We hebben de stap gezet naar een kinderpsycholoog, voor onze dochter van 7. Voornamelijk ivm faalangst, onderpresteren en vermoeden van hsp en hb. We hebben 2 gesprekken gehad en vanuit de diagnose as 1 Angststoornis NAO is er een behandelplan opgesteld. Wat kan ik nu verder verwachten? De behandelmethode is 'oplossingsgerichte systeemgesprekken' en wordt een Basis GGZ intensief traject. Ik vind het heel 'zwaar' klinken allemaal en ik heb er verder geen eerdere ervaringen mee.. Wie heeft er tips voor ons? Mag ook via pb! Bedankt!
Mondeling is dat wel toegezegd maar dat komt niet in het schriftelijke behandelplan terug. Ze wil overigens daar wel nog mee wachten totdat mijn dochter zich meer vertrouwd voelt bij haar. Anders is de kans groot dat ze niet laat zien wat ze kan ivm faalangst. Ik ben wel benieuwd hoe dat getest wordt? Het is een pienter meisje die dat snel genoeg doorheeft en dan bang wordt om fouten te maken...
Ik weet niet wat er in zo'n traject gaat gebeuren, maar als je gaat lezen over hb en onderpresteren/faalangst/fixed mindset, dan zie je dat je als een kind echt hb is veel kunt veranderen door passend aanbod op school. Liever gezegd: alleen therapie terwijl er op school (waar je kind een flink aantal uur per week verblijft) niets verandert is dweilen met de kraan open. Er zijn bosjes gespecialiseerde testers die kinderen testen zonder dat ze daar eerst uitgebreid een vertrouwensband mee hebben opgebouwd, omdat je door observatie ook al heel veel informatie kunt vergaren en door bijvoorbeeld door te vragen zonder dat het officieel nog mee wordt gerekend in de test kun je ook zien of een kind faalangst heeft, afhaakt bij te makkelijke dingen etc. Ik vraag me dan af of de psychologe überhaupt voldoende kennis heeft om iets met hb aan te kunnen, eerlijk gezegd. Ik snap dat ik erg op de zaken vooruit loop, maar je zult ze de kost moeten geven die een verkeerde diagnose hebben omdat er niet eerst naar hb is gekeken en niet eerst daar dingen zijn aangepakt (compacten, verrijken, verbreden zoals dat zo mooi heet). Denkt school ook aan hb? Dan kunnen ze daar al op handelen natuurlijk, en dan kun je al zien of dat verschil maakt. Lastig, hoor, dit. Is het een optie om zelf een test te betalen?
Wij zitten in exact dezelfde situatie. Wij zijn nu twee keer geweest: een keer voor een intake en een keer voor een adviesgesprek. Uitkomst en insteek; angststoornis voor dieren en vermoeden van hoogbegaafdheid. Vanwege een trauma met dieren volgt onze dochter eerst twee keer EMDR (morgen eerste keer) en als er dan nog angst over blijft volgt cognitieve gedragstherapie. Daarnaast krijgt ze 8/8 een WISC intelligentieonderzoek. Mijn vermoeden is dat ze flink hoogbegaafd is en dat de angsten hieraan gerelateerd zijn. We hebben ook al een aantal gesprekken op haar school gehad en passend aanbod is aanwezig. Wel denk ik dat er nav de WISC nog bijgestuurd moet worden. En de GGZ begeleidt niet in HB dus we hebben ook een spoor uit staan richting een HB coach. Je mag me PB' en hoor!
Particuliere hulp is alleen zo godvergeten duur, vind ik. Net als plusklassen, daar ben je zo 1000 à 1200 euro per jaar aan kwijt, voor 1,5/2 uur per week in de schoolweken.
Is er al een diagnose gesteld of nog niet? Onze dochter heeft ook een traject gehad. Eerst kwamen er 2 gesprekken met ons alleen, daarna een gesprek met dochter en 2 uitgebreide onderzoeken alvorens de diagnose gesteld werd. Bij dochter was dit ADHD en PTSS als gevolg van een zwemincident. Voor de PTSS is ze behandeld met EMDR therapie. Binnenkort krijgt ze weer onderzoeken vanwege een vermoeden autistische stoornis.
Hier ook ervaring...wel bij een particuliere Psycholoog Diagnose is angststoornis. Wij zijn begonnen nu met Dappere kat ( blended care...zowel thuis als met de behandelaar aan de slag) En dit heeft echt verschrikkelijk veel effect. van 10 van haar angsten zijn er nog maar 2 over waar we mee bezig gaan. Faalangst is ook zo goed als overwonnen. Eetangst ook weer helemaal goed.
Mijn tip: zoek alsjeblieft iemand op met verstand van zowel hb als faalangst. Je kunt niet per ongeluk hoog scoren bij een iq-test maar wel onderpresteren en daardoor laag scoren. Douche had enorme faalangst maar de tester kreeg er toch alles uit.
Er is nu een diagnose Angsstoornis NAO. Van daaruit is er een behandelplan opgesteld. Het is de bedoeling dat de therapie deze angststoornis een flink stuk vermindert of zelfs wegneemt waardoor het geen blijvende diagnose is. Ik neem aan dat tijdens het onderzoek een diagnose wel bijgesteld of verandert kan worden? Naar mate je een kind onderzoekt?
Wauw, dat zijn goede resultaten zeg! Hoelang zijn jullie nu bezig? En hoe gaat dat Dappere Kat precies in z'n werk? We overwegen wel om het om te laten zetten in een particulier traject..dit waren we in beginsel al van plan, maar er werd aangeraden om de eerste gesprekken wel via de gemeente te laten doen ivm vergoeding. Zodra wij denken dat haar privacy in geding is kunnen we tussentijds gewoon overstappen. Plus het feit dat ze met niks of niemand (behalve de ha) het verloop en de uitkomst delen tenzij ze onze toestemming hebben.