Ja ze moeten het wel goed doen natuurlijk Ja zoiets is hier ook in de buurt, ik sta op een of andere maillijst. Maar ik vond dat dus allemaal te ingewikkeld, ik kan dat echt niet overzien. Ik ben op zich wel intelligent maar met zulke dingen weet ik me geen raad, dat zal allicht voor meer mensen gelden. Hoe handig zou het zijn als Eneco me gewoon standaard écht groene energie aan zou kunnen bieden...
Ligt er natuurlijk aan wat je niet te lang noemt. Qua isolatie heb je het snel terugverdiend. Zonnepanelen niet inderdaad, dat duurt jaren voordat je daar je kosten er uit terug hebt verdiend. Isolatie met de huidige gasprijzen (die waarschijnlijk tegen komende winter nog niet gezakt zijn en wellicht niet eens meer gaan zakken) lijkt me een goede investering. Denk aan spouwmuurisolatie of je dak of de vloeren. Dubbele beglazing voor zover je dat nog niet hebt. Zit uiteraard ook een kostenplaatje aan maar dat verdient zich heel snel terug.
Qua verduurzaming, check bij je gemeente of er subsidies mogelijk zijn. Via google kom je vaak een heel eind, maar evt bij het gemeenteloket navragen.
Kwa hoeveelheid apparaten zitten wij bepaald niet groen Ben even gaan tellen. 4 laptops (2x werk, school en prive). WII-U, Game pc (oudste), playstation (oudste) Nintendo switch (jongste), tablet, 3 smartphones (2x nieuw en oudste heeft oude van papa), Wasmachine, 2 drogers (oude wordt zelden gebruikt. Had hem gehouden toen we een nieuw kochten. Had kuren, maar soms handig als ik veel was heb. Dan hang ik zoveel mogelijk op, maar beperkte ruimte daarvoor. En de nieuwe warmtepompdroger heeft veel tijd nodig.) Heteluchtoven, airfryer, combimagnetron (wordt alleen af en toe gebruikt als magnetron voor snel opwarmen), Gasfornuis (gaat nog vervangen worden door inductie) Afwasmachine Blender, mixer, waterkoker koffiebonenmachine, nespresso (voor vakanties) 3 tv's (beneden in de woonkamer, Kamer oudste (voor playstation) en op zolder (voor Wii-u) Versterker, en tv-ontvang-ding en een stapel externe harde schijven en mij onduidelijk waarvoor het dient, maar we kunnen wel leuk onbeperkt films en series kijken die man weet ik waarvandaan tovert . (Zijn hobby is films, series en boeken verzamelen. En ik ben zo blij dat dat digitaal kan )Staat allemaal in ern hoek bij de tv, met een giga hoeveelheid kabels erachter . Gelukkig wel allemaal in stekkerdozen waarop een aan/uit knopje xit dus het blijft niet (meer) stand-by staan. En als laatste mij nieuwe luchtreiniger-tafeltje. En nog 2 e-readers. En een vaste telefoon die nooit meer gebruikt wordt. Bij aankoop van nieuwe apparaten is zuinigheid wel een belangrijk criterium.
Er zijn ook kleine investeringen die je kan doen. Denk aan isolatie van buizen bijvoorbeeld. Of folie aan de achterkant van je radiatoren. Dan gaat er minder warmte richting de (buiten)muur en meer naar binnen. Grotere investeringen in je huis zou je ook moeten terugverdienen in de verkoopprijs. Maar dat moet je even uitzoeken of je de investeringen eruit kunt halen. En of je zin hebt in het gedoe als je toch weg gaat.
Ik denk dat hier ook wel zoveel in huis staat..maar deels op zolder omdat man er geen afstand van wil doen die denkt dat de kids straks nog op zijn 20 jaar oude game ding willen
Wij hebben volgende week een gesprek met een makelaar i.v.m. kopen van bouwgrond. Ik wil dan ook vragen wat het verduurzamen van ons huidige huis met de prijs zou doen. Als we zelf gaan bouwen zal het minstens 5jaar duren voor we kunnen verhuizen dus terugverdienen is heel krap. Als het terug te verdienen is via de verkoopprijs, maakt dat het veel interessanter natuurlijk!
Deze discussie heb ik ook vaker met mijn man, want hij heeft het ook altijd over het terug verdienen van verduurzaming enzo. Ik begrijp dat niet helemaal. Als je op vakantie gaat, dagje weg gaat, kleding koopt etc. verdien je daar toch ook niet op en dat doe je toch ook? Ik snap best dat het met een grote uitgave wel iets anders ligt hoor en natuurlijk hangen mogelijkheden daar enigszins aan vast, maar toch zie ik het wat anders dan dat het een verdienmodel moet zijn.
Nouja, je hebt de financiele return of investment en de morele/esthetische variant. Als je woonplezier er tig op vooruit gaat terwijl je er geen cent wijzer van wordt, dan heeft t allicht een prijskaartje maar levert t wel meer plezier op. Bij een keuken van 12k + (hier vrij simplistische figuren) zal ik de prijs niet volledig gecovered zien worden in de verkoopprijs, maar dat ik me eindelijk niet meer kapot erger aan telkens mn hoofd stoten aan de bovenkastjes als ik afwas (ik ben 1.63 he?) is mn man heel wat waard. Dus wij trekken m hier wel breder dan alleen t financiele terugverdien plaatje, al rekent dat wel wat makkelijker.
Over de aanschafkosten, zonnepanelen bijvoorbeeld bij ons 10k, dat zie je dus niet meteen terug. Maandelijks heb je minder kosten (wij verbruiken alleen eigen stroom en leveren nog wat terug). Als ik nu naar onze jaarrekening kijk, zie ik dat we op energie 500 euro terugkrijgen op jaarbasis. Betekent dat de terugverdientijd van onze investering op 20 jaar ligt. Maar kijk je dan weer naar de 3100 kwh die onze zonnepanelen hebben opgewekt, dan is dat ook nog bijna 300 euro op jaarbasis wat we hebben bespaard aan energiekosten. Totaal dus 800 per jaar, wat de terugverdientijd in de huidige setting 12,5 jaar maakt. Het duurt dus wel lang voordat je die aanschafkosten er uit hebt, en omdat over 3 jaar de tarieven voor het terugleveren veel lager gaan worden zal de terugverdientijd wel langer worden maar ik zie het als grote investering om nu op dit moment maandelijks wel goedkoper uit te zijn en dat is ons veel waard. Bij de verkoop van een huis speelt het ook wel mee in de waarde, maar of dat je prijs met 10k omhoog drukt betwijfel ik dan weer. Qua isolatie is het een ander verhaal, vind ik als leek. Een huis dat al goed geïsoleerd is, is in mijn ogen sowieso meer waard omdat je het als koper niet meer hoeft te doen. Als je wilt weten of het rendabel is, zou je een makelaar kunnen laten komen en die vraag stellen. Wat is mijn huis meer waard wanneer............... Maar ook hier geldt dat je maandelijks dit al meteen terug ziet op je stroomrekening en isolatie over het algemeen goedkoper is dan een grote investering als zonnepanelen. Het verdienmodel zit in het terugverdienen op de maandelijkse kosten en eventueel de woningwaarde. Een expert kan dat kostenplaatje wel voor je opmaken, vaak doen ze dit ook gratis omdat ze willen verkopen. De zonnepanelen-meneer zei dat we binnen 10 jaar de aanschafkosten er uit zouden hebben. Neem dit met een korrel zout, het is altijd iets meer.
Plus met zonnepanelen (en wij liefst ook zsm grondwaterpomp) ben je ook weer niet meer afhankelijk van gekke russen oid
Even los van of je er geld voor hebt of niet, dan zijn de keuzes anders en dat snap ik. Het is toch raar dat sommige mensen makkelijke bakken met geld uitgeven aan de nieuwste telefoon, verre vakanties of een nieuwe bank omdat de kleur niet meer goed is. En dan moeten dit soort maatregelen ineens zichzelf binnen 5 jaar terugverdienen en boehoe het kost geld. Wij gaan waarschijnlijk naar een hybride warmtepomp omdat de cv ketel aan het einde van zijn latijn is en eigenlijk leven we te zuinig voor om het echt rendabel te laten zijn maar: ik heb het geld + ik vind het een goed idee + misschien laat ik de wereld dan een beetje beter achter + als ik erin investeer wordt het misschien weer goedkoper voor anderen mensen.
Dit vinden wij ook belangrijk idd. Als we het financieel er niet uithalen is dat misschien jammer. Maar de nieuwe bewoners zullen er ook gebruik van gaan maken dus een groenere wereld voor iedereen!
Dat dan wel alleen wanneer je een opslag hebt voor de opgewekte energie. In ons geval komt het direct op het stroomnet terug. We zijn nog zoekende naar een opslagmedium maar die zijn razend duur. Hopelijk worden ze in de komende 2-3 jaar goedkoper voordat de hogere teruglevertarieven verdwijnen. Mijn vriend zei vanmorgen nog dat hij nog een aantal panelen op de schuur wilde en ook een zonneboiler voor warm water. We hebben al een enorme houtvergasser waarmee we water voor de CV voor kunnen voorverwarmen (scheelt op gas stoken, stookt waterbuffer warm waar de waterleiding doorheen loopt die naar de CV gaat. het water komt al warm in de CV) maar die is sinds onze verbouwing niet meer aangesloten. Dat soort dingen komen nu allemaal wel in een stroomversnelling de laatste tijd.
Dat geld lag (en ligt) hier ook niet hoor, maar wij hebben het toen vanuit het bouwdepot en met een flinke subsidie van de gemeente kunnen doen gelukkig.