Maar ze zit wel al heel lang en intensief in de kinderpsychiatrie hè (wat klinkt dat zwaar ) Dinsdag gaat ze beginnen. Ik zal laten weten wat ik merk!
Ja, dat zal het wellicht anders maken. Wij staan nog maar aan het begin en bij ons is het nog de twijfel of er iets medisch aan de hand is of dat er met extra begeleiding ook al vooruitgang te boeken is. Laat je even weten wat je merkt bij haar!! Bijwerkingen, ander gedrag... ik ben erg benieuwd!
Wij zijn ook vrij snel met de medicatie begonnen na de diagnose, maar wij hadden al een traject gevolgt bij een gedragsdeskundige etc en hadden dus al meerdere dingen geprobeerd. Meestal kan je na de diagnose vrijwel altijd beginnen met medicatie, je moet voor jezelf nagaan of het zo "erg" is dat hij er in een dagelijks leven echt last van heeft. Wij als voorbeeld: We wisten dat er iets moest gebeuren wat betreft dochters concentratie, ze ging toen na de zomervakantie naar groep 3 en zagen wel dat de concentratie echt slecht was, dit is natuurlijk heelmrot om zo in groep 3 te starten. met medicatie begonnen en eigenlijk vrijwel meteen positief, ze zit lekker in haar vel en doet het echt super goed op school, zonder medicatie had ze dit niet gered. Wel is er nog een dieet wat bij sommige kinderen goed is voor adhd en ook echt helpt, echter pastte dit niet bij ons, is heel lastig, je mag veel dingen niet dus moet anders gaan koken etc etc en terwijl ons meisje echt een goede en lekker eter is en daarom hebben wij dit niet gedaan. onze testen bestond uit: - vragen lijst voor ouders(apart invullen) - vragenlijst leerkracht - gesprek psycholoog met school - gesprek psycholoog met ons - gesprek psycholoog met dochter We kwamen eerst bij deze psycholoog voor handvatten, psycholoog had adhd vermoeden en heeft dat besproken(wij hadden ook klein vermoeden), de testen waren binnen 3 maand afgerond, dus vrij snel na alles al een diagnose, totaal half jaar denk ik
Ik ben ip vanaf ca januari al bezig, eerst met gesprekken schoolarts, toen vragenlijsten voor ons en leerkrachten, toen besproken, nu dan psycholoog en nav intakegesprek psychologisch onderzoek. Voor het onderzoek moeten we nog een adhd vragenlijst invullen, en de leerkrachten ook, plus ene lijst over de executieve vaardigheden, tevens voor de juffen. Maar psycholoog en onderzoek is allemaal in 2 maanden tijd geregeld, dus dat gaat snel! Ip weten we voor de zomervakantie wat eruit komt. Ik vond dit wel erg prettig zodat hij straks na de zomervakantie goed kan starten in groep 4 en de nieuwe leerkracht meteen weet waar ze aan toe is. Geen idee of we ook met medicatie zouden starten. Ik neem aan dat we toch nog wel wat begeleiding zullen krijgen na een mogelijke diagnose, of stel er komt "niks" uit, dan nog zullen we begeleiding krijgen verwacht ik? Qua school komt hij aardig mee, dus daarvoor zouden we niet echt direct naar de medicatie grijpen. Ik vind zelf dat de thuissituatie echt niet leuk is. We zijn constant aan het roepen: hou op, doe rustig, praat eens rustig. We corrigeren hem, moeten eigenlijk constant toezicht houden, omdat hij zich niet aan afspraken houdt en hij heeft nog altijd begeleiding nodig bij alledaagse dingen. Ik ben dagelijks doodvermoeid en zeker nu met de vakantie zuigt het me compleet leeg. Wat dat betreft zeg ik geen nee tegen medicatie. Als dat ervoor zorgt dat hij zich minder impulsief en dus rustiger kan gedragen, dan teken ik ervoor. Mijn man kijkt er nog wat anders naar, die vind het denk ik een te makkelijke weg, alsof we hem niet accepteren zoals hij doet. k zie dat niet zo. Ik vind het ook erg voor hem dat we zo mopperen op hem, dat is ook niet goed voor zijn zelfvertrouwen. maar goed, eerst maar eens kijken wat eruit komt Jullie hebben geen psychologisch onderzoek gehad, alleen gesprekken? Zo'n dieet lijkt me ook niks. Onze zoon lust al bijna niks, dus als hij daarvan ook de helft niet mag.... Daarnaast eten we al vrij verantwoord. Tuurlijk mag hij wel snoepen, maar niet de hele dag door, alleen op een vaste tijd, maar verder elke dag volgens de schijf van vijf Averlhach: weet jij waar dat psychologisch onderzoek uit bestaat?
Psychologisch onderzoek zegt me zo niks, we hebben wel al meerdere gespekken met de psycholoog gehad voordat adhd daadwerkelijk ter sprake kwam. Maar bij ons was het na enige tijd wel duidelijk dat dit te maken had met adhd oid en niet met hoogbegaafdheid, misschien daarom geen onderzoek! Jou verhaal van zijn gedrag is heel bekend hier , maar school was voor ons zeg maar doorslaggevend om toch te starten met de medicatie. Je wilt toch dat je kind meekomt op school en lekker in haar vel zit, thuis waren er ook heel veel dingen waar we tegen aan liepen, de sfeer is iig veel beter en alles dringt nu meer tot haar door met de medicatie. We hadden eerder het gevoel dat we haar niet konden bereiken, dit gaf geen leuke sfeer thuis, het zoals jij zegt het mopperen en dan was de toon al gezet voor de rest van de dag, niet leuk dus. Snap jou man ook, en wij wilde eerst ook liever geen medicatie, maar bij ons kon het niet anders, we hadden al zoveel geprobeerd,dit was eigenlijk de laatste optie...
wel heel hoed om te horen dat medicatie zo veel verbeterd heeft qua sfeer zeg!! Hier nog iets te voorbarig om daar over te denken. Hier gaat het eigenlijk net andersom. We hebben pas een intake gehad met de psycholoog en hopelijk wordt er meer duidelijk na het onderzoek zodat we gericht kunnen gaan praten over hoe nu verder. Dat is nu een beetje het plan. Ondertussen eigenlijk niks meer gehoord van het schoolmaatschappelijk werk. Enerzijds twijfel ik of ik zelf comtact zal opnemen, aangezien we dan misschien vast wat gerichtere tips kunnen krijgen om de twee maanden tot de uitslag van het onderzoek te overbruggen. Anderzijds ga je dan weer twee projecten naast elkaar laten lopen wat elkaar misschien wel in de weg gaat zitten. Straks zitten we net op het verkeerde spoor omdat je niet weet welke richting je op moet qua begeleiding.
Ik vond stap voor stap ook fijner, net wat je zegt, anders loopt alles door elkaar, is misschien rommelig. Voor jullie is het wel in het voordeel dat het op school goed gaat, dat scheelt weer. qua tips heb ik vooral gehad, veel structuur geven en werken met picto's, je kan ook veel info uit boeken halen over adhd, misschien een idee?
Ja ik wacht idd maar " rustig" af. Zes weken zullen uiteindelijk ook zo om zijn. Heb idd al veel gelezen, sowieso al in eerder stadium, lees veel opvoed blaadjes en heb laatst weer een boekmgelezen over overbeweegelijke kimderen ( met groot gedeelte over adhd). Wil me nig niet teveel richten om specifiek adhd, tot ik zeker weet wat het is. Soms twijfel i ook nog over lichte vorm van autisme bijv. Omdat hij zo van slag is als iets niet loopt zoals hij het wilt. Of dat hij een complete driftbui kan krijgen als we moeten haasten bijvoorbeeld. Of kan zoiets ook horen bij adhd??
Eigenlijk heeft ieder mens wel 1 of meerdere kenmerken van autisme. Ik hou niet van plotselinge veranderingen, maar heb voor zover ik weet geen ass. Als je heel simpel gezegd kijkt heb je een lijn, aan het begin staan de mensen die geen of minmale kenmerken hebben, iets verder mensen die wat meer kenmerken hebben, weer iets verder mensen die meer kenmerken en/of last hebben, etc, tot aan het einde mensen die heel veel kenmerken hebven en daar ook ech hinder van ondervinden. De scheidingslijn wel of geen autisme ligt ergens tussen. Spreek je zorgen of je vraag uit bij de organisatie waar jullie bij lopen. Als zij het nodig achten kunnen ze ervoor testen.
Ja, volgens mij wordt alles meegenomen in het psychologisch onderzoek, juist omdat we aangaven bij de intake ons niet alleen op adhd te willen richten, bang dat we iets over het hoofd zien. En veel dingen overlappen of bestaan naast elkaar.
Hebben ze verteld welke onderzoeken ze gaan doen? (Ben gewoon nieuwsgierig, antwoord hoeft niet ) Goed dat je het hebt aangegeven!
Vanaf januari valt in principe nog erg mee. Tuurlijk het klinkt heel lang en voor jou s het heel lang, maar in de zorg valt het (helaas) mee.... Had mijn naam eerder niet gezien, welk onderzoek heb je het over?
Im eerlijk te zijn weet ik niet precies wat het inhoudt. Het duurt een ochtend en intelligentie wordt getest, maar ook executieve functies en adhd aspecten. Wij en de leerkrachten moeten voor het onderzoek een adhd vragenlijst invullen en een BRIEF vragenlijst ( ook over executieve vaardigheden). Maar ik vraag me heel erg af wat ze precies gaan doen. Ik begrijp heel spelenderwijs, maar kan me voorstellen dat als er opdrachtjes een op een aan een tafeltje gedaan worden dan onze zoon dat heel interessant vindt ( persoonlijke aandacht, beetje competatief) en dat hij dan best zn focus kan houden. Terwijl het juist bij ons mis gaat in d vrije momenten. Ik vraag me dus af of ze dat tijdens zo'n onderzoek ook Bekijken en hoe dan??
Onze zoon heeft een goed aanpassingsvermogen als hij zich goed voelt. Hij laat dan niet het gedrag zien waar wij juist tegen aan lopen. Mijn ervaring was dat ze juist ook die kleine signalen, die anderen niet zien, juist wel zien. Ik neem aan dat ze ook observatie momenten nemen. Juist dan zien ze de vrije momenten of bijv observatie op school. IQ test was bij ons zo; Zij deed een onderdeel van de test en dan mocht hij even spelen met iets wat hij wou. Daarna ging ze even verder met de test en dan weer spelen. Dus het was niet constant de iq test. Hebben ze niet benoemd wat ze precies gaan doen?
mee, nog geen exacte informatie gekregen. Tis ook pas over 6 weken en moeten voor die tijd nog contact hebben over de tijd en het vervolg, dus hoop dat we nog wat meer horen. Heel erg herkenbaar wat betreft aanpassingsvermogen. Ik " hoop" dus dat ze ook beel vrije momenten hebben om te observeren... En wat zeg je tegen je kind van te voren? Denk dat onze zoon wel wil weten waarom en of andere kinderen dat ook krijgen en wat ze gaan doen. Ik kan we vertellen dat hij allemaal opdrachten en spelletjes mag doen met een juf en dat ze met hem gaat praten... Maar het hoe of wat weet ik zelf geen eens. Wat heb jij gezegd ter voorbereiding?
Als er geen observatie zou zijn kun je er altijd naar vragen. Mijn zoon was 4 tijdens de onderzoeken. Ik heb zo min mogelijk uitgelegd en gezegd we gaan naar groningen. Hij vroeg er verder ook niet naar. Ik heb zoveel neutraal gehouden omdat ik nog niet wou dat hij dacht dat hij anders dan anderen is. Je weet het op dat moment ook niet of hij anders is. Ik denk dat zeggen dat een juf of een mevrouw spelletjes wil doen en met hem wil praten voldoende kan zijn. Vraagt hij om meer uitleg kun je dat altijd geven.
Tijdens de onderzoeken hebben we gezegd dat een mevrouw met hem wilde praten omdat ie het leven niet begreep.. Zijn eigen woorden.. Mijn oudste had het op zijn vijfde zelf bij elkaar gepuzzeld dat hij iets had. De diagnose was er, maar hadden we niet met hem gedeeld en we hadden nooit uitleg gegeven over de (speelse) onderzoeken. Maar hij had eea bij elkaar opgeteld en was erover gaan piekeren. Toen we het hem hadden uitgelegd kreeg hij veel meer rust en heeft hij spontaan de volgende dag in zijn klas (groep 2) een "spreekbeurt" over zijn autisme gehouden. Hier was het vanaf doorverwijzing tot en met uitslag 3 maanden.
Ik denk dat ik de praktijk ook even voor informatie vraag, want wil zelf eigenlijk ook wel meer weten wat ze mu precies gaan doen of wat ik hem kan uitleggen. Dat dat iig wel overeenkomt Ik ga iig niks zeggen wat hem het idee kan geven dat er iets van hem wordt verwacht of dat hij moet presteren. Maar hij zal ingetwijfeld zijn vragen hebben en mag er niet bij blijven. Dat gaat hij anders echt niet pikken. Cathelijne: wat een intelligent en wijs manneke! Dat zie ik die van ons niet doen hoor! Kan jij wat meer. vertellen over wat voor soort onderzoeken en op welke manier?
Even nadenken hoor, is al even geleden.. Eerst gesprek met maatschappelijk werker en psychiater. Toen is ggz gegevens op gaan vragen overal, school, ha, cb, psz etc. Onderzoeken werden gepland School en psz moesten observaties aanleveren Eerste onderzoek was iq, daar was ik niet bij. Waren spelletjes en duurde 2 uur. Daarna spelobservatie door psychiater, duurde 1 uur. Daarna gesprek met haar en maatschappelijk werkster. Toen ass onderzoek: kijken naar inlevingsvermogen, empathie, manier van denken, denken ze in stukjes, fragmentarisch? Wederom oudergesprek. Normaal komen ze dan thuis maar dat hoefde niet omdat er al iemand thuis was geweest van vroeghulp paar keer. Toen is alles in team besproken, gescoord op DSM en kregen wij de uitslag. Daarna werd de ouderbegeleiding ingezet, oudergroep paar keer (heeeeel nuttig!!) En nu ouderbegeleiding en medicatie. Heel positief allemaal! Ben blij met ze