Wat ben ik blij dat dit forum er is. Ik lees al lange tijd mee, maar dit is mijn eerste bericht. We zitten inmiddels al ruim twee jaar in een traject vanwege de verminderde zaadkwaliteit van mijn man. We zijn gestart met ICSI en na de punctie hadden we het geluk dat er 7 embryo’s ontstonden. Helaas is er één niet goed ontdooid, en zijn er inmiddels 4 terugplaatsingen geweest zonder succes. Ik heb nog nooit een positieve test gehad. Bij elke terugplaatsing had ik het idee dat er iets gebeurde in mijn lichaam (en ook toen we het alleen nog natuurlijk probeerde), soms leek het op een innestelingsbloeding, maar het zette nooit door. Ik begin me af te vragen: zou er sprake kunnen zijn van een vroege miskraam of iets in de innesteling dat telkens misgaat? In ons ziekenhuis wordt er niet actief gesproken over de kwaliteit van de embryo’s. Dat verbaast me, want ik zag dat ze in Maastricht aanvullend onderzoek doen als er meerdere goede embryo’s zijn teruggeplaatst — maar bij ons weet ik dus niet of die embryo’s überhaupt als “goed” werden beoordeeld. Is dit bij anderen ook zo? Wordt er bij jullie wel duidelijk gecommuniceerd over embryo-kwaliteit? Een week voor de terugplaatsing spuit ik Ovitrelle. Ik ben bijna 36 en ik begin me af te vragen of het nog wel zin heeft om op deze manier door te gaan. In ons ziekenhuis wordt er niet echt verder gekeken of meegedacht. Ik vraag me af of aanvullende onderzoeken (bijvoorbeeld immunologisch of stollingsonderzoek) zinvol kunnen zijn. Heeft iemand ervaring met een second opinion of aanvullende trajecten in bijvoorbeeld Maastricht of een andere kliniek? Ik waardeer jullie ervaringen, tips en inzichten enorm. ❤️
Waar woon je? Ik ben in Duitsland onder behandeling geweest maar ook dat was een enorm lang traject. Er werd daar gezegd dat de embryo's die teruggeplaatst werden een prima kwaliteit hadden en toch duurde het 14 terugplaatsingen tot ik zwanger was. Helaas zegt embryokwaliteit dus lang niet alles. Het embryo wat mijn dochter is geworden is zelfs niet eens gescoord als een blastocyste terwijl het wel een 5 daags embryo was. Bij Cuypers en Cuypers kun je aanvullend onderzoek laten doen zonder daar echt een behandeling aan te gaan. Je moet alleen wel bedenken dat, stel dat er iets uit de onderzoeken komt en Duitsland wil dit behandelen, dat in Nederland dus waarschijnlijk niet wordt gedaan. In dat geval zou je dus wel over "moeten" stappen als je er iets mee wil. Daarnaast moet je de onderzoeken daar zelf betalen want Nederlandse verzekeringen vergoeden alleen onderzoeken die ook in Nederland worden aangeboden.
Wij zijn gestart met ICSI in het ziekenhuis, ons ziekenhuis werkte samen met het Radboud. Ik heb toendertijd alleen telefonisch gehoord hoeveel embryo’s we hadden, geen uitleg over kwaliteit. We moesten online lezen dat er een embryo ingevroren was. Ik heb het dan wel over 2019. Wij zijn in verband met verhuizing en het niet gehoord voelen in het ziekenhuis overgestapt naar een kliniek. Wat een verademing was het aan onze kant. Er werd meegedacht, ik mocht meer medicatie krijgen dan in het ziekenhuis. Ook kreeg ik een aantal bloedonderzoeken die niet in het ziekenhuis werden gedaan. Over de kwaliteit van de embryo’s werd ik goed geinformeerd. Maar eerlijk is eerlijk de kwaliteit van een embryo zei uiteindelijk niks bij ons want van meerdere 5aa (5 daagse embryo en beste kwaliteit) werd ik niet zwanger. Onze laatste embryo die we hadden na 3 puncties was een 3cb (en dat is bij de kliniek de slechste kwaliteit om te invriezen) en uiteindelijk is uit deze “slechte” embryo onze dochter afgelopen januari geboren.
Bij mij waren er 3 embryo's ontstaan. Er werd verteld dat degene die werd teruggeplaatst een 10 cellige was van heel goede kwaliteit, de ingevroren een 9 cellige is en de derde had het niet gehaald. Is het misschien een optie om een second opinion te vragen?
Dankjewel voor jullie reacties. Eerst woonde ik dichtbij de Belgische grens maar inmiddels woon ik in Schagen omdat mijn man daarvandaan komt. Het is dus nogal ver, zowel Duitsland als België (minimaal 2 uur enkele reis om bij de grens te komen). bijzonder dat uit jullie verhalen blijkt dat de kwaliteit van de embryo dus helemaal niet doorslaggevend is. Ik ben waarschijnlijk te ongeduldig. Goed om dit te horen en dus meer geduld te hebben. Vertrouwen te houden dat het goed komt.