Welke koek komt dichtst in de buurt van stroopwafel?

Discussion in 'De lounge' started by suikerfee, Mar 26, 2019.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. suikerfee

    suikerfee Fanatiek lid

    Jan 13, 2010
    1,700
    361
    83
    Welke koek komt het dichtst in de buurt van stroopwafels? En dan bedoel ik koeken zonder karamel.
    Ik wil graag een stroopwafeltaart maken voor de verjaardag van mijn man. Maar met stroopwafels wordt de bodem ontzettend hard.

    Ik kan zelf wel allerlei koeken gaan proeven, maar kan de rest daarna weggooien omdat het hier nauwelijks gegeten wordt.

    Of heeft iemand een tip waardoor de bodem niet hard word?
     
  2. heidiane

    heidiane Fanatiek lid

    Jul 5, 2010
    1,724
    1,647
    113
    Soms worden er op de markt vers stroopwafels gebakken. Misschien een idee om daar te vragen om alleen de koek te kunnen kopen?
     
    suikerfee likes this.
  3. heidiane

    heidiane Fanatiek lid

    Jul 5, 2010
    1,724
    1,647
    113
    https://www.culy.nl/recepten/zelf-stroopwafels-en-stroop-maken/

    Of op deze manier proberen maar moet je weer een wafelijzer hebben.

    Of misschien kun je het deeg gelijk als bodem gebruiken als het bijv toch nog moet bakken in de oven. Maar dan zit je gelijk te experimenteren wat denk ik te veel tijd kost, ik denk dat je de taart gewoon in 1 keer en gelijk goed wil maken
     
  4. Rapunzel

    Rapunzel Fanatiek lid

    Dec 14, 2012
    4,172
    5,727
    113
    Koekkruimels van de markt? Daar zit de stroop niet tussen
     
    suikerfee likes this.
  5. LisbethSalander

    LisbethSalander Fanatiek lid

    Dec 1, 2015
    2,830
    5,566
    113
    Je zou stroopkoeken kunnen proberen dat zijn van die brosse koeken met stroop caramel ertussen.

    Maar als je de stroopwafels niet te fijn maakt, dus wat grotere stukken gebruikt en niet super hard aandrukt ( wel hard genoeg zodat de bodem 1 geheel wordt) dan wordt de bodem ook minder hard.
    Met een warm scherp mes moet het dan goed te snijden zijn.
     
    suikerfee likes this.
  6. Celika

    Celika Fanatiek lid

    Jul 15, 2013
    1,893
    381
    83
    Female
    Dicht bij de zee
    Dit inderdaad!
     
    suikerfee likes this.
  7. Heartofhope

    Heartofhope Fanatiek lid

    Mar 14, 2019
    1,027
    1,224
    113
    Als ie niet gebakken wordt, worden de stroopwafels toch gewoon zacht door het vocht van wat je er bovenop doet?
     
  8. LMSB

    LMSB Fanatiek lid

    Feb 24, 2017
    3,994
    3,321
    113
    Ik zou denk ik bastognekoeken of spritsen nemen voor de bodem. En dan karamel als vulling voor je taart en uiteraard stukjes stroopwafel als topping.
     
    suikerfee likes this.
  9. duitshollandsmeisje

    Sep 18, 2018
    5,597
    7,396
    113
    Female
    Kokkin
    Duitsland
    Dit dus :) bastognekoeken zijn vreselijk lekker als taartbodem (vind ik:roflmao:)
     
    suikerfee likes this.
  10. Krulpeterselie

    Krulpeterselie Fanatiek lid

    Apr 27, 2015
    2,585
    1,247
    113
    Ik heb een tijdje terug een stroopwafeltaart gemaakt met stroopwafels als bodem en dat werd echt niet hard! Het was wel een no bake taart.
     
  11. suikerfee

    suikerfee Fanatiek lid

    Jan 13, 2010
    1,700
    361
    83
    Dat weet ik niet zeker, de karamel wordt erg hard als hij warm is geweest.
     
  12. suikerfee

    suikerfee Fanatiek lid

    Jan 13, 2010
    1,700
    361
    83
    Mag ik weten hoe je de bodem gemaakt hebt? Ik wil ook een no bake maken.
     
  13. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    Apr 13, 2008
    23,136
    8,869
    113
    Bij een no bake wordt de karamel toch niet warm?

    Ik begrijp geloof ik ook het principe van een stroopwafeltaart zonder stroopwafels niet. :roflmao:

    Maar als je stroopwafels zo al hard vindt, dan zou ik inderdaad koekkruimels gebruiken.
     
  14. suikerfee

    suikerfee Fanatiek lid

    Jan 13, 2010
    1,700
    361
    83
    Een bodem zal je toch moeten verwarmen of niet? Die blijft niet vanzelf aan elkaar plakken.
    En hoezo zonder een taart zonder stroopwafel? Het gaat me nu puur om de bodem, de rest bevat uiteraard stroopwafels...

    En ik vind ze niet te hard, maar wel als ze verwarmd zijn geweest en dan afkoelen
    Dan wordt de karamel kei hard.
     
  15. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    Apr 13, 2008
    23,136
    8,869
    113
    Bij een no bake variant niet, lijkt me. Of nou ja, de boter dan wel, denk dat de koek daar wel zacht van wordt en vraag me af of de karamel daar warm genoeg van wordt om hard te worden?

    Als de hele taart al stroopwafel bevat, dan zou ik overigens gewoon lekker voor koekkruimels gaan. :)
     
  16. BabyFG

    BabyFG VIP lid

    Feb 20, 2012
    9,071
    1,917
    113
    omgeving Rotterdam
    Bij een kwarktaart bak je de bodem toch ook niet? Of ben ik nou gek?
    Die kun je ook prima maken van bastogne koeken bijv
    Koeken verkruimelen over de bodem, gesmolten boter erbij, beetje aanduwen en klaar toch ;)

    Dus lijkt me dat dat ook prima kan met stroopwafels of -koekkruimels
     
  17. Flamingooo

    Flamingooo Niet meer actief

    Wat zegt het recept...? Er zal vast over nagedacht zijn lijkt me.
     
  18. Krulpeterselie

    Krulpeterselie Fanatiek lid

    Apr 27, 2015
    2,585
    1,247
    113
    Je gebruikt 17 kleine stroopwafeltjes daar snij je 1/3 vanaf. Wat overblijft zet je rechtop tegen de rand van de springvorm. De kruimels samen met 6 grote in stukjes gesneden stroopwafels in de keukenmachine doen tot fijne kruimels. Boter smelten (40 gram) en de kruimels erbij doen, doorroeren en op de bodem van de springvorm aandrukken zodat ook de kleine wafeltjes vast zitten. Het lijkt vet maar dat komt door de karamel die warm wordt. Doordat dit mengt met de boter wordt het niet hard. Het proces van karameliseren en het daarna stollen kun je oa stoppen met vet. Boter dus of als je sus wilt maken met slagroom. Als je het zeker weten niet te heet wil laten worden giet je de boter bij de kruimels en niet andersom. Door de hete pan warmt het anders nog een tijdje door. De vorm in de koelkast zetten om af te koelen.

    Als dat afgekoeld is gaat er een laagje banketbakkersroom op. Daarbovenop een laag zwitserse room en daar overheen karamelsaus gieten. Garneren met slagroom. Je hebt dan 12-14 stukken.
     
  19. Heartofhope

    Heartofhope Fanatiek lid

    Mar 14, 2019
    1,027
    1,224
    113
    Die hoeft ook niet warm hoor.
    Wat ik nu ook wel vaak zie is dat die kant en klare wafels gebruikt worden als bodem, die zijn ook makkelijk in model te snijden zodat je geen gaten in de bodem krijgt. Dan wordt de bastogne als tussenlaagje gebruikt, wat dan ook met stroopwafels zou kunnen. Ik denk dat die ook wel zacht genoeg worden door het vocht als het no bake is.
     
  20. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    Oct 8, 2006
    34,228
    7,275
    113
    Female
    Brabant
    Bij een koekbodem gebruik je altijd gesmolten boter om met de kruimels te mengen, die bodems worden niet hard. Ik zou in dit geval dus ook boter gebruiken.
     

Share This Page