Wat doen jullie wanneer je te veel tegelijk kunt oogsten? Ik heb al een vriezer lade vol met courgette maar heb nu ook kilo's appels. De bieten en wortelen komen er nog aan, evenals de prei. Weet niet waar ik alles moet laten Ik ben nu appeltaart vulling aan het wecken al gaat het niet super. Twee potten lijken niet goed dicht in de pan. Ik zie het over een kwartiertje wanneer de kooktijd voorbij is maar vrees dat de rubbers niet goed af hebben gesloten. Iemand ervaring met wecken?
Omdat een niet nader te noemen persoon een boom op mijn moestuin heeft laten vallen (de kerels moesten zonodig bomen omzagen) zit ik nu met 3kg groene cherry tomaatjes. Hoe laat ik die het snelst rijpen?
Appeltaart vulling wecken, wat leuk! Je kunt ook nog gedroogde appelringetjes maken als je toevallig aan een droogoventje kunt komen. Appelmoes maken, ook leuk. Appels kunnen koud gekoeld best lang goed blijven, maar ja of je er plek voor hebt? Van courgette kun je ook lekkere op zoet-zuur maken en dan heet in potjes met klik-klak en dan op de kop zetten.
Even snel gegoogled voor je. https://www.pokon.nl/blog/wat-te-doen-met-alle-groene-overgebleven-tomaten-/ https://www.antilliaans-eten.nl/recepten/gratis-recepten/chutney-groene-tomaten/
Wat zonde! Oh zou echt woest zijn. De laatste onrijpe doe ik vaak in een ovenschaal met kranten inpakken en een rijpe banaan erbij. En dan af en toe even uitpakken om te zien of ze al kleuren.
Ben al aan het experimenteren met de voedseldroger. Appeltjes worden wat zurig maar de tweede batch met kaneelsuiker is goed gelukt. Drupt wel onderin de droger dus moet nog van die matjes bestellen. Ondertussen ook al ander fruit gedroogd. Tijdrovend maar het apparaat doet het werk gelukkig. Zo fijn dat ik jaren terug alles al had aangeschaft. Net een 3in1 appelschiller/voor/plakjes snijder gekocht de schillen en klokhuizen die overblijven na appelmoes maken gaan dan weer in de ontsapper.
Heb in het verleden wel groene tomatenjam gemaakt maar dat was met een klein beetje. Heb nu een plank vol jam van de afgelopen jaren (we eten weinig jam) dus dat wordt m niet. Chutney is ook een goed idee. Een aantal weken geleden chutney van aalbessen gemaakt. De tomaatjes liggen nu deels in de zon, deels in een kistje met rijpe banaan erbij en een krant er overheen. Hopelijk rijpen ze snel. Ik wil graag pastasaus wecken.
Volgende week ga ik hier de druiven plukken om wijn van te maken, met de weersvoorspelling van volgende week moeten ze volgens mij straks heerlijk rond en zoet zijn.
Ja, als ze lang genoeg drogen worden ze heel knapperig. Mijn eerste batch was nog wat taai, niet droog genoeg. Het kan ook in de oven, bijvoorbeeld ringen aan een prikker rijgen en dan tussen het rooster laten bungelen om te drogen. https://weckenonline.eu/recepten/appels-drogen-in-de-oven/ Als je ze met suiker droogt, dan wel je bakplaat er onder met een bakpapier tegen het druppende gesmolten suiker, anders wordt je oven zo vies.
Dank je. Fijne linkjes Had zelf ook gegoogled maar kwam zoveel manieren en opties tegen dat ik door de tomaten het aanrecht even niet meer zag
Ja, echt bizar veel. We hadden al 2 druivenranken, vorig jaar een nieuwe erbij gekocht. Die nieuwe geeft zo'n 4 keer zoveel als de 2 andere ranken! En daarbij krijg ik ook nog druiven van mijn ouders en een vriendin. Dus in totaal worden dat wel een aantal flessen wijn.
Je zou de druiven ook kunnen ontsappen en druivensap ipv wijn kunnen maken. Zelf houd ik niet van wijn, dus bij mij wordt alles sap. Het vlierbloesem/honing sap van m'n schoonmoeder is gaan gisten in de flessen, dat is nu champagne de flessen siroop zijn gelukkig nog wel goed. Waarschijnlijk omdat het ingekookt is en meer suiker bevat.
Haha nee dat wordt geen champagne maar vruchtenwijn dan. Ze zou er tijdens het gisten nu wat extra suiker bij kunnen doen, want anders wordt het een hele zure wijn. Mijn kinderen houden niet van druivensap, maar ik wel van wijn. Ik gebruik trouwens een slowjuicer om most van de druiven te maken.