Algemeen moestuinieren topic

Discussion in 'De lounge' started by MinnieMouse94, Apr 24, 2020.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Venelientje

    Venelientje Niet meer actief

    Wat een mooie ruime tuin!
     
    Nummer4 likes this.
  2. Whysteria

    Whysteria Niet meer actief

    Daar kun je nog een hoop plezier mee hebben... ;):roflmao:
     
    Nummer4 and Venelientje like this.
  3. brownielover

    brownielover VIP lid

    Mar 9, 2009
    8,149
    3,026
    113
    Nederland
    Mijn 1e tomaat wordt rood. :)
     

    Attached Files:

    Nummer4 likes this.
  4. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    Dec 14, 2019
    6,669
    6,564
    113
    Female
    Wat doen jullie wanneer je te veel tegelijk kunt oogsten?
    Ik heb al een vriezer lade vol met courgette maar heb nu ook kilo's appels.
    De bieten en wortelen komen er nog aan, evenals de prei. Weet niet waar ik alles moet laten o_O

    Ik ben nu appeltaart vulling aan het wecken al gaat het niet super. Twee potten lijken niet goed dicht in de pan. Ik zie het over een kwartiertje wanneer de kooktijd voorbij is maar vrees dat de rubbers niet goed af hebben gesloten.
    Iemand ervaring met wecken?
     
  5. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    Dec 14, 2019
    6,669
    6,564
    113
    Female
    Omdat een niet nader te noemen persoon een boom op mijn moestuin heeft laten vallen (de kerels moesten zonodig bomen omzagen) zit ik nu met 3kg groene cherry tomaatjes.
    Hoe laat ik die het snelst rijpen?
     
  6. xxmoixx

    xxmoixx VIP lid

    Jun 11, 2018
    5,314
    4,385
    113
    Female
    Op een zonnige plek achter het raam en af en toe vernevelen met water.
     
    marina kl and Nummer4 like this.
  7. spruitje80

    spruitje80 Fanatiek lid

    Jul 5, 2016
    4,696
    4,304
    113
    noord holland
    Appeltaart vulling wecken, wat leuk!
    Je kunt ook nog gedroogde appelringetjes maken als je toevallig aan een droogoventje kunt komen. Appelmoes maken, ook leuk.
    Appels kunnen koud gekoeld best lang goed blijven, maar ja of je er plek voor hebt?
    Van courgette kun je ook lekkere op zoet-zuur maken en dan heet in potjes met klik-klak en dan op de kop zetten.
     
    Nummer4 likes this.
  8. Zuul

    Zuul Fanatiek lid

    Aug 19, 2020
    2,832
    3,589
    113
    Female
    Oeiii wat zonde. Kan je er geen lekkere chutney van maken?
     
  9. Zuul

    Zuul Fanatiek lid

    Aug 19, 2020
    2,832
    3,589
    113
    Female
    Nummer4 likes this.
  10. Catou

    Catou Fanatiek lid

    Oct 11, 2013
    3,683
    1,860
    113
    Wat zonde! Oh zou echt woest zijn.

    De laatste onrijpe doe ik vaak in een ovenschaal met kranten inpakken en een rijpe banaan erbij.
    En dan af en toe even uitpakken om te zien of ze al kleuren.
     
    Nummer4 likes this.
  11. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    Dec 14, 2019
    6,669
    6,564
    113
    Female

    Ben al aan het experimenteren met de voedseldroger. Appeltjes worden wat zurig maar de tweede batch met kaneelsuiker is goed gelukt. Drupt wel onderin de droger dus moet nog van die matjes bestellen. Ondertussen ook al ander fruit gedroogd. Tijdrovend maar het apparaat doet het werk gelukkig.

    Zo fijn dat ik jaren terug alles al had aangeschaft. Net een 3in1 appelschiller/voor/plakjes snijder gekocht :thumup: de schillen en klokhuizen die overblijven na appelmoes maken gaan dan weer in de ontsapper.
     
    spruitje80 likes this.
  12. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    Dec 14, 2019
    6,669
    6,564
    113
    Female

    Heb in het verleden wel groene tomatenjam gemaakt maar dat was met een klein beetje. Heb nu een plank vol jam van de afgelopen jaren (we eten weinig jam) dus dat wordt m niet. Chutney is ook een goed idee. Een aantal weken geleden chutney van aalbessen gemaakt.

    De tomaatjes liggen nu deels in de zon, deels in een kistje met rijpe banaan erbij en een krant er overheen. Hopelijk rijpen ze snel. Ik wil graag pastasaus wecken.
     
  13. Cin85

    Cin85 VIP lid

    Jan 12, 2010
    12,491
    13,945
    113
    Female
    Wordt het dan een soort chips ofzo? Appel en kaneel is altijd een goede combinatie!
     
  14. Cin85

    Cin85 VIP lid

    Jan 12, 2010
    12,491
    13,945
    113
    Female
    Volgende week ga ik hier de druiven plukken om wijn van te maken, met de weersvoorspelling van volgende week moeten ze volgens mij straks heerlijk rond en zoet zijn.
     
    Nummer4 likes this.
  15. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    Dec 14, 2019
    6,669
    6,564
    113
    Female

    Ja, als ze lang genoeg drogen worden ze heel knapperig. Mijn eerste batch was nog wat taai, niet droog genoeg. Het kan ook in de oven, bijvoorbeeld ringen aan een prikker rijgen en dan tussen het rooster laten bungelen om te drogen.

    https://weckenonline.eu/recepten/appels-drogen-in-de-oven/

    Als je ze met suiker droogt, dan wel je bakplaat er onder met een bakpapier tegen het druppende gesmolten suiker, anders wordt je oven zo vies.
     
    Cin85 likes this.
  16. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    Dec 14, 2019
    6,669
    6,564
    113
    Female

    Heb je veel druiven?

    Dat mis ik nog hier in de tuin, zou ik graag willen.
     
  17. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    Dec 14, 2019
    6,669
    6,564
    113
    Female
    Zuul likes this.
  18. Cin85

    Cin85 VIP lid

    Jan 12, 2010
    12,491
    13,945
    113
    Female
    Ja, echt bizar veel. We hadden al 2 druivenranken, vorig jaar een nieuwe erbij gekocht. Die nieuwe geeft zo'n 4 keer zoveel als de 2 andere ranken!
    En daarbij krijg ik ook nog druiven van mijn ouders en een vriendin. Dus in totaal worden dat wel een aantal flessen wijn.
     
    Nummer4 likes this.
  19. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    Dec 14, 2019
    6,669
    6,564
    113
    Female

    Je zou de druiven ook kunnen ontsappen en druivensap ipv wijn kunnen maken. Zelf houd ik niet van wijn, dus bij mij wordt alles sap.

    Het vlierbloesem/honing sap van m'n schoonmoeder is gaan gisten in de flessen, dat is nu champagne :roflmao: de flessen siroop zijn gelukkig nog wel goed. Waarschijnlijk omdat het ingekookt is en meer suiker bevat.
     
  20. Cin85

    Cin85 VIP lid

    Jan 12, 2010
    12,491
    13,945
    113
    Female
    Haha nee dat wordt geen champagne maar vruchtenwijn dan. Ze zou er tijdens het gisten nu wat extra suiker bij kunnen doen, want anders wordt het een hele zure wijn.

    Mijn kinderen houden niet van druivensap, maar ik wel van wijn. ;)
    Ik gebruik trouwens een slowjuicer om most van de druiven te maken.
     
    Nummer4 likes this.

Share This Page