Wij hebben het beneden 18/19 graden. Boven nooit verwarming aan. Alleen op de werkkamer op zolder een elektrisch kacheltje wanneer ik daar werk. Ook fijn voor de was die daar droogt. Badkamer heeft vloerverwarming, dus die warmt automatisch mee als we beneden verwarmen. Best een verschil met vorig jaar. Toen hadden we bijna altijd 21 graden beneden. Was wennen want ik ben een koukleum. Maar nu goed te doen zo
Hier staat de verwarming constant op 18. De slaapkamers op max 16, overdag op 14. We verstoken hier zo'n 7-8 kuub per dag gemiddeld met deze temperaturen. Vorige week was het iets minder, meer zon, warmere nachten. Volgende week krijgen we de jaarafrekening en pas dan ben ik gerustgesteld. We zijn wel van 2450m3 naar een verbruik van onder de 1500 gegaan en ook op elektriciteit fors bespaard. Water trouwens ook wel bedenk ik me net, korter douchen
Wij hebben de verwarming beneden op 18,5. In de avond gaat hij vanaf 21.00 uur al terug naar 15 graden, dan blijft het nog lang genoeg warm tot we naar bed gaan. In de slaapkamer van onze zoon staat hij ook aan. Bij ons meestal uit, maar als het echt heel koud is wel eventjes. 's nachts en als er niet thuis zijn gaat hij altijd naar 15 graden.
Hier brand boven alleen in de badkamer de verwarming. Anders krijg ik de was niet droog. (Boven de wasmachine heb ik 2 rekjes, er is geen andere plek in huis om de was te drogen. 6 mensen, 3 slaapkamers…)
Dit hebben wij dus Alleen hierbij wel het voordeel dat we een klein huis hebben, en gelijksvloers wonen. De verwarming staat in de woonkamer en verwarmt nagenoeg de rest van het huis. Alleen de keuken niet helemaal, daar is het vaak zo'n twee graden ofzo kouder dan in de woonkamer. Idem in de zomer met het koelen van ons huis: één airco-unit in de woonkamer is genoeg voor dit huis, 's nachts gaat 'ie uit maar hebben we wel ventilators in de slaapkamers. En ook in de zomer dus een ietwat warmere keuken dan woonkamer. Omdat onze verwarming alleen aan/uit kan en geen thermostaat heeft even gekeken naar de temperatuur (heb een keukenweegschaal met thermostaat). Het is in de keuken 14 graden dus zal het in de woonkamer rond de 16 zijn. Omdat de verwarming 's nachts uitgaat koelt het wel ietwat af. Zometeen gaat 'ie voor een paar uur aan en dan in de avond nog weer een uurtje ofzo, meestal warmt het dan op tot zo'n 18 graden. Vind dat prima te doen met een warme trui en pantoffels. Sowieso zit ik overdag amper, ben eigenlijk vooral bezig dus dan merk je het ook niet zo. Vaak gaat m'n bovenste warme trui ook uit als ik bezig ben in het huishouden, omdat ik het te warm heb. Overigens is het niet heel koud hier, we hebben een aantal dagen van -5 enzo gehad vorige maand maar nu weer "normale" winterse dagen (voor deze contreien althans) van rond de 8 a 10 graden. Wel veel regen gehad de afgelopen dagen, na maanden droogte! Waren we dus ontzettend blij mee. Enige nadeel is dan wel: de was Ik droog nl altijd de was buiten, ongeacht seizoen. En heb dus ook geen wasrek o.i.d. In de achtertuin is wel een overdekt stuk met een kleine waslijn (als die niet bezet is met de was van schoonouders...), maar heb ook even wat moeten improviseren binnenshuis. Overigens zit er nu een was in de machine en vandaag is het weer heerlijk zonnig, dus die gaat zo lekker buiten drogen
Ik ben ook helemaal gewend geraakt aan de lagere temperaturen in huis. Ik laat hem zo lang mogelijk op 17 staan en pas als het koud wordt, dan 18, max 18.5. We hoeven het niet voor het geld te doen, maar deze energiecrisis was weer een mooie bewustwording of we nog meer zouden kunnen doen. We hebben pas wel de verwarming in de badkamer standaard iets hoger gezet. Die stond altijd uit, waardoor handdoeken e.d. zeer slecht droogden. We hadden op een gegeven moment zo'n stank in huis, dat ik dacht aan iets in het riool. Maar het bleek de natte was te zijn.
Hi, even een vraagje voor ervaren groene moeders die wasbare luiers gebruiken/hebben gebruikt Ik vond het wat overdreven om er een nieuw topic voor te openen, maar als het niet de bedoeling is dat ik mijn vraag hier stel geef het dan vooral aan Ik ben van plan wasbare luiers te gaan gebruiken voor mijn kindje (uitgerekend begin mei). Nu krijg ik eind mei/begin juni een pakket om verschillende soorten te proberen (en überhaupt te kijken of het bevalt), maar het kriebelt toch om al wat te kopen. Ik heb 5 luiertjes van little lamb (maat 1) zodat ik al wat kan uitproberen in de eerste weken, maar ik kan nu ook voor een leuke prijs ongedragen one size luiers van huda overnemen (€14 ipv €23 per stuk). Is dit handig om te doen (en welk aantal is dan leuk om mee te beginnen?). Ik lees eigenlijk altijd alleen maar goede dingen over huda, dus het zullen vast goede luiers zijn denk ik dan haha. Maar hoe groot is de kans dat ik ze niet fijn vind qua pasvorm? Of dat ik voor AIO/SIO ga ipv tweedelig? Of dat ik na het proefpakket überhaupt de handdoek in de ring gooi? Is natuurlijk allemaal heel hypothetisch, maar ik probeer een soort afweging te maken voor mezelf en advies is daarbij welkom haha
Ik heb bij mijn jongste goede ervaringen met Huda! Eerste tijd vond 2 delig het fijnst. Later toen ze groter en bewegelijk werden vind ik een aio of pocketluier fijner overdag, en 2 delig in de nacht
Wij moeten eennieuw dekbed. Oude donzen dekbed was behoorlijk versleten en is afgelopen nacht overheen gekotst. Afweging stomerij of weg ermee sloeg door naar een nieuwe kopen. Nu zag ik een dekbed met bamboe vulling. Dit werd als superduurzaam aangeprezen. Maar ik las ook dat bamboe in textiel geproduceerd wordt met veel chemicaliën om de vezels zacht te maken. Dus ook weer niet zo duurzaam. Maar wellicht ook weer duurzamer dan dons? Heeft iemand ervaring met bamboe dekbed? Is het lekker? Voordeel is dat hij in de wasmachine mag. Dus geen gedoe met stomerij.
Wij hebben er een, een dunne voor in de zomer. Voor de winter hebben we een wollen. Ik vind hem heel fijn. Licht en luchtig. Of het ook heel duurzaam, dat durf ik niet zo goed te zeggen. Volgens mij zitten er voor en nadelen aan, maar welke zwaarder wegen durf ik niet te zeggen. Ik heb hem vooral omdat ik geen synthetisch dekbed meer wil.
Wij hebben dons maar voor G zocht ik een ander dekbed en dat werd wol. Gewoon de 4 seizoenen wollen dekbedden van de Lidl. Die moet helaas wel stomerij, maar fan-tas-tisch. We hebben er nu 2 aangezien ik t vreselijk koud bleef houden ondanks een prima kwaliteit donzen dekbed. Man heeft t snel te heet maar deze is wel warm, maar wordt nooit te heet. Ik heb t snel koud maar dat is compleet verleden tijd. Voor de zomer hebben we ook nog een katoenen liggen. Dat is dan weer niet beter dan bamboe geloof ik. De oude die nog goed zijn bewaren we als backup voor spuuggevallen/logeerbed etc.
Wat het meest duurzaam is, dan weet ik niet, maar het verwerken van bamboe is idd niet duurzaam. Tenzij je kiest voor bamboe tencel, dat is op een andere manier verwerkt. Ik las dat Wehkamp klanten wil laten betalen voor retourzendingen. Mooi zo, hopelijk volgt de rest ook (of komt het zelfs vast te liggen in de wet)
Op lagere temperaturen wassen heeft hier voor een ontzettend vervelende geur gezorgd. We roken het in de badkamer en in het washok en uiteindelijk bleek het te komen uit de wasmachine. We wassen alles op 30 graden, 1x in de maand een lege kookwas en 1x een 60 graden was voor beddengoed. Maar ik denk dat we nu al het beddengoed op 40 graden gaan doen. Ik heb ook speciaal spul gekocht om de wasmachine grondig te reinigen. Zal ook wel niet milieuvriendelijk zijn. En we waren al zuinig met wasmiddel, maar gaan nu nog minder gebruiken.
Bamboe tencel heb ik wel heerlijk zacht haakgaren van. Dat dekbed weet ik niet zeker wat het precies is. Man heeft de bestelling geplaatst.
@Vogelinnetje Ik was kleding op 30, mans kleding op 40 of 60, handdoeken op 60 en witte handdoeken op 95. beddengoed gaat op 60. Nu heb ik net een andere machine met een eco programma er op, dan kies ik af en toe voor 40, maar ik neig toch steeds nog naar 60 graden om alles hygienisch schoon te krijgen. ondergoed gaat sowieso op 60 en de luiers ook. die twee vul ik dan weer af met handdoeken als ze er liggen. ik weet niet wat wijsheid is qua lagere temperaturen. als ik op de nieuwe machine instel dat het om fijne was gaat, wast ie op 20 graden. dat lijkt mij te koud? ben sceptisch... wil geen stinkende machine inderdaad, ook nooit gehad met bovenstaande routine. wekelijks gaat er wel een kookwas door met witte handdoeken, daar hoef ik geen lege machine voor te laten draaien denk ik dan.
Ik ook zoiets.. kleding 30, beddengoed 60, handdoeken 60, poetsdoeken 90. Anders vind ik het echt niet fris..
Ik was dus niet zoveel om zoveel te kunnen scheiden. Hier gaan handdoeken dus bij de rest in de was. Fris... door de zeep wordt het echt wel fris. Steriel krijg je het toch niet.
De laatste tijd ben ik "diep" in het wasmachine gebeuren gedoken en het blijkt dat nieuwe (zuinige) wasmachines vaak op een lagere temperatuur wassen dan aangegeven is. 30C kan b.v. 26C en 40C kan 33C zijn. In de gebruiksaanwijzing staat vaak hoe warm de was echt wordt opgewarmd per programma. Beddengoed en handdoeken doe ik altijd op 40C, en theedoeken /keukenhanddoekjes 60C. Als de vaatdoekjes allemaal vies zijn (ik heb er een hele lading) gaat de wasmachine op 95C. Er wordt aangeraden om de wasmachine 1x per maand heet te laten wassen, zoals jij ook doet. Er wordt er verteld het dat wasgel meer luchtjes veroorzaakt dan waspoeder. Het is ook belangrijk om geen natte was in de machine te laten, om het deurtje open te laten staan en na de wasbeurt de rubberen ring droog te maken met een doekje. Zelf doe ik altijd een lepel (natuur)azijn in het wasverzachter vakje en maak ook regelmatig het filter schoon. Waspoeder gebruik ik zo min mogelijk, ongeveer de helft van de aanbevolen dosis denk ik.
Dons zou ik niet meer kopen sinds ik gezien heb hoe dat "geplukt" wordt, al schijnt er tegenwoordig wel "diervriendelijk" dons te zijn.
Ik doe alles wat je schrijft, behalve azijn. Azijn kan nl het metaal aantasten. Wij hebben op die manier een keer een gebroken as gehad. Nu wil ik proberen om bij de lege kookwas 1 el soda te doen. Vroeger deden we een grote brok, maar dat is veel te veel. Maar ook in de douche merk ik de gevolgen van ons zuinige bestaan: het is shampoo'en en inzepen, afspoelen en klaar. Omdat we niet lang afspoelen, blijven zeepresten achter. Het afvoerputje raakt daardoor steeds sneller verstopt.