Ik bak veel brood zelf maar dan in de oven en niet in een broodbakmachine. Je moet zorgen voor goede ingrediënten. Dus gebruik meel/bloem met een eiwitgehalte van tussen de 11 en 14%. Verder zou je fijn gemalen vitamine C tabletten kunnen gebruiken. Dit ascorbinezuur is een goede broodverbeteraar. Het zorgt voor een betere rijzing en daarmee een soepeler en luchtiger brood. Volle melk kun je gebruiken ipv water en melkpoeder. mocht het niet lukken dan kan het zomaar zijn dat je broodbakmachine niet goed genoeg kneedt. Deeg is pas goed wanneer je er een vliesje van kan trekken. Dus zo dun kan maken dat je er doorheen kan kijken maar dat het niet scheurt. Je zou het kunnen testen door het proces van de machine tussentijds te onderbreken.
Goede ingredienten (ook broodverbeteraars) zorgen er ook voor dat brood langer houdbaar blijft en minder vaak weg wordt gegooid. Wij halen alleen die hoeveelheid sneetjes uit de vriezer die we op dat moment nodig hebben, maar er zullen vast mensen zijn die dat niet doen. Wij hebben alleen geen bestemming voor de kontjes/kapjes. Mijn oudste eet die soms zo op. Ik heb nog een tijd croutons gemaakt, maar daar hoeven we ook weer geen berg van te hebben. Bovendien kost het ook energie om daarvoor de oven aan te zetten.
Daarom ben ik ook blij met mijn losse oven: daar kan ik echt mee multitasken Brood droog ik namelijk vaak op de oven. De bovenkant wordt heet en als ik dan iets anders in de oven maak (niet ontzettend vaak, maar toch wel regelmatig) dan probeer ik die warmte zo goed mogelijk te benutten. In de hitte van de zomer droog ik brood gewoon aan de lucht. Maar dan probeer ik de oven weer zo min mogelijk te gebruiken omdat het huis daar alleen maar heet van wordt. Kapjes eet ik gewoon, snap eigenlijk niet zo wat zoveel mensen daartegen hebben. Ik probeer wel zo gepast mogelijk brood uit de vriezer te halen, maar af en toe blijft er een stukje over. Met stokbrood is dat toch lastiger dan met sneetjes brood. Als ik veel van die "stukjes" heb, wordt het gedroogd.
Ik vind de kontjes het lekkerste!! Maar ik vries al m'n brood direct in dus eenmaal ontdooid net zo vers/knapperig. Ik kreeg geen meldingen meer..even bijlezen
Ik heb m ook nog, erfstuk maar vind t irritante broden met zo'n gat erin van dat draaiding. Wij leveren ook megaveel op, zeker deze dagen dus misschien wel een goeie voor nu. Alleen is er geen meel meer te krijgen ik ga proberen wat meer peulvruchten te eten ipv brood denk ik. We hebben de cv op 17 gezet, eerlijk gezegd m'n vanwege poetin maar het is ook wel een fijn idee dat t stuk beter is. Vind t wel oncomfortabel, smiddags gaat de haard aan maar verwarmd het hooguit 1 graad extra omdat deze niet erop gekocht is om hele huis te kunnen verwarmen. We hebben wel geprobeerd de minst belastende kachel te kopen en hout is ook van omgevallen bomen etc.
Heel eerlijk wist ik dus niet dat ons digitale leven zo belastend was.. net mijn man er al op aangesproken dat ie z'n mail moet opschonen. Ik heb die tic sws dat ik alles meteen verwijder als het kan
Ben hier blij met mijn nieuwe haakproject. Garen gemaakt van bamboe en houtvezel. Dit staat op de site vond het goed klinken: Info over het materiaal 'Tencel': Wat is het? Tencel is een organisch duurzaam natuurlijk materiaal, dat is vervaardigt uit houtsnippers, primair van beuken en eucalyptus. Het hout is FSC-gecertificeerd en komt van natuurlijke verdunning van bossen en overblijfselen van andere houtproductie. Tencel is het meest duurzame materiaal, geproduceerd onder uitstekende milieu-omstandigheden.
Net even de test gedaan op mijnverborgenimpact.nl. Al zijn er zeker verbeterpunten, ik heb toch een redelijk goede "score", al zeg ik het zelf.
Heb ik ook gedaan. Ik heb een kleine auto en rij echt heel weinig maar toch sloeg de balk bijna helemaal rood uit. Wat een impact heeft dat zeg. Ook kreeg ik als tip om kleiner te wonen. Maar heb nu een tussenwoning van 120m2. Dat is ook niet enorm en sloeg ook daar al behoorlijk op uit. Daar schrok ik wel van. Al met al redden we het met 1 aarde als iedereen leeft zoals ik. Dus eigenlijk best oké.
@vlinderCN Hier dus ook zo'n 17 graden. Ik weet het niet precies, maar we hebben geen CV en dus ook geen thermostaat. (Wel een keukenweegschaal met thermostaat, die volgens mij best betrouwbaar is aangezien het gelijk loopt met de airco in de zomer. En die geeft dus 17 aan.) Het is echt een kwestie van wennen. Als het in de late herfst langzaamaan kouder wordt, begin ik me gewoon steeds meer naar het weer te kleden. Eerst wordt het t-shirt vervangen door een dunne trui met lange mouwen, daarna komt er nog een vestje bij etc. Tot ik me echt wárm kleed. Ik houd ieder jaar de datum bij waarop we de verwarming voor het eerst aanzetten Deze winter, en ook de winter daarvoor, was dat op 30 november. Toen ik 'm aanzette kreeg ik het wel erg koud (in tegenstelling tot man, die vindt de verwarming maar onzin maargoed, hij is meer van de airco). Het was toen 14 graden. Ik verwarm mezelf gewoon goed en zie verwarming meer als extra, ipv andersom. Het is ook maar net waar je het mee vergelijkt denk ik, bij veel mensen in Nederland is het rond de 21 graden geloof ik, en dan is 17 graden wel fris. Maar ik vind 17 graden heerlijk vergeleken met de meeste huizen hier 's winters! Mijn schoonvader bijvoorbeeld heeft geen verwarming en die loopt gewoon met jas en muts in huis aan... Ik denk dat het er niet warmer is dan 12/13 graden. En dat is dus in veel meer huizen zo. Waar wél verwarming is staat het ook nergens de hele dag aan, dus 16/17 graden is wel de max in de meeste huizen hier 's winters.
Precies, 1 aarde is precies wat we nodig hebben Minder zou mooi zijn maar 1 aarde is ook al oké natuurlijk. Wat ik wel jammer vind is dat niet alle vragen even uitgebreid zijn. Bijvoorbeeld vlees en vis wordt op één hoop gegooid, dat is dus één van de belastende aspecten bij de uitkomst zie ik. Maar ik eet gemiddeld 1x lokaal gevangen vis en 1x kip, beide kleine porties. Dat is dan niet te vergelijken met 2x een ruime portie rundvlees oid. Geen rundvlees meer eten was ook het advies dat ik kreeg, maar dat doe ik niet eens. Verder lees ik weinig over energieslurpende apparatuur en het gebruik daarvan. Ook bij mij was het advies kleiner wonen. We wonen nu in een appartement, van ik schat 75 m2 (ruim berekend, wellicht iets kleiner). En zo groot is het hier niet, we hebben bv niet eens een gang, de meiden delen een kamer en echt een kleine badkamer (badkamer met wc in één). Het enige dat hier redelijk ruim is, is de keuken (waar ik ontzettend blij mee ben!) Ik zie eerlijk gezegd niet hoe we nóg kleiner zouden kunnen wonen. Ok het kan natuurlijk, maar je wil je toch nog enigszins kunnen bewegen zeg maar Maar inderdaad wel erg confronterend om te zien dat hoe groen je ook leeft, dingen zo'n enorme impact kunnen hebben
Klopt van de vragen. Dat had wel wat beter/uitgebreider gemogen. Zelfde als de vraag hoeveel glazen drink je op een dag? Maakt nogal verschil als je cola drinkt of water. Maar daar wordt niet om gevraagd. Ach we doen het zo goed we kunnen en redden het met deze aarde. ( en jij compenseert nog een ander gezin erbij!) dus we mogen tevreden zijn.
Ik heb net de uitgebreide versie ingevuld en kom op 1,1 aarde uit. De auto staat op 117% wat logisch is met een grote diesel en 20.000+ km per jaar. De rest is allemaal leeg of laag. Eten 25%, zuivel 4%, douche 12%. Huis 71%. We hebben een groot huis
Hebben jullie de knop 'precies' gezien? Daar kun je veel meer specificeren. Ik zou 1,1 aarde nodig hebben, maar het was mij niet duidelijk of je woonoppervlakte mocht delen door het aantal gezinsleden. Voor eten heb ik het wel gedaan, maar voor gezamenlijke spullen niet. Mij valt op dat terwijl ik haast niet koop (wel allemaal nieuw), maar toch op 50% van het gemiddelde zit. Ik heb echt het idee dat anderen veel meer kopen. Hetzelfde geldt voor auto. Dat ding staat bij ons zo vaak stil en toch nog 50%. Dat zal wel de productie zijn dat zoveel impact heeft. Ik zou best wel een auto willen delen met een vast clubje, maar dan ben ik bang dat we het allemaal op hetzelfde moment nodig hebben.
ik zit ook op 0.4. Heb de optie precies gebruikt. Maar denk dat het toch wel hoger ligt dan dit. Heb natuurlijk 4 kinderen.
Ik denk dat dit soort berekeningen sowieso een gigantisch vertekend beeld geven. Je hebt zulke beperkte mogelijkheden om je persoonlijke situatie in te vullen, het is veel te beknopt.
Maar heb jij dan zo weinig spullen? Ik vind dat ik ook weinig heb, maar om de ca 3 jaar een telefoon en om de ca 6 jaar een nieuwe laptop tikt al aan. Tegenwoordig gaan TV's ook niet meer dan 10 jaar mee. En dan ook nog je andere apparaten in huis. En dan spullen. Veel valt onder 'spullen'. Ik denk dat het in een Westerse omgeving het erg lastig is om niet over te consumeren (dus minder dan 1 aarde te gebruiken). Volgens mij haast een definitie. Ik zie mezelf daarom nog steeds als vervuilend.
Ik ook! Denk echt dat het (bijna) niet mogelijk is niet vervuilend te zijn als je in west Europa woont. over die spullen: die hebben we toevallig allemaal tweedehands. We krijgen altijd de smartphones van familie die na 2 of 3 jaar een nieuwe koopt. Inmiddels heb ik mijn smartphone ook al weer 3 jaar. Onze tv komt van mijn opa en oma, 5 jaar geleden gekocht. Daarvoor hadden we een kleinere, dat was een oude van mijn oom. Die staat nu bij onze oudste op de kamer met een oude dvd speler maar hij kijkt er eigenlijk alleen op als ie ziek is. Dus zulke dingen heb ik allemaal tweedehands. Enige dat nu na 8 jaar begint af te takelen is onze Apple computer. Man had deze nodig Ivm zijn werk. Maar we zijn aan het twijfelen of we deze willen vervangen voor een nieuwe, een tweedehands of misschien maar voor een laptop of tablet willen gaan ( en dan ook refurbished). Hebben we nu geen tablet in huis. Voor we die keuze gemaakt hebben zijn we wel weer 2 jaar verder
Wij hebben geen tweedehands, maar kopen pas iets nieuws als echt stuk is of écht niet meer functioneel is (bijv een computer die niet meer geupdatet kan worden of ongelooflijk traag is). Dit staat voor mij gelijk aan iets tweedehands kopen, want in beide gevallen zorg je ervoor dat de levensduur optimaal benut wordt. We hebben 2 jaar geleden een nieuwe TV gekocht. Voorwaarde is dat apps altijd geupdatet kunnen worden. Bij onze vorige TV konden we na 3 jaar niets meer. Belachelijk. Dan moet je weer een kastje erbij kopen. Dat hadden we toen niet gedaan, maar konden we streamen vanaf onze telefoon of tablet. Tablet is pas stuk gegaan (na echt tig reparaties door onszelf, en er zat al minstens een jaar een ongelooflijk grote waaierbarst in het scherm, maar het functioneerde nog) en die vervangen we niet meer.
En qua andere spullen kopen: de kinderen hebben door de jaren zoveel speelgoed gekregen (voornamelijk van familie, veel ooms en tantes, en 3 setjes opa’s en oma’s) dat ik voor de jongste echt niks meer koop. We gaan nu voor iets nuttigs of een dagje weg, en gaan dan met het ov. enige is dat ik niet echt meer tweedehands kleding vind voor de kinderen. Daar baal ik wel van. Laatste tijd slechte ervaringen met vinted en marktplaats en ook in de kringloop hangt niks dat ze leuk vinden. Dus nu probeer ik zo minimaal nieuw te kopen. Ieder kind een soort capsule collectie. Scheelt dat de jongens niks om kleren geven, 1 dochter is blij met een paar leuke shirts. Alleen de jongste dochter heeft een wat uitgebreidere smaak. man koopt een keer in de 3 maanden een boek, dvd of plaat. Maar dat valt natuurlijk niet onder mijn voetafdruk maar de zijne. Voor mezelf heb ik pasgeleden wat ecovero stoffen gekocht om wat zomerblouses te naaien. Want ik bleek nog maar 2 stuks in de kast te hebben die nog heel waren. Als dat er 5 of 6 zijn kom ik de zomer wel door.