Ook ik heb mijn relatie verbroken na 13 jaar. We wonen nu nog noodgedwongen bij elkaar tot ik een huis heb. Verder hebben we alles wel geregeld dacht ik (ouderschapsplan, verdeling van de spullen etc), maar ik heb nog een vraag over de alimentatie. We zijn samen een bedrag per kind overeengekomen, maar moet je alimentatie ook wettelijk vastleggen, of mag dat ook gewoon in samenspraak met elkaar? Misschien goed te melden dat we niet getrouwd zijn geweest, hadden alleen een samenlevingscontract. Wie weet hoe dit in zijn werk gaat?
Je ex en jij staan vrij zelf de alimentatie vast te stellen. Je moet dit vaststellen in een convenant, naast het ouderschapsplan, kan opgesteld worden bij een notaris. Hierin moet staan: - de duur van de alimentatie - de hoogte van de alimentatie - een eventueel overeengekomen niet-wijzigingsbeding - de betalingstermijn - de mogelijke jaarlijkse indexering Je kan altijd even bij het Juridisch loket binnen lopen en hun vragen voor advies of eventuele doorverwijzing. Zet je afspraken betreffende de spullen en het huis ook op papier en incl termijnen waarin bepaalde dingen regeld moeten zijn, zodat je ex je straks niet opeens op straat zet, omdat hij het zat is dat je in het huis woont. Ook duidelijk op papier vastleggen welke spullen jij krijgt en hij krijgt. Hoe klein het ook mag zijn (zelfs lepels etc etc) Houdt hier rekening mee: - Wat moet er verdeeld worden; maak een inventarisatie. - Bepaal de waarde van de inboedel. - Maak de daadwerkelijke verdeling. - Is er een groot verschil in waarde? Bepaal dit ook voor de spullen van de kinderen. Het is belangrijk dat ze overal (zowel bij papa als mama) hun eigen vertrouwde spulletjes hebben. Succes en sterkte in deze moeilijke tijd!
Helemaal correct wat foxymama schrijft. Een voordeel van het gerechtelijk vaststellen van een (zelf opgestelde) ouderschapsplan is dat de daarin gemaakte afspraken af te dwingen zijn. Bijvoorbeeld bij het niet nakomen van de alimentatieafspraken kun je met een gerechtelijk vastgesteld ouderschapsplan het LBIO inschakelen. Het wordt op deze manier dus een rechtsgeldig document. Gerechtelijk vaststellen betekent: plan naar rechtbank opsturen, rechter leest het door, als daar niets uit blijkt dat het tegen de belangen van de kinderen ingaat (wat bijna nooit het geval is), wordt er een stempel op gezet, teruggestuurd en klaar is kees.
Ok bedankt voor jullie antwoorden! Het ouderschapsplan is zo goed als klaar, maar waar stuur je dat precies heen zeg maar. Wij wonen in Friesland dus het zal de rechtbank in Leeuwarden worden, maar ter attentie van wie moet dat? Ook de verdeling enzo hebben we op papier, maar bedankt voor het meedenken.
even de rechtbank bellen? Waarschijnlijk sector Civiel. En je kan niet alleen een ouderschapsplan naar de rechtbank sturen. Dat is een officieel deel van het convenant. Dus als dat opgesteld is, kan het gehele pakket naar de rechtbank.
een ouderschapsplan kan je moeilijk vast laten stellen. Een ouderschapsplan kan (en zal) veranderen.... Denk bv aan nieuwe relaties waarbij je afspraken wilt maken, wijzigingen van school, wijziging van omgang e.d. Je kan bv ook contact opnemen met een mediatior... of gezamelijk even contact opnemen met een advocaat... (off topic.... jemig zeg... dit had ik niet verwacht! las altijd mee op het augustusforum)