Ik zou je niet gek laten maken. Kijk naar je kind. Is ze vrolijk? Slaapt ze goed? Ontwikkelt ze zich goed ? Eet ze goed ? Allemaal ja ? Dan zou ik me echt geen zorgen maken dat ze het lijntje niet volgt. Ieder kind is anders en jij kent je kind het best.
Zoontje is nu 19 maanden maar krijgt al maanden hetzelfde Ochtend: 1 a 2 boterhammen Fruit Middag: 2 boterhammen Klein snackje; rijstwafel,rozijnen,komkommer,soepstengel, koekje van organix of de kleine keuken Avond; 200 a 250 gram avond eten,geen toetje. Voor het slapen gaan 100 a 150 gram griekse yoghurt, afhankelijk hoeveel avond eten die gegeten heeft. We wisselen ook regelmatig af,1 boterham en 1 cracker of kleine krentenbol, soms een klein croissantje Qua beleg;zuivelspread, minder zout smeerkaas, 100%pindakaas,100%stroop, halva jam, roerei en heeel soms een tosti als ik die ook eet. Ze volgt haar eigen lijntje,dat is goed. Maar jongens en meisjes hebben al een ander gemiddelde,en kindjes die BV (gehad) hebben,hebben ook weer een andere curve. Maar allergieën oid onderzoeken kan nooit kwaad. Maar goed, mijn nichtje is half hindostaans,en volgens die curve heeft ze obesitas en volgens de nederlandse curve niet.. dus het zegt helemaal niks
Ik vind dat de curve wel erg afwijkt eerlijk gezegd en vind doorsturen een goed idee. Laat je haar zelf bepalen Hoeveel brood ze bij het Ontbijt en lunch eet? Je zegt namelijk anderhalf A twee per dag dus ik neem aan eentje bij het ontbijt en eentje bij de lunch? Een bied je dan een tweede nog aan? Dat zou ik eens gaan doen om te kijken of ze nog meer wil of niet. Je had zeker eerder al mogen beginnen met dingen als roomboter, volle kwark en avocado ed. Geen verwijt maar wel goed om meteen mee te gaan starten. Verder zeg je 250 gram avondeten. Hoe is de verhouding tussen groente aardappels/pasta/rijst en vlees/vis/ei? En voeg je ook wat olijfolie aan het avondeten toe of zit het er al in? Want stel dat je relatief veel groente geeft dan zit haar buikje wel vol maar krijg ze relatief caloriearm eten binnen. Ik vind de hoeveelheid eten op zich best oké klinken maar aangezien ze heel actief is verbruikt ze nu blijkbaar meer dan dat ze binnenkrijgt.
Ik hoop dat ik straks alle vragen heb beantwoord; we zijn met 6 maanden met fruit- en groentehapjes begonnen. Brood zijn we met 7 maanden mee begonnen, maar toen lag haar kokhalsreflex nog erg naar voren, waardoor ze er meer in stikte dan dat ze wat at. 2 weken later snapte het wel, dus brood pas sinds 7,5 maand. Verder overstrekt ze niet, voor zover wij weten geen andere lichamelijke klachten. Het is een heel blij en vrolijk meisje, niet lusteloos of zo, slaapt goed. Wat de precieze verhouding is van aardappels/pasta-groente-vlees weet ik niet precies, zal ik eens kijken. Wat brood betreft, als ze niet meer wil, gooit ze het op de grond of ze legt het onder haar benen. Af en toe lukt het me om dan nog een stukje in haar mond te stoppen. Bij het ontbijt is het vaak maar 0,5-0,75 boterham, tussen de middag 1-1,5 boterham. Vaak lukt het bij het fruit eten nog wel om er soms een stukje brood bij te doen.Vanmiddag had ik een krentenbol gegeven (lekker voor de afwisseling dacht ik), ze heeft minutieus de krenten eruit gehaald en opgegeten. De rest liet ze liggen. Olijfolie voeg ik niet altijd aan het avondeten toe, maar over het algemeen zit er wel vloeibare boter, zonnebloemolie of olijfolie doorheen. En verder krijgt ze 3-4x per week een Nutrini creamy fruit toetje, daar zit 150 kcal per 100 gram in, dat vinden onze andere kinderen echt heel veel en onze jongste werkt het gewoon weg. Omdat ze vrolijk en blij is, verwacht ik eigenlijk geen bijzonderheden. Maar ik ben inmiddels toch wel nieuwsgierig of ze 'gewoon' een klein poppetje is, of dat er toch iets meer aan de hand is (waar wellicht wat aan gedaan kan worden).
Mijn kinderen zijn ook allemaal klein. Maar mijn ervaring is dat ze er van het consultatiebureau wel erg bovenop zitten. Als er maar iets anders is dan sturen ze je meteen in. Geeft verder niets, en ik ben ook altijd naar de afspraken met de kinderarts en diëtist gegaan enzo. Maar er kwam nooit wat uit. Zelfs niet bij mijn oudste die rond het jaar ziek was en zelfs afviel. Blijkbaar zijn er ook 'gewoon' kleine kinderen. En wat je haar te eten geeft ziet er prima uit. Ik heb ook van alles geprobeerd, maar wat ik ze ook gaf ze kwamen er niks extra van aan.. Mijn oudste is 7 en weegt maar 16 kilo. Hij eet als een bootwerker maar blijft dun en klein. En toch is er niks mis met hem. Maar ja ik zie en voel ook wel dat andere kinderen veel beter op gewicht zitten..
Bedankt voor de extra info. De verhouding tussen gewicht en lengte neemt steeds verder af dus ik zou gewoon toch wat meer gaan sturen op wat meer calorieën erin krijgen. Dingen als pindakaas, vette kaas of avocado op de boterham, roomboter op de boterham. Net iets meer vlees en aardappels aanbieden. Volle kwark als toetje aanbieden of tussendoortje.( ter info in zowel een soepstengel als een lange vingers zitten maar 20 kcalorieën. Dat is echt heel weinig. Een Liga koekje wat ook Heel geschikt is voor een kindje heeft 57kcal). Geef je misschien borstvoeding 's ochtends net voor het ontbijt? Dan zou ik dat net even wat anders timen zodat ze in ieder geval wel voldoende trek heeft 's ochtends. Dat soort kleine dingen veranderen zodat het gewoon allemaal net iets meer wordt
Als ze in de ochtend maar zo weinig eet, misschien nog iets anders aanbieden? Hier is ze gek op kaas bijv. Wij maken ook altijd zelf pap (geen boterham hier in de ochtend) van griekse yoghurt, fruit, havermout en soms wat melk. Eet ze best wat van. Maar soms wil ze dat niet meer, maar nog wel hapjes van mijn bakje kwark met banaan. Of stukje kaas. Of whatever. Misschien houdt jouw kindje ook niet van brood in de ochtend? Em verder zou ik persoonlijk echt de vette producten wat meer aanbieden. Soms in plaats van brood bij de lunch een avocado? Of gebakken ei bij de boterham? Ik noem maar wat. En dat een tijd volhouden en kijken wat er gebeurt.