Hi, Mijn tweede topic alweer in bij de alleenstaande mama's... en nog steeds is het bar en boos in de relatie en nog steeds zit ik er in en durf ik de beslissing om weg te gaan niet te nemen. Dat gezegd hebbende, als ik ga, wil ik goed voorbereid zijn, vandaar mijn vraag: Wij zijn niet getrouwd en hebben ook geen samenlevingscontract of partnerschap. Wat we wel hebben is een hypotheek op 2 namen en 2 kinderen waarover we gezamelijk gezag voeren. Hoe zou ik dit wettelijk gezien moeten afhandelen als wij wettelijk gezien niet eens een relatie hebben? Ik doel hiermee op het feit dat stellen die uit elkaar gaan bijvoorbeeld verplicht zijn een ouderschapsplan op te stellen, maar in ons geval is er geen haan die er naar zou kraaien... Toch wil ik het wel allemaal netjes regelen voor de kleintjes. Wat zou dan een logische stap zijn? Toch een mediator of advocaat inschakelen?
Als jullie alle twee juridische ouderschap hebben over de twee kinderen en jullie voeren gezamenlijk gezag en als hij ook de kinderen officieel erkend heeft. Dan heb jij gewoon recht op kinder-alementatie. Jouw vriend heeft en blijft rechten, maar ook plichten hebben tegenover zijn kinderen. Dat jullie op papier geen relatie hebben, doet niet ter zake. Op papier zijn jullie wel de ouders over deze kinderen en hebben jullie wel gezamenlijk het gezag over hun. Dat zal altijd zo blijven. Ik zou het eerst met een mediator proberen te regelen. Lukt dat niet, dan kan je altijd een advocaat nemen.
Wij zijn ook sinds kort uit elkaar en zijn niet getrouwd maar wel samen 2 kindjes waarover we beide het gezag hebben. Wij hebben samen alles op papier gezet en hebben een advocaat ingeschakeld om het ouderschapsplan en allimentatieaanvraag te laten bekrachtigen door de rechter. We willen graag dat alles goed geregeld is voor de meisjes en omdat we nog goed samen kunnen praten hoe we dit zouden gaan oplossen hebben wij voor deze route gekozen. Maar lukt het je niet om samen tot een plan te komen dan zou je idd een mediator of advocaat kunnen inschakelen om jullie te helpen met het opstellen van een ouderschapsplan. Sterkte met het nemen van je beslissing!
Hoi, Ik sta ook op een punt dat het er op of er onder is wat betreft gaan. Ik vind het echt heftig, omdat ik heel goed besef dat ik de gene ben die de keuze zal maken. Een beetje ben ik ook bezig met jouw vraag. Zelf denk ik dat we naar een mediator gaan. We komen er zelf denk ik niet uit. Alimentatie zal er niet betaald worden, dat hoeft van mij ook niet zolang ik rond kan komen. Maar mijn vriend is heel slecht in verantwoordelijkheden en slachtoffer spelen, dus hij zala snel vinden dat hij te kort wordt gedaan. We hadden het over een regeling voor de kinderen en toen besprake we 'hij twee vaste dagen door de weeks en om en om een lang weekend' En toen zei hij: een lang weekend? Maar dan kan ik niks meer doen? E dan weet ik maar een ding... Ik hoef met die man niet oud te worden. En inderdaadeen mediator en eventueel een advocaat om ons te heloen en begeleiden, want dat hebben we nodig. Overigens zijn wij ook niet getrouwd, geen samenlevngscontract en wel gedeelde ouderlijke macht. En ook twee kinderen.
Je kunt eens informeren bij het Juridisch loket. Dat is gratis. Ik zou het absoluut laten vastleggen en dus een ouderschapsplan maken. Bedenk eerst wat je zelf wilt en waar je grenzen liggen. Ga met dit uitgangspunt het gesprek in. Ik weet niet hoe jullie contact ligt maar het vastleggen is ook voor de toekomst. Wie weet komt er over een jaar een relatie (bij jou of bij hem) en krijgen jullie wel ruzie. Dan is het fijn als er dingen op papier staan.