Euj? Nog nooit gehoord dat je daar allergisch voor kon zijn. Kan dat ook voor wortel? (Ivm wat vraagtekens bij R)
In de buurt meerdere huizen die onlangs gekocht zijn/waar verbouwd wordt. En echt overal komen beton tuinen in Heb er echt geen woorden voor. Die hitte waar iedereen over klaagt en dan lekker alles volstorten met beton.
Ik wist het eerder ook niet. Gelukkig niet voor andere bonensoorten. Voor wortels kan je ook allergisch zijn. Zoek maar eens op "kruisactie" "wortel" en "allergie" b.v. https://farm-nl.desigusxpro.com/posadka/ogorod/zontichnye/morkov/mozhet-li-vozniknut-allergiya-kak-ona-proyavlyaetsya.html
Ik snap die trend van dat betegelen ook niet zo. Nu moet ik zeggen dat onze voortuin ook volledig betegeld is, maar dat was al zo toen we hier kwamen wonen, niet per se onze eigen keuze. Alleen een voortuin noemen ze hier een veranda en wordt meer gezien als verlengde van het huis, ik ken echt niemand die er geen tegels heeft liggen. Ik heb er zelfs precies dezelfde tegels liggen als in huis. Daarbij groeit gras eigenlijk niet vanzelf hier, dus zonder die tegels zou het gewoon een hoop zand worden. En dat veroorzaakt nóg meer zand in huis Als we gras zouden planten komt mijn allergie misschien weer opzetten (daar heb ik zo goed als geen last van hier) plus het kost ontiegelijk veel water. Gelukkig is er in de achtertuin wel wat groen. Met name onkruid, maar laat ik lekker zo, ook voor de schildpadden, en een paar bomen.
Ze denken dat een betontuin onderhoudsvriendelijker is, maar mijn ervaring is dat het ook veel tijd kost om onkruid tussen de tegels weg te halen. Met goede beplanting heb je weinig last van onkruid. Maar ze zullen wel veel tegels willen hebben om er een zwembad op te kunnen zetten... Wij gaan binnen 2 jaar juist de tuin vergroenen. Tuin is niet groot, maar we kunnen een aantal vierkante meters tegels eruit halen. En het liefst ook andere tegels, want deze zijn groot, waardoor het water niet goed wordt afgevoerd. En ze worden heet! Ik zou het liefst ook een boompje hebben en verder planten die of inheems zijn of waar NL insecten ook goed mee overweg kunnen. We hebben dicht bij huis een terras en achter nog een stukje met een bankje. Ertussen willen we stapstenen met verder beloopbaar groen. Ik zou ook nog wat groen tegen de gevel willen hebben, maar we hebben een zonnescherm en ik wil niet dat de planten daar tussen gaan groeien. Iemand een tip voor groen wat max 2 meter hoog wordt? Anders vragen we dat tzt ook wel aan de hovenier. We willen namelijk het uitbesteden, aan een hovenier die ook groen denkt.
Voor groen aan de gevel kun je ook een klimplant nemen die ondersteuning nodig heeft (bijv. Jasmijn), dat je van die houten rekken aan de muur monteert zodat het redelijk beperkt blijft tot de houten rekken.
In hoe verre laten jullie je hobby afhangen van groene keuzes? Ik bak graag, maar daarvoor moet wel de oven aan. Niet erg vaak overigens. En ik heb dan veel afwas, dus de vaatwasser moet dan eerder aan. Zouden jullie hobby's opgeven vanwege je groene idealen?
Ohhh lastige. Misschien kun je dingen combineren? Als de over toch aan staat meteen iets anders bij bakken wat je toch nodig hebt? Of grotere hoeveelheden van iets maken en dat invriezen. Koken als hobby is natuurlijk niet helemaal zinloos/verspilling, je eet alles ook op Ik zit er soms ook wel over te denken. Wij gamen beide graag, komt met een kleine niet zoveel meer voor nu. Maarja het kost wel stroom. Vroeger zaten we hele dagen achter de pc.. Hoe verantwoord is dat ..
Hier een gamende man, ik de naaihoek maar of mijn naaimachine nu draait of 1 in bangladesh dat zal niet veel verschil maken (alhoewel zij ongetwijfeld sneller zijn). En een led daglichtlamp die aanstaat want altijd in de avond. Nu weer aan t haken als deze deken van dochter klaar is verder op breien. Tis zeeman wol (acryl overigens) in die deken, de herkomst en kleuring kan nog wel eens een ding zijn wat beter kan.
Oh leuk haken! Ik wilde beginnen toen ik zwanger was. Maar niets van gekomen. Ollie olifant is nog een bolletje wol
Nee, ik denk er over na qua spullen die ik eventueel nodig heb (duurzaam of tweedehands bijvoorbeeld) maar ik ga mijn hobbies er niet om laten. Ik heb er sinds dit jaar een sport bij waardoor ik elke week met de auto moet rijden ( fiets te ver en met trein niet haalbaar qua tijd). Het voordeel is dat ik het kan combineren met de sport van mijn vrouw en het daar soort van in de buurt is dus we rijden in ieder geval samen (hebben ook maar 1 auto). Als ik het in het weekend doe kijk ik wel of ik eventueel met de trein kan. Dit brengt mij zoveel plezier en is zo'n fijne uitlaatklep dat ik het er niet om ga laten. Ik wil een hoop doen voor het milieu maar bij mijn hobbies wordt het dan toch een: dan gaan andere mensen maar een keer minder vliegen. Wat betreft koken en bakken: anders koop ik het in de supermarkt en heeft er ook een oven voor aangestaan.
@Vogelinnetje goede vraag! Mijn grote hobby is in de keuken bezig zijn en van alles zelf maken, dus niet zozeer alleen bakken. Daarvoor staan inderdaad (soms) apparaten aan, en het fornuis etc (om het nog maar niet te hebben over de afwas ). Maar het leuke vind ik wel dat ik steeds een stapje verder experimenteer en nu dus ook vaak dingen doe zoals drogen en fermenteren, waarvoor dus geen energie nodig is. Daarbij denk ik juist dat door mijn hobby ik meer vindingrijkheid heb verkregen wat betreft het eten redden van verspilling, en dat is ook wat waard. Zo hadden we laatst een nogal smaakloze meloen, maar die verwerkte ik in een soep (ipv pompoen). Daar had ik een aantal jaren geleden echt niet kunnen bedenken. En uiteindelijk moet je toch eten, dus in die zin is het niet iets dat helemaal zinloos is. Ik maak/probeer ook geen dingen die we niet lusten (gelukkig zijn we geen moeilijke eters, dat scheelt natuurlijk) en we eten ook niet meer zo extreem gevarieerd zoals voorheen (in de zin van altijd iets nieuws proberen om dat vervolgens nooit meer te eten omdat je altijd maar weer nieuwe dingen probeert), maar bijna alles dat we eten is dus wel zelfgemaakt. Ik moet wel zeggen dat ik soms ook concessies doe hoor, zo wordt het brood tegenwoordig meestal gekocht. Qua duurzaamheid én prijs kan ik daar echt niet zelf tegenop bakken in m'n eigen oven. Ik maak nog wel brood, maar over het algemeen zijn dat broodsoortenn die op het fornuis worden gemaakt, dus dat kost bij lange na niet zoveel energie. En natuurlijk kost dit meer energie dan alles kant en klaar kopen, dat besef ik me wel. Maar ik haal er veel voldoening uit en dat is ook wat waard. Ben al blij dat ik geen enorm vervuilende hobby's heb zoals fast fashion kopen, de hele wereld over vliegen etc. Maar ik heb ook andere hobby's/bezigheden die minder energie kosten hoor zoals wandelen, wildplukken, schrijven en studeren.
Haha net als dat baby vestje voor mn dochter wat ik zou breien...ik denk dat ik nu maar vast moet beginnen voor de kleinkinderen met dit tempo.
Ik haak en naai graag. Dat doe ik eigenlijk altijd met duurdere maar redelijke duurzame materialen. Zorg altijd voor gecertificeerde stoffen Bijv. Dat maakt het duurder maar daardoor koop ik ook niet zomaar iets. Verder las ik graag maar sinds de kinderen heb ik daar geen concentratie meer voor. Mijn man koopt nog wel af en toe iets van muziek, en dat luister ik dan graag mee. Vroeger ging ik veel naar concerten. Dat is niet zo duurzaam natuurlijk (gingen wel altijd met de trein) maar ook dat is sinds de kinderen veel minder.
Toevallig had ik zaterdag eerst een brood gebakken en erna een taart. De planning paste, maar dat is niet altijd. Ik kwam hierop, omdat in het energietopic de oven werd genoemd als energieslurper. Ik denk dat dat bij ons ook wel een van de apparaten is die het meeste kosten qua energie. We hebben wel een A met een aantal +-jes, maar voor ovens maakt het energielabel niet veel uit (energielabel wordt vnl bepaald door efficient energie omzetten en zo min mogelijk warmteproductie, maar laat dat laatste nu een van de kenmerken voor een oven te zijn ). Mijn meel komt van de molen. Die wordt ook bij ons in de buurt verkocht, op fietsafstand. Het is een windmolen, dus echt met die molenstenen nog. Maar geen idee waar het graan dan weer vandaan komt. Ik fotografeer ook graag. Nu heb ik mijn apparatuur al vrij lang, maar de foto's moeten ook allemaal door de nabewerking heen. Dus veel computerwerk.
Nog even over ovens: wij hebben zo'n kleine losse oven, Turks merk, daar zit helemaal geen energielabel aan. Het fijne vind ik wel dat 'ie niet zo groot is, maar voor ons precies groot genoeg. Er past bv ruim een grote ovenschaal in. In een "gewone" oven heb je dan nog allerlei ruimte eraast en eronder die niet benut wordt, tenzij je meerdere dingen tegelijk bakt natuurlijk. Er passen wel twee broden tegelijk in, dus áls ik eens brood bak dan bak ik er twee tegelijk. Dat is voornamelijk wanneer ik het stokbrood en platbrood even beu ben Oh, en bij een losstaande oven kan je ook nog enigszins de warmte aan de bovenkant benutten: deze gebruik ik om dingen op te zetten die gedroogd moeten worden (bv kruiden, brood etc) of als ik eten heb dat moet worden opgewarmd/warm gehouden. Daarbij hoeft deze niet voorverwarmd te worden bij de meeste dingen. Verder probeer ik wel naar alternatieven te zoeken, bv voorheen maakte ik graag aardappelwedges uit de oven. Tegenwoordig kook ik ze voor en bak ze in de pan. Makkelijker en wij vinden het zelfs lekkerder! Sinds kort hebben we een kleine airfryer, daarin maak ik ook wel eens eea. Ik heb gemerkt dat de baktijd daarin korter is dan in een gewone oven. Al weet ik niet hoe het zit qua energieverbruik met airfryers. Maar het lukt lang niet altijd om een alternatief te vinden hoor, dus de oven wordt nog zeker wel gebruikt. Ik ben wel trots op mezelf dat ik er nu bewuster mee omga en het gebruik sterk verminderd is.
Wij koken nog op gas en hebben zonnepanelen (momenteel leveren we terug). Dus ik vraag mij dan af of het niet beter is om juist wel de oven te gebruiken, zeker als het nog licht is want dan haal ik het dus van de zonnepanelen vandaan ipv gas te gebruiken. Broccoli koken op gas duurt ook langer dan even stomen in de magnetron, kan niet zo goed inschatten wat dan beter is.
Wij hebben sowieso geen gas. We hoeven dan ook niet na te denken over water voorkoken in de waterkoker. Wij hebben wel zonnepanelen. Ik bak meestal overdag, dus kan eigen stroom afnemen.