Toen wij vanochtend beneden kwamen lagen er muizenkeutels op de tripp trapp. Vanmiddag zag mijn vriend een muis lopen in de keuken, hij verdween onder de keuken. Nu hoop ik natuurlijk dat het er maar één is die pas net een warme overwinterplaats heeft gevonden. Maar als we niet snel zijn, kan het zo een hele plaag worden. Ik had altijd gedacht dat wij er geen last van zouden krijgen omdat we een hond hebben, maar dat maakt deze muis dus niets uit. Ik wil morgen een muizenval gaan halen. Ik heb al besloten om geen gif te gebruiken (niet handig met baby en hond en niet fijn voor de natuur). Maar ga ik een muizenval kopen waarbij de muis dood gaat, of zo'n kooitje waarbij de muis blijft leven en je hem uit kan zetten? Mijn geweten en groene hart kiest voor de laatste optie, maar aan de andere kant wil ik toch wel heel zeker weten dat we er echt vanaf zijn. Daarnaast is zo'n kooitje ook nog eens een stuk duurder. Mijn vriend is al in staat om direct de ongediertebestrijding te bellen, maar ik hoop dat dat nog niet nodig is. Wat zouden jullie doen?
Zo'n kooitje moet een muis blijkbaar zoveel stress opleveren, dat hij alsnog hieraan dood kan gaan. Misschien dan maar beter in 1 keer dood?
Volgens mij hadden we het hier ook een keer besproken al, over de weggeefhoek. Ik zet voortaan bij mijn advertenties dat ik de voorkeur eraan geef dat iemand het met de fiets komt halen. Mensen komen zo makkelijk met de auto voor een paar km. Weg milieuwinst. Het valt op dat ik minder reacties nu krijg. Dan maar weg, want ik heb nu bijvoorbeeld van die plastic vakkenschalen die je gratis krijgt bij betegelen van een maaltijd. Wij gebruiken ze toch niet, maar daarvoor ga je niet een paar km rijden.
Ik haal ook wel eens iets op met de auto maar dan is het omdat het op de route ligt. Rij zelf geen auto dus als het even kan ga ik op de fiets of lopend.
Ja, ik heb er nog wat verder over gelezen en dit kwam ik ook tegen. En als de stress ze niet dood, is de kans groot dat hij het alleen niet overleeft, kilometers van huis. Aangezien het gewent is om in een groep te leven. Ik heb dus maar zo'n standaard muizenval gekocht, waarbij hij in een klap dood gaat. Maar stiekem hoop ik dat het niet nodig is. Gisteravond liep hij door de kamer en ging onder de verwarming in de keuken zitten. We hebben toen de achterdeur open gezet en ik heb hem met de stok van de dweil achterna gezeten. Hij rende weg, maar mijn vriend kon niet precies zien of hij nou naar buiten ging, of onder de keukenkastjes kroop. Ik hoop dat eerste. Ik heb de plinten van onder de keukenkastjes vandaan gehaald. Er lagen wel een paar muizenkeutels, maar niet vreselijk veel. Verder weinig sporen. Niet alsof er een hele familie woont. Dus ik hoop dat deze ene per ongeluk bij ons binnen terecht gekomen is en hier eigenlijk helemaal niet zo blij is en nu dus weer buiten is. Maar dat zou vast te optimistisch zijn...
Ik was zondag in het bos en vreselijk wat voor troep mensen er allemaal achterlaten. Ik kon het niet meenemen, omdat ik al veel fotografiespullen bij me had. Normaal heb ik altijd wel een tasje ergens liggen waar ik het in kan doen. Ik snap dat je in een bos niet overal prullenbakken kan plaatsen, maar waarom niet enkele bij de parkeerplaats of bij bankjes? Ik kom deze link tegen: Waar is de afvalbak in het bos? | Natuurmonumenten Raar argument, dat de dieren in de afvalemmers kunnen komen. Daar heb je toch van die gesloten bakken voor? In de VS heb je zelfs afvalbakken waar beren niet in kunnen. Dan is het toch ook niet zo moeilijk om er eentje te maken waar eekhoorns niets mee kunnen?
Vorige week hoorde ik geknabbel in de keuken, zat er een muis bij de kattenbrokjes. Waarom heb ik een kat eigenlijk? Achteraf zaten er twee, en nu staan er nog 2 vallen op scherp in het gootsteenkastje (ze kruipen onder de plinten door). Ervaring hier met beiden. Kooitje werkt niet (gif ook niet) en de pats-boem val wel. Helaas, maar die gebruik ik hier met succes. Wij hebben elk jaar wel muizen binnen, platteland, dus ik kijk niet gek op wanneer er iets voorbij roetsjt in de keuken. Val zetten met pindakaas/appelstroop mengsel en binnen 2 dagen heb je hem. Vorige maand nog gekker: een dikke rat. Daarvoor hebben we rattenvallen (in de schuur), maar tijdens schilderwerkzaamheden hadden we de deur open laten staan. Die was na 1 dag ook niet meer in leven. Het klinkt hard, maar het gaat wel om je huis, hygiëne, gezondheid. Ik kies dus voor de vallen waarbij ze dood gaan, na ook eerder al uit gewetensbezwaren andere opties te hebben geprobeerd.
Bekijk bijlage 737934 Artikel in de rubriek #crisisvanNL over mensen die de CV uitzetten en op andere brandstoffen over gaan. Tsja...
Soms denk ik ,kon ik maar zo denken.. ipv mij al half schuldig te voelen als ik 1x in de maand een keer een stukje kip eet...
Die paar happen vlees zullen weinig tot geen verschil maken denk ik dan maar zo. Ik snap je wel hoor, zo zit ik ook qua vlees/vis. Ik noem mezelf geen vegetariër, ik eet vegetarisch. Vlees eet ik niet omdat ik er buikklachten van krijg, van alle dierlijke producten. Maar wanneer ik stoofvlees maak of zelf gehaktballen draai, dan eet ik wél een paar hapjes, 2-3 x per jaar ofzo. Net als dat ik eens per zoveel maand een blikje makreel of tonijn open. Waarschijnlijk ligt dat gevoel dan ook aan het feit dat wij andere interesses hebben dan de mensen uit dat nieuwsitem, dat wij ons meer hebben verdiept in wat duurzaam is en bewust achter onze keuzes staan. Ik denk dat bij dit soort mensen het financiële aspect gewoon veel belangrijker is dan alle schade die er door veroorzaakt wordt. Bij ons weegt het financiële aspect ook zwaar! Eigenlijk bij alles wat wij doen heeft het én financiële voordelen én is het beter voor het milieu, bijvoorbeeld verbruik auto van 9,5 (aankoop) naar rond de 8,3 en het laatste jaar naar 7,8 liter/100km door rijstijl aan te passen. Ik zou echter nooit voor kolen/petroleum kiezen als verwarmingsbron, maar laatst in de bouwmarkt stonden dat soort brandstoffen recht tegenover de ingang dus dat zegt al heel wat over de keuzes die mensen nu maken. Met hun portemonnee in plaats van met hun verstand. Ik vrees ook dat door de kracht van de media de massahysterie is gewekt bij velen en dat het verstand ook echt bij sommigen weg lijkt te zijn. Het lijkt vaak alsof je moet kiezen tussen twee kwaden, in alle opzichten. Eet je wel vlees, eet je geen vlees? Als je het niet eet, wordt het weggegooid want de productie is er toch wel, overschotten eindigen in de container. Bio groenten, veel duurder, mijn portemonnee is momenteel erg klein, dus gewone groenten, pesticiden. Financieel aantrekkelijker maar voor ons lichaam, en voor onze toekomst, de toekomst van onze kinderen? Ik maak me té druk om dit soort dingen, het is voor mij echt een dilemma en levert me aardig wat stress op zo onderhand. Hoe meer ik er over nadenk, hoe meer slechte dingen ik zie die beter kunnen en hoe meer het me frustreert. Net als die stomme energiecrisis. Ik wil zo graag zelfvoorzienend zijn wat betreft energie en dat zijn we ook qua stroom, maar dat stomme gas... Wat dan? We hebben een grote kachel die eens per week aan kan en een buffer op kan warmen, maar dat is dus op hout. Het plan was om in de zomer met zonnecollectoren te werken en in de wintermaanden bij te stoken met hout, maar is dat beter dan gas? Ik wil mijn moestuin op orde (en groter) om meer bio variatie aan te brengen in ons dieet (weinig bio in de supermarkten hier plus onbetaalbaar). Maar met al die oogst heb ik nog een vriezer nodig (eigen stroom dus okay...) Sorry voor relaas, net thuis na een drukke avond, gedachten gaan alle kanten op
Hond een paar blokjes om sturen met iemand. Buitenkat van buren lenen, je achterdeur wagenwijd open houden en de andere deuren dicht. Plinten van de keuken weghalen (indien mogelijk) en na een paar minuten wachten (muis even voorsprong geven op de veranderde situatie) kat loslaten. Er bestaat een risico van een moordpartij, maar kans is vrij groot dat die muis inmiddels allang door heeft dat die deur open staat en bij de geur van kat al maakt dat ie weg komt. Je kan ook beginnen door bij de buren een oude handdoek uit te lenen waar de kat allicht een lekker ligplekje op maakt. Bij voorkeur een kater als t ff kan. Dan zet je de achterdeur open, andere deuren dicht, haal de plinten weg en kieper je die deken er onder. Met een beetje mazzel blijft ie dan ook weg. Er is ook een piepding wat ze weg houdt maar ik vrees dat je daar, als je ze al in huis hebt, allicht meer problemen dan plezier mee krijgt.
Dat stukje "naïef" zijn mis ik ook wel eens. Toen ik dus eigenlijk gewoon dingen deed zonder er bij na te denken wat mijn afdruk zou zijn of welke milieuwinst het oplevert of me schuldig te voelen over alle dingen die ik nog niet doe. Ik ben heel blij met deze levenswijze en haal er zeker veel voldoening uit, maar dat soort van zorgeloze is wel een beetje iets wat ik soms "mis". Klinkt raar en is ook een beetje lastig om te verwoorden maar denk dat sommigen het wel zullen herkennen. En van de andere kant, kan ik me soms best ergeren aan mensen die nog wél zo zijn zoals de mensen in dat artikel.
Ja, dat dus! De onbezorgdheid, naïviteit, onwetendheid, je geen zorgen hoeven te maken over de dag van morgen. Dat mis ik ook. Once seen it cannot be unseen. We weten gewoon te veel. En de mensen die het gewoonweg niet boeit... Die snap ik ook niet. Maar waarom maken wij ons daar dan wel druk om en dat soort mensen in het artikel niet?
Nou, er is onderzoek naar gedaan... Korter douchen en meer falafel: Nederlanders zijn veel duurzamer bezig | RTL Nieuws "Zo zijn hogeropgeleiden en jongeren vaker duurzaam 'uit overtuiging', en lijken lager - en middelbaar opgeleiden pas mee te doen als duurzaam gedrag ook kostenbesparend is, bijvoorbeeld door te besparen op energie of minder lang te douchen." Ik ben WO geschoold, mijn partner HBO. Maar met de huidige prijzen is mijn IQ gedaald volgens hen, want de duurzaamheidskeuzes zoals korter douchen, verwarming nog niet aan en dergelijke doen wij momenteel dus écht vanuit kostenbesparing. Als we het uit duurzaamheidsoverweging hadden gedaan, hadden we het vóór de stijgende energieprijzen ook wel gedaan. Het is wél iets wat ik ook na daling van de prijzen wil voortzetten want eerder dacht ik daar gewoon niet over na. Nu merk je vooral de kostenbesparing maar ook wordt er flink de nadruk gelegd op de winst voor het milieu (vind ik) in de media, waardoor er hopelijk ook meer mensen bewuster gaan leven. Misschien toch een pluspuntje in deze tijden?
Ik vind het jammer dat er niet meer voorlichting is wat een goed alternatief is. Petroleumstelletjes in de bouwmarkt in the picture... laat gewoon de radiatorfolie zien! De keuzes die wij maken zijn bewuste keuzes en niet door financiën zo gedwongen. Een bepaalde mate van luxe, maar het betekent dat wij dus zelf gekozen hebben voor deze levensstijl. En toch heb ik het idee dat ik helemaal niet af moet zien. Ik heb ook nooit het gevoel dat ik eigenlijk blijer word van minder verantwoorde keuzes, bijv meer vlees eten, of toch met het vliegtuig op vakantie. Mijn levensstijl past inmiddels bij me. Ik kan me niet meer anders voorstellen. Maar anderen in mijn omgeving denken nog niet zo en die vinden mijn levensstijl maar niets. Hoezo niet voor de lol shoppen? Ach, je mag toch wel een keer naar Turkije. Ik ga geen kou lijden! Havermelk, gatver. Kleding stuk, weg ermee!
Oeh, ja dat shoppen voor de lol of 'lekker' aan een zwembad liggen met je handdoekje om 7 uur 's ochtends al op je 'gereserveerde' stoel in je all-inclusive hotel - niks voor mij. Afgelopen voorjaar heb ik alle broeken met kapotte knieën afgeknipt, omgezoomd en de kinderen hadden een heel stel korte broeken voor de zomer. Ik vind het zonde (van het kledingstuk én van het geld) om die broeken weg te gooien en vervolgens in de winkel korte broeken moet gaan kopen. Ik ben van het hergebruiken tot het niet meer kan, maar mijn kinderen lopen er altijd netjes bij, niet in verwassen doorgevertjes maar alleen in de nette stukken die we krijgen van vrienden met grotere kinderen. Af en toe wat nieuws er bij als ik één op één met elk kind bewust ga winkelen. Eens per jaar moet ik er aan geloven en dan zoeken ze zelf wat nieuwe dingen uit om de kast aan te vullen, maar dan ook bewust eerst de kast uitzoeken en kijken wat ze nodig hebben zodat je niet met onnodig veel spul thuis komt. Verder bestel ik wel online eens wat - ook bewust afgewogen nadat we dit onderwerp laatst hier hebben besproken. Vandaag nog bij Decathlon sportkleding voor dochter. Het leek mij milieuvriendelijker om 1 pakket te laten bezorgen door de pakketbezorger die elke dag hier door de straat rijdt, dan om 40km naar de dichtstbijzijnde stad en terug te rijden, of zelfs 100km als ik naar deze winkel moest.
Grappig, wij, met “maar mbo” zijn er al jaren mee bezig en kozen daardoor juist vaker voor duurdere maar duurzamere opties bij bepaalde zaken.