Hoi Hoi, Ik ben zwanger van de derde en wil nu alles op alles zetten om wel borstvoeding te gaan geven, bij de eerste viel de hoeveelheid tegen en dronk dochterlief met moeite, bij tweede dochter heb ik gelijk aangelegd na de bevalling maar kon het niet opbrengen, ik moest kiezen tussen pijnstillers ( na bevalling met bekkeninstabiliteit en gekneusd schaambeen) of borstvoeding, na 4 dagen ben ik gaan relacteren, dus toch nog proberen.. Na voeden en kolven bleef ik steken op 25 ml per voeding.. Maar nu ben ik al in overleg met de lactatiekundige over hoe ik me het beste kan voorbereiden, ze begon over het gaan kolven voor de bevalling... Heeft iemand hier ervaring mee?
Ik wil dit ook graag weten dus ik lees mee. Waarom ik graag wil kolven voor de bevalling is dat ik me echt ellendig voel in mijn kraamweek. Ik voel me 9maanden heerlijk maar in de kraamweek krijg ik allerlei kwaatjes. Last van aanbeien, migrane plus verschrikkelijke stuwing. Nou wil ik graag weten als ik voor de bevalling begin met kolven is het dan dat ik dan die stuwing krijg en dan niet na de bevalling nog eens. Want dan heeft het namelijk geen zin voor mij om van te voren te kolven. Alvast bedankt voor het antwoorden.
Ik wilde gaan kolven omdat onze dochter erg groot wordt geschat en waarschijnlijk bijvoeding zal krijgen.. Ik dacht.. dan liever wat eigen voeding op voorraad. Heb het op de kraamafdeling gevraagd, de gynaecoloog, mijn eigen VK en VK van het ziekenhuis maar iedereen zegt dat het niet nodig is.. De reden is wel anders dan die van jullie dus weet niet zo goed of je daar iets aan hebt. Staat er niet zoiets bij 'stel je vraag aan een lactatiekundige'? Succes!
Wat voor pijnstillers gebruikte je dan? Je mag de nodige medicijnen wel met borstvoeding combineren. Onze dochter is via een keizersnede geboren en ondanks dat ik (na de ruggeprik) morfine, diclofenac en paracetamol kreeg, mocht ze gewoon aan de borst hoor. Ik heb zelf geen ervaring met antenataal kolven, maar ken je dit artikel al? https://www.borstvoeding.com/artikelen/kolven/voorkolven2.html
Ik heb bij de tweede ook voorgekolft omdat ik wist dat het een keizersnee zou worden en de bv bij de eerste niet goed op gang kwam doordat ik extreem veel pijn had aan mijn stuitje en niet kon zitte /liggen/staan/lopen. Daardoor was bv geven een ware hel omdat ik geen ontspannen positie had om bv in te geven. Het voorkolven heeft bij mij de productie alvast een beetje op gang gebracht. Ik had daardoor na de ks heel snel genoeg voeding. Ik had na een week zelfs overproductie! Ik wist niet wat me overkwam hihi. Hier dus een heel positief verhaal over voorkolven.
Ik wil dat ook gaan proberen. Bij mij kwam het heel moeilijk op gang. Na 3 weken nog steeds heel weinig. Ik ben ingeleid en had zwangerschaps suiker. Baby's hebben dan meer drink behoefte. Dat had mijn dochter ook. Aanleggen ging heel moeilijk. Ik ben ook wel benieuwd naar ervaringen van anderen.
Ik heb het gedaan! Kwam idd op gang (2e kindje). Wel minimaal, maar genoeg om een klein beetje in te vriezen. In de kraamweek had hij een extra boost nodig en heeft hij dat gebruikt ipv kunstvoeding.
Hier ook ervaring, de eerste was dysmatuur en moest worden bijgevoed. Daarom gaan kolven aan het eind van de zwangerschap van de 2e. Het is dan echt maar een beetje,je hebt het dan over enkele ml maar wel heel erg voedzame ml.(de eerste paar keer maar een paar druppels) Ik heb het uiteindelijk niet nodig gehad maar het was wel fijn om het al te hebben. Stuwing heb ik alleen in de kraamweek gehad. En met de borstvoeding loopt het nu nog steeds goed. De gynaecoloog gaf trouwens aan dat ze er geen ervaring mee hadden maar het wel zouden gebruiken ipv flesvoeding mocht bijvoeding nodig zijn.
Lieke1989, hier had vk en kraamhulp er ook geen ervaring mee. Ze waren wel enthousiast. En we hebben het dus ook nodig gehad.
Wat ik me dan af vraag, wanneer begin je? Bij onze eerst kwam de bv niet op gang. Prematuur kindje, geboren met 33 weken. Ik zou bij een tweede graag bv geven, maar kan moeilijk met 30 weken al beginnen met kolven lijkt mij..
Annabel,In het stukje van manamana staat het mooi omschreven. Ik zelf was met 34 weken begonnen aangezien mijn dochter die ik toen nog borstvoeding gaf aangaf dat er weer meer melk was.
Ik lees even mee. Hier gaat het waarschijnlijk een keizersnee worden en wil heel graag bv gaan geven. Wat ik me afvraag ( misschien heeft een van jullie ervaring hiermee) is of het wat zegt of je eerder veel productie gehad hebt. Bij de vroeggeboorte van ons zoontje had ik gigantische stuwing met veel productie ook. Terwijl dit bij die termijn niet zo gebruikelijk is. Zegt dit iets over de productie die ik nu zal hebben? Heb nu wel al weken al lekkage. Zowel vocht als wat colostrum.
Ik ben het ook van plan. Mij is afgeraden om voor 37 weken te kolven omdat het theoretisch weeën zou kunnen opwekken. Echter schijnt dit in de praktijk eigenlijk niet voor te komen dus stiekem ben ik al een beetje aan het oefenen met de techniek. Het moet dus echt met de hand en dat vind ik best ingewikkeld, ik snap het nog niet helemaal. En ook niet hoe ik het bewaar overigens. Het gaat om zulke kleine hoeveelheden. Opvangen in een flesje of bakje is de moeite niet waard. In een spuitje kan wel, heb nog genoeg ongebruikte spuitjes in huis en anders haal je die zo bij de apotheek. Maar leg je dan gewoon dat hele spuitje in de vriezer?
Vraag over hoeveelheid melk: had ik bij de eerste ook een flinke productie en ik merkte met de 2e geen verschil daarin,behalve dan dat zij wel meteen zonder tepelhoedje kon drinken. Vraag over hoe kolven: Met de hand vond ik het ook lastig en ik heb daarom het met mijn handkolf gedaan. Voeden tijdens de zwangerschap deed ik toch ook al. Vraag over bewaren : ik heb dus spuitjes gebruikt. Kleine 5 ml spuitjes die ik dan in vroor.
Hoi, 1982Justme als jullie verwachten dat de productie voldoende zal zijn dan zou ik het idd ook niet nodig vinden, ik verwacht ook een grote baby en zal misschien ook gaan bijvoeden direct al na de bevalling, in mijn geval verwachten we niet dat de productie voldoende zal zijn, dus ik hoop alvast wat in de vriezer te hebben.
Hoi Manamana, Ik gebruikte ibuprofen in combi met diazepam, de diazepam( valium) deed mijn spieren verslappen waardoor ik me beter kon ontspannen. Het was vooral de diazepam die onze dochter suf kon maken als ik wel zelf zou voeden. Maar als je morfine mag gebruiken dan zou ik dat liever gehad hebben.... Werkt ook nog beter... Maar mijn pijn werd ook niet echt serieus genomen moet ik erbij zeggen. Mocht dit weer gebeuren dan ben ik nu wel beter voorgelicht, dankje, het artikel had ik al gelezen, maar toch bedankt!
Hoi Fluitekruid, Wat fijn te horen dat het bij jou zo positief was! Ik hoop ook op een hogere productie, maar teveel zou geweldig zijn! Dankje!!
@madelein: onze dochter is via een keizersnede geboren en mijn melkproductie kwam best goed op gang, zonder antenataal kolven (daar had ik toen ook nog nooit van gehoord). Ik moest wel kolven (en bijvoeden) omdat ze afviel, maar daar kon ik na een paar dagen alweer mee stoppen. Daarna had ik een prima productie, dus hopelijk nu ook. Maar of dat wat zegt? Wel had ik toen en heb ik nu, net als jij, al een paar druppels melk tijdens de zwangerschap. Ik zie dat maar als een goed teken . @Linnaea: volgens mij kan je gewoon het hele spuitje invriezen, inderdaad wel in kleine hoeveelheden. Maar goed, je kolft toch nog niet veel. Je zou het ook op een lepeltje kunnen opvangen en invriezen, maar ik vraag me af hoe je dat handig invriest. @Jolanda30: in mijn ziekenhuis zullen ze wel gedacht hebben 'liever BV met wat pijnstilling dan geen BV'. Ze hadden ook een BV-certificaat, dus konden niet zomaar poedermelk gaan promoten. Op borstvoeding.com staat een lijst van medicatie die je (redelijk) veilig bij BV kan gebruiken, zie https://www.borstvoeding.com/problemen/medicijnen/2015NL.html
Hoi MiekieLief, wat leuk te horen dat je het ook wil gaan proberen! Ik kwam op het idee door de lactatiekundige, die heb ik gebeld om tips. Ze vertelde ook over het gebruik van Domperidon vanaf de bevalling, dit zal de melk productie verhogen, ook vitamine C bruistabletten in combi met Fenegriek thee. Dus ik zou als ik jou was ook contact zoeken met de lactatiekundige om dit te bespreken! Succes!