Ik wil graag minder vlees eten met ons gezin. Maar lastig want hummus, bruine bonen, kikkererwten, linzen, etc. wat vaak gegeten wordt als vervanging vinden wij niet lekker. Vegetarische vleesvervangers eten we weleens, maar ook niet supergezond en vaak zout. Ik heb 3 kinderen en die moeten ook gewoon mee kunnen eten. Wie heeft er tips, hoe pakken we dit aan zodat we toch gezond blijven en voldoende vitaminen binnenkrijgen??
Heb je wel eens geprobeerd om burgertjes te maken van bijvoorbeeld zwarte bonen? Google maar eens op recepten, het ziet er een beetje uit als vlees en smaakt niet zo naar boon omdat er ook andere ingrediënten in zitten. Ik vind het heel lekker. En jullie kunnen ook tofu en tempeh eten.
als je bijvoorbeeld 3 x in de week je vlees schrapt, dan hoeft het niet heel moeilijk te zijn denk ik. 1 x vis (of 2x) - 1 x gewoon géén vlees - 1x vleesvervanger ?
Als je alleen mindert is vervanging niet echt noodzakelijk. Over het algemeen krijgen we allemaal meer eiwitten binnen dan we nodig hebben en ook vit b12 red je wel als je niet volledig vega gaat. Ik vond zelf beginnen door gerechten als macaroni, nasi enz. zonder vlees te gaan maken het makkelijkst. De dagen aardappel, groente, vlees bleven dan gewoon vlees.
Hoe veel/vaak eet je nu en waar zou je naartoe willen? Er zijn een aantal dingen die je super makkelijk kunt vervangen voor de vegetarische variant als je toch graag 'vlees' in je eten wil, zoals bijv. het gehakt in je pasta vervangen voor vega gehakt, of het vlees in een aziatisch gerecht vervangen door stukjes gekruide tofu of andere 'wokstukjes'. Vleesvervangers met kaas zijn inderdaad vaak wat vet en zout. Heb je bijv al eens gekeken naar falaffel? Tempeh is heel veelzijdig, je kunt het helemaal zo kruiden of marineren zoals jij lekker vind. Zelf eet ik graag van de AH of vegetarische slager, die hebben veel lekkere en eiwitrijke vleesvervangers. En heb je oprecht nooit een gerecht met kikkererwten of linzen gegeten dat je lekker vind? Als je ze gewoon kaal op je bord doet is er inderdaad weinig aan, maar verwerkt in een lekker stoofpotje of een curry is het zo lekker.
Ons hele gezin is dol op deze burgers; https://www.boekoeloekoe.nl/vegetarische+recepten+met+boekoeloekoe Deze stel je zelf samen en op bovenstaande link kan je een kruidenmix bestellen wat als basis voor de burgers geldt. Echt heerlijk! En echt niet zo’n geitenwollensokkenburger!
Als je linzen niet lekker vindt - vind ik ook niet - zou je eens rode linzen kunnen proberen, die smaken helemaal niet linzig. Mijn favo receptje voor rodelinzensoep: Gesnipperd uitje fruiten, 1 courgette en 1 winterpeen in blokjes erbij. Even aanbakken. Laatste minuut geperste knoflook erbij. Groentebouillon, blikje geconcentreerde tomatenpuree erbij. 200 g rode linzen en theelepel (of meer of minder, naar smaak) kerriepoeder toevoegen. ongeveer 20 minuten laten pruttelen tot alles zacht is. Heerlijk soepje! En als jullie dit nou lekker vinden kun je rode linzen ook proberen in curry's als vleesvervanger.
Vegetarische moussaka is ook lekker - het vlees kun je vervangen door rode linzen. Die smaken helemaal niet 'linsachtig' en omdat ze kapot koken hebben ze ook ongeveer dezelfde textuur als gehakt.
Wil je echt maaltijden zonder vlees? Je kunt ook minderen door bv de helft van wat je normaal aan vlees eet te eten. Deed bv 600 gr gehakt door de pasta, nu nog 300. Van die dingen dus. Of een grote schnitzel delen en dan extra groente eten?
Ik eet 5 dagen in de week vega. Heb geen tijd voor moeilijk toestanden, ben noet creatief met eten en heb een hekel aan koken. Ik gebruik dus veel vlees vervangers maar daar heb je nu zoveel verschillende van dat die echt niet ongezond meer zijn. Gewoon even de etiketten lezen. De Aldi heeft lekkere snitzels en oosterse schijven. Ik gebruik vegetarisch gehakt van de Aldi, Lidl, Jumbo en AH. Jumbo heeft ook erg lekkere vleesvervangers zoals snitzels, burgers etc. Die heeft ook erg veel keuze. De falafel burger is een aanrader. Als ik daarmee hamburgers maak is het feest in huis. Zelf ben ik niet zo dol op tofu en tempé, de vegetarische kipstuckjes van AH eigen merk, Jumbo eigen merk en de vegetarische slager zijn wel een hit. Dus die doe ik door de rijst, risotto etc.
Ik zou een leuk vega kookboek kopen en/of pinterest erbij pakken en gewoon op zoek gaan naar recepten om te proberen. Veel pastasauzen en rijstgerechten zijn heel lekker zonder vlees, en zonder bonen. Als je dan begint met 1 of 2 keer week een probeerrecept, en als er dan wat dingen geslaagd zijn kan je die ook gebruiken voor de andere dagen. Verder inderdaad bij je "gewone" gerechten met vlees; minder vlees en meer groenten.
Kijk eerst eens of je sowieso vlees kan minderen. Als ik een grote pan macaroni maak, voor ongeveer 5-6 personen gaat daar 250 gram gehakt in. Ik ken ook mensen die er meer dan een pond in gooien Gewoon 2 a 3 dagen in de week helemaal geen vlees. Kun je vis pakken of gewoon geen vervanger. Je hoeft het niet per se te vervangen.
Zo doen wij dat inderdaad ook en ik laat ook het gehakt wel eens weg bij de macaroni, hoor er nooit iemand over
Een of twee keer in de week vlees vervangen door eieren? Bijvoorbeeld shakshuka, roti met ei en kousenband/sperziebonen, quiche, nasi met pindasaus en een gebakken ei, aardappel en spinazie met een gekookt ei, sambal goreng telor met groente en rijst, foo yong hai, gado gado met gekookte eieren. Tempeh en tofu kunnen ook lekker zijn. Ik ben ook niet zo'n fan van de kant-en-klare vleesvervangers, ik vind ze ook erg zout.
Zo heb ik het ook aangepakt inderdaad. Die enorme hoeveelheden vlees is gewenning. Je kan dus ook wennen aan minder vlees. 300 gram voor de pasta gebruik ik ook, is prima
Het makkelijkste wat je kan skippen is geen vleeswaar meer op brood te eten, dat scheelt al veel. Daarnaast kijk ik bij gerechten of vlees eventueel vervangen kan worden door een vegetarische optie, bijvoorbeeld vega kipstukjes door de bami met vega sate erbij (superlekker!). Als er geen goede vervanging verkrijgbaar is, koop ik biologisch vlees. Op deze manier hebben we niet ons eetpatroon om hoeven te gooien. We eten nog steeds hetzelfde als anders, maar we kijken wel bewust naar de ingrediënten.