Gelukkig begrijpen sommige van jullie wel mijn goede intenties. Het zijn voor ons de liefste mensen ter wereld. Nee, ik lees me idd graag in vóórdat dingen ons kunnen overkomen! Dat er echt mensen denken dat ik mijn vraag stelde, omdat ik niet graag wil dat mijn (schoon)ouders van hun leven genieten maar er liever zelf mee vandoor ga.. Premievrij pensioen ken ik niet! Ik ga me er in verdiepen. Ik vind het ook heel onterecht dat de staat zo 3 dubbel meesnoept. Precies wat ik bedoelde!
Om deze reden schenkt mijn schoonvader bij leven wat hij maximaal kan schenken. Hij wil niet dat de helft straks verdwijnt. Zelf maakt hij niets op, en geld boeit hem totaal niet, hij geeft niet om luxe, vakantie of wat dan ook. Hij wil dat het bij z'n kinderen terecht komt, daar wordt hij gelukkig van, zegt hij zelf. Alles wat er nu "niet meer is" kunnen ze ook niet bij hem weghalen.
Ik denk er ook regelmatig over na, vooral in praktische zin, wat er dan op me af komt. Mijn vader woont alleen, is ernstig ziek, wil tot zijn dood in het huis blijven wonen. Maar het is behoorlijk uitgewoond en staat tot de nok vol met rommel. Zelf wil hij niet dat we dingen opruimen, hij wil dat poosje dat hij nog heeft tussen zijn vertrouwde spulletjes blijven. Gelijk heeft hij hoor. Maar hoe dat dan gaat als hij er niet meer is... Het is het huis waar ik in geboren ben, dus lijkt me heel moeilijk om leeg te halen en te verkopen.
Leeg halen kun je door een extern bedrijf laten doen. Kost wel wat, maar dan heb je niet bij ieder dingetje waarvan je niet eens meer wist dat het er was dat het toch emotionele waarde heeft. Om te verkopen moet je een knop omzetten. Ik weet ook niet of ik daar zelf ooit aan toe zal komen. In het huis van mijn ouders gaan wonen is voor ons geen optie op het moment, want ik ben verhuisd naar de andere kant van het land. Maar het loopt hoe het loopt. Ik zie dat soort dingen als een 'nieuwe fase'. Ik hoop dat ik mijn ouders zal overleven, maar wel dat het nog heel lang gaat duren voordat het moment komt. Als ik het niet meemaak, betekent dat dat ik heel jong sterf (eng idee)
Dan kijk je ook wel tegen schenkbelasting aan (zelfde tarief als erfbelasting). In principe levert dat geen voordeel op, maar ik ken deze constructie niet precies, maar er zijn zo wel mogelijkheden (papieren schenking)
Snap het wel hoor dat je alles uitgezocht wilt hebben. Wij zijn allebei enig kind en zitten met aan een kant ouders die proberen hun hypotheek zo veel mogelijk af te lossen. Aan de andere kant een vader die enorme schulden opbouwt maar wel een prachtig pand in hartje Haarlem heeft Geen idee hoe die dingen zich tot elkaar verhouden en wat we er later mee moeten. We hopen gewoon dat alle ouders zo veel mogelijk genieten, maar zijn ook wel benieuwd hoe dat over tig jaar allemaal is. Zeker omdat ik verwacht dat zorgkosten steeds meer op iedereen zelf terecht gaan komen.
Ik weet niet hoe het inhoudelijk precies in elkaar zit. Maar de vader leeft nog en woont daar nog gewoon. Het huis is al van haar. De dame in kwestie kennende zal dat wel allemaal heel voordelig en juridisch waterdicht geregeld zijn.
Als je een goede band hebt met je schoonouders en je ouders, kan je dit toch beter bespreken met ze. Dat heb ik wel gedaan.
Als je het voor een bedrag dan minder dan de marktwaarde verkoopt beschouwt de belastingdienst het als een gift en komt bij je langs voor schenkingsbelasting. Niet doen dus!
En bij leven kan ook terwijl het huis nog niet verkocht is. Je (schoon)ouders kunnen eenmalig een groot bedrag belastingbrij schenken maar dat kan als voorschot op de erfenis. En dan jaarlijks onder de schenkingsvrijstelling via een onderhandse akte steeds een ander deel van het huis. Nadeel is wel dat jullie daarmee ook eigenaar van het huis worden en volgens mij kan dit niet als er nog een hypotheek op zit want dan is de bank de eigenaar. Dus: naar de notaris, die heeft dit dagelijks bij de hand en standaard oplossingen hiervoor.
Klopt hier zijn ze nu naar aan het kijken, zit weinig hypotheek meer in het huis. Je goed laten voorlichten is belangrijk. Wij hebben idd een keer een groot bedrag gekregen, moest voor een bepaalde leeftijd dacht ik. En nogmaals een bedrag wat je op de hypotheek moest aflossen oid sowieso de jaarlijkse schenking, en de rest wordt maar gekeken. Ik houd me er ook niet heel erg mee bezig hoe het exact in elkaar steekt
Het klopt dat de bank er ongetwijfeld niet zondermeer mee akkoord zou gaan, maar de termologie die je gebruikt klopt niet. De bank heeft in geval van hypotheek alleen een recht van hypotheek op het huis. Het eigendom ligt dan niet bij de bank, maar bij de consument die het huis gekocht heeft.
Dat had mijn moeder (en haar broers en zus) ook. Zij waren met zn allen eigenaar van het ouderlijk huis voordat mijn opa naar het verpleeghuis ging en overleed. Dat zou toen ook een voordelige constructie zijn. Maar mede dankzij latere wetswijzigingen hebben ze er in de loop van de jaren uiteindelijk meer belasting over betaald dan als ze het bij zijn dood pas kregen. De belastingdienst krijgt uiteindelijk zijn deel toch wel.
Dat is een arbeidsvoorwaarde die sommige werkgevers aanbieden. Ik heb geen CAO, maar wel een premievrij pensioen. Zoals iemand eerder al heeft aangegeven, je hoeft geen CAO te hebben om pensioen bij je werkgever op te nouwen, het wordt dan door een werkgever aangeboden. De werkgever van mijn man biedt geen pensioen aan, maar hij bouwt zelf op. Liever nu iedere maand een bedrag, dan in een kortere tijd heel veel apart moeten laten zetten. Je weet toch ook niet of het pensioen van je (schoon)ouders voldoende is of dat ze bijvoorbeeld dmv een ‘opeetconstructie’ de mogelijke opbrengst van het huis moeten ‘consumeren’. Iets anders, maar als ze in een bejaardentehuis komen en ze hebben veel eigen geld vanwege verkoop huis, betaal je zo € 2.500,- per maand, dat gaat ook hard. Dus met je (schoon)ouders zou ik een afspraak bij de notaris maken en zelf eens bij een financieel adviseur gespecialiseerd in pensioenen. En als het een mooi bedrag is wat je later erft, kan je er nog genoeg andere mooie dingen mee doen en aanvullen op je pensioen.
Goh, de meeste mensen kennen je toch niet? Ze reageren puur op je geschreven stukje tekst. Daar hoef je je niet beledigd door te voelen. Ik vroeg mij gewoon af wat jullie pensioen met een evt erfenis te maken heeft. En alleen een notaris kan hier een goed antwoord op bieden. Zoals gezegd vond de tante van mijn vader het ook een naar idee dat de fiscus profiteerde. En dus heeft ze nu al geschonken, in delen en steeds tot het maximum. Ze zeggen weleens: warm schenken is beter dan koud geven..
Ik doelde ook niet op jou. Jij schreef wel rustig. De anderen met een toon van: “ Nou jaaaaaa.” en dan die smiley erachter alsof ik een of andere pipo ben. Maar je hebt gelijk, ik kan daar slecht tegen en reageer aangebrand Ik ga inderdaad een notaris raadplegen!
Ik vind je vraag helemaal niet raar! Beter om nu met je ouders/schoonouders na te denken over later. Dat is toch helemaal niet gek? Het is maar net even hoe je jou vraag interpreteert.. je zegt later ook dat je dit in overleg met hun doet, dat hij er zelf ook naar gevraagd hebben.. En ik vind het alleen maar verstandig dat je er NU naar kijkt en niet later, wanneer sommige ‘opties’ misschien niet meer mogelijk zijn die jullie en misschien vooral wel jullie ouders graag hadden willen uitvoeren? Kijk, als je met een hele negatieve bril jouw post leest, KUN je lezen dat je een of andere geldwolf bent die zijn/haar ouders lekker uit willen kleden.. maar er had ook wel minder heftig gereageerd kunnen worden als je het mij vraagt en even kunnen vragen na de intenties van ts.. ik zou zeggen: vooral gaan praten over de opties! Helemaal niet gek of raar!
Maak een afspraak met een notaris en laat je voorlichten. Probleem is dat je niet in de toekomst kan kijken en dat er veel verschillende mogelijkheden zijn. Misschien leven je (schoon)ouders nog lang en in goede gezondheid thuis. Of ze willen een ander, levensloopbestendig huis kopen. Of ze hebben veel zorg nodig dat ze moeten inkopen. Ze kunnen bij het leven ook al geld schenken als ze dat willen. Het is sowieso slim om zulke zaken goed te bespreken zodat iedereen weet wat er moet gebeuren als de tijd daar is.
Voor wat betreft pensioen: mijn vriend heeft ook geen cao en bouwt geen pensioen op bij zijn werkgever. Wij hebben daarom een lijfrenterekening voor hem geopend. Daar mag een max bedrag per jaar op gestort worden wat je kan bereken op de site vd belastingdienst met je jaarinkomen. De gehele inleg mag je opgeven bij je belastingaangifte en is aftrekbaar. Ook fijn dat ik en zoon genoemd worden in het contract en het geld naar ons gaat als hij overlijdt. Bij pensioenopbouw via de werkgever is dit ook niet altijd het geval, of wordt er minder uitgekeerd.