Over 2 weken moet ik met onze jongste dochter naar de kinderarts omdat de groeicurve afwijkt. Wat krijgen jullie kinderen van 17-18 maanden te eten en te drinken? Als ik naar de hoeveelheden van het voedingscentrum kijk, eet onze dochter voldoende. Ze eet per dag 1,5-2 boterhammen (dat is wat weinig, maar meer wil ze (nog) niet), zo'n 200 gram fruit, 250 gram warm eten. Verder nog een koekje (biscuitje, soepstengel, lange vinger, ...). Zo'n 3-4x per week geven we een Nutrini Creamy Fruit-toetje (is al extra verrijkt met extra calorieën). Ook geven we regelmatig een bordje brinta-pap met volle melk. De bekertjes water en slappe thee die het voedingscentrum adviseert, drinkt ze (nog) niet, dan krijgt ze nog borstvoeding. Lijkt me dat daar toch ook meer calorieën in zit dan in water en slappe thee. Ze vindt tot nu toe vrijwel alles lekker (behalve witlof) en eet alles met smaak. Onze andere kinderen zijn ook klein, maar groeien netjes met de groeicurve mee (wel onderste lijn). Maar de groeilijn van onze jongste gaat niet meer netjes met een bochtje. Dus wat en hoeveel eten jullie kinderen van 17-18 maanden? (Ik kan me niet voorstellen dat ik te weinig geef, maar wie weet honger ik haar wel uit). Zijn er misschien moeders die ervaring hebben met een afbuigende curve? Wat zijn jullie tips om mijn dochter wat harder te laten groeien? En verder ben ik ook wel nieuwsgierig wat ik kan verwachten van de kinderarts in het ziekenhuis. --> Groeicurve is gewicht naar lengte, ze is nu 17 maanden en weegt 7535 gram (en ik was zo blij dat ze eindelijk meer dan 7,5 kg woog, had dus niet verwacht dat we toch nog naar kinderarts in het ziekenhuis moesten). --> Verhouding lengte/gewicht is dus ook uit verhouding zoals te zien in de groeicurve.
Wat ze krijgt aan eten vind ik niet schrikbarend weinig. Er zijn vast kinderen die meer eten op die leeftijd, maar vast ook genoeg die veel minder eten. Wat ik mij wel afvroeg is hoeveel bv ze nog drinkt? Het klopt idd dat daar meer voedingsstoffen inzitten dan in water. Aan de andere kant vult het ook best, en op deze leeftijd heeft ze uiteraard ook andere dingen nodig. Ik denk dus niet dat het iets oplevert als ze water gaat drinken ipv bv, maar wel als ze meer honger krijgt en een extra boterham of iets anders neemt ipv bv en daarbij water?? Ik heb wel ervaring met een afbuigende groeicurve maar op veel latere leeftijd dus daar heb je denk ik niets aan. Op deze leeftijd zaten mijn beide kinderen tussen de -1 en -2 lijn, maar toen nog wel in een stabiele curve.
Bereken je de who groeicurve of die van cb? Who is beter ivm borstvoeding hoe vaak drinkt ze nog bij je?
Hier! Was een grote chubby baby en is inmiddels een slanke jongen. Hier begon het na medicatiegebruik voor zijn peuterastma en ze dachten dat het daarmee te maken had maar hij pakte gewoon een ander lijntje op en groeide daar vrolijk op door.
Ik heb nu ook die van de WHO erbij gepakt, moet de exacte metingen even erin zetten, maar als ik em zo grof invul, gaat die ook van het middelste (groene) lijntje naar onder alle lijnen. Ze krijgt na het eten nog wat borstvoeding, het is mijn bedoeling dat ze zich vol eet en daarna nog lekker wat drinkt. Vaak drinkt ze eind van de nacht (rond 5.30/5.45u), rond 12u (ze eet rond 11.30u brood), rond 19u en om 22u nog een keer. Af en toe drinkt ze ook na het fruit (rond 10u) en rond 16u, maar dat is vaak maar kort en ik heb zelf ook niet altijd zin om dan nog met haar te gaan zitten. We moeten een innamelijst meenemen, dus ik wil haar voor de afspraak ook een paar keer voor en na de borstvoeding wegen (we hebben een babyweegschaal), ben ook wel benieuwd hoeveel het nog is. @tuc, ik had het eigenlijk nog niet omgedraaid bekeken, dat ze al vol zit met bv als ze moet eten. Zal er eens op letten. Heb vandaag toevallig een oppaskindje (noodopvang, dus voor mij een nieuw kindje) dat een maand jonger is (en heel wat kilo's zwaarder), maar hij eet ongeveer hetzelfde, iets minder fruit dan onze dochter, brood was vergelijkbaar (zij at de krentenbol op, hij had de helft op de grond gegooid).
Hoe is de lengte in de curve?(lengte naar leeftijd) Hij buigt wel flink af zeg..ka zal lichamelijk onderzoek doen, uitvragen en evt bloedonderzoek alvast inzetten. Afhankelijk van klinisch beeld.succes!
Die moest ik even opzoeken, die valt me mee eerlijk gezegd (al werd ze de laatste keer wel erg uitgerekt). Deze is van 0-15 maanden. En deze van 0-4 jaar, daar staat de laatste lengtemeting, waar ze zo werd uitgerekt, met (bijna) 17 maanden ook op.
Ik ontdek nu dat ik via mijnkinddossier gewoon zelf de WHO-curve kan instellen, ik wilde met een papieren versie aan de slag gaan. Oudste is wordt over 3 weken 8 jaar, en dan ontdek ik pas dat het ook makkelijker kan. Die van de WHO laten dus ook wel een afbuigende lijn zien, maar wat minder erg dan de andere groeicurve. Hier leeftijd-gewicht 0-15 mnd. Gewicht - leeftijd (0-15 maanden) Lengte -leeftijd 0-4 jaar: Gewicht - lengte (0-4 jaar):
Mijn dochter is van begin november, dus rond de 16 maanden. Ze eet op een gemiddelde dag: - 120 ml pap (zelf gemaakt van fruit, havermout en griekse yoghurt in de blender) - 1 banaan - 1 boterham (vaak alleen binnenste) met ruim roomboter en bijv. appelstroop - 160 ml melk - 200 gram avondeten (nog vaak potje ivm moeilijke eter) - soms 1 of 2 eetlepels griekse yoghurt - 160 ml melk Ze is nu ong. 9,5 kilo. Jouw kindje krijgt meer binnen, als ik het zo lees. Geef je calorierijke producten zoals avocado, roomboter, griekse yoghurt? Heb je aan allergieën gedacht? Ik zie dat het afbuigen rond de 6 maanden begon, ben je toen met hapjes begonnen?
Onze dochter is pas net een jaar. Zei eet op een dag. 150 ml plantaardige melk 1 boterham. 2 stuks fruit Beker water 2 snee brood 150 ml melk. mais stick of rijstewijfel Met water. 2 aardappels 2 schep groente en soms wat vlees. Of ei. voor slapen nog fles 180 ml plantaardige melk.
Hoeveel is ze de laatste tijd meer gaan bewegen? Vaak zie je wel tussen 12-18 maanden een groei die meer stil staat maar echt afbuigend is niet echt oké. Weet je of allergieën kunnen zijn in gezin? Onze zoon heeft daarom een afwijkende groei en blijft daardoor ook kleiner
In de WHO curve ziet het er heel anders uit, veel minder zorgwekkend. Mijn zoontje is 15 maanden en eet een stuk minder dan jouw dochter. Hij krijgt ook nog borstvoeding, maar ook weer niet zoveel dat dat zijn hogere gewicht zou verklaren. Het lijkt mij dat je zo weinig kunt doen, als ze niet meer eet dan dat ze doet. Ik ben benieuwd wat de kinderarts er nog van zegt.
Ik ben inderdaad pas met 6 maanden met hapjes begonnen. Calorierijke producten geef ik nog niet echt, maar ik denk dat een lepel griekse yoghurt er best in zal gaan. Gaan we doen. Aan de kant van mijn man zitten wel allergieën, in ons gezin (voor zover bekend) niet. Zwager heeft een huisstofmijtallergie, astma en eczeem. Verder nog voor wat dieren (maar ik weet eigenlijk niet welke dieren). Zijn kinderen (onze nichtjes en neefje) hebben een notenallergie (hebben allemaal een epi-pen), volgens mij ook glutenallergie. @3musketierseneengirl, onze jongste is de meest beweeglijke van het hele stel. Ze draaide met 5 maanden op haar buik en lag sindsdien niet meer stil. Ze klimt overal op (ruim voor haar verjaardag was ze al op het speelhuis van 1.5m geklommen), ze zit sinds een paar weken met 2 tuigjes in de kinderstoel want zelfs met 1 tuigje klom ze er nog uit (bij de anderen hebben we nooit een tuigje hoeven te gebruiken, laat staan 2). Trapklimmen doet ze ook al vanaf 10 maanden. Aan de andere kant, had ik verwacht dat ze allang zou lopen. In de zomervakantie liep ze al langs tafel en bank. Vorige week stapte ze heel voorzichtig over van de bank naar het tafeltje, maar daar laat ze zich nu ook weer voor op de knieën zakken en doet het kruipend. Ze is vrolijk, gaat op ontdekkingstocht, wat dat betreft lijkt ze lekker in haar vel te zitten.
Ik ben bij mijn 3 kids ook met 6 mnd begonnen met hapjes geven. Bij mijn oudste is toen ook de groeilijn (lengte) af beginnen buigen. Zijn er nooit precies achter gekomen wat het nou precies is/was. Inmiddels groeit ze op haar eigen lijn wel goed. Is nog steeds ondergemiddeld qua lengte. Ik zou als ik jou was eens beginnen met die calorierijke producten en kijken of dat wat doet. En anders eens in de richting van allergie kijken? Al is het maar om uit te sluiten. Ik weet dat kids met allergieen soms ook slecht aankomen.
Waar de kinderarts alert op zal zijn is coalikie. De groei buigt namelijk in zowel lengte als gewicht vanaf de 6 maanden af. Rond 6 maanden is doorgaans de leeftijd an glutenintroductie. Ik vind de lengte overigens ook wel flink afgebogen. Maak je je zelf zorgen?? Is het verder gewoon een levendig kindje, weinig ziek?
Maar je ziet ook dat de lijn afbuigt nadat ze nooit meer stil zit zeg maar. Ben benieuwd wat ze gaan zeggen verder de who vind ik reuze mee vallen dan die van cb. Anders idd griekse yoghurt advocado toevoegen, roomboter ect -toevoeging- Bv verteerd enorm snel daar kan maagje niet enorm lang van vol zitten.
Heeft ze voor rest nog andere klachten veel huilen of erg overstrekken nog steeds. Kijk daar nog even naar voor jezelf voor je naar kinderarts moet. Wij lopen momenteel met drie kinderen bij kinderarts voor groei achterstand maar ook met heel veel lichamelijke klachten. Ja als je dan ziet dat ze heel actief is. Kun je idd proberen meer volle producten aan te bieden. Rijk van voedingstoffen.
Mijn plofkipje werd een mager schrielkipje en dat is ze nu met 7 jaar nog. Klein, dun, fijn gebouwd. Terwijl we na de geboorte op randje zaten voor glucosemeting omdat ze zo dik was eerste tijd groeide ze ook goed door en ineens was dat klaar. Cb arts wilde me doorsturen want ze zou een darmziekte hebben Die keek totaal niet naar het kind. Oke, slapen snachts kon beter maar ze was vrolijk, ontwikkeling ging voor op schema, at goed, ontlasting goed, Nauwelijks ziek... ik ben ook niet groot, man is (was) mager, ondergewicht komt in beide families voor... Dus nee, ik heb dat geweigerd toen. Was ze een lusteloos lappenpopje was het anders maar nu was het puur op de grafiek dat ze ziek zou zijn Ze mag dan m'n minimuisje zijn maar ze is nog steeds het minste ziek/verkouden, energiek en leergierig
Jongste krijgt nu globaal 7.30 boterham en halfvolle melk (200cc beker, vaak nog bijvullen) 10.00 aanmaak (200cc) en koekje (biscuitje, rijstwafel, maar ook bastogne ofzo. Zelfde als mama he) 12.00 boterham (soms nog een 2e, soms blijft de helft liggen) en halfvolle melk 200cc 15.00 aanmaak en snoepje (rozijntjes oid) 16.30 als ze jengelt fruit, vaak mandarijn (ze slaapt niet meer smiddags dus einde middag regelmatig jengelig) 17.15 bordje warm eten en fruit na En dan slaapt ze circa 19.00 tot 7.15 Als ze de aanmaak op heeft krijgt ze water. Soms is dat 2 slokken, soms 2 bekers
Wij hebben hetzelfde met onze dochter... moet nu over 2 maanden weer terug.. ik dacht tja, ze doet het verder goed, haar eetpatroon is normaal dus vind het niet echt nodig. Bij jou lees ik ook niets schrikbarends.. en als ze het verder 'goed' doen, zou ik mij ook geen zorgen maken.