook wel zeggen dat noord Afrikanen maar weinig zuivel aan de maaltijden toevoegen, ook geen kaas of yoghurt ofzo, in die zin zijn ze een beetje een uitzondering vergeleken andere mediterrane landen. De kaas hier is ook heel smerig en vreselijk duur. We hebben toevallig wel wat echte Nederlandse kaas in de koelkast liggen, laatst gekregen van een familielid dat op bezoek was. En dat eten we dan wel, maar zou het niet snel kopen, ook wel omdat kaas natuurlijk een nog grotere voetafdruk heeft dan kip of vis.

    Ons vlees komt bij voorkeur uit eigen tuin, en anders van de slager. Vis komt van de visboer. Het is iig geen geïmporteerde vis maar écht lokaal ook weer niet, we wonen immers in de woestijn.
     
    Dobiv, Saartje33 en Fruity90 vinden dit leuk.
  10. Saartje33

    Saartje33 Fanatiek lid

    6 dec 2018
    3.902
    5.874
    113
    Vrouw
    Wij eten 90% vega. De keren dat we vlees eten komt het soms van de supermarkt en soms via een website met bio vlees. Ligt aan onze portemonnee en tijd. We eten veel niet “Hollandse pot”. We eten graag linzen, peulvruchten, het liefst als een eenpansgerecht. Bij pasta’s en dingen als nasi laten we het vlees gewoon weg. Mijn man houdt van India’s koken. Dan moet hij wel opletten qua pittigheid, want anders eten de kinderen het niet. Maar dat doet hij de laatste tijd erg goed.
     
    Dobiv, citroenrasp en Fruity90 vinden dit leuk.
  11. Chayammy

    Chayammy Fanatiek lid

    14 aug 2020
    1.301
    2.091
    113
    Vrouw
    Wij eten vegetarisch, met ook de neiging naar zoveel mogelijk vegan. Alleen nog eieren, en heel soms kaas. Alle melkproducten vind ik gemakkelijk te vervangen. Dit doen we in eerste instantie vanuit milieu oogpunt. Maar ethiek begint ook eens steeds grotere rol te spelen.

    Ik heb een paar weken geleden een digitaal consult gehad met een diëtiste, gespecialiseerd in vega/vegan eten. Vooral over mijn zoontje gehad, maar ook over mijzelf omdat ik net als jij zwanger ben. Daarna een uitgebreid advies per mail ontvangen. Ik vond het erg fijn!

    Als je je er niet prettig bij voelt om op vlees over te gaan, kun je zoiets misschien overwegen? Ik denk dat een standaard diëtist vanuit het ziekenhuis en ook nog in groepsverband niet voldoende gespecialiseerd is in plantaardig eten.

    Je kunt eigenlijk alle voedingsstoffen wel uit een plantaardig dieet halen. Maar dan moet je daar wel bewust van zijn hoe.
     
    Dobiv en Saartje33 vinden dit leuk.
  12. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.402
    21.795
    113
    Toch kan dat lastig zijn. Theoretisch gezien wel, maar veel voedingsstoffen worden uit dierlijke producten gewoon beter opgenomen. Diëtisten die het vegetarisch eten promoten gaan vaak voorbij aan de bio availability. Zo kan er nog zoveel ijzer in peulvruchten zitten, je lichaam moet het wel kunnen opnemen. Idem met calcium. Of je moet weer nepvlees gaan eten met allerlei toegevoegde vitamines e.d. Voor mij in ieder geval een van de belangrijkste redenen om niet terug te gaan naar een vegetarisch dieet. Sinds ik weer af en toe vlees eet heb ik geen last meer van het ijzergebrek waar ik maar niet vanaf leek te komen. Maar dit verschilt gewoon erg per persoon, sommigen hebben niet snel aanleg voor vitaminegebrek/nemen nutriënten beter op dan de ander. Overigens hoor ik dan vaak van vegetariërs/veganisten 'dan heb je het fout gedaan'. Moet daar eigenlijk wel om lachen, vaak zijn dat types die 5 jaar geleden zijn "bekeerd" en iemand die 20+ jaar vegetariër is geweest wel even gaan zeggen hoe het hoort :roflmao:
     
    Loufoque en Dobiv vinden dit leuk.
  13. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.402
    21.795
    113
    In Tunesische pasta zitten vaak kikkererwten :D Misschien ook eens iets om te proberen, als je van "buitenlandse" gerechten houdt.
     
    Dobiv en Saartje33 vinden dit leuk.
  14. Chayammy

    Chayammy Fanatiek lid

    14 aug 2020
    1.301
    2.091
    113
    Vrouw

    Oh, ik geloof je direct hoor. Voor zover ik weet heeft mijn lichaam geen moeite met het opnemen van bepaalde voedingsstoffen.

    Maar voor de vraag van @Dobiv bedoelde ik vooral dat als ze er zelf niet prettig bij voelt om vlees te eten, ik eerst andere mogelijkheden zou proberen. Helemaal als je niet precies weet waar het afvallen vandaan komt. Eigenlijk eerst onderzoeken of er tekorten zijn, en zo ja waar. Kijken of het lukt om dat met een aanpassing in plantaardige voeding kan worden opgelost. Zo niet, dan verder kijken.

    Overigens heb ik heel goed onderzocht naar welke diëtiste ik ging. Diëtist is een beschermde titel, waarvoor je een degelijke studie moet hebben gedaan en waarbij kwaliteit wordt gecontroleerd. Ik ben erg voorzichtig met bijvoorbeeld een voedingscoach, aangezien iedereen zichzelf coach mag noemen en je dan inderdaad niet weer of je een kwakzalver te pakken hebt.
     
    Dobiv, Cobon, citroenrasp en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  15. Saartje33

    Saartje33 Fanatiek lid

    6 dec 2018
    3.902
    5.874
    113
    Vrouw
    Hebben we inderdaad wel eens gedaan! Vond ik lekker maar 2 van de kinderen niet helaas…
     
  16. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    7.196
    6.606
    113
    Vegan eten betekent idd niet dat je alle dierlijke producten weglaat: je moet je volledige voedingspatroon aanpassen. Maar vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten. Vegans moeten daarom altijd vit B12 nemen als voedingssupplement. Dat is voor mij de aanwijzing dat de mens niet geheel zonder dierlijke producten kan.
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  17. Cobon

    Cobon Niet meer actief

    Hier misschien wat nuttige informatie over B12;

    https://www.veganisme.org/informatie/voedingsstoffen/vitamine-b12/

    Wij zijn veganist. Ik heb zowel moeten aankomen als afvallen op een veganistisch dieet (lang leve schildklier problemen ;) ) en drie gezonde kinderen op de wereld gezet. Zoals fruity al zei, ik zou eerder denken aan extra noten, olie, proteïne poeder smoothies, etc, en een diëtist met verstand van zaken inschakelen (dus niet zo'n Optimel en brood met kipfilet achtige diëtist, no offense). Soja kun je tegenwoordig prima uit de weg gaan als je veganistisch eet :)
     
    TanjaK, Saartje33, Chayammy en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  18. Dobiv

    Dobiv Lid

    21 sep 2022
    49
    42
    18
    Vrouw
    Bedankt voor jullie reacties!

    Ik heb trouwens naast het ziekenhuis ook een consult gehad bij een diëtist gespecialiseerd in vega en vegan eten en zwangerschapsdiabetes. Dat had ik inderdaad niet aangegeven. Alleen haar visie ligt zover weg van de visie van het ziekenhuis, dat ik dit weer erg lastig vind.

    Meer richting de richtlijnen van Mastering Diabetes. Dus zo min mogelijk vetten en voornamelijk groenten en fruit. En ja, dit is een gediplomeerd diëtist.

    Ik begrijp de standpunten van die desbetreffende diëtist. Maar ik voel me er ook niet prettig bij om zover af de standpunten van het ziekenhuis te staan.

    Ik hoop eigenlijk ergens in het midden uit te komen. Misschien is dat een utopie. Dus inderdaad niet de optimel diëtist. Maar wat ook wel past bij de visie van het ziekenhuis.

    Vandaag met de verloskundige in het ziekenhuis besproken. Ik krijg een verwijzing voor intensievere zorg. Binnenkort verwacht ik een afspraak bij de diëtist, diabetes verpleegkundige en internist.

    Verder heb ik mijn maaltijden nu nog opgeleukt met een extra eitje en cottage cheese. En heb vandaag tot nu toe echt veel gegeten.
     
  19. TanjaK

    TanjaK Bekend lid

    29 mei 2019
    890
    682
    93
    Vrouw
    Heb je niet ergens een oude trui of das liggen? Als het met de hand gemaakt is kan je die gewoon uithalen en er opnieuw iets van breien als het niet helemaal versleten is.
     
    xxmoixx vindt dit leuk.
  20. TanjaK

    TanjaK Bekend lid

    29 mei 2019
    890
    682
    93
    Vrouw
    Ik ben een "min of meer" vegetarier, dwz dat ik als ik het vermijden kan geen vlees eet, maar in de praktijk toch wel 1x per 3 weken een paar stukjes kip of vis om mijn bord krijg. Mijn man eet vaker vlees, en als het een eenpotsgerecht (en hij gekookt heeft) is haal ik de stukjes vlees er zoveel mogelijk uit, maar eet de rest van het eten wel. In ieder geval niets van dieren die 4 poten hebben.
    Toen ik nog regelmatig vlees at had ik vaak last van bloedarmoede, nu nooit meer, maar eet wel heel veel groene (en andere) groenten en fruit. Aan de andere kant ben ik juist veel aangekomen, dus denk ik dat het voor iedereen anders is en je voor jezelf moet uitmaken wat goed voor jou is en dat de veranderingen ook niet alleen te maken hebben met wat je wel of niet eet.
     

Deel Deze Pagina