we hebben een hele lieve jack russel, de 'lelijké pup' van zw.pagina. Ik ben super dol op hem, maar weet even niet wat ik met hem aan moet. Ik lees overal dat jack russels de huiskatten accepteren, maar onze pup is stink jalours, nu proberen wij het goed af te leren door hem juist niet aan te halen als de kat op de bank zit, of hem er juist niet bij te halen. Er is 1 kat die graag met hem speelt, en die bij thij speels in zijn oor terwijl de kat hem meppen uitdeeld zonder nagels... maar hij maakt geen onderscheid.... de andere katten zijn ook de pineut als ze langslopen. Verder jaagd hij op ze... ook dat proberen we hem af te leren, maar dat lukt niet echt.... heeft iemand tips? verder, zindelijkheid.. toen we hem kregen was hij krantzindelijk, maar in ons huis ging hij elke keer net voor de krant zitten ( zucht) na een hoop frustratie en nu op sommige plekken het laminaat naar de filestijnen is, begonnen we hem toch maar te straffen voor dit. In het begin durfde hij niet naar buiten ( we gingen wel hoor!), dus gaven we hem het voordeel van de twijfel.. hij had wat meer tijd nodig om buiten te wennen. Beide waren geen voorstander van een bench ( hadden we het maar gedaan..) en namen de hond mee op de slaapkamer... gewoon in zijn eigen mand ligt hij naast het bed.. je raad het al... tapijt ondergepist. Uit frustratie hebben we dit eruit gehaald, en ik zet zelfs de wekker om hem uit te laten ( vaste tijden). We leven nu op een geegaliseerde vloer in de slaapkamer omdat het geld voor onze nieuwe vloer er nog niet is ( bdienst). Het leek erop dat ie vooruit ging, ik heb allerlei sites e.d. gelezen op inet over zindelijk maken.. en op een of andere manier had hij ineens het licht gezien en ging t goed ( ging om het uur naar buiten met hem...en nu sinds een week gaat het weer mis.. ik heb niks anders gedaan dan anders.. het is super frustreren om s ochtends 7 kleine drolletjes dunnen poep te vinden terwijl je wekker s nachts zet om eruit te gaan... maakt enorme vlekken en niet goed voor je humeur... is er iemand die de gouden tip heeft want we zijn ten einde raad.. begrijp me goed, we houden veel van t beestje! hij is inmiddels al 6 mnd..
heb je nu inmiddels een bench? een hond houdt er niet van om zijn eigen slaapplek te bevuilen, dus een bench kan je op weg helpen
Ik zou ook proberen 'm toch in de bench te laten slapen. De eerste 2 nachten zul je waarschijnlijk niet kunnen slapen van het blaffen, maar ik zou dat echt proberen vol te houden. Net wat Limmeke zegt: ze bevuilen niet graag hun "eigen" plekje. En als dat ook niet helpt, zou je misschien toch eens langs een dierenarts kunnen gaan, om te kijken of hij geen blaasontsteking heeft. Want als je om het uur met hem naar buiten toe gaat, en hij doet het alsnog binnen?? Succes in ieder geval! Begrijp dat het erg frustrerend kan zijn!
ook las ik iets over dunne poep. een hond hoort stevige en harde drollen te hebben. ook kan het soort voer nog verschil maken. voer met veel graan betekend grote hopen en vaker poepen. voer met relatief weinig voer wordt veel beter opgenomen dus minder poep. wat voer je hem op dit moment. ook urine laten checken door de DA is wel handig zo weet je zeker dat het niks medisch is. een bench lijkt me in jou situatie wel aan te raden. het maakt het wat makkelijker om hem zindelijk te krijgen. hij bevuilt zijn eigen nest niet. dus zal meer moeite doen het op te houden. het is wel belangrijk dat de hond de bench gaat zien als een veilige en plek waar hij lekker rustig kan liggen. geen strafplek. denk dat je dan het beste weer terug kan naar de basis en om het uur laten plassen. red hij dit niet dan de tussentijd wat korter maken en dan later steeds verder uitbreiden de tussentijden. voor snachts deden wij de hond altijd in de bench en zette eerst altijd even een wekker. op een gegeven moment deden we dit niet meer en als hij wel moest lied hij dit wel weten door te janken, piepen. onze hond was ook pas bij 9 maanden helemaal zindelijk en tot die tijd nog vaak ongelukjes.
Wij hebben ook een jack russel en hebben haar in het begin in de bench gehad. Na een tijdje wilde we de bench weg doen maar dan piste ze iedere nacht in huis en het liefst op de bank. dus weer terug de bench in. Na een tijdje weer geprobeerd, gaat dan 2 nachten goed en dan gaat ze weer in huis pissen. In de bench doet ze dat echt niet. Zou dus echt een bench proberen als ik jou was. Wat katten betreft, onze hond jaagt echt op katten. De buren hebben nu een nieuwe kat en die loopt heel vaak hier over het hek, onze hond zit nu de hele dag op de leuning van de bank naar buiten te kijken en als ze die kat ziet rent ze er meteen achteraan, als de deur tenminste open staat anders gat ze janken.
Maar als ze moeten (zeker als pup zijnde) doen ze het toch wel hoor. Wat de katten betreft zou ik hem er toch wel bij betrekken als ze op schoot zitten. Hij kan juist ook jaloers worden omdat hij geen aandacht krijgt als de katten op schoot zitten. Als hij merkt dat hij ook de aandacht krijgt terwijl de katten er zijn, heeft hij ook geen reden om jaloers te zijn. En wat betreft op de katten jagen; tja, leuk speelkameraadje toch? Onze pup (lees bijna 2 maar voor zijn ras nog steeds een pup) doet het ook. Wij straffen het af met onze stem.
Jullie pup is nu zes maanden en beginnend aan zijn pubertijd. Je kunt overwegen om hem te laten castreren. Dat geeft geen garantie, maar kan wel verschil maken. Het zindelijk maken, ja dat is wel heel lastig, omdat je in principe terug bent bij af. Ik ben geen voorstander van krantzindelijkheid, maar dat is een ander verhaal. Een benchtraining kun je evt. nog gaan beginnen op deze leeftijd. Of je zult weer consequent opnieuw moeten beginnen met zindelijk maken. Hoe beloon je hem als hij het wel buiten doet? Beloon je hem überhaupt? Zit je op cursus met hem? Ook daar leer je naast een hoop theorie, ook de vertrouwensband op te bouwen. Die is volgens mij op dit moment uit balans. Hoe straf je hem als hij in huis plast? Op welk moment straf je hem? Zijn gedrag richting de katten is vrij normaal. Naast het feit dat een jack toch hier en daar wat jachtbloed heeft, is zijn weerstand niet vreemd; een kat op schoot en hij op de grond is een rangorde verschil van jewelste en op zijn leeftijd vecht hij dat aan. Dat is natuurlijk gedrag. Kat op schoot als hij er niet bij is of kat even van de bank af. Het is maar tijdelijk. Honden in de pubertijd (die tot anderhalf jaar kan duren, dat verschilt per ras wel een beetje) zijn niet gemakkelijk. Het komt nu aan op jullie consequentie, geduld en vertrouwen.
Dat jagen op de katten ken ik wel van hier, maar dat is ook een speelse manier. Hij krijgt van zelf een keer op zn donder teminste dat was hier wel zo. En nee is nee als ik dat zeg, dus straffen als het te ver gaat. Misschien is idd een cursus dan nog geen slecht idee! heb je genoeg te spelen voor hem? Je moet hem en zeker als hij niet zindelijk is niet los laten slapen zonder bench hoor. dus bench aanschaffen en daar snachts in doen. als het goed is doen puppie's het niet in hun eigen "nest". ook na het spelen, na elk slaapje, na elke slok drinken hup naar buiten met hem net zolang wachten (tjah soms duurt dat even) tot hij wat doet en dan goed belonen. En doet hij het in huis, straffen! Hij is nu 6 maanden en moet het nu toch leren. wij hebben na 7 uur alles weggehaald, dus geen eten en drinken meer totdat hij het lang genoeg kon ophouden.
Ik zou echt een cursus met hem gaan doen! Daar krijg je ook veel tips over het zindelijk maken. Soms doen ze ook huisbezoeken om meer zicht te krijgen op de thuissituatie Wij hebben ook een jachthond en katten. In het begin wilde de hond ook steeds achter de poezen aanjagen. Gelukkig zijn onze katten niet bang aangelegd en renden ze niet weg. Dat spelletje was dus snel over. De katten hebben hier wel een duidelijke plek en de hond ook. Zo mogen de katten naar boven en op de bank liggen en de hond niet. Zo weten de katten ook waar ze de rust kunnen opzoeken. Verder is het belangrijk dat je hond echt een 'eigen' plek heeft, de bench of een mand. Deze plek moet voor de hond echt positief zijn, dus geen 'straf' plek. Dan kan je hond daar zelf de rust opzoeken maar je kan je hond er ook naar toe sturen als je zelf even rust wil. Onze hond had het eerste jaar een bench. Ze ging hier graag liggen en het heeft haar ook geholpen snel zindelijk te worden (met een week of 12 was ze zindelijk). Nu heeft ze een mand en ze weet heel goed dat als ze daar ligt ze door niemand gestoord wordt. (behalve door de katten die nu bij haar gaan liggen) Verder is het belangrijk dat je hondje vaste eet tijden heeft. Ik weet niet meer hoe vaak een hond van 6 mnd eten krijgt maar ik dacht zo'n 3 a 4 keer pd haar een kleine hoeveelheid brokjes aanbieden. 10 minuten laten staan en dan wat over is weghalen. En een kwartier na het eten en drinken gaan wandelen. (niet meteen omdat dat ook niet goed is voor de spijsvertering, wij gaan ook niet joggen na het eten). Zo krijgt je hondje een plas- en poep ritme wat overeenkomt met de wandel momenten. En buiten poepen heeeeel uitbundig belonen. Succes!!
Ik zou echt een cursus met hem gaan doen! Daar krijg je ook veel tips over het zindelijk maken. Soms doen ze ook huisbezoeken om meer zicht te krijgen op de thuissituatie Wij hebben ook een jachthond en katten. In het begin wilde de hond ook steeds achter de poezen aanjagen. Gelukkig zijn onze katten niet bang aangelegd en renden ze niet weg. Dat spelletje was dus snel over. De katten hebben hier wel een duidelijke plek en de hond ook. Zo mogen de katten naar boven en op de bank liggen en de hond niet. Zo weten de katten ook waar ze de rust kunnen opzoeken. Verder is het belangrijk dat je hond echt een 'eigen' plek heeft, de bench of een mand. Deze plek moet voor de hond echt positief zijn, dus geen 'straf' plek. Dan kan je hond daar zelf de rust opzoeken maar je kan je hond er ook naar toe sturen als je zelf even rust wil. Onze hond had het eerste jaar een bench. Ze ging hier graag liggen en het heeft haar ook geholpen snel zindelijk te worden (met een week of 12 was ze zindelijk). Nu heeft ze een mand en ze weet heel goed dat als ze daar ligt ze door niemand gestoord wordt. (behalve door de katten die nu bij haar gaan liggen) Verder is het belangrijk dat je hondje vaste eet tijden heeft. Ik weet niet meer hoe vaak een hond van 6 mnd eten krijgt maar ik dacht zo'n 3 a 4 keer pd haar een kleine hoeveelheid brokjes aanbieden. 10 minuten laten staan en dan wat over is weghalen. En een kwartier na het eten en drinken gaan wandelen. (niet meteen omdat dat ook niet goed is voor de spijsvertering, wij gaan ook niet joggen na het eten). Zo krijgt je hondje een plas- en poep ritme wat overeenkomt met de wandel momenten. En het buiten plassen en poepen heeeeel uitbundig belonen. Succes!!
bedankt voo rjullie reacties meiden. De katten ziet ie idd als speelkamaraatje.. maar de katten vinden het niet altijd even leuk haha. ik zal hem idd eens laten testen op blaasontsteking nog niet eerder gedaan. ik las iets over voer/harde poep. Normaal is zijn poep dus wel hard.. maar hij poept echt in etapes... dus soms is het wel 6 kleine keuteltjes.. en dan verspreid over de hele kamer.. de bench ga ik toch maar even overleggen hier want ik ben dr zooo klaar mee. Dat ie in de pubertijd is is ook wel te merken, ook wisseld hij van tanden.. als ik eroverna denk.. missschien is dat wel de reden van zijn andere ontlasting?
ja d8en wij ook al aan... hij is wat dat betreft wel echt een dondersteen... maar oh zo lief! oh ja... mensen zijn buiten ook dol op hem..waardoor hij denkt dat iedereen buiten loopt om hem te aaien, ik probeer hem dat af te leren en dat gaat redelijk goed ( hij mag wel sociaal zijn maar niet zo sociaal dat ie mensen 'blokt'. ( dominatie?) ) maar als ik dit aan mensen uitleg, dan krijg ik een kwade blik en soms zelfs opmerkingen...
Dat gaat niet in alle regels op. onze teef deed het op een gegeven moment wel.. Zindelijkheidstraining. de spieren van een pup zijn pas rond de 15 weken volgroeit en zijn dan pas in staat om de plas op te houden. Een pup houdt altijd zijn plasje op, als je ze optilt, dit is oerinstinct. Dus pup oppakken, niet straffen, nu kunnen ze er immers niks aan doen. de pup buiten neer zetten en als hij daar zijn plasje afmaakt, als een debiel gaan klappen en hoog blij stemmetje doen. onze hond was binnen no time zinderlijk. M.b.t de katten. kun jij weinig aan doen, heeft de maken met de roedel. de kat staat nu boven aan de roedel, maar je pup zal altijd proberen die plek in te nemen.. eens komt er een dag dat je pup zo'n tik krijgt van de poes/kater dat de pup dan op zijn plek wordt gezet, zie je dit, de kat niet straffen, dit is namelijk de wet van moedertje natuur en ze volgen hun instinct en de pup vooral niet aanhalen, dan bevestig je zijn angst gedrag. Cursus is ook ontzettend belangrijk voor de pup, zowel op socialisatie gebied als op band op bouwen met de baas. Dan leren ze ook de basis principe's dat hij naar jouw moet luisteren en niet naar anderen. Een hond en vooral een Jack russel hebben veel energie en daar willen ze wat mee doen, cursus is een mooi ding om de energie te gebruiken. Vooral nu is het heel belangrijk want pups nemen van 7 tot 12 week alles op en wordt opgeslagen op de lange termijn geheugen. daarom doen goede fokkers de honden stipt op 7 weken weg. Ga je niet naar cursus en de pup blijft met de opgekropte energie zitten, ga je dit terug vinden in je interieur.. je bank bijv. krijgt dan ineens een heel mooi modelletje, of je schoenen zijn, zijn favoriet.. Good luck.. oh ja, en belonen vinden pups ook leuk.. dus een koekje of een brokje. maar het hoge blije stemmetje doet wonderen trust me.
belonen doe ik erg veel! idd lief stemmetje opzetten, blij zijn.. bijna een dansje doen als ie buiten poept/plast ( de buurt zal wel denken dat ik niet spoor ) hij krijgt idd ook welleens een lekker koekje als beloning.
Nou dan is dat lekker hun probleem, toch? Wij hebben ook zo'n periode gehad met Bruno waarin we op straat niemand hem lieten aaien. Mensen die er wat vanaf weten, of er voor open staan die snappen dat wel.
Een goed begin is het halve werk, helaas heb je al een aantal fouten gemaakt in het begin, maar dat zie je nu zelf ook in. Ik zou sowieso nog echt op cursus gaan, wil je het niet nog erger laten worden. En een bench aanschaffen. Vraag op cursus of koop een goed boek over benchtraining, want wil je dat de bench een succes wordt, dan moet je ook met wat dingen rekening houden. Met zindelijkheidstraining beginnen bij het begin (en dan niet met krantzindelijkheid, maar gewoon buiten). Kan zijn dat je er dus tig keer per dag uit moet, maar ja, dat hoort erbij. Plas hij binnen, nee zeggen, optillen en buiten zetten. Doet hij buiten wat, uitgebreid belonen. Nooit boos worden of ze met hun neus erdoor heen halen als het mis gaat (je hoort soms van dat soort verhalen). De ene hond doet er gewoon langer over om zindelijk te worden dan de andere, net als met kinderen. Goed opletten, als ze gaan draaien, naar de deur lopen etc., moeten ze vaak plassen of poepen. Na het eten en als hij wakker wordt even uitlaten. De hond zou ik zeker corrigeren als hij achter de katten aangaat, want Jack Russels zijn felle hondjes, die jagen vaak op katten. Maar je wilt straks toch ook je hond buiten kunnen los laten lopen, zonder dat hij achter katten aanschiet of erger nog, ze wat aandoet, want dan kun je in het ergste geval een spuitje voor jouw hond verwachten. Ik zou echt een goede hondenschool zoeken, daar kunnen ze je begeleiden en je helpen met je vragen. Een hondenschool waar je ook theorie krijgt, want als je weet hoe een hond werkt, kun je daarna makkelijk zelf oplossingen zoeken.
Dit vindt ik persoonlijk overdreven. Voor de rest ben ik het met Jo79 eens. Wij zijn naar de Martin Gaus cursus geweest en hebben daar een hele boel geleerd. Vooral hoe je je zelf gedraagt met je hond.