Die hebben we van vorig jaar nog in bloembakken rond het terras. Hopelijk groeien die dit jaar weer mooi uit.
Heb ik net die offerte geaccepteerd, zegt een moeder die een vriendin van de kinderen op kwam halen dat ze iets had gelezen over dat je dan veel duurder uit bent en dat ik het beslist eerst verder uit moet zoeken. Waarom zegt ze dat nou Meteen weer maagpijn ervan.
Ja, logisch! Dat is bij ons ook hoor, ik denk idd dat dat al veel verschil maakt. En ja, ook veel verschillende gerechten met steeds dezelfde groenten. Ik denk dat ik eindelijk een goede balans heb gevonden tussen nieuwe dingen uitproberen en lievelingsgerechten herhalen. Merk dat vooral de jongste (ass) onrustig kan worden van teveel uitgeprobeer, ook al lust ze bijna alles. Die wil gewoon de oude vertrouwde gerechten. Ons budget-eten vroeger was trouwens vleesvervangers met een 50% sticker van de AH, dat deden ze toen nog, later werd het 35%. Misschien daarom ook wel dat ik zo'n aversie tegen vleesvervangers heb. De rijst hier is ineens zo duur omdat het niet meer gesubsidieerd wordt door de overheid, idem met bloem (5x zo duur ineens). Dat is dus waarschijnlijk gewoon de "echte" prijs. Ik hoop toch wel dat de pasta, couscous en brood nog betaalbaar blijft. Dat ze hier niet aan aanbiedingen doen helpt ook niet echt mee.
Wij aten ook elke week dit, maar dan met gehakt of een of ander iets van vlees, varkensreepjes of zo? Ik dacht oprecht dat ik weinig lustte, maar ik vind gewoon soepgroentes zo onwijs smerig En van runder- en varkensvlees houd ik ook niet. Arme ik, geen wonder dat ik zo klein ben
Wellicht door de selderij? Dat smaakt zo snel overheersend en daar zit nogal wat van in in die zakjes soepgroenten. Ik hield er ook niet van, terwijl ik zelf samengestelde groentensoep juist zo lekker vind (zónder selderij).
Ja ik was me inderdaad aan het afvragen hoe dat kon en was zelf al tot de conclusie gekomen dat daar vermoedelijk selderij in zat, dat vind ik niet zo lekker. @Fruity90 Wat vreselijk, dat water! Hopelijk motiveert het haar om extra hard te zwemmen...
Soepgroenten, Idem met groentesoep, ik eet het echt niet. Stamppot andijvie, brrrr... Nachtmerries! Kapucijners
Kapucijners ja. Of witte bonen met worst, en dan was de ui de groente Andijviestamppot lust ik, maar gekookte andijvie aten we ook en dat is echt een snotterig zanderig hoopje
Andijvie lust ik niet omdat m'n moeder het niet lustte Kreeg altijd te horen hoe vies dat wel niet was. Maar toch ooit eens geprobeerd toen ik in het ziekenhuis lag, en mennn, wat was dát smerig zeg! (Ik moest kiezen tussen bloemkool met nootmuskaat en andijvie en omdat ik geen nootmuskaat mag en lust toch maar voor de andijvie gegaan... Verder ben ik niet zo moeilijk qua eten hoor )
Ik lees weer eens een artikel over kweekvlees en denk meteen, dat is iets wat ik nooit zou eten. Laboratorium gemaakt vlees... Weet er verder niks vanaf dus even gegoogled want het zou 'beter voor het milieu' zijn. Kwam een artikel van een jaar geleden tegen waarin dit stond: Onderzoekers van de universiteit van Californië hebben onderzocht of kweekvlees dan een groener alternatief is. Vlees geproduceerd uit gekweekte cellen kan tot 25 keer slechter zijn voor het klimaat dan regulier rundvlees, tenzij er nog een manier wordt gevonden om het productieproces minder energieslurpend te maken. De verwerking van stamcellen die moeten worden gebruikt voor de kweek van dierlijke cellen is een proces van 18 stappen dat zeer arbeidsintensief blijkt te zijn. De voetafdruk van alle gezuiverd kweekvlees varieerde van 246 tot 1.508 kilogram CO2-equivalent per kilogram kweekvlees - en dat is 4 tot 25 keer groter dan de gemiddelde wereldwijde CO2-voetafdruk van rundvlees van 60 kilogram CO2-equivalent. Voor kip is dat meer dan 100 tot 750 keer meer (kip is gemiddeld 2 kilogram CO2-equivalent per kilogram kip). Voor varkensvlees (4,5 kilogram CO2-equivalent per kilogram varkensvlees) ligt dit cijfer tussen de 55 en 335 keer. En vervolgens dus dit artikel vandaag: https://www.nu.nl/307843/video/goed-voor-klimaat-en-veel-lof-wanneer-komt-kweekvlees-op-de-markt.html Wat is nu de waarheid?
Kweekvlees moet continu op 37 graden groeien. Op grote schaal zijn dat flinke stoven. Ik weet niet hoe het kweekmedium er nu uit ziet, maar toen ik vroeger nog cellen kweekte, kwamen de voedingsstoffen uit kalfserum, dus er zouden best nog componenten in kunnen zitten waarvoor dieren nodig zijn. Voor mij hoeft het niet. In mijn dieet heb ik het niet nodig. Ik eet of echt vlees (zeer weinig) of vega/vleesvervangers. Het zou zomaar kunnen dat de techniek kweekvlees in is gehaald door andere vleesvervangers.
Van wat ik zo snel las, wordt kweekvlees gekweekt uit een biopt dat genomen wordt van een dier, dus het zijn dierlijke cellen die ze vermeerderen om spieren en vetweefsel te kweken. Uiteraard hoeft daar geen dier voor geslacht te worden dus het beperkt het lijden van het dier in die zin, maar je eet wel degelijk dier. En gister zat ik even te kijken naar broodverbeteraars n.a.v. het topic over brood. Ben blij dat ik zelf bak aangezien er ganzenveren worden gebruikt als broodverbeteraar (en in china mensenhaar) om L-caseïne te winnen. Okay, grotendeels komt dat ook uit mais, maar een klein deel is wel van dierlijke oorsprong. Dus brood is feitelijk niet eens vegetarisch te noemen als je niet weet waar ze de L-caseïne vandaan halen. Omdat het maar zo'n klein bestanddeel is in het brood, hoeft het niet eens op de ingrediëntenlijst gezet te worden. Absurd toch?
Zo zit er bv ook gelatine in helder appelsap, maar ivm de kleine hoeveelheid hoeft dat dus niet vermeld te worden.
Tja. Dat er een minimale hoeveelheid dier in een bepaald product wordt gebruikt kan ik mij als omnivoor niet heel druk om maken. Tenzij er grote ganzenkwekerijen zijn alleen om broodverbeteraar te kunnen maken. Maar dat is dus niet aan de hand (zijn er echt misstanden op t gebied dan wil ik het wel weten. En vooral ook in welk brood het wel/niet zit) Ik kan mij wel voorstellen dat je dit soort dingen graag wil weten wanneer je overtuigd veganist/vegetariër bent. Wanneer kweekvlees duurzamer geproduceerd kan worden dan traditioneel vlees dan wil ik het best proberen. Voordeel voor het klimaat en voordeel voor de dieren. En geen grootschalige boerenbedrijven, veevoerproductie en slachterijen meer nodig.
Ik vraag me af in hoe verre het L-cysteine (niet caseine) verhaal werkelijkheid is. Ik ben wat gaan zoeken, maar kwam niet door de vele pagina's voedingssupplementen heen. Ik vond wel: 4 voedselgeruchten die niet (helemaal) waar bleken te zijn (quest.nl). Meeste komt dus van een plantaardige bron en uit mensenharen mag niet meer. Wat betreft biopt: ze hebben inderdaad dierlijke cellen hebben, voor de stamcellen, maar die stamcellen kun je ook doorkweken. Niet elke keer hoef je dus een nieuw biopt te nemen.