Allerlei romans gesitueerd in/over het oosten

Discussie in 'Boeken' gestart door Eylem, 23 sep 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Eylem

    Eylem Niet meer actief

    Alle boeken zijn zo goed als nieuw

    De Maagdenknoop
    Holly Payne

    Ze heet Nurdane, de beroemde weefster van Mavisu en is een plaatselijke legende. In haar afgelegen bergdorp in Zuid-West Turkije creëert ze wonderschone kunstwerken voor de bruidsschat van jonge bruiden: oogverblindende tapijten die wonderen van vorm en kleur, structuur en licht zijn. Haar unieke gebedskleden beschikken over opmerkelijke, helende eigenschappen. De kern van het mysterie schuilt in haar handen. De handen van een kunstenares. De handen van een maagd.Een reeks overweldigende gebeurtenissen brengt Nurdane ertoe de beperkingen van haar geloof en cultuur in twijfel te trekken en ze komt klem te zitten tussen de vraag of ze zuiver van lichaam en geest zal blijven of alles op het spel zal zetten ter wille van de mogelijkheid van een leven in liefde.Deze roman, die e en boe iend beeld geeft van geschiedenis en folklore van de Turkse cultuur en traditie, is het fraai geweven, stralend gekleurde verhaal over een jonge vrouw die van onschuld tot kennis komt, van eenzaamheid tot liefde.

    De tapijtverkoper
    Meg Mullins

    De tapijtverkoper is een prachtige, inspirerende debuutroman over de onwaarschijnlijke liefde tussen een Iraanse immigrant en een Amerikaanse studente. Eenzaam en ver van zijn thuisland Iran verwijderd, probeert de hardwerkende Ushman Khan een bestaan als tapijtverkoper op te bouwen. Zijn clientèle bestaat uit welgestelde Nieuw Yorkers, zoals mevrouw Roberts, die altijd exotische verhalen van hem wil horen. Maar zoals veel immigranten leeft Ushman slechts een half leven. Hij droomt van de dag dat zijn geliefde vrouw Farak hem in New York zal vergezellen en hij uiteindelijk zijn Amerikaanse droom kan vervullen. Wanneer zij hem verlaat voor een andere man, blijft Ushman gebroken achter. Hij begint doelloos rond te dwalen op JFK Airport, waar hij zich de nu onmogelijke reün ie pro beert voor te stellen. Daar ontmoet hij Stella, een studente die worstelt met haar eenzaamheid. Nadat zij Ushman in zijn winkel bezoekt, beginnen ze een onwaarschijnlijke maar krachtige romance. Langzaam maar zeker ontstaat er een tedere band tuisen de twee, waardoor ze weer gaan geloven in het bestaan van geluk in een wereld vol tragiek.

    Dochter van de verhalenverteller
    Sheira Shah

    Journaliste Saira Shah werd geboren en groeide op in Engeland. Haar vader, Idries Shah, een bekend soefi filosoof, was afkomstig uit Afghanistan. Hij vertelde haar, toen ze nog kind was, dat ze uit een sprookjesland van helden, veroveraars, prinsessen en schurken afkomstig was: Afghanistan, het land waar zijn familie al zo'n negenhonderd jaar lang woonde. Haar moeder kwam uit India. Saira bezoekt Afghanistan voor het eerst in de jaren tachtig. De mujadeen zijn in strijd met de Russen die het land bezet houden. Later is ze in Kabul, de stad valt dan in handen van de islamitische Taliban. De bevolking moet zich houden aan uiterst strenge regels. Saira interviewt zowel regeringsfunctionarissen als rebellen, rapporteert over de hardvochtige en bizarre wereld van de T aliban en maakt, vaak met gevaar voor eigen leven, documentaires als 'Beneath the veil' (2001) en 'Holy war'. Het sprookjesachtige beeld dat haar vader schetste van Afghanistan bestaat niet meer. Saira's memoires handelen niet alleen over het recente verleden van Afghanistan, maar zijn ook het verslag van haar zoektocht naar haar eigen culturele identiteit.
     
  2. Eylem

    Eylem Niet meer actief

    Huwelijksreis in hijab, gesluierde rondreis in Iran
    A.Wearing

    Samen met haar vriend Ian reist Alison Wearing een half jaar door Iran. Gekleed in de traditionele lange zwarte
    gewaden komt zij op plaatsen die gewoonlijk verborgen blijven voor het westerse oog. Ze ontmoet de meest uiteenlopende mensen: een achtjarig meisje dat volgend jaar gaat trouwen, een anglicaanse dominee, een jonge opiumhandelaar en talloze zwartgesluierde islamitische vrouwen, die een heel andere kijk op de wereld hebben dan Alison.

    Leven in een ogenblik
    Zoë Jenny

    Romeo en Julia in het heden: Ayse, een Turks meisje, staat naast Christian bij de balustrade van een balkon, als op de brug van een schip, terwijl de nacht aanbreekt. Het is de eerste keer dat ze naar een feest mag, en de eerst keer dat ze met Christian praat. Toch lijkt het of ze elkaar al jaren kennen, Voordat ze echter vertrouwd met elkaar kunnen worden, verschijnt Zafir op het toneel, de broer van Ayse, om haar naar huis te brengen.

    Eenzaam in Mekka
    Asra Q. Nomani

    Op het moment dat president Bush een aanval op Irak beraamt, begint Asra Nomani aan de hadj, de pelgrimstocht naar Mekka die alle moslims één keer in hun leven moeten hebben gemaakt. Asra's reis zit vol met de nodige risico's, vooral omdat ze haar zoontje Shibli met haar meeneemt. Hij is het bewijs dat zij als ongetrouwde moslima seks voor het huwelijk heeft gehad. Eenzaam in Mekka is een reportage, politieke analyse, culturele geschiedenis en reisverhaal ineen, maar vooral het waargebeurde verhaal van een moderne moslima die opkomt voor haar rechten.
     
  3. Eylem

    Eylem Niet meer actief

    6000 kilometer heimwee
    I. Achilles, A. & M. Butt

    Zij waren gevangenen in Pakistan. Een moeder en haar twee dochters vertellen hun dramatische verhaal.

    Een regen van eeuwig vuur
    Arita Baaijens

    Arita Baaijens raakte zo gefascineerd door de woestijn dat ze haar baan opgaf, kamelen kocht en ook daadwerkelijk de woestijn in trok. In dit boek beschrijft ze haar eerste reizen, waarbij ze op zoek ging naar resten van oude christelijke en islamitische beschavingen, haar wanhoop als ze dagen achtereen geen water kan vinden, de vermoeiende lange dagmarsen en de soms verstikkende eenzaamheid. Maar bovenal is dit boek een liefdesverklaring aan haar kamelen en aan de ongrijpbare schoonheid van de woestijn.

    Nacht over Kabul
    Nelofer Pazira

    Een van Nelofer Pazira's mooiste jeugdherinneringen is 'de picknick van de rode bloem', een traditioneel feest waarbij alle Afghanen een dagje naar het platteland trekken om de tulpen en klaprozen te bewonderen die het landschap als eden tapijt bedekken. Het is midden jaren zeventig, en de toekomst ziet er veelbelovend uit voor de familie Nelofer. Maar als Nelofer vijf jaar oud is grijpen de communisten de macht en verandert Kabul in een onveilige, door oorlog geteisterde stad. Pas na tien haar weet Nelofer met haar familie het land te ontvluchten, eerst naar Pakistan, later naar Canada.
     

Deel Deze Pagina