Sorry hoor maar zo iemans hoeft geen tweede kans in de buurt van mijn kinderen. Hij is veroordeeld voor een zedenmisdrijf. Dat zegt mij genoeg. Ik ga dan echt geen risicos nemen met mijn kind en zou dit dus ook willen weten. Precies wat iemand hier aangaf, wat als hij de kleedkamer jnloopt of de wc en daar een kind tegenkomt. Wie zegt dat hij zich weet te beheersen. En voor degenen die zeggen dat dit te ver gezocht is.. onlangs heeft een tbs’er op onbegeleid verlof drie kinderen aangerand op straat. Dus het kan echt.
Sowieso is een gesprek met de ouder wel verstandig, zowel voor de duidelijkheid maar ook als signaal naar de andere ouder dat het serieus genomen wordt. De club kan dan zonder er inhoudelijk op in te gaan aangeven dat er passende afspraken zijn gemaakt zodat geen van de kinderen, dus ook zijn kind niet, er de dupe van kunnen worden. En de ouders dus in vertrouwen hun kind kunnen blijven brengen. Iets andere situatie maar hier was op de vorige school van de oudste in de andere klas een kindje gekomen. Zijn ouders waren de ouders van een dood gevonden baby'tje (woonde daar in de wijk dus dat is heel snel de wijk rond gegaan indertijd). Die zijn heel lang met de nek aangekeken tot school in overleg met hen naar buiten heeft gebracht wat er precies gebeurd is en dat er duidelijke afspraken zijn gemaakt. Verhaal bleek toen heel anders in elkaar te zitten dan de roddel en achterklap beweerde.
Maar de zoon van deze man verdient het niet om ook veroordeeld te worden waarvoor zijn vader is veroordeeld. Elk kind zou mogen genieten van het kind zijn en dus deelnemen aan een sport ongeacht de geschiedenis van zijn vader. Dus ja, overleg met deze man is zeker nodig. Open en eerlijk. Maar de vader die het meld en dreigt alle ouders in te lichten mag ook even een gesprek krijgen, welk recht heeft hij om deze zoon en vader in een kwaad daglicht te zetten bij andere ouders terwijl hij alleen een roddelverhaal kent.
Het is iets genuanceerder. Deze ouder weet dat er een veroordeling geweest is voor een zedendelict. Niet wat het delict precies was. Wat betreft het zoontje ben ik het helemaal met je eens, maar het verhaal over de vader is geen roddel.
Wat een rottige situatie. Mijn man is ook trainer en ik de sporadische assistent maar ook vrijwilliger op de club dus ik zit even te bedenken wat wij zouden doen. Mijn advies zou zijn om de voorzitter of een ander bestuurslid te bellen en de situatie voor te leggen. Dus dat je een nieuw kindje erbij hebt en een andere ouder je kwam melden dat de vader veroordeelt is tot een zedendelict. En vragen wat ze als vereniging willen dat er gebeurt. Hiermee leg je de verantwoordelijkheid voor een eventuele actie bij de hogere in de vereniging en kun je zelf achteraf ook niet aangesproken voelen dat je er niets mee hebt gedaan en bij vragen doorverwijzen. Ik zou het zelf logisch vinden dat een bestuurslid dan de vader in kwestie en de melder uitnodigd (al dan niet samen) voor een gesprek om de situatie te bespreken voordat het een enorm issue wordt en er onterechte conclusies of onrust ontstaan.
Wat een lastige situatie. Iedere ouder wil zijn kind beschermen tegen viezeriken, maar dat kindje heeft ook recht om te sporten en een eerlijke kans te krijgen. En misschien is dat zedenmisdrijf niet iets met jonge jongens geweest, maar met een 17-jarig oppasmeisje die aangifte heeft gedaan tegen iemand met losse handjes. Of zoenen met een minderjarige stagiaire. Niet dat dat niet erg en fout is hoor, begrijp me niet verkeerd! Van mij mogen ze iedere zedendelinquent heeeeel lang opsluiten, maar ik bedoel te zeggen dat er niet direct gevaar hoeft te zijn voor de kinderen op de sportclub. Je weet de exacte reden van de veroordeling niet toch? En de man die het wil doorvertellen aan de rest moet zich bewust zijn van een mogelijke claim van smaad of privacyschending door die viespeuk. Tja, heel kromme wereld maar op een aangifte zit hij vast niet te wachten.
En wat moet de man van mijn vriendin dan doen met de ouder die het kwam melden vind jij? Die is vastbesloten van plan andere ouders in te lichten als de vereniging niks doet/ geen afspraken maakt.
Heeft de club geen richtlijnen wat te doen in dit soort situaties? Want wij kunnen allemaal wel speculeren wat het beste is en er iets van vinden maar dat schiet natuurlijk niks op. Ik zou dus iemand aanspreken van de voetbalclub en het aan hun overlaten en het verhaal vooral niet gaan rondbazuinen de feiten zijn namelijk onbekend. De enige die hier nu de dupe van is is dat jongetje en ik vind dat hij in bescherming genomen moet worden en je neemt de rest van de kinderen direct ook in bescherming door dit bij de juiste persoon neer te leggen.
Ik zou het heel kwalijk vinden als ze dat niet zouden doen en eerst ‘stiekem’ alle ouders in zouden lichten. Je krijgt dan echt hele verkeerde verhoudingen en als de club het in de eerste plaats niet goed aanpakt omdat ze het niet weten, krijgen hun uiteindelijk alsnog de problemen met andere instanties. (van dichtbij met iets anders meegemaakt) Er zijn voor dit soort precaire situaties echt wetten en regels waar ze zich aan dienen te houden.
Ik zou zsm het bestuur van de club inlichten en dan de desbetreffende vader uitnodigen voor een gesprek. Absoluut geen gesprek om te veroordelen (dat mag de rechter doen) maar over hoe om te gaan met de situatie. Beter rechtstreeks afspraken maken en desnoods een brief naar de andere ouders dan dat alles via de tamtam gaat want dan zitten er straks ook massamoorden bij, je weet hoe zoiets kan gaan. Maar afspraken als niet rijden en niet in de kleedkamers komen lijken mij toch wel reëel. Wie weet kan er ook een wijkagent bij het gesprek aanwezig zijn om wat tips te geven? Of iemand van jeugdzorg/ veilig thuis? Die zitten zeker weten al in dat gezin. Ik denk dat transparantie het beste is. En ook dat niemand dat jongetje op de daden van zijn vader aan moet kijken. Elk kind vindt het tenslotte leuk als zijn ouders komen kijken, dus dit kind vast ook. Zowel mijn man als ik zelf zijn vrijwilliger bij onze voetbalvereniging en moesten beide een vog laten zien hoor.
Lastig zeg! Zoals al gezegd: veroordelen doet een rechter en er zijn inderdaad gradaties in zedendelicten (hands on & hands off delicten). Daarnaast worden voorwaarden als contact- en locatieverboden niet oneindig opgelegd, doel is uiteindelijk resocialisatie. Ik zou het gesprek met de man zelf aan gaan en daar inderdaad niet te lang mee wachten. En vanuit daar verder bekijken wat wijsheid is. VT/politie en/of reclassering zijn gebonden aan privacy wetgeving en mogen niet zomaar informatie delen. Wijsheid gewenst voor de man van je vriendin!
Het zou ook kunnen zijn dat nadat de man zijn straf heeft uitgezeten hij ook een bepaald aantal jaren zich niet mag begeven daar waar zich veel kinderen bevinden. Zelf zou ik mijn kind als een havik in de gaten houden als die man in de buurt is. Ik heb bij meerdere mensen de gevolgen van misbruik gezien. En het is niet zo dat nadat deze man zijn straf heeft uitgezeten hij kinderen ineens minder aantrekkelijk vindt. Ja het is heel sneu voor zijn zoontje. Vooral heel sneu dat hij zo'n vader heeft. Hopelijk is het kind wel veilig thuis. Dát zou mij vooral bezighouden.