Hallo dames, Ik ben nog erg vroeg maar ik ben iemand die me graag van te voren over dingen inleest en beetje voorbereid. Ik vraag me af waar jullie je keuzes op gebaseerd hebben. Wanneer beginnen met bijvoeden? 4- 6 maanden? Hoe wist je dat jouw kindje er aan "toe" was? Wat aanbieden en vooral hoe? Ik lees dat je op verschillende manier voedsel kunt aanbieden. In stukjes, geprakt, gepureerd. Waarom heb je gekozen voor jouw manier? Begonnen jullie met sporadisch een keertje proeven of meteen dagelijks proeven? En waarom deden jullie dit zo? Mijn dochter heeft verborgen reflux waar ze ook medicatie voor krijgt. Is dat een reden om vroeg (4 maanden) te beginnen omdat ze misschien dan minder last heeft of is dit niet zo? Waar haalden jullie je info vandaan? Hebben jullie goed boek of nog beter een fijne site met info die jullie veel gebruiken? Heel veel vragen maar ben erg benieuwd waarom men ergens voor kiest zodat ik ook mijn eigen mening kan vormen want ik ben nu echt "leek" op dit gebied. Alvast bedankt!
Wat wij hebben gedaan.. We zijn met 4 maanden gestart met bijvoeding. Eerst een week lang elke avond een paar hapjes groenten (potje of vers en dan gepureerd) aanbieden. Na een week zijn we rijstebloem 's avonds in de fles gaan geven voor het slapen gaan (dit omdat we hem aan zoveel mogelijk structuren/smaken willen laten wennen, hier heeft iedereen een eigen mening over uiteraard). Toen ook dat goed ging zijn we ook op een vast moment van de dag wat fruit gaan aanbieden.. Hier hebben we een regelmatig schema aangehouden, om het ook voor Mees duidelijk te houden. Toen Mees 6 maanden was ongeveer zijn we stukken gaan aanbieden ipv potjes / gepureerd vers. In het begin was hij er meer mee aan het kliederen dan eten, maar het ging steeds beter. Waarom we stukken zijn gaan geven? Omdat we er veel positieve verhalen over horen. Mijn schoonzus heeft een dochtertje van 2 maanden ouder en die doen het ook, dus we hadden een goed voorbeeld Het is goed voor het leren eten van verschillende smaken en structuren, en is goed voor de mondmotoriek. Nu eet hij alles in stukken en vind het heerlijk
Hier met 3,5 mnd rijstebloem in de laatste fles Met 4 maanden elke dag rgoentehapje. 3 dagen wortel, 3 dagen sperziebonen, 3 dagen bloemkool etc... Nu gaan we fruithapje zelfde introduceren en soms een stuk liga laten sabbelen
3 weken geleden rijstebloem in eerste fles ipv laatste op advies cb, niet nodigeigenlijk rijstebloem, maar je gaat straks in de ochtend pap aanbieden dus nu al wennen, en je propt jezelf voor slapen gaan ook niet vol...
Begonnen met zes maanden, op advies van cb (6 maanden exclusief bv), borstvoeding.com en eigen gedachten. Begonnen met groente, 3-4 dagen hetzelfde. Vers gepureerd, stukjes paar keer geprobeerd, maar uiteindelijk niet doorgezet. Na paar weken fruit erbij, ook enkele smaken. Later brood, aardappels, pasta en rijst toegevoegd, nog weer later vlees en vis. Veelal volgens schema van borstvoeding.com.
Vanaf 4 maanden mag het en het cb adviseert eigenlijk standaard om met 4 maanden te beginnen. Echter is het officiële advies nog steeds om met 6 maanden te beginnen. Maar goed 4 of 6 maanden is dus een keuze, je kunt ook met 5 maanden de tussenweg kiezen. Het is net wat jij wilt. Er aan toe zijn. Tja ik vind dat een ruim begrip. Nutricia zegt dat je kindje toe is aan vast voedsel als het dingen in de mond stopt etc. Echter je kan niet 'aan iets toe zijn' wat je niet kent. Nutricia zegt dit dus enkel en alleen om zijn producten te verkopen. CB gaat hier steeds meer in mee. Wanneer wel? Dat is lastig vast te stellen, vooral omdat je niet kunt verlangen naar iets wat je niet kent. Vanaf 6 maanden wordt het steeds belangrijker omdat een kindje dan pas niet meer voldoende uit de bv/fv haalt. Bij reflux tja. De ene zegt met 4 maanden beginnen, de ander juist absoluut niet. Bedenk een ding; veel fruit is zuurder dan groenten. Een kindje met reflux heeft last van het zuur wat omhoog komt, dus groenten zijn dan beter dan fruit. Voor rijstebloempap: het wordt weer dunner in de maag (vloeibaar) dus zeker met reflux is het handig hier rekening mee te houden. Daarnaast; het ene kindje krijgt krampen, de volgende raakt verstopt, de volgende slaapt er slecht op, de volgende doet het niets en de laatste slaapt er beter op. Van te voren niet te bedenken wat jouw kindje doet. Dan mijn keuzes; Ik ben bij beide kinderen met 6 maanden begonnen. Mijn oudste had KEA, dus heeft mijn jongste ook een vergrote kans op een allergie. Mijn oudste mocht niet eerder dan 6 maanden, mijn jongste is wat gevoeliger voor dingen en ik vind het zelf prettiger. Ik ben begonnen met groenten, dat 3 dagen achter elkaar (bij voorkeur in de ochtend ivm eventuele reactie). Ik prak het fijn. Na een aantal diverse groenten gehad te hebben en dat dit ook enigszins gegeten word (eerst is het 1 hapje en heel vies kijken) ga ik pas over naar fruit. Wel elke dag groenten en na introduceren van fruit elke dag fruit. Pap vind ik niet zo belangrijk en gaf het bij mijn oudste echt als 'toetje' dus maar een klein beetje uit een bordje. Bij mijn oudste liep ik bij een diëtiste, dus daar heb ik de meeste informatie vandaan.
Bij allemaal rond 6m begonnen met stukken groenten. Bij M was dat succes. Bij T niet maar hij at wel prakjes. Bij S beide geen succes en hij ging pas met een maand of 10 fruit/groenten eten. Hij heeft waarschijnlijk verborgen reflux gehad en had ook lang last van kokhalsreflex. Onze kinderen wilden geen pap. Ook niet met overtuiging geprobeerd trouwens. Brood vonden ze alledrie heerlijk.
Wauw wat een fijne reacties. Bijzonder om alle verschillende manieren te lezen. Bedankt, zeker voor de uitleg erbij. Mochten er nog meer dames zijn die uitleg willen geven graag. Hoe meer uitleg, hoe beter ik mijn eigen mening kan vormen. Klopt het dat bij 4 maanden meestal gepureerd wordt en wanneer men later begint dat prakken of losse stukken een optie wordt?
hier met 4 maanden begonnen met groente , 4 dagen het zelfde en 3-4 lepeltjes dit langzaam opgebouwd. met 7 maanden op advies van de ka direct gestopt met bijvoeding omdat onze dochter een ontstoken slokdarm had . met 9 maanden pas weer begonnen met bijvoeden en toen a la rapley dus stukjes, dit beviel me veel beter. als wij eventueel een volgend kindje krijgen wil ik tot 6 maanden wachten en dan rapley doen. stukjes kun je denk idd beter doen met 6 maanden, tenminste met 4 maanden lijkt dat me erg eng hihi
Losjes gevolgd wat later ook in 'Eten voor de Kleintjes' van Stefan Klein beschreven staat. Iets na 6 maanden begonnen. Daarvoor hadden ze echt genoeg aan de borst. Bij oudste puree geprobeerd, zonder succes, stukken pakte hij meteen en hij at ze ook zonder knoeien met smaak op. Bij jongste prut niet eens meer geprobeerd. Met groente begonnen, gewoon met de pot mee (ik stoom toch al vrijwel alles zonder zout), waarbij ze een dag of drie dezelfde groente probeerden. Dikke maand later met fruit en brood begonnen.
Aangezien ons zoontje een hongerig ventje is willen wij met 4 maanden ook beginnen met de eerste hapjes dus ik lees even mee. Het valt me op dat iedereen eerst met groente begint en daarna pas fruit aanbied, is hier een reden voor?
Fruit is zoeter dan groente. Als je eerder met fruit begint is de kans groter dat groente moeilijker gaat
Naast de smaak is groente milder te verdragen en minder allergeen als fruit. Vooral als men met 4 maanden begint zou ik voor groente kiezen. Wij zijn begonnen met 5,5 maanden. Eerst met gepureerde groenten, een paar weken later met fruit en rond 7 maanden met brood. Op het moment dat onze kinderen rechtop konden zitten en zelf stukken naar de mond brengen (rond 8 mnd/prematuur) hebben we ze stukken gegeven.
Ah vandaar, bedankt voor jullie reacties. Ik heb al meerdere zelf gemaakte fruit hapjes in de vriezer liggen maar dan moeten die nog maar iets langer blijven liggen en dan ga ik ook maar eens groentehapjes maken.
Onze jongen heeft ook verborgen reflux en ons hebben ze net aangeraden om dus zo snel mogelijk te beginnen met bijvoeden omdat "vast" voedsel niet zo snel omhoog komt. Dus ik zou in jouw geval ook beginnen met 4-5 maanden. Wij zijn begonnen met gepureerd fruit. Appel, peer, banaan. Afzonderlijk of bij elkaar, dat is je eigen keuze. Daarna perzik en andere zachte soorten fruit toegevoegd. Na 2 - 3 weken begonnen met een paar lepeltjes groente. Worteltjes, pompoen, boontjes. Eerst geprobeerd met telkens een beetje aardappel erbij, maar dat wou hij niet. Dus dan puur gaan geven. Wel een beetje roomboter erbij om het smeuig te maken. Het fruit vond hij vanaf dag één lekker, de groente niet. Maar door het hem elke dag aan te bieden is hij het nu wel lekker gaan vinden. Eerst duwde hij de lepel terug buiten met zijn tong, hij wist niet wat er mee te doen. Maar na 3-4 dagen ging dat beter en na een paar weken hapte hij gretig naar de lepel. Op 5 maanden at hij best goed van de lepel voor zijn leeftijd. Persoonlijk vind ik dat je niet moet ophouden als ze eerst weigeren, wil niet altijd zeggen dat ze er niet klaar voor zijn (tenzij er een medische reden is), ze zijn er gewoon niet gewoon aan. De aanhouder wint Nu is hij 6 maanden en geven we hem wel eens een stuk fruit los en elke dag een broodkorst. Hij kan het nu goed naar de mond brengen en zit goed rechtop.
Er zijn verschillende meningen over eerst met groente beginnen of eerst met fruit. Wij zijn eerst met fruit MOETEN beginnen van de kinderarts (en bevestigd door de gastroenteroloog) omdat het milder is om te verteren dan groenten. Dat ze daarom minder graag groenten gaan eten is niet bewezen, is afhankelijk van kind tot kind.
Zoon met bijna 5 maanden (daarvoor wel al rijstebloem) Dochter met 6 maanden Eerst groenten rond middaguur (2e voeding) en toen dat goed ging verplaatst naar 18:00 (we zaten al op vier voedingen) Daarna fruit tussen voeding 1 en 2 Daarna gluten dmv pap (bambix) in de ochtend Na twee weken bambix een boterhammetje tussen de middag geprobeerd en dat ging ook goed. Altijd geprobeerd drie hoofdmaaltijden met 2-3 tussendoortjes aan te houden: ontbijt - tussendoor fruit - lunch - tussendoor fles en later iets te knabbelen - avondeten - tussendoor fles (verviel met 1 jaar) Feitelijk hebben we dit ritme nog (kids zijn 5 en 3,5) Heel kort gepureerd daarna snel pakken en stukken
Ik had eerst bij 4 maanden geprobeerd maar toen wilde ze nog niet.. Toen met 5 maanden geprobeerd, kwam niet verder dan 2 happen en vanaf 5,5 maand ging ze goed mee eten! Hier krijgt ze groenten en fruit geprakt en brood in het vuistje.
Hier begonnen met 6 maanden, daarvoor alleen BV waar ze ook echt genoeg aan had. We zijn rustig aan gestart en als het een dagje niet ging, dan een dagje niet... Ook begonnen met groenten en toen dat goed ging ook fruit gaan geven. Overigens ook een 'reflux-kind'. Zijn begonnen met geprakt en later al snel stukken, want hier een dame die het graag zelf doet Het eten van de lepel kon ze wel maar had ging niet helemaal van een leien dakje! Toen wist ik eigenlijk nog niet echt van het bestaan van Rapley, niet in verdiept... (dit wordt overigens ook pas aangeraden vanaf 6 maanden en als je kindje goed rechtop kan zitten op schoot of in de kinderstoel) Vanaf 7 maanden ook gestart met granenpap/brood, dit ging al snel goed. Liga: de allereerste liga's mag je overigens niet in de hand geven als koek en is alleen bedoeld om evt te verkruimelen door fruithap of zo (al vraag ik me persoonlijk af waarom je dat zou doen?). Dit staat ook op de verpakking... het vormt in de mond namelijk een grote kleffe bal wat je kindje nooit goed weg krijgt! Hier zo lang mogelijk gewacht met het geven van koek en sap, gewoon omdat ik het niet nodig vond en het belangrijker vond dat ze eerst aan de smaken van puur fruit, groenten en water moest wennen... gaven vanaf 7 maanden wel ooit een rijstwafel of een soepstengel.
Zeker bij reflux kun je als je vroeg gaat bijvoeden beter geen fruit geven. Fruit irriteert veel sneller, wekt meer zuur op, en richt bij oprispen meer schade aan. So wie so, juist bij reflux is het verstandiger om gewoon met zes maanden te beginnen en niet al zo vroeg als zes maanden. Reflux gaat heel vaak gepaard met een allergie of overgevoeligheid, en daardoor kan als je vroeg begint de reflux erger worden. Vast voedsel dat opgerispt wordt geeft meer pijn en potentiele schade dan melk. So wie so, als je prutjes maakt, dik ze dan goed in met johannesbroodpitmeel!