Net geteld, dochter alles bij elkaar nu 39 cijfers, grotendeels proefwerken. Die tellen vaak 3x, een so 1x. Sommige vakken op den duur zelfs 6x (wat ik echt idioot vind). Ze zit in vwo 1. Zoon zit op 48 cijfers nu. Vind het zelf wel behoorlijk veel moet ik zeggen. Hij zit in vwo 2.
Ja hier geen toetsweken, dat leek me fijner, maar nu hebben ze soms 5 proefwerken en 4 keer een so in 1 week en hebben ze daarnaast nog gewoon les. Vind het best heel heftig hoor. Ze zijn nog zo jong.
Als ik het zo lees heeft zoon weinig toetsen. Zij hebben 4 keer een toetsweek waarbij ze 1 toets per dag hebben. Hij heeft 2 toetsen buiten de toetsweek gehad. Hij heeft nu 11 cijfers waarvan 4 cijfers van projecten zijn. Morgen start de 2e toetsweek. Hij zit in de brugklas havo / vwo. Les is voornamelijk op vwo. Ze krijgen ook geen dubbele cijfers. Na 2 jaar wordt het niveau bepaald.
Ik neem aan dat ze daar wel rekening mee houden toch? Ik zou het er in ieder geval niet bij laten zitten, als dat een reden voor blijven zitten zou zijn. Hier mag je 2 tekortpunten in totaal (max 1 voor wiskunde, Nederlands óf Engels). Vorig jaar waren er heel veel bespreekgevallen en die hebben (op een uitzondering na) allemaal het voordeel van de twijfel gekregen. Nu heb je in jullie geval én corona én geen wiskundedocent, dat lijkt me wel reden genoeg om wiskunde niet te zwaar mee te laten tellen.
Van de ene kant fijn dat ze niet continu hoeven te leren voor toetsen (hier staan er altijd wel toetsen op de planning), maar van de andere kant vind ik het ook wel weer een nadeel. Als ze een toets verknallen, is het zo wel heel moeilijk om je cijfer weer op te halen.
Ja dat is waar. Als je 8 cijfers hebt voor 1 vak is een onvoldoende niet zo erg, maar heb je maar 1 of 2 cijfers is het wel heel lastig om dat weer op te krikken
Al deze toetsen, krijgen ze daar ook een cijfer voor? Er zijn namelijk ook ‘formatieve’ toetsen, die tellen niet mee, maar maken inzichtelijk of de theorie is ‘geland’ bij de leerlingen, hoe ze het doen en waar je als docent meer aandacht aan zou kunnen geven (omdat leerlingen op een bepaald punt allemaal minder scoren bijvoorbeeld). Toetsen die meetellen voor een cijfer noemen we summatieve toetsen.
@HappyRabbits: Hier zijn het inderdaad allemaal summatieve toetsen. Formatieve toetsen (voor zo ver je die zo zou moeten noemen) hebben ze een heel enkele keer. En het valt me tegen wat ze daar als docenten dan mee doen, dus echt formatief vind ik het ook niet. Het is meer 'gewoon een toets die niet meetelt' (en dat is iets anders dan formatief toetsen/handelen).
Wat een verschil. Dochter zit op GL ( dat is TL gecombineerd met praktijkonderwijs) en heeft 19 toetsen gehad. Toetsweken hebben ze hier niet
Nou, echt hè, zoveel verschillen. Tot nu toe mogen mijn kinderen niet klagen over de hoeveelheid en de verdeling als ik het zo lees. Hoe het in de bovenbouw zal gaan, is nog even afwachten.
Oh dat is hier niet zo. Ze krijgen ze alleen voor taal en rekenen, maar wanneer ze niet gehaald worden, krijgen ze bijles in die vakken. Volgens mij is het ook zo dat die toetsen gehaald "moeten" worden uiteindelijk (maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen, want ze hebben ze hier tot nu toe met gemak gehaald).
I Ja, ik vind het hier wel echt veel hoor. Geen tijd voor andere dingen meer en dat zou niet moeten. Ligt niet aan het niveau, puur aan de hoeveelheid. Binnenkort mentor gesprek en dan kaart ik het even aan. Zijn ook veelal dezelfde leraren die heel veel toetsen geven. Frans en Engels in zoon zijn geval. Aardrijkskunde en geschiedenis wordt veel minder getoetst.
ik moet nog tellen maar: Max 2 proefwerken per week. Die worden ingeroosterd op een vast moment. Dus iedere maandag en woensdag (meen ik) heeft ze nu een toetsblok. Wat dus inhoud dat ze de toetsen krijgt van een docent die er bij ingedeeld is en niet per definitie van de docent waar de toets van is. Verder hebben ze het jaar in 4 blokken verdeeld, waarbij ze een aantal vakken maar 2 blokken per jaar krijgen. Afgewisseld met een ander vak. Dus biologie krijgt ze periode 1 en 3 en aardrijkskunde periode 2 en 4 en geschiedenis is gekoppeld aan economie meen ik. Dit doen ze ook met muziek en beeldende vorming . Verder hebben ze 1 toetsweek aan het eind van het jaar . Ze zit in de 2e - havo vwo Sowieso vinden ze het belangrijk dat kinderen niet ondersneeuwt raken door huiswerk . Gemiddeld een half uur per dag. Met een project zit ze soms wel wat langer met een vriendin - maar dat is ook hun eigen schuld - zo moeten ze nu voor VKO - vak overstijgend - engels/muziek ; een engels liedje 'schrijven' en er een melodie bij verzinnen. Best pittig - maar ook gezellig natuurlijk met z'n tweeen . De combinaties bij VKO zijn overigens altijd een verrassing... Engels Frans ook weleens gehad. Geschiedenis / beeldende vorming.
hihi - dalton lyceum - waar ze werken met zogenaamd dalton+ . Wat bij hen inhoud dat ze dus die vaste toetsblokken hebben, maar ook vaste klassen in klas 1 en 2 - en beiden jaren hebben een eigen vleugel op school, waar geen andere leerlingen mogen rondlopen. Dus een hoek met 6 of 7 klassen 1e jaar op de 2e verdieping (3 hv en 4 mh) en dan in het midden een leerplein waar ze samen kunnen werken. De 2e jaars hebben de andere helft van de 2 verdieping en het zelfde dus.. De leraren komen naar de klassen toe. Behalve bij gym, muziek en beeldende vorming. Ik gunde dit ook ontzettend voor mijn jongste - de overstap naar middelbaar is dan wat rustiger. Maar helaas ; de vwo locatie werkt meer via het reguliere principe. Wel dalton dingen, maar niet dit systeem verder. Gewoon gemengd met de rest van de school.
Dat is hier dus aan de orde. Mijn dochter had de vorige toetsweek een 3,2 voor wiskunde en dat is echt haar enige cijfer voor dit vak. Ze krijgen ook niet of nauwelijks so's. Voorgaande jaren had ze voor alle vakken een hele berg cijfers en als je dan eens een 3 haalde dan haalde je dat wel weer op met een so her en der. Ik hou mijn hart vast voor het cijfer van afgelopen week. Was enorm moeilijk en veel dus verwacht er niet veel van. De cijfers die nu binnen komen zijn ieder geval voldoende tot ruim voldoende. Gedoe gedoe