Is hier iemand op het forum die ervaring heeft met het verhuizen van het buitenland terug naar Nederland? Wij wonen in Spanje (mijn man is Spaans) maar willen misschien in Nederland gaan wonen. Ik woon hier inmiddels zo´n 5 jaar. Vind het zooo moeilijk om alles uit te zoeken en te bekijken hoe we alles moeten doen! Werk vinden voor ons beide (mn man kan geen engels en nederlands), huisje vinden, we hebben een kindje van 16 maanden. Bij mijn ouders in de buurt wonen is niet zo makkelijk want zij wonen in kleine dorpen en denk dat wij het beter in een grotere stad kunnen zoeken ivm werk aanbod. Heeft iemand idee hoe je dit het beste aan kunt pakken? Het is sowieso moeilijk deze stap te nemen maar we wonen en werken hier op een eiland en er is gewoon niet zoveel hier voor onze toekomst (behalve de heerlijke zon en het strand )
Wij hebben toen we terugkwamen via internet een huurwoning gevonden, een bakhuis bij mensen in de tuin. Wij wisten wel in welke regio we uiteindelijk wilden gaan wonen, dus hebben we daar ook een huurwoning gezocht. Mijn werk ging gewoon mee (werk vanuit huis, als ik maar internet heb) en mijn man is hier gaan zoeken. In de techniek, dus vrij makkelijk toevallig. Wat officiële dingen betreft: je moet je hier natuurlijk inschrijven bij de gemeente, een ziektenkostenverzekering afsluiten, huisarts/tandarts zoeken en iets met je auto doen (importeren of een nieuwe kopen), voor de rest ging alles vanzelf (oproep consultatiebureau, kinderbijslag ging ook vanzelf etc.) Wat je echt niet moet vergeten is een uittreksel uit het geboorteregister van je zoontje, in het Engels en notarieel bekrachtigd, meenemen. Een paspoort alleen is niet genoeg om hem hier in te schrijven en dan heb je denk ik echt een groot probleem. Ik heb voor onze dochter dat uittreksel (was het niet echt, was een papier van de belastingdienst, zo doen ze dat in het land waar we vandaan kwamen) ook nog laten inschrijven in de burgerlijke stand van Den Haag. Dan hoeft ze later als ze haar geboorteakte nodig heeft niet naar haar geboorteland om het op te halen. Den Haag - Buitenlandse geboorteakte omzetten in een Nederlandse akte Wij waren voordat we emigreerden nog snel even getrouwd in Nederland, dus onze huwelijksakte was al Nederlands. Bij jullie ligt dat anders, kijk daar ook nog even naar.
Wij zijn terug verhuisd, maar aanleiding was een baan van mijn man die hij aangeboden kreeg. Eerst tijdelijk gaan huren, zelf een baan gevonden en na een jaar een huis gekocht. We wonen ver weg van familie, maar dat deden we ook toen we in buitenland woonden, nu in ieder geval dichterbij. Ik zou dus eerst insteken op inkomsten en een plek waar de banenmarkt voor jullie beiden gunstig is.
Ik denk dat het ook verstandig is voor jouw man om een Nederlandse (of iig Engelse) taalcursus te volgen.
Mijn man is Brits, dus vanuit Engeland naar Nederland verhuist. Waar wij met het zoeken van een baan voor hem steeds weer tegenaan bleven lopen was het Nederlands kunnen spreken. Nadat hij met Nederlandse les begon (en dit dus ook in sollicitatiebrieven en zijn CV aangaf), kreeg hij veel meer uitnodigingen om op gesprek te komen. Dus dat vind ik toch wel een aanrader voor je man hoor.
Ik denk dat je man zonder Nederlands te spreken (en zelfs geen Engels) heel weinig baankansen zal hebben hier in Nederland. Inderdaad dus op een talencursus en hopen dat hij een beetje een talenknobbel heeft
Hebben jullie nu wel een baan? Wat is de reden van remigratie? Want gras lijkt altijd groener aan de andere kant heh. Ik zou pas serieuze plannen gaan maken ( mits jullie het in spanje gewoon goed hebben) als een van beiden een goede baan in nederland heeft gevonden. Wil je man ook graag in nederland wonen? Hij zou het beste nu al nederlands en/of engels kunnen gaan leren. Dus kleine stapjes zou ik nemen. Of gewoon heel erg gaan genieten in spanje. Succes!
Wij zijn in de lente terug verhuisd dus hadden een huisje gehuurd op een bungalowpark in de buurt van de stad waar we heen wilden. Hebben daar een kleine 3 maanden gezeten, omdat het net voor het hoogseizoen was viel het qua kosten reuze mee. Was nog best gezellig, hebben veel gebarbequed in die periode Inderdaad wat Gitta zegt, uitreksel en bekrachtigd! Wij wisten dat niet, en het heeft bijna 2 jaar geduurd eer het rond was omdat het iedere keer fout ging tussen de gemeente en de notaris, rampzalig was dat! Vanuit Nederland was dat een stuk lastiger te regelen.
Ja we hebben hier beide een baan maar dit is seizoenswerk, we wonen op een vakantie eiland. Hard werken dus voor niet echt veel geld, en in de winter is er niks dus ook geen inkomen. We kunnen er wel van rondkomen hoor maar het is niet echt dat je veel geld over houdt. Ook met oog op de toekomst van ons zoontje, en meerdere dingen.. We twijfelen enorm! Weten idd dat de stap zwaar zal zijn en vooral voor mijn man (hij kent Nederland wel maar het is toch heel anders om er ook echt te wonen en werken denk ik). Lig er vaak wakker van, wat moeten we doen! Wil sowieso voordat ons kindje naar school gaat een beslissing genomen hebben want dat lijkt me ivm de taal etc toch wel beter. Hebben dus nog even maar het gaat snel de tijd.. Wat betreft het uittreksel geboorte register: is een internationaal uittreksel van de gemeente voldoende of wat moet hier nog meer mee gebeuren..? Dank alvast voor jullie tips!
Ikzelf heb geen ervaring hiermee, maar mijn schoonzus is 2 jaar geleden van Zuid-Frankrijk teruggekomen naar Nederland met haar Franse partner die ook geen Nederlands sprak op t moment van emigratie. Ik heb haar destijds geholpen met alles hier te regelen. Wat ik als grote tip/kanttekening heb, is je gebrek aan inkomen voor de huur en verzekeringen e.d. Een particuliere huurwoning via een betrouwbaar persoon kan je in principe alleen krijgen bij een vast inkomen van 3 tot 5 keer de maandhuur per maand(startende huur vanaf 700 euro per maand). Sociale huurwoningen is wel mogelijk maar moet je ingeschreven staan en wachttijd ligt in de grote steden gemiddeld op 7 jaar. Daarnaast ben je verplicht bij wonen in Nederland zonder inkomen uit het buitenland een zorgverzekering af te sluiten, minimaal 60 euro pp( met verhoogd eigen risico zonder zorgtoeslag). Dit gaat in per dag van aankomst. Dit zijn zo 2 zaken die je al in overweging mee moet nemen. Mijn tip, solliciteer vanuit Spanje in Nederland zodat jij een baan hebt en kom dan pas terug. Laat dan je partner een cursus Nederlands doen, of begin daar nu al mee, zonder enige kennis van Nederlandse taal wordt het extreem lastig om een baan hier te vinden. Succes met de overwegingen!
Daar moet een apostille op. In ons geval moest die vanaf de gemeente van geboorte naar de ambassade, en vanaf daar door naar Den Haag en de huidige gemeente in Nederland. Let er trouwens ook op dat deze maar een bepaalde periode geldig is, als je niet binnen die tijd in Nederland bent ingeschreven moet je weer opnieuw beginnen, en hij moet Engels zijn. Hier wat meer info: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/legalisatie-van-documenten/vraag-en-antwoord/legalisatie-buitenlandse-documenten
Ja lastig. Ik zou als ik jou was niet te veel stressen over dat je voor zn 4de jaar naar nederland gaat. Kinderen passen zich snel aan. En als jij nederlands met hem spreekt leert hij het vanzelf. Mijn advies, gooi gewoon alle opties open. Solliciteer, en he man kan nu al beginnen de taal te leren. tot die tijd: geniet van het eilandleven! Ik woon ook op een eiland met kleine kinderen en een leukere jeugd kan he ze niet geven. Succes!
Dat is zeker waar! Dat maakt de keuze ook zo zwaar! Dat is het enige waar ik hier zo van geniet: De ruimte, de natuur, het mooie weer, strand. Verder zou ik liever in NL wonen. Maar de voor en nadelen wegen zo zwaar dat het zooo moeilijk is om een keuze te maken! En denk dat het alleen maar lastiger is als we ouder worden ook ivm werk vinden
Eenmaal in Nederland gaan ze echt wel verwachten dat hij de taal praat. Dit zeg ik uit ervaring, mijn man is zelf buitenlander. Hij is direct Nederlands gaan leren toen hij hier aankwam en dat werd ook echt wel van hem verwacht. Is inmiddels 16 jaar geleden dus nu zal dat nog wel strenger zijn. Misschien dat hij daar alvast mee kan beginnen. Sowieso vergroot je daarmee aanzienlijk je kans op een baan.