Bovenstaande vroeg ik me af, mijn man weet het antwoord ook niet. Als je de dimmer laag hebt staan, gebruikt je lamp minder stroom dan als hij hoog staat? Ergens denk ik van wel, maar weet het niet zeker.
Volgens mijn vriend wel... vraag me niet waarom, heeft hij wel uitgelegd maar snapte er geen bal van haha
Volgens mij niet aangezien er evenveel stroom heen wordt "gepompt" maar laat de dimmer niet alles door.... ?
De dimmer haalt de 'bovenste laag' van de stroom af, dat laat hij niet door zeg maar, maar hij slaat het niet op. Dus je verbruikt even veel stroom met of zonder dimmer.
Door dimmen daalt het stroomverbruik en stijgt de levensduur van de lampen, het rendement van de lamp neemt echter wel af omdat de hoeveelheid warmte (= verlies) minder snel afneemt dan de hoeveelheid licht. Daarnaast is de kleur van het gedimde licht ook geler. Als permanent minder licht nodig is is het beter om een lamp met minder vermogen te gebruiken. Aldus Google.
heb het even voor je nagevraagd aan een vriend van ons die is elektricien en die zegt inderdaad dat deze informatie van google klopt. Edit: hij zegt er wel bij dat het met hallogeen geen verschil maakt je zal dan net zoveel stroom verbruiken met een gloeilamp verbruik je wel minder stroom.
Een dimmer werkt met een triac. Je veranderd hiermee de fasen van stroomdoorgang. Het scheelt dus wel degelijk stroom.
Nee hoor, de stroom zou zich dan op moeten hopen en geleidelijk door gelaten moeten worden, maar zo werkt het niet.
Ik zou een aantal dagen de meterstand bijhouden als je de lamp zonder dimmer gebruikt, en een aantal dagen de meterstand bijhouden met dimmer. Dan zie je of het verschil maakt.
dat is best een goeie! Of het echt te merken is, weet ik niet, aangezien ik altijd stroom verbruik, maar misschien wel het proberen waard, vooral omdat niet iedereen het hier met elkaar eens is
Uhhhh... gloeilampen? Béétje achterhaald... Met een klassieke dimmer (traploos) maakt het stroomverbuik niets uit. Met een LED-dimmer (trappen/klikjes/tikjes) verbruik je minder als je de lamp op een minder felle stand zet. HUE verichting is trouwens ook met trappen, maar dat zijn er zo veel, dat je het verschil niet merkt en het voelt dus aan als traploos. Maar ook hierbij geld: Hoe feller, hoe meer stroom je verbruikt. Ik denk dat het verschil marginaal is. Je zou dan ook exact hetzelfde moeten verbruiken met alle andere apparaten om niet een foute conclusie te maken. Als je op de ene dag de tv net wat langer aan hebt dan de andere, dan kun je weer niks zeggen over de lamp.
M'n vriend "electricien" zegt over het algemeen niet maar ligt er aan wat voor dimmer je hebt! Heerlijk he mannen haha
Een dimmer maakt gebruik van een elektronische schakelaar (triac), deze kan op elk moment worden ingeschakeld, maar schakelt pas weer uit als de stroom stopt. Bij een wisselspanning van 50Hz gebeurt dat 100x per seconde (nuldoorgang).Door het punt naar later te verschuiven waarop de triac inschakeld (elke periode), wordt de lamp steeds korter ingeschakeld en zal de gemiddelde stroom dus afnemen (de lamp gaat zachter branden), dit principe heet fase aansnijding (dus niet verschuiving). Dim je LED lamp ! | LED verlichting kan je dimmen | Dimmen voor LED, hoe werkt dat? | TopLEDshop Oftewel, de lampendimmers die je gewoon koopt in de Gamma werken met een triac en maken gebruik van fasenaansnijding. Je hebt ook nog potmeters, maar die worden veelal in theaters gebruikt.
Ja dan moet je qua andere apparaten gewoon wel hetzelfde gebruiken, dus niet ineens de droger veel vaker ofzo anders weet je natuurlijk niet waar het stroomverbruik precies van komt.